Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Krysiu - piękny masz ogród taki parkowy ;:138
Zwróciłam też uwagę ,że pierścienice masz bardzo wysokie ,niesamowite ;:oj
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu ogród piękny ;:333 wspaniałe rabatki ;:63 ;:63
Mówisz że masz dosyć deszczu a ja czekam na deszcz jak na zbawienie - jest sucho niemiłosiernie a nosić wodę jeszcze się boję , podeślij do mnie trochę ;:180
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JacekP - Jacku Słonecznik wierzbolistny idzie jak burza w górę. Ciekawe na jakiej wysokości w tym roku zatrzyma się ... :D
Rożnik przerośnięty to faktycznie gigant wśród bylin. W dobrym miejscu dorasta do 3 metrów i cudownie sztywno się trzyma. Łodygi faktycznie grube, sztywne, wzniesione prościutko i dopiero górą się rozgałęziają. Dziwne bo jego kanciaste łodygi w środku sa puste , cięłam je jesienią na domki dla owadów - szerokość ścianki po zewnętrznej stronie w najgrubszej części dochodzi nawet do 4 cm.
Wspaniały materiał i super do układania... takie kantówki...

Rożnik przerośnięty po lewej przy rabacie rogowej z daliami
Obrazek

e-babcia - Jadziu dzięki,że wpadłaś. Siewki które wpadną mi w ręce i widać w nich życie zawsze ratuję - może komuś się przydadzą.
Od kilku lat uprawiam miskanta odmiana Giganteus z myślą o własnych tyczkach bambusowych.
W naszych ogrodach wiecznie coś się wiąże bo wiatry szaleja wiec tyczek nigdy za wiele ...
Poza tym lubię bardzo wysokie rośliny.

Dla przykładu fotka z jesieni ub roku . Miskant typowy po lewej a gigancik po prawej - różnica ogromna.
Obrazek

adamiec - Irenko takie pochlebne słowa ... zarumieniłam sie - dziękuję.
U mnie tez pamięć czasami szwankuje, zauważyłam to w okresie gdy przez dłuższy czas muszę brać tabletki odczulające ... cos w tym jest.To kilkuletnie obserwacje i pewnie dlatego jak tylko zagrożenie alergenów ciut mija zaraz przechodzę na roślinne mikstury.

danutab - Danusiu gynostemmę tylko w pierwszym sezonie uprawiałam w doniczce a po zimie od razu poszła do gruntu. całkiem inaczej rośnie i jest burza liści i pędów.
Nie dziel - daj całość do gruntu przy okazji przytnij pedy dla rozkrzewienia i zagęszczenia. Z nich zrobisz sadzonki tak na wszelki wypadek. Wystarczy do wody i po 2 tygodniach lub szybciej masz korzenie.

Mirabela - Mireczko faktycznie spora lista ale każdy z nas ma duże ilości i trzeba się w tym rozeznać każdej wiosny od nowa bo zima sporo nazw ucieka z pamięci.
Co roku cos nowego dochodzi ale już niewiele bo rabaty zapełnione.
warzywa , krzewy owocowe i drzewa tez mam i z nich na rzecz ozdobnych nigdy nie zrezygnuję.

wielkakulka - Aniu warto mieć bo naprawdę ma przecudne kwiaty. Lilia ateków jak dla mnie zbyt krótko kwitnie, tylko 1 kwiat na pędzie więc spektakl trwający kilka dni musi starczyć na cały rok.
SPREKELIA CZERWONA dla Ciebie ;:196
Obrazek

U Ciebie susza ??? Ja już nie pamiętam dnia bez opadów ... najpierw ochłodzenie w czerwcu i to solidne nawet do 4 st C nocą a potem deszczowa pora ...
Znawcy tematu od pogody i statystyk informowali nas,że to najchłodniejszy czerwiec w naszych stronach od 26 lat.
Wieści om ukorzenianiu miłe - życzę powodzenia i czekam.

jolifleur - Ewciu chyba pierwszy raz u mnie :D

Witam i na dobry początek kompozycja z Bodziszka łąkowego Laura i Lepnicy zwartej dla Ciebie :D
Obrazek

lora - Misiu ratuj roślinki, które zagłuszają inne wyższe i to szybko.
Niedawno zauważyłam u siebie taką sierotę ... ledwo zipała. Mam nadzieje ,że po zmianie miejsca nadrobi zaległości.

