Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Zuziu :wit przepięknym kwiatuszkom zrobiłaś zdjęcia na wakacjach piękne zdjęcia
Przepiękne Lilie. Jeżówki cudowne :D
Róże pięknie Ci kwitną
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, lubię wyjeżdżać na wakacje, ale jak jest ponad 30 stopni w ogrodzie, a mnie tam nie ma to strach blady na człowieka pada ;:306 Ale dobrze że wszystko się dobrze skończyło :uszy
Soniu, też tak myślę że tam jest jarzmianka i naparstnicę żółtą rozpoznałam, ale na tym z moją wiedzą koniec ;:306 Żółta lilia pewnie byłaby rarytasem dla lubiących ten kolor bo ogromna i pachnie pięknie, mam nadzieję, że znajdzie się zaprzyjaźniony ogród który ją przygarnie. U Ciebie chyba nie ma zbyt wiele żółtego jak dobrze pamiętam? ;:224 ;:198
Anita, no właśnie, żółty mnie prześladuje ;:108 A nie mógł by to być na przykład fiolet, ech... :(
Dorota, u mnie Gaujard też nie wszystkie kwiaty otwiera :roll: do tego deszczu nie lubi, kapryśnica z niej. Myślałam, że właśnie w donicy pod dachem było by jej lepiej niż w ziemi na deszczu ale jak piszesz że tak też nie to już nie wiem. Ciekawe co pokaże w przyszłym roku jak już się zadomowi. Szkoda było by się z nią żegnać, bo kwiat jak już otworzy ma śliczny.
Aneczko, trzymaj kciuki żeby nie było afrykańskich upałów to i Twój ogród poczeka ;:108 Ale stresior jest i tak ;:198 Moje konwalniki rosną jak Twoje - kilka, kilkanaście liści w sezonie. Szału nie ma.
Karolcia, lilie lubię, muszę koniecznie dokupić ;:108 Ciekawe jak przezimują, bo ostatnie moje próby skończyły się zjedzeniem ich przez nornice Obrazek
Kaśka, tak kwiaty spore, szkoda że nie w moim kolorze, ale będę szukała takich dużych w bieli lub różu, bo super je widać nawet z daleka ;:333
Marzena, jak u Ciebie też żółte pomyłki, to tak sobie myślę, że może one coś słabo się sprzedają i dlatego je "wciskają" jako pomyłki? :shock: A powrót do rzeczywistości/okropności masz rację - ciężki :wink:
Stefanku, witaj nowoprzybyły gościu / ujawniony skrytoczytaczu ;:215 A wiesz, że nie sprawdzałam zapachu róż o które pytasz :? Night Queen zaszczyciła mnie na razie jednym kwiatem i jak poleciałam sprawdzić, to już był na tyle przekwitnięty, że nie dało się wyczuć, a Mt.Shasta ma na razie znów pąki, więc jest nadzieja że jeszcze sprawdzę :wink: Cebulki ciemnych lilii kupowałam w Auchan lub Leroy Merlin dokładnie nie pamiętam.
Miłeczko, a roślinna niespodzianka o której piszesz to kupiona nowość w Twoim ogrodzie, czy masz roślinę, która nie wiesz po prostu czym będzie? Wzbudziłaś moje zaciekawienie ;:204
Lucynko ;:cm
Paulii, taka to choroba forumowa, że nawet na wakacjach biegam z aparatem i focę mijane roślinki Obrazek
-----------------------------------
U mnie od wczoraj pada upragniony deszcz. Nie przeszkadza to jednak słupkowi rtęci wznosić się w okolice 27-28 stopni, więc czuję się jak w tropikach 8-)
Już widzę rozpleniające się znów grzyby na różach i powojnikach Obrazek
Wczoraj wycinałam przekwitłe kwiatostany Eden Rose i dopiero zauważyłam że oprócz cudnego wyglądu też ślicznie pachnie Obrazek

Obrazek Obrazek

Zaczyna christiana herzogin, ale to na razie nie to co ma być, krzew na razie malutki i mizerny to i kwiat taki

Obrazek Obrazek

Otwarła się do końca Blue Queen. Długo trzyma kwiat.

Obrazek Obrazek

Gaujard nieprzerwanie otwiera kolejne pąki

Obrazek Obrazek

"Czarnule" w deszczu

Obrazek Obrazek

I zaczynają mieczyki Obrazek

Obrazek Obrazek

Kochani, u Was też takie tropiki? Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza Herzogin Christiana już śliczna i jeszcze pachnie, ;:oj aż poczytałam co to za rarytas. Blue Queen cudny, bardziej różowy, czy lawendowy, mój monitor nie może się zdecydować. Lilie w deszczu i ciekawe mieczyki pięknie pokazałaś. ;:138 Miałam obwódkę z żółtego nachyłka, ale codzienne usuwanie setek przekwitłych kwiatów mnie zniechęciło. ;:222 U mnie tylko 35 stopni, ;:306 pozdrawiam więc chłodno. ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ale mieczyki!!! ;:oj Ten fiolet niesamowity!

