JacekP - Jacku Słonecznik wierzbolistny idzie jak burza w górę. Ciekawe na jakiej wysokości w tym roku zatrzyma się ...
Rożnik przerośnięty to faktycznie gigant wśród bylin. W dobrym miejscu dorasta do 3 metrów i cudownie sztywno się trzyma. Łodygi faktycznie grube, sztywne, wzniesione prościutko i dopiero górą się rozgałęziają. Dziwne bo jego kanciaste łodygi w środku sa puste , cięłam je jesienią na domki dla owadów - szerokość ścianki po zewnętrznej stronie w najgrubszej części dochodzi nawet do 4 cm.
Wspaniały materiał i super do układania... takie kantówki...
Rożnik przerośnięty po lewej przy rabacie rogowej z daliami
e-babcia - Jadziu dzięki,że wpadłaś. Siewki które wpadną mi w ręce i widać w nich życie zawsze ratuję - może komuś się przydadzą.
Od kilku lat uprawiam miskanta odmiana Giganteus z myślą o własnych tyczkach bambusowych.
W naszych ogrodach wiecznie coś się wiąże bo wiatry szaleja wiec tyczek nigdy za wiele ...
Poza tym lubię bardzo wysokie rośliny.
Dla przykładu fotka z jesieni ub roku . Miskant typowy po lewej a gigancik po prawej - różnica ogromna.
adamiec - Irenko takie pochlebne słowa ... zarumieniłam sie - dziękuję.
U mnie tez pamięć czasami szwankuje, zauważyłam to w okresie gdy przez dłuższy czas muszę brać tabletki odczulające ... cos w tym jest.To kilkuletnie obserwacje i pewnie dlatego jak tylko zagrożenie alergenów ciut mija zaraz przechodzę na roślinne mikstury.
danutab - Danusiu gynostemmę tylko w pierwszym sezonie uprawiałam w doniczce a po zimie od razu poszła do gruntu. całkiem inaczej rośnie i jest burza liści i pędów.
Nie dziel - daj całość do gruntu przy okazji przytnij pedy dla rozkrzewienia i zagęszczenia. Z nich zrobisz sadzonki tak na wszelki wypadek. Wystarczy do wody i po 2 tygodniach lub szybciej masz korzenie.
Mirabela - Mireczko faktycznie spora lista ale każdy z nas ma duże ilości i trzeba się w tym rozeznać każdej wiosny od nowa bo zima sporo nazw ucieka z pamięci.
Co roku cos nowego dochodzi ale już niewiele bo rabaty zapełnione.
warzywa , krzewy owocowe i drzewa tez mam i z nich na rzecz ozdobnych nigdy nie zrezygnuję.
wielkakulka - Aniu warto mieć bo naprawdę ma przecudne kwiaty. Lilia ateków jak dla mnie zbyt krótko kwitnie, tylko 1 kwiat na pędzie więc spektakl trwający kilka dni musi starczyć na cały rok.
SPREKELIA CZERWONA dla Ciebie
U Ciebie susza ??? Ja już nie pamiętam dnia bez opadów ... najpierw ochłodzenie w czerwcu i to solidne nawet do 4 st C nocą a potem deszczowa pora ...
Znawcy tematu od pogody i statystyk informowali nas,że to najchłodniejszy czerwiec w naszych stronach od 26 lat.
Wieści om ukorzenianiu miłe - życzę powodzenia i czekam.
jolifleur - Ewciu chyba pierwszy raz u mnie
Witam i na dobry początek kompozycja z Bodziszka łąkowego Laura i Lepnicy zwartej dla Ciebie
lora - Misiu ratuj roślinki, które zagłuszają inne wyższe i to szybko.
Niedawno zauważyłam u siebie taką sierotę ... ledwo zipała. Mam nadzieje ,że po zmianie miejsca nadrobi zaległości.
patkaza - Agnieszko dziękuję.
Kadry z oddali ukazują prawdziwe oblicze ogrodu ale czasami trudno uchwycić w całości to co chce sie pokazać. Miodunka plamista wyjątkowo nadaje się do roli naturalnych obwódek rabat.
Dla przykładu inna rabata
Po lewej w bylina z tych najwyższych bo docelowo ok 300 cm - Rożnik przerośnięty, w rogu jesienny aster , po prawej hortensja Unique a ogólnie na rabacie posadzone dalie.
W tym roku wyjątkowo wolno rosną bo u nas zimne okresy i te rośliny tak się męczą.
Rabata z racji wysokiego poziomu wód gruntowych na tym terenie więc podniesiona co nieco dla uprawy dalii i obłożona kamieniami.
Aby złagodzić widok kamieni rośnie tam rząd miodunki i pasuje do każdej z roślin, które tam są.
W ub sezonie pod jesień wyglądała tak
Mam sporą kępę Miodunki odmiana Majeste i kusi mnie użycie jej w tej samej roli. Tyle, że ona ma dużo większe liście
Jak nie sprawdzę to się nie przekonam - prawda ?
Barabella - Basiu dziękuję. Działka zmienia się i z każdym tygodniem rozkwita coraz więcej kwiatów .jak zakwitają dalie i hortensje wtedy wg mnie jest najpiękniej. Lilie w tym roku będę miała lichutkie bo przymroziło je , zostały liliowce i już zakwitają ale deszcz niszczy kwiaty i nie nadaje sie do sfotografowania. Cięzko rozpoznać odmianę.
Pszczoły murarki warto mieć u siebie, lubię je obserwować - ich powroty gdy mają brzuszki oblepione pyłkiem i nie mogą wejść do otworu trzcinowego bo sie nie mieszczą ...
Po kilku próbach wreszcie udaje się.
To małe pszczółki dość mocno owłosione , takie rudoczerwone maluszki.samice na spodniej stronie mają w 4 lub 5 rzędach szczeciniaste włoski służące do zbierania i przenoszenia pyłku.
Zdjęć żadnych nie robiłam bo szczerze mówiąc nawet nie pomyślałam o tym.
Na jej temat jest sporo w sieci.
Jeśli chcesz popatrzeć i poczytać to ciekawe i żartobliwie ujety temat jest
tutaj >>>
http://www.murarkaogrodowa.com/Copied-A ... 5%9Bci.php
wanda7 - Wandziu miło,że zajrzałaś do mnie.
każdy teraz maksymalnie zajęty bo chwasty rosną jak szalone, kwiaty kwitną więc wycinanie i pielenie bez końca.Ogród wciąż ulega zmianom i każdy kolejny sezon przybliża mnie do zamierzonego celu.
e-babcia pisze:Krysiu - piękny masz ogród taki parkowy
Zwróciłam też uwagę ,że pierścienice masz bardzo wysokie ,niesamowite

Co to sa te pierścienice - nie kojarzę o co chodzi ?
TerDob - Teresko chcesz deszczu ... juz wysyłam nie jedną a sto chmur.
Dziś tez solidnie padało po południu a potem ... byłą burza i tęcza, a nawet dwie