Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Podziwiam projekt
Ja jak zwykle idę na żywioł
Powinnaś kiedys wybrać się do Zielonych Progów.
W sumie masz niedaleko
U mnie to raczej nie było wejście na ambicję, ale danie mi kopa do roboty ;:306
Nigdy nie dorównam dziewczynom
Widzę, że Tobie też :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Soniu, dziś się biorę za kopanie. Najpierw wylatują dwie ogromne juki. Karpę z winobluszczem i barwinkiem już przesadziłam, choć widzę że jeszcze trochę odrostów zostało.
Projekt to raczej sugestia i ogólny zarys. Wiadomo że jak już coś jest na rabacie to trzeba się do tego dopasować. Nie wszystko wykopię. Jeszcze mam dwie Itee do przesadzenia. Nie pamiętam, kto ale kiedyś ktoś się nimi interesował, może oddam. Na tej rabacie rośliny najbardziej ucierpiały w wyniku prac brukarskich. Niektóre musiałam ściąć do zera. Nie wiem czy odbiją.
Tak więc krajobraz będzie się kształtował na bieżąco.....aaaaa i jeszcze nie uwzględniłam setek tulipanów które tam są lub będą :;230
A do zdjęć to tobie jakoś zawsze udaje się pokazywać ładne miejsca ;:224

Goś, projekt to pół godzinki w Garden Puzzle, tak żeby wyobrazić sobie kształty i kolory. Reszta tworzy się w realu. Papier wszystko przyjmie, na rysunku super a na rabacie klęska.
Do Zielonych Progów mam rzut beretem a jakoś nie po drodze :;230
Ja bym się nie starała dorównać dziewczynom, to inna energia, jakaś taka kosmicznaObrazek bez szans
A mi? no nie żartuj, to tylko plany, nie wiem kiedy wykonam, mnóstwa roślin mi brakuje a kasy już brak. Będę łatać tym co mam więc wiadomo co wyjdzie...znów miszmasz
Ale starać się będę, nawet w nocy myślę co by tam zrobić Obrazek

Jakoś damy radę. Może wreszcie dziś pokaże się słoneczko co by parę fotek pstryknąć ;:224
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu ten Twój miszmasz zawsze jakiś udany, więc rób dalej po swojemu, nawet łatając tym co masz. Efekt na pewno będzie super ;:215 . Itee bym wzięła gdyby nie trzeba było okrywać. :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorota, no co ty, nigdy nie okrywałam ;:202 Tyle co liście z niej spadły, i na wygwizdowie. Nigdy nie wymarzła, nawet corocznie przycinam. Teraz też ścięta na 15 cm bo była brzydka po budowie. Ale już wypuszcza liście i się nie poddaje.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jolka, Ty to masz zdrowie z tym Garden Puzzle ;:159 mi jakoś nigdy tam nic nie wychodziło, abstrahując od tego, że i tak projekt projektem a rabata i tak wychodzi inaczej ;:306
Jadę do ogrodniczego i nazwożę i tak roślin które akurat wpadną mi w oko, a te które miałam w planach a ich nie dostałam schodzą na dalszy plan :;230 :;230 :;230
Ale szcun - podziwiam za wytrwałość w realizacji ;:180
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza no co ty ;:306 Ponad dwa lata temu zarejestrowałam się na GP i zrobiłam tam ,hmmmmm ....może 6-7 projektów ;:122 Fakt, wyczyn :;230 :;230 :;230 I teraz szpanuję ;:170
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

I mi udało się zajechać do Szmitów, ale w maju. Teraz wygląda tam już całkiem inaczej. Strefę zakupową omijałam szerokim łukiem, by przypadkiem coś mnie nie skusiło, bo była przejazdem z rodziną no i w bagażniku już nic by się nie zmieściło.
Fajnie tak tworzyć nowe miejsca w ogrodzie, choć to kosztowne, czasochłonne i wyciskające "siódme" potem.
Kibicuje i śledzę postępy.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Projekt całkiem do rzeczy na pewno coś sensownego stworzysz wierze w ciebie ;:215
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć Aprilku :wit tobie też nie brakuje kosmicznej energii :;230 :;230
Rabatka klonowa dobrze napisałaś na papierze śliczna ...., a tak sobie pomyślałam, że jak liście z tych klonów na jesieni się obsypią, to będziesz je ręcznie z tych nasadzeń wyjmować.... ;:131 Mrówcza praca, albo brzydka rabatka... ;:170
Bardzo mi się podobają wymurowane donice..... ale bym sobie tam poszalała.... :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jolu, ale to nie chodzi o kasę tylko o umiejętności
Tobie ich nie brakuje
Ja za dużo chcę.
Za mało zdjęć, za mało :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu też mam jak Zuza. ;:306 Coś poukładam w GP, a potem w szkółce coś mnie zauroczy, jakiejś roślinie trzeba zmienić miejsce i już po projekcie. :;230
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Jolu! Nie mogę się nadziwić, ile się u Ciebie zmieniło tego lata. Tak niedawno byłam u Ciebie, a chyba bym nie poznała Twojego ogrodu. Wszystko wygląda bardzo elegancko. Podobają mi się te podwyższone klomby w połączeniu z niskimi rabatami. Bardzo fajnie wyszło.
Przymiarki do Rabaty Klonowej wyglądają aż dziwnie - te doniczki stojące w piachu...
To niesamowite, że po takim upalnym lecie, w Twoich warunkach, masz idealny trawnik, bujne hortensje, róże... Po ogrodzie w ogóle nie widać tych ekstremalnych warunków. U mnie, niestety, jest średnio.
A jak przetrwały Ci jarzmianki?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy uwierzycie że u mnie róże dopiero teraz zaczynają powtarzać :;230
Prace nad rabatą klonową trwają, na razie niezbyt nadaje się do upubliczniania. Jest zdecydowanie niedoinwestowana :;230 Chociaż, może jakieś zajawki...
Ale zaraz...