patkaza - Agnieszko dziękuję.
Kadry z oddali ukazują prawdziwe oblicze ogrodu ale czasami trudno uchwycić w całości to co chce sie pokazać. Miodunka plamista wyjątkowo nadaje się do roli naturalnych obwódek rabat.
Dla przykładu inna rabata
Po lewej w bylina z tych najwyższych bo docelowo ok 300 cm - Rożnik przerośnięty, w rogu jesienny aster , po prawej hortensja Unique a ogólnie na rabacie posadzone dalie.
W tym roku wyjątkowo wolno rosną bo u nas zimne okresy i te rośliny tak się męczą.
Rabata z racji wysokiego poziomu wód gruntowych na tym terenie więc podniesiona co nieco dla uprawy dalii i obłożona kamieniami.
Aby złagodzić widok kamieni rośnie tam rząd miodunki i pasuje do każdej z roślin, które tam są.

Obrazek

W ub sezonie pod jesień wyglądała tak
Obrazek

Mam sporą kępę Miodunki odmiana Majeste i kusi mnie użycie jej w tej samej roli. Tyle, że ona ma dużo większe liście ;:131
Jak nie sprawdzę to się nie przekonam - prawda ?

Barabella - Basiu dziękuję. Działka zmienia się i z każdym tygodniem rozkwita coraz więcej kwiatów .jak zakwitają dalie i hortensje wtedy wg mnie jest najpiękniej. Lilie w tym roku będę miała lichutkie bo przymroziło je , zostały liliowce i już zakwitają ale deszcz niszczy kwiaty i nie nadaje sie do sfotografowania. Cięzko rozpoznać odmianę.
Pszczoły murarki warto mieć u siebie, lubię je obserwować - ich powroty gdy mają brzuszki oblepione pyłkiem i nie mogą wejść do otworu trzcinowego bo sie nie mieszczą ... :;230
Po kilku próbach wreszcie udaje się.
To małe pszczółki dość mocno owłosione , takie rudoczerwone maluszki.samice na spodniej stronie mają w 4 lub 5 rzędach szczeciniaste włoski służące do zbierania i przenoszenia pyłku.
Zdjęć żadnych nie robiłam bo szczerze mówiąc nawet nie pomyślałam o tym.
Na jej temat jest sporo w sieci.
Jeśli chcesz popatrzeć i poczytać to ciekawe i żartobliwie ujety temat jest
tutaj >>> http://www.murarkaogrodowa.com/Copied-A ... 5%9Bci.php

wanda7 - Wandziu miło,że zajrzałaś do mnie.
każdy teraz maksymalnie zajęty bo chwasty rosną jak szalone, kwiaty kwitną więc wycinanie i pielenie bez końca.Ogród wciąż ulega zmianom i każdy kolejny sezon przybliża mnie do zamierzonego celu.
e-babcia pisze:Krysiu - piękny masz ogród taki parkowy ;:138
Zwróciłam też uwagę ,że pierścienice masz bardzo wysokie ,niesamowite ;:oj
Co to sa te pierścienice - nie kojarzę o co chodzi ?

TerDob - Teresko chcesz deszczu ... juz wysyłam nie jedną a sto chmur.
Dziś tez solidnie padało po południu a potem ... byłą burza i tęcza, a nawet dwie

Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Faktycznie pierwszy raz u Ciebie ale nie za długo na FO więc jeszcze pewnie wielu ogrodów nie zwiedziłam :)
Bodziszek Laura bardzo ładny i tak się składa, że kupiłam go tej wiosny :tan ale jeszcze u mnie nie kwitnie.
Rabata z trawami wpadła mi w oko i kombinuję gdzie ją zrobić bo właściwie wszystkie rośliny mam.
Pozdrawiam i będę zaglądać :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Widzę Krysiu, że dalie już w pełnej gotowości! Trochę zmieniłaś tą rabatę!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu bardzo , bardzo dziękuję ;:196 deszcz dotarł ;:138 ;:138 nareszcie podlało mi działkę .
U Ciebie taka śliczna miodunka a moja marna , chyba jest za sucho ;:223
Ja też wsadziłam bambuski i czekam na patyczki ;:306
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Krysiu dzięki za informację. Tak zrobię ale może do wiosny ją przetrzymam w domu, a wiosną wysadzę do gruntu. Czy może już teraz wsadzić ją go gruntu :?:
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękne widoki u Ciebie! Nawet nie odczuwa się, że to ogródek działkowy! Chyba przez te stare drzewa w sąsiedztwie.
Dalie koło rożnika niemal się z nimi ścigają!
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu , wszelakiego dobra u Ciebie dużo ;:196 ogród służy dwojga dobrym sprawom , Tobie jako właścicielce i owadom bo widzę dużo roślin miododajnych . Ja też robiąc zakupy szczególną uwagę zwracam na rośliny które służą fruwającym za stołówkę , to raj dla oczu i przywilej jak jakieś nieznane zagoszczą w naszym ogrodzie .
Pogody i ja mam dość :roll: jak nie padało to nie padało a jak zaczęło to końca nie widać w dodatku zimnica . Zapowiadają ocieplenie , u nas ciut powyżej 20 stopni , no spocimy się :;230 a do tego co dziennie możemy się spodziewać przelotnych opadów :evil: Na przekór pogodzie idę robić oprysk :lol:
Miłego dzionka :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nie wiem, co się działo, ale dzisiaj już fotki otwierają się normalnie... Jak lubisz ogrodowe żyjątka, to zaglądnij do mojego wątku i zobacz, kto mieszka u mnie na werandzie (jedna fotka jest nawet z linijką, hihihi).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysiu jak pięknie ukwiecony busz. Takie rozmiary mają twoje roślinki że ho ho a tęcz pięknie się prezentuje
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Śliczna ta rabatka z miodunkami, a u nas wczoraj spadły dwie krople deszczu i dalej sucho. :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

