Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
30-31 stycznia posiałam większość pomidorów ,kilka odmian papryki ,a 6szt. super wczesnych pomidorów nn od znajomego z pracy to już 3 dni temu mi wzeszły(siane 2 tg.temu).Wysiewam na przesianej ściółce leśnej ze swojego lasu sosnowego .Przesiewam ziemię przez sitko kuchenne ,igły i patyczki wyciągam ręcznie i wysypuję pod piwonie, "farfocle" daję na spód a na wierzch drobniutką ziemię z przesiania. To taki ex-peryment . W domu mam chłodno więc zdechlaki nie wyjdą .Nie obchodzi mnie że ziemia kwaśna itp. Czuję ,że to będzie wielki sukces w mojej hodowli .
-
- 100p
- Od: 7 mar 2016, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jutro wysiewam nasiona cebuli selera i pora.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Też mam siewki selera, nawet wcześniejsze, ale wiem już że trochę się pospieszyłam. Takie krótkie dni nie podobały się siewkom. Póki mam miejsce pod lampą, to go doświetlam, dopiero teraz zaczyna wyglądać porządnie
Rosną mi też doświetlane pomidory, papryki, bakłażany i okry (testowe, ale teraz żal wyrzucić)
Z warzyw w 1 połowie lutego chcę jeszcze posiać pory i może część cebul, a dziś położyłam do podkiełkowania papryczki (Explosive Ember, Lemon Drop i Jalapeno, czerśniową ostrą), karczoch, kard i rabarbar. No i truskawki, ale to już nie warzywo

Z warzyw w 1 połowie lutego chcę jeszcze posiać pory i może część cebul, a dziś położyłam do podkiełkowania papryczki (Explosive Ember, Lemon Drop i Jalapeno, czerśniową ostrą), karczoch, kard i rabarbar. No i truskawki, ale to już nie warzywo

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Moje papryczki to: Ożarowska, Oleńka i fioletowa Nokturn nie będę chyba dawać do podkiełkowania, nigdy tego nie robiłam a i papryczki mam po raz pierwszy.
Czy siejąc nasiona sugerujecie się kalendarzem biodynamicznym? Ja będę próbować pogodzić te wskazówki...
Koper sieję do doniczki, gdy dostatecznie podrasta, idzie do kuchni, by można było coś skubnąć w razie potrzeby. Sadzę też kilka korzeni pietruszki na natkę...
Papryka pójdzie na waciki do skiełkowania. Może nie wszystko, tylko ostre odmiany. Kupowałem na allegro, nie wiadomo, jak uda się kiełkowanie. Podobno papryka nie lubi przesadzania, więc planuję kiełki posadzić po jednym do kubków po większym jogurcie. Później papryka ostra pójdzie do donic.
Mam dylemat z pomidorami. Chcę posadzić kilka niskich wczesnych pomidorów na parapet, by wcześniej mieć własne pomidorki. Odmiana Alaska i Glacier owocują w 55 dni od wysadzenia. Jest jeszcze Venus, Bajaja i Moskvich, które są nieco późniejsze. Jeżeli będą bardzo pochmurne dni, postaram się doświetlić. Korci mnie, by już teraz wysiać powyższe pomidory. Ale te dni owocowania są chyba liczone od chwili wysadzenia w miejsce docelowe? Nie wiem, czy już siać, czy poczekać np. do marca?
Koper sieję do doniczki, gdy dostatecznie podrasta, idzie do kuchni, by można było coś skubnąć w razie potrzeby. Sadzę też kilka korzeni pietruszki na natkę...
Papryka pójdzie na waciki do skiełkowania. Może nie wszystko, tylko ostre odmiany. Kupowałem na allegro, nie wiadomo, jak uda się kiełkowanie. Podobno papryka nie lubi przesadzania, więc planuję kiełki posadzić po jednym do kubków po większym jogurcie. Później papryka ostra pójdzie do donic.
Mam dylemat z pomidorami. Chcę posadzić kilka niskich wczesnych pomidorów na parapet, by wcześniej mieć własne pomidorki. Odmiana Alaska i Glacier owocują w 55 dni od wysadzenia. Jest jeszcze Venus, Bajaja i Moskvich, które są nieco późniejsze. Jeżeli będą bardzo pochmurne dni, postaram się doświetlić. Korci mnie, by już teraz wysiać powyższe pomidory. Ale te dni owocowania są chyba liczone od chwili wysadzenia w miejsce docelowe? Nie wiem, czy już siać, czy poczekać np. do marca?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W dniach owocowania nasiona ( papryki czy pomidorów) kładziemy na waciki do skiełkowania.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Takrynio555 pisze: Ale te dni owocowania są chyba liczone od chwili wysadzenia w miejsce docelowe?

