Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Ale fajne portreciki ;:138
Siania unikam, bo nie bardzo mam miejsce na parapetach. Oczywiście zawsze się odrobinę ugnę ;:306 , ale tylko ociupinę. Dużo sieje moja mama i później rozdaje hojną ręką :tan Natomiast sama robię rozsadę pelargonii, dla nich zawsze znajdę miejsce ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sonia, te pierwsze przetworzone zdjęcia pasowałyby idealnie na reprodukcje obrazów ;:oj
Z siewkami to mam podobnie jak Margo. Każdego roku obiecuję sobie, że nie będę więcej siała, bo albo padają, albo zjadają je muszki i tylko człowiek się denerwuje, traci czas i pieniądze.. A jednak każdego roku przeznaczam jeden parapet na siewy :roll: W tym roku już powiedziałam jasno i stanowczo: tylko kobea. Zobaczymy jak to wyjdzie i co przyplącze się jako bonus kiedy pójdę w poszukiwaniu nasion kobei do ogrodniczego :;230
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

A pro po siania to mam taką historię.... ;:173
Moja mama wiosną kupiła mnie i sobie w B petunie z pojemniczkiem z ziemią do wysiania własnymi łapkami...
Otworzyłam pudełeczko , w ziemię posiałam nasionka z torebki , podlałam i przykryłam taką mini szklarenką... Mama to samo zrobiła u siebie. ;:173
Podlewałam te moje nasionka i rosły sobie jak szalone. Tylko mamie wysyłałam zdjęcia jakie już mam duże kwiatuszki...
U mamusi nic , kompletnie!Aż nie chciała wierzyć że takie mam je duże.
Mówi że u niej coś tam się bieli , takie białe punkciki , jakby kiełkowały ale nic nie rośnie....
No i dalej podlewała , no i nic. ;:145
I po miesiącu mi mówi że jej to musiały być stare te nasiona. A czy ja zasilałam tym dołączonym nawozem?
Jakim nawozem się pytam?I co się okazało , mama myślała że w torebce jest nawóz a nasionka już w ziemi.... I podlewała przez miesiąc samą ziemię.... ;:306 Śmiałyśmy się jak głupie , z tego jaki to z niej ogrodnik....
Ciekawe czy teraz wiosną też nam kupi taki komplet.... ;:306 :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie i miłe słowa. ;:180 Mam ciężki tydzień, nawet w sobotę jestem zajęta, ale wirtualnych spotkań z zakręconymi ogrodniczkami nie można odpuścić, to sama przyjemność.Obrazek

Zuza zabawa ze zdjęciami, to poznawanie programu, też zdecydowanie wolę naturę. :)

Olu jak dziś widziałam na termometrze 11 stopni, to już nawet się nie zastanawiam co będzie się działo z roślinami. ;:131 I tak nie mamy na aurę wpływu. U mnie jeszcze miejsca na jednoroczne sporo, zanim byliny się rozrosną. Poza tym ciągle nie mam pomysłu na niektóre miejsca, więc znowu siewki się przydadzą. :lol: Przygoda mamy z wysiewami, świetnie ilustruje szaleństow ogrodników. Nieważne jak, byle grzebać w ziemi. :;230

Aniu już święta, a potem szybko zleci i będziemy znowu cieszyć się świeżą zielenią i kolorami. ;:65

Małgosiu właśnie tak, coś zawsze urośnie z naszych wysiewów i możemy się z nich cieszyć. Mój M pyta dlaczego nie kupię gotowych, tylko sieję. Ja co roku powtarzam, że to przyjemność, jakoś dziwnie na mnie patrzy. ;:306

Agnieszko masz rację, czekamy z niecierpliwością. Pokój już gotowy, zobaczę w święta. ;:215 Będę babcią na razie odwiedzającą, później życie napisze swój scenariusz. Tęsknię za kolorami jak wszyscy i jak mam czas, to przeglądam zdjęcia rabatek. Begonię chcesz wysiewać. ;:oj Jak wyczytałam, jaka ona trudna w hodowli, to nigdy bym się nie porwała. ;:202 Mnie też denerwują siewki na parapetach, ale nie zrezygnuję, bo to namiastka uprawiania ogrodu w marcu, lutym.

Iwonko miło dostać od mamy gotowe siewki, ;:333 jak miejsca na własnych parapetach mało. Przyznasz, że nie da się całkowicie zrezygnować z tego miłego zajęcia. ;:173 Ja mam piętnaście okien w domu, to parę pudełek z siewkami upchnę w mało widocznych miejscach. :)

Sabinko jakoś nie wierzę, że skończysz na kobei. ;:306 Na pewno jakieś ciekawe nasiona wpadną do koszyka, albo dobra dusza podeśle. ;:108 Program ma dużo różnych funkcji, można robić kolaże, ale to pracochłonne. Teraz więcej czasu wieczorami, to się czasem bawię.