Ano dalię mam pomyłkę, której bym się nie spodziewała ;:131 Ale ja to mam szczęście, ze pomimo pomyłek trafia mi się zawsze coś niesamowitego. Dalia jeszcze w dużym pąku, ale już wiem, że kolor nie ten i charakter również. Jak już będę wiedziała co to, to opiszę u mnie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Christiana herzogin ślicznie zaczyna kwitnąć
Blue Queen piękna. Guernsey piękne otwiera swe pąki :D
Czarnule w deszczu przepięknie wyglądają :wink:
Mieczyki piękne zaczynają kwitnąć
U Mnie też jest tropik ale niestety bez deszczu :roll: A roślinki deszczu bardzo potrzebują
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuziu witaj :wit
Ostatni mieczyk przecudny ;:138
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, jak spotkałaś dziką jarzmiankę to już trzeba było ją wykopywać i do siebie przywieźć ;:173 Jeszcze te 10-15 lat wstecz takie jarzmianki były na porządku dziennym na każdej niemal łące. Dzisiaj płacimy za nie w sklepach ogrodniczych.. Próbowałam znaleźć chociaż jedną sztukę na łące - zero ;:222
Podziwiam u ciebie mieczyki, bo moje znowu jakieś choróbsko mają.. Część niby wygląda normalnie, a reszta jakaś taka zmizerowana. Kolejny rok to samo.. chyba kupiłam gdzieś zarażone cebulki i teraz wyplenić nie mogę tej zarazy ;:223
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

a ja właśnie coraz bardziej do żółtego się przekonuje i mi się podoba :D
christiana herzogin piękniusia ;:167
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ale piękne widoczki, róże cieszą oczy kolorami ale jakie masz cudne mieczyki. :tan :tan
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

Różyczki bardzo ładne, ;:215 mam nadzieje, że mi odpowiesz jak pachą Twoje różyczki ;:113 , która najintensywniej i najładniej.

Powodzenia ;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie piękne czarne lilie ;:138 a mieczyki ;:63 róża dwukolorowa -boska ;:138 Szkoda, że Ci lilie zjadają nornice, oj szkoda :( Ale nie poddawaj się są takie piękne :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No no no... takie czarnule to ja koniecznie muszę do siebie zaprosić. Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Zuziu, ale cudowne te Twoje lilie ;:180 I na całe szczęście nie drzewiaste ;:224 Właśnie tego lata stwierdziłam, że ich nie lubię :oops:
Te ciemne lilie bardzo interesujące, hm... Miałam już lilii nie kupować ;:224
Pierwszy raz słyszę, żeby Eden pachniała ;:oj Coś to podejrzane jest ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tobie już mieczyki kwitną...
Wprawdzie moje gladioluski też mają pąki, ale coś mi się widzi, że trochę za wcześnie. Zawsze kwitły mi dopiero w sierpniu niezależnie od tego, czy wcześniej czy później zostały posadzone. A w tym roku sadziłam dość późno.
Tropiki jak na razie trochę odpuściły. Można nieco odpocząć. Raczej niedługo, bo już zapowiadają kolejne upały. ;:131
Ależ liliowo i różano w Twoim ogrodzie! ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ależ dzisiaj u mnie wiało, tuje to kłaniały mi się w pas na ogrodzie Obrazek Musiałam biegać i podpierać co słabsze roślinki, ale i coś dobrego z tego wynikło - kupiłam podpory, na które się zamierzałam chyba już od miesiąca. Temperatura spadła o 10 stopni w stosunku do dnia wczorajszego więc jest czym oddychać a teraz wieczorkiem to i wiatr trochę ustał i zrobiło się przyjemnie.

Soniu, masz rację Herzogin Christiana jest piękna, choć ja jeszcze jej piękna u siebie się do końca nie doczekałam. Na zdjęciach w necie to dopiero jest coś. W tym roku pewnie jeszcze się nie doczekam, ale w przyszłym roku... ;:224 Oby przetrwała zimę Obrazek Blue Queen bardziej lawendowa, zaskoczyła mnie ta panienka. Taki słaby krzaczek zbudowała i zaszczyciła tylko jednym kwiatem a on taki ciekawy i tak długo się trzymał, że mam nadzieję, że krzew jeszcze się weźmie za siebie.

