Moje Arboretum cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje Arboretum cz.6

Post »

Karolinko Twoja Gizelka dałaby się ładnie przygiąć do ziemi ?Jeżeli tak to nawet teraz jak ziemia puści zrób dołek i przygnij pęd i zasyp ponownie ziemią możesz nawet położyć kamień by pęd nie wyszedł .
To najpewniejszy sposób rozmnażania róż pnących ,A co do niepnących to próby i błędy ,aż się uda .
Wiem ,że dolna część patyczka rózanego musi być ucięta pod skosem .
Marysia Maska ma dobre efekty w takim rozmnażaniu róż :D
Ja będę próbowała w ziemi z piaskiem wiecej piasku i podleje ukorzeniaczem z wierzby .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu a to nie wiedziałam ,że pod skosem, będę stosowała. Ja potrzymam w ukorzeniaczu z wierzby a potem do doniczki z ziemią dam. A co do przyginania to nie mam nisko gałązki chyba, ale powiem Ci ,ze próbowałam , to puściła listka i zginęło wszystko , a w doniczce puściło. Ale wiem ,ze to dobry sposób , jak będę miała nisko pęd to znowu zrobię tak . Ale planuję też uciąć gałązke i8 pociąć na częsci a potem do ukorzeniacza .....Zaczynam dopiero tak rozmnażać , ale w ub. r. juz inne łatwo się ukorzeniły. To pewnie jeszcze zależy od gatunku :wink: mam taką pstrą, co wsadziłam wiosną i jeszcze zakwitła ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Karolciu najlepiej takie odkłady robić jesienią .Być może ,że nie wszystkie odmiany dadzą się w ten sposób ukorzenić .
Ale jak masz już swój dobry sposób go nim rób .
Ja wsadziłam do doniczki patyczki kiwi ,ziemia z piaskiem i podlałam ukorzeniaczem z wierzby .W jednej doniczce wszystkie puściły listki i już mają gałązki tyle tylko ,że zaczynaja mi więdnąć .
A swoją drogą zrobiłam w listopadzie odkłady ziemne .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

A ja tak mało na fo :( a tu tak już kolorowo .... ach te twoje róże ;:oj
I te kolorowe łany cynii i nagietków zza płota - a u nas wszędzie biało i dobrze, bo rośliny mają pierzynkę.
karolacha pisze:Marysiu,a kiedy tniemy milina?
Kiedy nasz milin zarósł już cały dach, okropnie naśmiecił i miałem dużo roboty wiosną.
Następnego razu zaraz po pierwszych mrozach obciąłem wszystkie boczne gałęzie. Nic się nie stało - wypuścił wiosną nowe pędy i pięknie zakwitł.
Teraz jesienią zrobiłem tak samo - nie wiedziałem kiedy się go przycina, myślę, że te wielkie mrozy mu nie zaszkodziły.
Ciekawe co Marysia powie?
Beaby pisze:Cynie są u mnie wykradane przez nornice, dlatego większą część mam w doniczkach.
Oj Beato, to chyba nie nornice a raczej ślimaki. Mieliśmy tak samo - ledwo wyszły i wszystkie znikały. Po sianiu w skrzynkach zauważyliśmy że to ślimaki. Pilnowaliśmy, chroniliśmy, coś tam zawsze się uratowało. Teraz ... żona sieje wprost do gruntu, ale posypuje wokół niebieskie granulki p/ślimakom. Dopiero teraz widać ile ich przychodziło na wyżerkę. Bariery niebieskiej nie pokonują a cynie rosną wspaniale. :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajne wspomnienia! Tak pięknie rosną Ci te róże! To jest imponujące!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No patrz Alu i kiwi daje radę :) wiem ,że do ukorzenienia lepsza ziemia z piaskiem , tak jak Ty robisz :) ale mnie się nie chce, więc robię ziemię i tak sobie rośnie rok i dwa :) jak się przyjmie a nie wszystko chce :) W żaden sposób ni9e ukorzeniają się u mnie bzy i derenie :(