Róż miałam niewiele, ale trzeba przypomnieć, bo kwitły całkiem ładnie. Posadzona wiosną Flamingo. Uwielbiam bladawce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chopin kocham za to, że nie kaprysił. Ma już dwa lata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu , Chopina masz całkiem ładny krzaczek.... Taki zwarty i gęsty. ;:138
Nie mogę się doczekać kwitnienia moich nowych różyczek... ;:173
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu ależ obficie kwitł Ci Chopin! ;:oj Ciągle mam go przed oczyma jako dwubadylowy krzaczor sięgający nieba. :oops: Tak często się go tutaj opisuje. :oops:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny ogród!
Ale ja najbardziej pozachwycam się hortkami.Cudne: ;:108
nic dziwnego,że mnie tak wzięły ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ja sobie wypraszam takiego Chopina pokazywać na forum ;:170 U mnie to chyba z pięć krzaczków posadzonych razem dałoby taki efekt :twisted:
Co do nasion to już powiedziałam mężowi, że jak będę szalała z kupowaniem to niech mi sprzeda konkretnego kuksańca i przypomni szlachetne założenia z początku listopada :;230 Teraz tylko miejmy nadzieję, że litościwy mąż nie połamie mi żeber.. przemoc domowa w pełnej krasie ;:306
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Soniu, masz piękne gęste krzaczki róż. ;:333

Historia o wysiewach opowiedziana przez Olę nieźle mnie ubawiła! ;:306
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jakie piękne i zdrowe krzaczki. ;:167 Ja mam zamiar dosadzić 7 sztuk Chopina w przyszłym sezonie :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jak to możliwe, żeby Chopin tak rewelacyjnie zakwitł ;:oj . Chyba tam Soniu upchnęłaś więcej niż jedną sadzonkę ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

I ja się nie mogę nadziwić kwitnieniu Chopina ;:oj
Mnie też się on kojarzy z dwubadylowym krzakiem ;:174
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu jak nie kochać białych róż. ;:108 Największą jednak trudność sprawia ich fotografowanie. ;:131 Teraz trochę zajmiemy się świętami, a potem już dłuższy dzień i czekanie na nasze posadzone jesienią róże. ;:215

Aneczko u mnie się sprawdza, że rośliny uratowane od kompostownika odwdzięczają się ogrodnikowi. ;:333 Moje Chopiny też wypuściły po dwa pędy na dwa metry, ale na krótkich też kwitły.

Aniu ty masz tyle odmian hortensji, że moje kilka, to nic. Posadzone jesienią kolejne odmiany, będę hołubić, bo to jednak moje najbardziej ulubione krzewy.

Sabinko masz takie rarytasy różane, że i Chopin się w końcu zawstydzi i zakwitnie jak trzeba. ;:108 Który M ma wpływ na nasze wybory ogrodowe. :;230 Zresztą przestraszy się, że mu założą niebieską kartę. :wink:

Dario tylko wspominki nam zostały, więc cieszmy się nimi. :tan Lato dla róż było w miarę łaskawe, nie atakowały ich choroby grzybowe. Serial siewkowy niedługo się zacznie, będziemy zaglądać na swoje i cudze parapety. Obrazek

Anitko Chopiny to moje pierwsze róże, więc zawsze będę mieć do nich sentyment. W dużej liczbie będą wyglądać zjawiskowo. Też się zastanawiam, czy nie przesadzić Flamingo i nie dosadzić trzeciego w rzędzie. ;:218

Wandziu ten pokazany to jeden krzak. Poniżej pokazałam dwa, drugi wyższy, ale razem miały kilkadziesiąt kwiatów. Mam nadzieję, że latem znowu ładnie zakwitną. ;:65 Zawsze można użyć odpowiedniego programu i dokleić parę kwiatów. :wink:

Zuza sama się zastanawiam, jak kupione na wyprzedaży dwa nędzne krzaki, tak sobie poradziły. :?: Dobrze że kwitły i nie chorowały, bo kolejne piętnaście nie zagościłoby u mnie. :)

Dwa Chopiny jeszcze lepiej się prezentują.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne moje białe szaleństwo, Artemis. Trzy maluchy posadzone wiosną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne! PIĘKNE ;:167 Wiosną już nie przeposzczę Artemisowi ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko kupuj, jest cudna. Posłuchałam doświadczonych różomaniaczek i był to doskonały wybór. Mam nadzieję, że lepiej ukorzenione pokażą na co je stać. ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”