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja też sieję zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. W tym roku mam Dni siewu Marii Thun, a zeszłym roku Działkowca. Zajrzałam też tu http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-biodynamiczny i widzę, że kompletnie się nie zgadza z M. Thun. U Thun jest najwięcej szczegółów i tego się będę trzymać.
Dziś poszły do ziemi podkiełkowane papryki ostre i trochę słodkich oraz bakłażany. Wyłożone do kiełkowania w dniu owocowym.
Dziś poszły do ziemi podkiełkowane papryki ostre i trochę słodkich oraz bakłażany. Wyłożone do kiełkowania w dniu owocowym.
Iza
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mirku, mam nadzieję, że to jedynie Twoja opinia wyrażona w dniu dzisiejszym i możesz ją zmienić jutroMirek19 pisze:Takrynio555 pisze: Ale te dni owocowania są chyba liczone od chwili wysadzenia w miejsce docelowe?

Jeżeli producent nasion podaje, że dojrzałe owoce ukazują się po np. 90 dniach, to początek owocowania byłby w połowie sierpnia dla odmian wczesnych i początek września dla odmian późniejszych.
Termin owocowania liczy się od chwili masowych wschodów wysianych nasion. Jeżeli następuje to z początkiem kwietnia, wysadzanie na miejsce stałe w 2 połowie maja, to pierwsze dojrzałe owoce mamy po 90-100 dniach , czyli pierwsza dekada lipca. Dla odmian późniejszych koniec lipca. I to by pasowało.

Dziękuję za wyjaśnienia, to mi pomoże ogarnąć temat siewów!
Też mam kupione "Dni siewu" M. Thun, będę korzystać z tego kalendarza w granicach rozsądku. W ubiegłym roku miałem kalendarz biodynamiczny działkowca i sprawdził się, byłem z niego zadowolony!
Ponieważ dopiero początkuję w ogrodzie, to co chwila mam wątpliwości. Dlatego takie forum jest bardzo potrzebne!

Też mam kupione "Dni siewu" M. Thun, będę korzystać z tego kalendarza w granicach rozsądku. W ubiegłym roku miałem kalendarz biodynamiczny działkowca i sprawdził się, byłem z niego zadowolony!
Ponieważ dopiero początkuję w ogrodzie, to co chwila mam wątpliwości. Dlatego takie forum jest bardzo potrzebne!
Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Popieram Mirek19 i rynio555. Większość firm nasienniczych podaje wczesność odmiany pomidorów licząc dni od wysadzenia rozsady do zbioru. Na pewno robi tak PNOS Ożarów np. Betalux (50-60d), Kmicic (71-80) czy Prezes (115-120d). Podobnie postępuje PlantiCo natomiast W.Legutko czy POLAN raczej nie podają w dniach a tylko zamieszczają informację: b.wczesna/wczesna/ śr.wczesna/śr.późna czy późna.
Odmiana owocująca po 90 dniach jest zaliczana do grupy odmian pomidorów późnych! Wczesne mieszczą się przeważnie w przedziale 60-75 choć czasami pokrywa się to częściowo z przedziałem dla odmian średnio wczesnych (70-80). Konsultowałem to kiedyś z MORANGO i ona podawała terminy faktycznie od kiełkowania do zbiorów ale wtedy trzeba doliczyć czas produkcji rozsady. Na opakowaniach nasion na pewno są podane dni od wysadzenia rozsady do zbioru.kaLo pisze:Jeżeli producent nasion podaje, że dojrzałe owoce ukazują się po np. 90 dniach, to początek owocowania byłby w połowie sierpnia dla odmian wczesnych i początek września dla odmian późniejszych.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jest galimatias jak ze wszystkim. Różni producenci różnie podają. Liczenie czasu od momentu wysadzenia rozsady też nie jest miarodajne, bo taka przetrzymana potrafi 3 tygodnie siedzieć i ani drgnąć.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Też się czasami w tym gubię. Właśnie oglądam hiszpańskie opakowanie nasion pomidora Marmande (TIPO RAF) Podają, że odmiana bardzo wczesna ale dojrzewa po 5 miesiącach! Czyli oni podają czas od wysiewu a i tak coś tu nie gra!

-
- 50p
- Od: 2 lut 2017, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dziś wysiałem kalarepę wiedeńską białą oczywiście na rozsadę. Trochę się pospieszyłem ale mam jeszcze nasiona.