jolifleur - Ewciu tym bardziej mi miło - zaglądaj kiedy masz ochotę. Kiedyś zimą zajrzałam do Ciebie z ciekawości bo ... powrót na wieś to moje niespełnione marzenie.
Stary dom, dziki ogród i dużo samozaparcia do tworzenia własnego raju na ziemi. Tak rozpoczęła się Twoja przygoda i po cichu kibicuję Ci aby wszystkie marzenia spełniły się i dały wiele satysfakcji.
Masz cudne zakątki - wpadnę tam znowu ale już oficjalnie a nie jako anonimowy gość.

takasobie - Miłko to prawda... małe zmiany ale są.
To w nas siedzi i każdej wiosny coś na nowo sie tworzy a potem... początek lipca zastaje nas w dziesiątkami roślin w doniczkach czekających na posadzenie a czasu wciąż brak...

TerDob - Teresko nasza działka dla miodunek to raj.
Dziwne, że u Ciebie licho rosną - czy je przycinasz po kwitnieniu ?
Gdybym nie przetrzebiała jej co roku nie dałabym rady bo zajmowałaby coraz szerszy pas.
Zawsze wiosną tnę przy ziemi połowę szerokości - susze bo to roślina lecznicza a korzenie wyrzucam.
Reszta może znów sie rozrastać. Po kwitnieniu zawsze miodunki przycinam przy samej ziemi, dokarmiam, podlewam i w niedługim czasie piękny płaszcz z nowych liści.

One sa świetne na żywe obrzeża. W tym roku na skalniakowej rabacie po jednej stronie dałam niskie dąbrówki jako obrzeże.
Niech się rozrosną aby za rok obsadzić całość rabaty i zobaczymy.
To niewielka trójkątna rabata - na fotce całości nie widać - ona wciąż ulega zmianom bo brak mi koncepcji takiej na stałe.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dąbrówki od lewej w górę - lubię u tych niskich roślin zmienność koloru w zależności od pory roku i stanowiska
Dąbrówka rozłogowa 'Burgundy Glow' (Ajuga reptans)
Dąbrówka 'Valfredda' CHOCOLATE CHIP (Ajuga x tenorii)
Dąbrówka piramidalna 'Metallica Crispa' (Ajuga pyramidalis)

danutab - Danusiu
gynostemme całość daj do gruntu - zobaczysz jak ostro ruszy. Liście i ich kolor zaskoczą Cię.
Przytnij niżej i z tych ciętych zrób nowe sadzonki. To będziesz do następnego roku uprawiać w doniczce i jakby co ... masz zabezpieczenie a jeśli cos się stanie to ... adres do mnie znasz :D

JacekP - Jacku
to prawda,że stary drzewostan za ogrodzeniem od strony rzeki daje mikroklimat, wielki urok i ... po każdym wietrze masę suchych gałązek na trawniku i rabatach ... wierzby sa kruche.... :;230
Ładnie rozrosła się bez mojej ingerencji Wrotycz maruna White Star od Ciebie. Na biało-niebieskiej rabacie idealnie pasuje. Mam ja juz w kilku miejscach

Obrazek
Obrazek

Do towarzystwa w niedalekiej odległości w tym czasie kwitnie Bodziszek łąkowy Laura

Obrazek
Obrazek

tija - Elu wyczułaś mnie dokładnie :;230
Ostatnie lata to przemyślane sadzenie pod katem przydatności, wysokości i możliwości dania sobie rady w naszych warunkach. mam już swoje lata i nie chcę wciąż każdej wiosny przezywać rozczarowania.
Zwierzęta zawsze tu były gdzie nasza działka , my wpadamy na chwile a one sa tam cały rok.
Ostatnio faktycznie zimno i zauważyłam, że zaskroniec częściej grzeje się na kompostowniku dlatego od tej słonecznej strony przy samej płycie zbytnio nie uciskam kolejnych warstw sypanego zielska aby miał szczeliny do poruszania się.

