W jakiej kolejności rozkwitają u Was różne gatunki krokusów? Dziwi mnie strasznie tegoroczne opóźnienie w rozwoju C. vernus i sieberi, ten pierwszy dopiero pokazuje pączki podczas gdy chrysanthus w dwóch sortach jest już po pełni kwitnienia.
@ Drako ? u mnie zawsze zaczyna Crocus chrysanthus, zaraz potem dołącza do niego Crocus tommasinianus, a finiszuje Crocus vernus? Jak jeszcze miałem Crocus sieberi, to kwitł jakoś tak w tym okresie co C. tommasinianus, z tego co pamiętam?
Silla1 - Kamil73 ma rację, masz i Romance i Cream Beauty.
Cream Beauty
Romance
A tak nawiasem, to mi się w moim wpisie w dniu 06.03 nieco pochrzaniło:
pokazałem fotografię krokusów Romance jako Cream Beauty (te jeszcze nie zakwitły).
To właśnie te Romance.
Dwa lata temu chciałam zrobić sobie krokusowy trawnik Prawie mi się udało. Pojedyncze krokusiki zaczynają tworzyć kępki. Jednak ubiegłoroczna wielomiesięczna susza zrobiła też sporo spustoszenia. Są połacie gdzie krokusy całkowicie wypadły . Przeżyły tam gdzie sie więcej podlewało. Jednak i takie fragmenty cieszą me oczy Kotek bardzo pchał się w kadr
Jolek, bardzo naturalistycznie wygląda Twój trawnik
U mnie krokusy bardzo ładnie zakwitły:
Są to nowe, jesienne nasadzenia. Każda kępka jest zadołowana w oddzielnej doniczce. Na pierwszym planie Crocus tommasinianus 'Yalta', za nimi są Crocus tommasinianus 'Roseus', następnie Crocus chrysanthus 'Prins Claus', i na końcu Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'
Koloman w ciągu siedmiu lat ogrodowania dwa razy kupiłam po 20 lub 30 sztuk Pickwick, a teraz pewnie ze 200 kwitnie. Mam kilkanaście takich kępek, pięknie się rozrastają.