Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Urokliwa Twoja alejka Wandziu... I pyszna słodka herbatka z dżemem jeżynowym! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alejka cudna.... już mojemu Małżowi głowę truję..... ;:306
Ale byłabym sobą, gdybym nie pochwaliła Twoich rabat, żurawek i host... cudności... no i znowu mam dylemat... muszę te moje rozrzucone żurawki uporządkować...
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gabi mój M już podziwiał ale z wykonaniem na razie się wstrzymuje ;:14
Wandziu Twój ogród tak naprawdę "działa" przez wszystkie pory roku wiosna cebulowe wprost szał, lato wiadomo róże, lilie, itd.itd., jesień i zima to przede wszystkim cudowne trawy ach! ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, wcale Ci się nie dziwię, że stara miłość nie rdzewieje. Jakie odmiany kupiłaś :?:
Dziś wyrzuciłam kolejną zarażoną hostę. Ciekawe ile jeszcze zachoruje.
Jak przestałam wycinać kwiatostany, to pokazały się siewki.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Tara.. mój zaraz mi nawymyślał że... a to trzeba ubić ziemię ubijarką a jej nie ma, a to że trzeba zabezpieczyć czymś tam żeby się nie rozjechało itp. pierdoły...
On tak ma, że jak mu się nie chce zrobić, to milion powodów podaje... dobrze że chociaż namówiłam go na płotki do róż...
Wandziu, wybacz prywatę... ;:196
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chociaż, rzadziej bywam teraz na forum, zawsze zaczynam od przejrzenia Twojego wątku. Ogród taki jaki uwielbiam, pełen ciepłych kolorów, kształtów, pięknych róż, żurawek, bylin. Zdjęcia pierwsza klasa i wiele ciekawych i pouczających rozmów.
Jeśli chodzi o róże u mnie ostatecznie pożegnałam się z trzema, wiele odrosło od kopczyka, a wielu ta zima w ogóle nie dokuczyła, jak np. zaczynające kwitnąć róży alchymist, którą nabyłam rok temu.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Wandziu uwielbiam spacerować tymi twoimi kamiennymi uliczkami, jeszcze trochę to nie będzie się można przez przedrzeć, tak pozarastają.
Ale piękne są te gęste ogrody ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu a Wy niestrudzenie zwiedzacie.
Rzadko zaglądam na forum bo teraz obsiadło mnie masę takich drobnych spraw które trzeba załatwić.
U Ciebie w ogrodzie pięknie aż dech zapiera, wcale się nie dziwię że czekasz na rabatę słoneczną bo to zawsze dreszczyk emocji-jak wyszło.
Niestety nie będę w tym roku w Warszawie , czego bardzo żałuję , bo na pewno chciała bym wygospodarować przy okazji chwilę żeby Cię odwiedzić.
Pozdrowienia dla Piotra.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu żurawki podziwiam, w półcieniu u ciebie zawsze ładne. Jagodowa cudna, ;:oj moją zjadły opuchlaki. Dziś szukałam w głowie jakiegoś klucza, według którego mogłabym posadzić swoje na jednej rabacie. ;:131 Dziękuję za info o lilaku, mam na niego miejsce, tylko odrostów się bałam.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Witaj Wandziu ,jak to dobrze ,że znasz nazwy żurawek,moje gdzieś się pomieszały i teraz kłopot ,tylko Black Berry Jem wiem gdzie rośnie tylko wydaje mi się ,że trochę inna jak u Ciebie ,muszę się dokładnie przyjrzeć .Chciałabym Ci się pochwalić ,że moja róża Bracia Grimm odbiła od korzenia ,tylko teraz muszę poczekać ,bo nie wiem czy to czasami nie podkładka ,a już mialam ją wykopać .Twój ogród jak zwylke jest ucztą dla oczu ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nifredil, skoro tak ładnie piszesz o Arthur Bell, to może jej się bliżej przyjrzę i jesienią dosadzę na tę moją słoneczną rabatę. Mówisz, że ona tylko taka zwykła. A wiesz, że ja się przekonuję, że najzdrowsze i najsolidniejsze są właśnie te zwykłe. Może nie tak piękne, ale jednak zawsze można na nie liczyć, że dłużej z nami pobędą. Jeśli chodzi o hosty to wszystkie są nowiutkie. Ostatnio znów je kocham. :)

Apus, dzięki Basiu. Lubię tę alejkę zwłaszcza w czasie upałów, bo zapewnia przyjemny chłodek. Mam tam ustawione krzesełko, żeby można było poczytać w miłym cieniu książkę. A że ostatnio dużo czytam, więc i często tam sobie siaduję.

