Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Oczywiście, że mogą :D Mnie się bardzo podobają między krzewami i drzewami, "robią" las :D A przy tym wymagają tak naprawdę niewiele szczególnych zabiegów. Swoje tylko nawożę wiosną.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hosty mam, ale czy taką ? ;:24
Też nie jestem pewna, bo mam kilka podobnych do niej.
Wiosną sprawdzę i jakby co to podzielę dla Ciebie. :D
Grażyna.
kogro-linki
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patrz Kasiu jacy my jestesmy różni...nawet nie pomyslałam ,ze ktos moze nie przepadac za hostami....kocham te lisciory ;:173 Ale z trawami chyba tez onegdaj tak było :?: Ale sa tez fajne trawy do cienia, takaz szerokim lisciem (niestety ja straciłam)...chyba turzyca z dużym marginesem białym...fantastyczna jest , i hakonechloa też lubią półcień a są mega dekoracyjne...i miodunki...ale zima za pasem,więc juz ty tam pewnikiem dobrze pokombinujesz ;:215
Kasia zapomniałam o brunnerach...one sa extra do cienia ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dziewczyny, jesteście nieocenione ;:180 ;:4

Doris, ja nie przepadam za żurawkami i hostami, ale trawy podobały mi się u innych od początku. U siebie nie mam zbyt wiele miejsca, ale kombinuję jak je wkomponować w ogrod i moze się uda :D
Myślę właśnie o hakone do cisów, a także chcę posadzić turzyce Amazon Mist i kilka miskantów. Zobaczymy co z tego wyjdzie :uszy
Grażynko, widziałam coś podobnego z białym rysunkiem na liściach w Twoim botaniku - wiosną się przypomnę ;:196
Ewa, jakoś nie wyobrażałam sobie ich u siebie, ale może to faktycznie dobry pomysł pod drzewa. Dotychczas sadzilam barwinek, bodziszki i ostatnio runiankę, ale to dosyć ciemne rosliny. Białe akcenty na liściach dałoby trochę światła w dolnych partiach ;:131 Chciałabym jeszcze paprocie pod sosny..
Iwonko, tak! mi nawet nie chodzi o odmianę, bo pewnie tych o białych liściach też jest kilka ( dziesiąt?) ale o rysunek na liściach. Twoja ma bardzo fajny - jakby nieregularnie maźnięta białą farbą ;:333
Może w kwestii dzielenia sadzonek wypowie się jakiś entuzjasta funkii? ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Dzieli sie normalnie, ja wykopuje sadzonke wiosna jak jeszcze klow nie wypuscily - rozcinam nozem na pol czy ile tam sie da, wsadzam do ziemi i to wszystko.
Ja akurat hosty bardzo lubie i chociaz miejsca jak na lekarstwo u mnie, to pare mam.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dzieliłam raz kępę funkii w pełni rozwoju-nie polecam. Jedynie tak jak Jule. Po wykopaniu widać, ile można odciąć :D
Paprocie polecam :D Ale gleba powinna być wilgotna. Mam języczniki, kilka odmian Onoclea, Polypodium, Athyrium, Adiantum oraz Mateuccia (tego nie polecam w małym w ogrodzie, bo łazi, nawet gdzie go nie chcę-za to wygląda ładnie :D).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Kasiu,
chcesz hostę??? ;:oj chyba zejdę zaraz na zawał, nie wierzę że to czytam ;:306
i jak bys zapytała po sąsiedzku... ;:224 to u mnie taka rośnie , tylko rozpoznam dopiero wiosną gdzie jest bo już straciła liście. Kępa bedzie do podziału :uszy
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Host trochę mam , dzielę różnie ,bywa że w środku sezonu , jeśli to mały egzemplarz to delikatnie odrywam z kępy ,jak duży to szpadlem odrabię,nie zdażyło mi się żeby jakaś się zmarnowała,niekiedy parę liści padnie,ale od środka wypuści nowe :D a Ty szukasz duzej czy małej ? bo jedna z moich ulubienic to White Feather,początkowo cała biała potem dochodzą na liściach zielone paseczki aż w końcu ma przewagę zieleni nad białym
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

haha, Ewcia, zapomniałam Ci powiedzieć dzisiaj i zapytać czy masz taką białą :lol: Chciałam ją do donicy, jak będziesz miała to wiosną się przypomnę ;:196 Powsadzam kilka od frontu do terakoty, bo na kwiaty tam za ciemno, a liściaki dadzą radę :uszy
Ewa, paprocie są super, zwłaszcza jak kiełkują te urocze ślimaczki ;:173
Grażynko, ;:196
Jule, dzięki za instrukcje :uszy