Herzogin Christiana

Obrazek

Miłeczko, mieczyk to odmiana passos. I tutaj znów zmyliły mnie fiszki, bo kupiłam te mieczyki w dwóch miejscach kierując się właśnie fiszką. Na jednej były fioletowe, na drugiej różowe a okazało się, że to te same i mam teraz je podwójnie.

Gladiolus Passos

Obrazek

Paulii, dziękuję Obrazek Tropik bez deszczu, to chyba jeszcze gorzej niż z deszczem. Człowiek nie nadąża z podlewaniem, a roślinki mdleją w oczach ;:151 To ja już wolę ten deszcz ;:198

W deszczu lilia Pink & White i Mapira

Obrazek Obrazek

Iwonko, niestety nie mam nazwy tego mieczyka ;:185 Cebule kupione już dawno, jeszcze z przed czasów Fo, kiedy nazwy nie były dla mnie tak ważne. Ale kwitnie niezawodnie co roku ;:333

Obrazek

Sabinko, ta jarzmianka upolowana aparatem w Parku Narodowym, więc o wykopywaniu nie było mowy. Może właśnie dla tego jeszcze się tam uchowały, że jest zakaz wynoszenia stamtąd roślin. U mnie na szczęście jeszcze nigdy mieczykom nic nie było. Ale pewnie wiesz, że ich nie można sadzić co roku w to samo miejsce? Może w ziemi coś siedzi co u Ciebie im szkodzi Obrazek

Obrazek

Anita, może i mi się kiedyś na żółty odmieni ;:224 Na razie jednak niekoniecznie mnie ten kolor przekonuje. Wystarczy że mam już żółtą pomyłkową różę, te lilie będą musiały mój ogród opuścić Obrazek

Obrazek

Kasiu, dziękuję za miłe słowa ;:196 Te fioletowe mieczyki u mnie pierwszy rok, dobrze że znów nie jakaś pomyłka ;:306

To i owo :wink:
Obrazek

Stefanku
, dziś wąchałam nowy kwiat Mt.Shasta. pachnie bardzo delikatnie jak dla mnie jakby lekko owocowo. Ale trzeba się wwąchac, bo zapachu nie roztacza. Ale dzięki tobie teraz wtykam nos w każda nowo otwartą różyczkę ;:198 ;:306

Gaujard

Obrazek Obrazek

Karolcia, nie poddaję się, Teraz wszystkie moje lilie posadzone są w koszyczkach :heja

Lilie pełne Magic Star i Lodowijk

Obrazek Obrazek

Aneczka, mnie też intrygują te ciemne ;:108 Miały być posadzone z Netty's Pride do kompletu, ale w ferworze nasadzeń się pomieszały i niestety komplecik się nie udał :;230 No nic, może w przyszłym roku :wink: Taki komplet miał być posadzony:

Netty's Pride i A.Landini

Obrazek Obrazek

Elwi, no jak to żebyś nie wiedziała że Edenka pachnie ;:oj Może nie roztacza zapachu wokół, ale jak wetkniesz nochala w sam kwiat to i owszem pachnie i to całkiem przyjemnie Obrazek A lilie to oprócz tej żółtej pomyłkowej i mnie się wszystkie podobają, tylko będę musiała je w przyszłym roku poprzesadzać bo w innych "kompletach" miały rosnąć.

Tango Strawberry & Cream i White

Obrazek Obrazek

Lucynko, moje mieczyki zawsze kwitły w tym czasie ;:oj a abisyńskie już praktycznie po kwitnieniu. Może przez to, że ja bardziej na zachodzie niż Ty i ciut u mnie cieplej? Fakt, że jedne, które wysadziłam prawie miesiąc później niż te kwitnące bo o nich zapomniałam jeszcze nie kwitną. Nawet zapomniałam jak będą wyglądały ;:306

Kochani, zakwitły mi powojniki Obrazek Myślałam, że ich czas już minął, ale jednak się ocknęły

NN i zaczyna Diamond Ball

Obrazek Obrazek

Jeżóweczki Pink Double Delight i NN

Obrazek Obrazek

I z gośćmi Obrazek

Obrazek Obrazek

Rozwary biały i niebieski

Obrazek Obrazek

Floks Aureole i hortka Anabelka

Obrazek Obrazek

Wszystkie moje różyce wytwarzają wciąż nowe pączki, czy tak jest zawsze czy jak krzew jest starszy to kwitnie w jednym ciągu?
Pytam, bo w niektórych wątkach czytam że już po kwitnieniu róż :?
Qrcze, ale jestem różanie zielona ;:131
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”