Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Błażej OK co do kwiatów żeńskich wszystko jasne, ale co z męskimi? Kiedy poznać , że pyłek jest dojrzały? Po co ta recepturką? Po co izolacja męskich kwiatów? Czy zpylać można w obrębie jednego krzaka jeżeli chce się powtórzyć odmianę.
Bobej - i tak wszystkie kwiatki na całej uprawie? Chciałabym mieć w tym roku kilka odmian dyń i już sobie wyobrażam latanie rankiem z naręczem pończoch po ogrodzie 

-
No ja myślę, że tylko te z których chcemy pozyskać nasiona. A tu wystarczy jedna dynia, której nie pozwolimy zjeść. Bo reszta niech się zapyla jak chce.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dokładnie. Pozostawiamy/zabezpieczamy
tylko jeden owoc danej odmiany, który zostawiamy na nasiona. Co do orientacji, które kwiaty męskie zabezpieczać, to kwiaty na dzień przed otwarciem, dostają takiej żółtej obwódki na brzegu płatków.
tylko jeden owoc danej odmiany, który zostawiamy na nasiona. Co do orientacji, które kwiaty męskie zabezpieczać, to kwiaty na dzień przed otwarciem, dostają takiej żółtej obwódki na brzegu płatków.

Aaaaa trochę mi się rozjaśniło. 
Ale chyba założę czapeczkę na przynajmniej dwa kwiaty (o ile się doczekam), jeden owoc do spróbowania, drugi na ewentualne nasiona. Bo co jeśli mi posmakuje ktoryś a był skundlony?

Ale chyba założę czapeczkę na przynajmniej dwa kwiaty (o ile się doczekam), jeden owoc do spróbowania, drugi na ewentualne nasiona. Bo co jeśli mi posmakuje ktoryś a był skundlony?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jeśli zasiejesz nasionko w tym roku, a będzie ono czyste genetycznie, no powiedzmy firmowe, to wsztstkie dynie na krzaku będą takie same, bez względu na to czy zapylisz Ty, czy pszczółki. Zapylenie kontrolowane ma na celu utrzymanie tych cech w następnym pokoleniu.
Czyli spokojnie zapyl kontrolowanie jedną/dwie dynie na nasiona, a resztę przeznacz na konsumpcje.
Oczywiście te na nasiona też zjesz. 

-
Nie przesadzaj, pestek nie zje. No chyba, że w całości, a potem użyźni działkę.
Doradźcie jaką dynię posadzić? Ma być przede wszystkim na zupy dla dzieci.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2014, o 23:38
Dla dzieci i nie tylko gotuję najczęściej z piżmowej i hokaido. Smaczne, ilościowo z jednej dyni garnek zupy i dobrze się przechowują - jeszcze mam na stryszku w sumie 12 sztuk.
Pozdrawiam, Agnieszka 

Malgostek dziękuję, poczytałam o nich i to jest to.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Samsu- prosiłaś o info,jak smakują dynie Ambar zerwane w fazie niedojrzałej. Smakują nieźle,choć nie były tak pyszne jak ta dojrzała. Może to kwestia dłuższego przechowywania,a może tego,że miąższ nie był tak ścisły ,zwarty. Pieczona razem z Hokkaido tym tazem musiała ustapić jej miejsca. Jednak niewątpliwą zaletą tej odmiany jest świetne przechowywanie się dyń. Zauważyłam,że w miarę upływu czasu,ich skóra twardnieje. Miałam problem z jej pokrojeniem ,skończyło się skaleczonym palcem 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Albo nawożenie, albo defekt genetyczny. W Guglach też nic na ten temat nie ma.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drako pisze:Albo nawożenie,
Miałam w sumie 15 sztuk dyń w przeszło 10 odmianch i tylko w tej to "zjawisko" wystąpiło.
Ale dziwne
W sumie to trochę podobne do takiego szklistego miąższu jaki jest czasem w jabłkach