Dzisiaj było sporo słonka, więc wypiłam herbatkę na tarasie. Całkiem przyjemnie jak na 24 listopad 8-)
Psianka jaśminowa kwitnie jak w lecie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pamiętacie Pilgrima? Cały czas kwitnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ptasia stołówka uruchomiona, więc chwyciłam za aparat i coś tam cyknęłam ;:177
To już chyba ostatnie aktualne foty w tym roku, czas zacząć wspomnienia ;:173
Ale tymczasem...skrzydlaci goście ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorciu, White Feather też fajna, prawie cała biała, podoba mi się. Jak będziesz miała w nadmiarze, to chętnie :wit Szukam większej kępki, do donicy. Dziękuję :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kasiu dziękuję za zdjęcia z widokiem tarasu..... uwielbiam je ;:167 i moje ulubione ptaszorki 8-) :D
Widoki cudowne...aż cieplej się zrobiło od takich słonecznych, gorących fotek :D Kawki na tarasie zazdroszczę.... u mnie bardzo szaro i nieprzyjemnie.....
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Świetne ptaszkowe zdjęcia, Kasiu :wit
Miłego niedzielnego wieczoru ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ale nam się listopadzik trafił, Robaczku, co :?:
Ciepły i kwitnący ;:oj .
Mazurki uchwyciłaś w uroczych sytuacjach, szczególnie te w białej budce ;:215.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi, pogoda jak na zamówienie ;:215 Jak dla mnie cała zima może być taka, byle wiosna szybko przyszła :uszy Dawno u Ciebie nie byłam, lecę nadrabiać ;:196 edit: odbiłam się od zamkniętych drzwi do zielonych pokoi - jeszcze nie otworzyłaś nowego wątku?
Aguś, cykałam z tarasu, żeby ich nie wypłoszyć, więc jakościowo szału nie ma, ale ptaszki są cudne ;:173
Agness, bardzo dziękuję ;:196 Miło mi, że Ci się podoba :wit
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

nie wierzę.........Kasiu, chcesz sadzić hosty?! :shock: fakt, że do donicy ale hosty? :shock:
te kapusty, które u Asi każesz wywalać? :shock:
rany zleciałam z krzesła ze śmiechu bo wyobraziłam sobie zaraz minę Asi jak to przeczyta ;:306 :;230
pogoda była rano cudna, racja ale co po niektórzy wstali po 11 i mimo szczerych chęci iść na działkę nie mogli.....no chyba, że kajak wypożyczę ;:223 mam potop na działce......dosłowny potop....... ;:223 a różę mam do posadzenia :roll:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Nie otworzyłam wątku, Robaczku, borsuczę się :cry:.
Do jutra wożę się z 'karetą' kotów, w tym dwa chore i dwa szalone ;:224.
Tajniaczę się już ponad 10 dni i,szczerze mówiąc, gdyby nie Keetee, która dała mi mentalnego kopa, zapadałabym się w milczenie coraz głębiej. Ale czytałam pilnie :uszy.
Wątek otworzę, bo gdybyśmy tak wszyscy na zimę zamilkli, to byłby czysty horror :evil:.
Zauważyłaś wzrost zainteresowania forumowiczów bukszpanem i w ogóle roślinami zimozielonymi :?:
A Ty idziesz w hosty ;:oj. Szczerze mówiąc wolę je w donicach, niż w gruncie. Mają feler: bardzo późno startują i pierwszy przymrozek je kasuje, skutkiem czego na rabacie długo jest pusto.

;:196 i miłej wieczorynki - Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”