Oto on - reszta schowana w ciepełku :D
Obrazek

Od tygodnia nie ma dnia bez deszczu, na jednej rabacie pomidorki zżera ZZ a ja nie mam jak opryskać ... i mogę je stracić. Pozostałe zdrowe a te sąsiadują z ziemniakami sąsiadki za miedzą i tak im to sąsiedztwo wychodzi nie na zdrowie

Obrazek
Obrazek

Locutus - Jureczku jednym słowem ... złośliwość przedmiotów martwych .
Dzięki za zaproszenie - pobiegłam od razu i warto było. takie spotkanie oko w oko ;:oj

szyszunia - Iwonko w tym rzecz,że u nas w tym roku sporo jest za niskich bylin. Przymrozek w maju jeszcze ich męczył a później zimne noce. Teraz też jest zimno i ciepłolubne rośliny stają w miejscu.

123katex - Kasiu dziękuję , lubię piętrowe nasadzenia i z żywych roślin obwódki czy obrzeża stąd moje próby z różnymi roślinami.
Na brak opadów nie narzekam, wrecz odwrotnie bo mogło by ich byc mniej a więcej dni słonecznych.
Proponuję z Małopolski przenieść się bliżej mnie czyli zachodnie Mazury ... zapraszam ;:196

Dla poprawy nastroju dla Ciebie i wszystkich gości zdjęcia mojej " nowej choroby"
Ma na imię " Pokrzywka brazylijska" ,Koleus Blumego (Plectranthus scutellarioides)
Od czasu do czasu potrzebna jest jakaś zmiana, parapety przez kilka lat zajmowały fiołki afrykański. Zostało z sentymentu kilka sztuk a w to miejsce przyszły cudnej urody koleusy.
Wielkim atutem jest różnorodność kolorystyczna, łatwość uprawy w sezonie i niekłopotliwe zimowanie w mieszkaniu.
Do tego liście koleusów potrzebne na mikstury lecznicze bo zawierają bardzo cenny dla człowieka składnik czyli forskolinę.
Dlaczego by nie połączyć ozdoby i pożytecznej roli dla poprawy zdrowia ;:131
Skoro możliwe to ja jestem za !!!

Mam 4 skrzynki różnych odmian na parapetach zewnętrznych mieszkania a także na działce w różnych pojemnikach. Będą zmiennymi elementami ozdabiającymi różne miejsca.

Po wystawieniu na słoneczne stanowiska bardzo szybko zaczęła zmieniać sie kolorystyka.
Nasycenie i kontrast widoczne juz po kilku dniach - wspaniały spektakl metamorfozy.
Obrazek

BIG CHIEF
Obrazek

DARK RENAUTY ( a może Dark Beauty bo coś mi nie pasuje...)
Obrazek

ELEANOR
Obrazek
Obrazek

GAY'S DELIGHT
Obrazek

LEMON SCHIFFON
Obrazek

MIDNIGHT
Obrazek

PALISANDRA
Obrazek
Obrazek

Na dziś dosyć - lecę do Waszych ogrodów życząc Wam miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu piękne masz te koleusy ;:63 ;:63 ;:63 mi też coraz bardziej się podobają ;:108 Na jakie choroby stosujesz mikstury z nich ???
Wrotycz maruna - śliczny ;:333
Miodunek nigdy nie ścinałam i może w tym jest mój błąd ;:223 Przesadzę na nową działkę , tam jest dużo lepsza ziemia , tylko ślimaki nie wiem czy mi jej nie zjedzą ???
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Ten mój zielony światek znajduje się w mieście i tym bardziej dziwi, że w mieście stała taka ruina ;:185 ale na wieś też mam plan się przeprowadzić, może już nie do tak zdewastowanego miejsca :;230

Podziwiałam Twoje dąbrówki - śliczne. Ja mam tylko chocolate. Z 'Burgundy Glow' próbowałam ale zawsze mi wymarza a taka ładna :( za to z tą najzwyklejszą już muszę walczyć, bo się za bardzo rozpanoszyła a sama ją zaprosiłam, żeby mieć mniej pielenia ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”