Dzisiaj nie byłam na działce, nad czym bardzo ubolewam, ale bywa i tak, że na drodze staje coś bardzo niecierpiące zwłoki i trzeba stawić temu czemuś czoła.
Jako że spędziłam dziś dużo czasu w różnych miejscach miasta, to postanowiłam pokazać Wam, jak widzę moje miasto z własnego balkonu.

Widok ogólny. Te 'kraty' to siatka zabezpieczająca kotę przed ewentualnym upadkiem z balkonu.
Zbliżenia -

Na pierwszym planie Kościół Proreformacki Św. Jana Chrzciciela, zbudowany w stylu późnego baroku, a jego wystrój wewnętrzny utrzymany jest w stylu barokowym i rokokowym.
Na drugim planie - Kościół Farny, który, po kilku kataklizmach, został ukształtowany w stylu późnego baroku.

Dwie wieże z lewej to wieże Katedry Płockiej, która jest zaliczana do najstarszych budowli sakralnych w Polsce. Została wzniesiona w 1144r. w stylu romańskim, ale po pożarze od pioruna przebudowano ją na renesansową, dodając kopule elementy barokowe.
Wieża z prawej strony to Wieża Zegarowa będąca pozostałością gotyckiego zamku wzniesionego przez króla Kazimierza Wielkiego.

Starokatolicki Kościół i Klasztor Mariawitów

Ratusz Płocki ( widoczna wieża ) pochodzący z początku dziewiętnastego wieku.
" ... aż kiedyś nocka
cicha przygnała nas aż do Płocka.
Stary, odwieczny, wspaniały grodzie
Mój miły Płocku! Kiedy pomyślę
Ileś ty majów widział na Wiśle!
Z zadumą wieków, z krzyżem na przodzie,
Z katedrą starą, z swemi basztami,
To mi się płakać chciało czasami,
Że cię nie mogę kochać goręcej"
(-) Maria Ficińska