Hacjenda Anego cz.2
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hacjenda Anego cz.2
Bardzo udany domek dla owadów
Oby także owadom się spodobał!

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu(anabuko) - przestałem chodzić na grzyby, bo już kilka razy oddałem sąsiadom - zacznę zbierać gdy kaloryfery będą ciepłe, wtedy będę suszył
Jadziu - nazbierałem, bo zaraz na początku sąsiad się zgubił - uzgodniliśmy godzinę powrotu i .. dobrze, bo jeśli z kimś zbieram, to zamiast szukania grzybów, pilnuję by mi się pogubili
Aniu(sweety) - murarki już zaglądają, a skorki buszują w środku - będzie dobrze
dzisiaj oberwałem aronię - całe 1.4 kg a w ub.r. było 16 kg
i powycinałem pędy jeżyn - koniec owocowania, za to te odwdzięczyły się owocem - rozdawaliśmy wiadrami
Jadziu - nazbierałem, bo zaraz na początku sąsiad się zgubił - uzgodniliśmy godzinę powrotu i .. dobrze, bo jeśli z kimś zbieram, to zamiast szukania grzybów, pilnuję by mi się pogubili

Aniu(sweety) - murarki już zaglądają, a skorki buszują w środku - będzie dobrze

dzisiaj oberwałem aronię - całe 1.4 kg a w ub.r. było 16 kg

i powycinałem pędy jeżyn - koniec owocowania, za to te odwdzięczyły się owocem - rozdawaliśmy wiadrami

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale grzybków, gdzie Ty mieszkasz, u mnie nie ma - nawet ogródkowe maslaki pokazały sie w ilości 1 sztuka i koniec. Jest mokro i ciepło, moze u mnie jeszcze za wcześnie. A chatka dla pszczółek sliczne, Ty masz pomysły 

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Od roku zaciekawiona jestem wątkiem o skorkach-pojawiają się jesienią jako bohaterowie wypowiedzi o "domkach dla skorków"-rozjaśnij mą ciemność w tym temacie
Wiem,które to stworzonko,ale raczej się ich zawsze bałam...Budowanie domków wskazuje jednak na ich "jasną stronę śmocy"-OŚWIEĆ

- wielkakulka
- any57
Aniu - przypominam domek dla owadów, który zobaczyłem w goczałkowickich ogrodach - on mnie zainspirował

Asiu - skorki zjadają mszyce i to jest ich "jasna strona mocy"
zazwyczaj wieszałem doniczki do góry dnem wypełnione słomą, czy suchą trawą, układałem też wiązki z obcinanych np.marcinków, czy innych drobnych gałązek,
a teraz ... mają swój hotel

Asiu - skorki zjadają mszyce i to jest ich "jasna strona mocy"
zazwyczaj wieszałem doniczki do góry dnem wypełnione słomą, czy suchą trawą, układałem też wiązki z obcinanych np.marcinków, czy innych drobnych gałązek,
a teraz ... mają swój hotel

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Andrzeju nie będzie owadom za zimno w tej dziurawce ,bo cegły raczej nie grzeją tak jak trzcina czy drzewo, a może się mylę ??? Mój domowy Dobromir zajęty przygotowywaniem pracy inż
- any57
Jadziu - cegła, jako materiał budowlany stosowany przez murarzy jest użyta specjalnie specjalnie dla ... murarek
" Pojedyncza samica murarki ogrodowej może zapylić więcej drzew owocowych niż sto pszczół miodnych. Ten gatunek raczej nie żądli, zaś gnieździ się w ścianach, budując rzędy komórek z gliny i ziaren piasku zlepionych śliną. Zimują także w glinianych murach, rurkowatych jamkach ziemnych, w otworach w drewnie, słomie i łodygach roślin" cyt.z wikipedii

" Pojedyncza samica murarki ogrodowej może zapylić więcej drzew owocowych niż sto pszczół miodnych. Ten gatunek raczej nie żądli, zaś gnieździ się w ścianach, budując rzędy komórek z gliny i ziaren piasku zlepionych śliną. Zimują także w glinianych murach, rurkowatych jamkach ziemnych, w otworach w drewnie, słomie i łodygach roślin" cyt.z wikipedii
- asma
Skoro tak się rzeczy mają to już nie będę ich zabijać ....Pozostawię im jednak dowolność w wyborze miejscówki
Poczytam o ich zwyczajach
Nie umiem sobie wyobrazić tej doniczki
przecież wszystko by wypadło... 

Nie umiem sobie wyobrazić tej doniczki

- any57
oj tam - wypadło ...asma pisze: Nie umiem sobie wyobrazić tej doniczki, przecież wszystko by wypadło...
są sposoby
np. http://pl.wikipedia.org/wiki/Hotel_dla_ ... BCrmer.JPG
ja związywałem pęk trawy i sznurek przeciągałem przez otwór w dnie wieszając na gałęzi - a jak znajomi się dziwili - pytali czy to już na święta takie bąbki

- asma

- JAKUCH
Andrzeju murarki u mnie zasiedlają szczeliny po wypłukiwanym tynku w domu .Obserwuję je jak wciskają się w te szczeliny .Kiedyś nawet obserwowałam jedną jak wgramoliła sie do rurki podpory dla róż, a na koniec zamknęła wylot listkiem .Bardzo ciężką pracę zrobiła.U mnie popaduje a w nocy przeszła burza .Bardzo pomysłowe te hotele dla skorków i nie tylko. Jakoś nie zauważyłam tej fotki z Goczałkowic
No to muszę pomyśleć, bo mam parę cegieł- pozostałość po grilu

- wielkakulka
ale nie posypywałeś brokatem?any57 pisze:...ja związywałem pęk trawy i sznurek przeciągałem przez otwór w dnie wieszając na gałęzi - a jak znajomi się dziwili - pytali czy to już na święta takie bąbki
A tak serio - wydawało mi się, ze skorki wyłaża z moich orzechów laskowych - jak w jakimś jest dziura, to w srodku mieszka skorek - więc tępiłam bezliwtośnie...

- any57
Dzień dzisiejszy był miły, bo "forumki" nas odwiedziły
i choć z nieba trochę rosiło, to czas nam minął miło.
Pięć godzin zleciało, a nam było mało.
Dziękujemy za miłe odwiedziny, niedługo znów się zobaczymy.

i choć z nieba trochę rosiło, to czas nam minął miło.
Pięć godzin zleciało, a nam było mało.
Dziękujemy za miłe odwiedziny, niedługo znów się zobaczymy.

- JAKUCH
No widzisz uprzedziłeś mnie .Dopiero co zasiadłam do kompa i nawet jeszcze nie zdążyłam zrzucić fotek .Grzybki zrobione były smaczne i obżarłam się na jamen
nawet oddychać mi się nie chce
.Andrzeju dziękuję Tobie w szczególności i Mirce za miłe przyjęcie i gościnę, a także za niespodziankę ,którą była Iza
Myślałam ,że masz większy ogródek .Domek dla murarek obejrzałam dokładnie i muszę cosik wykombinować No to i ja sie pochwalę fotkami ,że byłam w ogrodzie Dobromira