W żadnych liczących się i znanych mi katalogach dalii nie natknęłam się na opis kolorystyki dalii jako
violet czyli fioletowy - taka nazwa koloru w odniesieniu do dalii, z jakichś bliżej mi nieznanych powodów, nie jest używana, a w to miejsce pojawia się kolor
purple.
Nawet wówczas, gdy w nazwie dalii występuje wyraz
violet np. Croydon Violet, w opisie koloru kwiatu spotykamy
purple.
W ogóle kwestia opisów kolorystyki kwiatów, nie tylko dalii, nie jest chyba w żaden sposób ujednolicona - panuje tu całkowita "wolnoamerykanka". Nawet w angielskiej National Dahlia Collection, która dość szczegółowo określa kolorystykę dalii, kolor
violet nie pojawia się. Musimy więc pogodzić się z faktem, że pod określeniem kolorystycznym
purple, będą kryć się wszystkie odcienie koloru purpurowego, fioletowego, fiołkowego, ciemnoliliowego, śliwkowego, wrzosowego i jeszcze paru innych, przybliżonych odcieni.
Niektórzy producenci i twórcy dalii starają się szczegółowiej dookreślić kolorystykę kwiatu, aby pomóc naszej wyobraźni. I chwała im za to.
Lodziu,
odmiana Purple Joy jest hmmm... buraczkowo-fioletowa. Coś tam w niej fioletowego pobłyskuje, ma bardzo piękny, głęboki kolor. Sama wiesz, że zdjęcia nie oddają w sposób dosłowny odcieni kolorystyki kwiatu. Poza tym ta odmiana ma piękny, prawie okrągły kształt kwiatu i ślicznie, dachówkowato ułożone płatki. Wielkość kwiatu nie przekracza 20 cm, ale odmiana naprawdę warta jest uwagi. A przecież nie jest żadną nowością, wręcz "starociem" - powstała w 1959 r.