-- 13 sty 2017, o 13:05 --

No proszę Andrzeju to pewnie faktycznie ślimory żrą cynie ;:306 Ja posypuje solą, sól je rozpuszcza, ale niestety wypala też ziemię czy trawę , ale nie trwale :) no i tania :)
Będę ciała milina wczesną wiosną chyba, raczej nie teraz . Mam milina na pniu, to przytnę 2/3 gałązek , czy jakoś tak :wink:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Karolinko Twoje wspomnienia to coś pięknego, no szczególnie te róże na jabłonce ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

karolacha pisze:No patrz Alu i kiwi daje radę :) wiem ,że do ukorzenienia lepsza ziemia z piaskiem , tak jak Ty robisz :) ale mnie się nie chce, więc robię ziemię i tak sobie rośnie rok i dwa :) jak się przyjmie a nie wszystko chce :) W żaden sposób ni9e ukorzeniają się u mnie bzy i derenie :(

-- 13 sty 2017, o 13:05 --

No proszę Andrzeju to pewnie faktycznie ślimory żrą cynie ;:306 Ja posypuje solą, sól je rozpuszcza, ale niestety wypala też ziemię czy trawę , ale nie trwale :) no i tania :)
Będę ciała milina wczesną wiosną chyba, raczej nie teraz . Mam milina na pniu, to przytnę 2/3 gałązek , czy jakoś tak :wink:
Karolcia szukałam w zeszłym roku sposobów na pozbycie się ślimaków z kompostownika ale na tyle eko, żeby nie musieć tego kompostu wywalić. Znalazłam taki, żeby obsypać dookoła roślin superfosfat, też kosztuje niewiele, a nie szkodzi roślinom (chyba, że ktoś ostro przesadzi :wink: )
Ślimory po przejściu przez taką granulkę zaśluzowywały się i ginęły.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko a widzisz, każdy szuka sposobów :) No proszę -superfosfat, warto wiedzieć :)dzięki
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Andrzeju, no być może, że to ślimaki, ale podsypuję im od bardzo wczesnej wiosny, bo na koronie cesarskiej je widziałam. W zeszłym roku uchowałam wiele roślinek przed nimi. Szok, ale nie zjadły mi ani jednej aksamitki - ku mojej uciesze. Byłam pewna, że cynie też przed nimi są uchronione.
Dlatego pomyślałam o nornicach, które grasują u mnie niestrudzenie.

Karola - a ten milin na pniu może mieć odrosty? Bo może w takiej formie nie będzie rządził na trawniku?
A derenia spróbuj przygiąć i przysypać ziemią, może puści korzonki.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Karolino teraz póki rośliny śpią tniemy ale nie wszystkie, te co kwitną najwcześniej wiosną tnie się po kwitnieniu. Milina można, bo on kwitnie latem i ktoś kazał mu wszystkie końce skrócić :wink:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea mysle,ze milin na pniu nie bedzie mial odrostow,mam go pierwszy rok .A derenie sa drzewkami,trudno by przygiac ale mam 4 to sprawdze

-- 15 sty 2017, o 20:47 --

Dzięki Marysiujak sie wypogodzi to będę ciela.A dlaczego w takim razie nie tniemy teraz roz?
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tnie się wszystko na ogół jak jeszcze śpią, a już minie okres większych mrozów. :D Często róże tniemy w marcu, a po kilku dniach jeszcze przymrozi i musimy potem ciąć drugi raz, bo gałązki brązowe :wink:
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Twoje drzewo różane jest jedyne w swoim rodzaju ;:oj Widać, że rozrasta się na wszystkie strony i zajmuje masę miejsca. Ale u Ciebie może rosnąć na różanego potwora i jest przecudna :heja Za każdym razem zachwycam się dereniami, może namówię mamę-ona ma trochę więcej miejsca niż ja. Ślicznie u Ciebie ;:63
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu aha, to dlatego tniemy róże późno :lol: zeby wszystkie przymarznięte końce i gałązki wyciąć :idea:

-- 16 sty 2017, o 18:37 --

Iwonko 1 no tak , na derenie też potrzeba trochę miejsca. A róże na drzewie sa takie jak drzewo :wink:
Moje Arboretum
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”