A_nie, no dziwię się niemal, że udało ci się nic nie kupić u Szmitów. Choćby pod nogi ale ja zawsze wcisnę ;:306
Dzięki za kibicowanie ;:196 Wsparcie moralne bardzo się przydaje jak padam ze zmęczenia i mam obrzydzenie patrząc na łopatę. Jeszcze coś tam podziubię w tym roku i będzie niestety przerwa techniczna. Tak, to bardzo kosztowne, a ja już przekroczyłam wszelkie limity tegoroczne i chyba przyszłoroczne też ;:224

Filemonku ;:168 wiara czyni cuda :D oby i tym razem. Oczywiście projekt już się trochę rozminął z realem :;230

Majeczko dzięki za troskę, igły mnie nie pokonały to i liście klonów nie spowodują że zapłaczęObrazek
Poza tym za siatką u sąsiadki na gęsto dębów, brzóz i innych śmieciuchów. Ciągle sprzątam.
Chcesz poszaleć w donicach ;:oj Zapraszam, dwie mam jeszcze nie wypełnioneObrazek

Goś ale bez kasy to umiejętności nie pomogą. Ale dzięki za komplimenta ;:168 przydadzą się na powstanie z rabatek po upadkuObrazek Jak podliczyłam ile wydałam w tym miesiącu na ogród to zrobiło mi się słabo. Generalnie ten rok był rekordowy. Teraz już przysiądę na pupie i będę patrzeć jak rośnie. Nawet do Skierniewic już nie jechałam bo nie miałam z czymObrazek Byłaś? Było ciekawie? Zaraz do ciebie zajrzę obejrzeć relację.

Sonia, bo jesteśmy wrażliwe na pięknoObrazek i nie umiemy tego piękna zostawić w ogrodniczych, tylko przygarniamy, przygarniamy....jak bezpańskie psy. A potem kłopot

Witaj Izo. Warto odwiedzić ogród po zmianach, zapraszam. Ten hardcore co widziałaś wcześniej, to jak zdjęcia porównawcze przed i poObrazek
Kto nie widział ten by nie uwierzył.
Pochwały od ciebie są dla mnie bardzo cenne. dziękuję
Doniczek na rabacie klonowej zostało już niewiele. Setki taczek ziemi przewieźlśmy. Aż mi się skończyła ta górka ziemi która czekała przy garażu. Do tego dokupione jeszcze ponad 100 worków. Mam nadzieję, że roślinom to wystarczy bo mam wrażenie, że to ciągle kropla w morzu potrzeb.
Po lecie nie narzekam na jakieś specjalne straty. Mocno podlewaliśmy. Niestety ucierpiały na tym róże. Musiałam obrywać chore liście. Ale generalnie test z podlewania zdanyObrazek
Jarzmianki u mnie mają się świetnie. Niektóre nawet teraz powtarzają kwitnienie, zwłaszcza Buckland jest niezniszczalna. Zamierzam je wysiać do gruntu obok róż. Ciekawa jestem co mi z tego urośnie. Pozbierałam nasionka, żeby nie wysiewały się w przypadkowych miejscach. Bardzo lubię tę roślinkę. Pamiętam że narzekałaś że u ciebie nie chce rosnąć. Coś się zmieniło? Przyznam że dawno nie miałam czasu zajrzeć na twojego bloga. Pora nadrobić zaległości. Choć blog to nie to samo co forum. Jakoś tak nie umiem się przekonać do tej formy wyrazu. Przydałby się twój wątek tu na forum.

Zajawki z Rabaty Klonowej

Obrazek

Obrazek

Obrazek w tle Lavender Lassie szaleją
I inne:

Obrazek odkryłam Anafalis. Super roślinka, szaro srebrna, szybko rośnie i nic jej się nie ima. Upału też nie zauważa.

Obrazek The Fairy

Obrazek Graceful Palace pod Icebergami

Obrazek The President

Obrazek Leonardo da Vinci

Obrazek

Obrazek Eden Rose

Obrazek

Obrazek jarzmianka skromnie powtarza

Obrazek znów Leosie

Obrazek

Obrazek stipa brachytricha od Mufki

Obrazek mam sporo nowych, ciekawych żurawek od Igi. Opisy pod krzaczkami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powracamy do róż

Obrazek Indigoletta, to jedna z moich ulubienic o nieziemskim zapachu.

Obrazek

Obrazek
Na koniec, choć to nie ostatnia z kwitnących, Agnes Schiliger

Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Nie wiem jak to jest, latasz po lesie pokazujesz inne nasadznia, ale zawsze kończy się na różach :;230 .
Odkryłaś Anafalis?, ja też, nic nie ucierpiał w trakcie suszy, a dodatkowo ma ciężki żywot bo pod trzeba brzozami rośnie a one wodę co do kropelki wypiją :wink: .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

April pisze:Czy uwierzycie że u mnie róże dopiero teraz zaczynają powtarzać :;230
Wierzę, bo u mnie też dopiero teraz wchodzą w kolejne kwitnienie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”