Gabriela, żurawki warto sadzić po kilka jednakowych. Ja przynajmniej tak wolę, ale są też i inne sposoby sadzenia. Dla każdego coś według jego gustu. A tak w ogóle to poczułam się nieco nobilitowana, gdy przeczytałam, że podsuwasz swojemu M widoki z mojego ogródka. To bardzo sympatyczne. ;:196

Taruniu, z mężami trzeba cierpliwie. Drążyć temat aż do skutku. Małymi kroczkami, a dojdzie się w końcu do celu. Zresztą ja swoje ścieżki wykonałam własnoręcznie, tak po babsku. Tylko podjazdy robił fachowiec.

nena08, naczytałam się Aniu ostatnio o wirusach host i teraz mam prawie obsesję i zaczynam dostrzegać wszędzie objawy zawirusowania. Każdą plamę oglądam wiele razy. Obłęd jakiś! Pytasz, jakie hosty kupiłam. Przybyło ich 40 odmian, więc długo by wymieniać. Powiem tylko, że w większości kupiłam odmiany dwukolorowe, bo za zielonymi nie przepadam, a niebieskie są dla mnie wszystkie jednakowe.

a-nie, kochana Alu właściwie to mogłabym to samo powiedzieć o Twoim ogrodzie - należy do moich ulubionych, ale cóż, faktycznie rzadko coś ostatnio wklejasz w swoim wątku. Szkoda, bo lubię oglądać całe, ogólne widoki, a jednak niewiele osób je pokazuje. Ale np. portrety róż zawsze lubię oglądać. Różane widoki są mi bliskie i z bliska, i z daleka. A propos, wypadły Ci tylko trzy róże? To niewiele. Ja pożegnałam aż 7. No ale inni mieli o wiele gorzej.

leszczyna, Krysiu, póki co nie daję ścieżkom pozarastać. Skubię każdy chwaścik, jaki się pojawia między kostkami. Poza tym wcale u mnie nie jest tak gęsto. Tylko na zdjęciach się tak wydaje. Po zimie wypadło kilka roślin i staram się nie wsadzać tam czegoś innego, bo chcę zachować trochę więcej przejrzystości. Wtedy lepiej widać rosnące tam krzaczki, a w dużym gąszczu wszystko ginie.

jola1, szkoda Jolu, że nie będziesz w Warszawie. Chętnie bym z Tobą pogadała. Wiele osób z Lubelszczyzny poznikało albo się już w ogóle do mnie nie odzywa, mimo że kilkakrotnie się widzieliśmy na różnych spotkaniach. No cóż, widać tak musi być. W każdym razie my z M zawsze miło wspominamy Ciebie i Zbyszka. Też przekaż mu serdeczne pozdrowienia.

cyma, na hasło "opuchlaki" włos mi się jeży na głowie. Oby nigdy mnie nie nawiedziły, a wiem że walka z nimi jest straszliwie trudna, bo nie ma skutecznych sposobów na pozbycie się ich radykalnie. No a wiadomo, żurawki to ich przysmak.

tencia, a wiesz, że u mnie z Braćmi Grimm też było niewesoło. Długo czekałam, aż ta róża odbije. Na szczęście wypuściła nowe pędy. Natomiast na innych różach mam w tym roku sporo dziczek, jak nigdy dotychczas. Trzeba to wszystko pousuwać, tylko ciągle zapominam. Obyś nie miała dzikiego pędu na tej swojej.

Pora już spać, więc wrzucę tylko jedno zdjęcie, żeby na stronie było bardziej kolorowo. Dobranoc wszystkim. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Wandziu, chyba żartujesz?. Jedno "zdjęciunio" z taaakiego ogrodu?. Nie żartuj ;:185 . Wręcz czuje się zawiedziona ;:145 . Dawaj tu zdjęcia, bo Ci się aparat zagrzeje i trzeba go uwolnić z kolorowych obrazków ;:108 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Wandziu, powtórzę za Anią - dawaj zdjęcia :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Jedno zdjęcie,ale jakie ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704