Aprilkowy las cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aprilkowy las cz.3
No i nie opryskałam wczoraj, znaczy opryskałam ale nie na przędziorka, tylko na mszyce. Okazało się że mam tylko Decis w domu i to aż 4 buteleczki. Wydawało mi się że profilaktycznie kupowałam na wszystko żeby w razie czego mieć. Chyba że M kiedyś pomylił środki i zużył.
No ale mszyc też trochę było, szczególnie na Icebergu, więc i tak się przyda.
Marzenko, naciskaj na M. Raz zrobi jedną podporę, potem znów jakąś. A jak zobaczy że dobrze mu idzie to się rozkręci. Najtrudniej jest zacząć.
Julek, ale to dziwne z tą Pastellą bo nie stoi przy murze a raczej w przeciągu. Koło słupa betonowego stoi Peace, która jest zdrowa i dopiero dalej Pastella, w samym wygwizdowie. A co jeszcze dziwniejsze takie same objawy ma The Fairy i to w samym środku rabaty, pomiędzy innymi krzakami. Ta środkowa ma najwięcej przebarwień. A nie ma ścisku, ja pomiędzy krzakami mogę normalnie nogą sobie stanąć.
A twoją Limonkę widziałam, same kwiaty, szkoda jej choć i tak wygląda intrygująco. To teraz co? Musisz wymienić ziemię, czy wystarczy ją mocno podlać jakimś środkiem?
No ale mszyc też trochę było, szczególnie na Icebergu, więc i tak się przyda.
Marzenko, naciskaj na M. Raz zrobi jedną podporę, potem znów jakąś. A jak zobaczy że dobrze mu idzie to się rozkręci. Najtrudniej jest zacząć.
Julek, ale to dziwne z tą Pastellą bo nie stoi przy murze a raczej w przeciągu. Koło słupa betonowego stoi Peace, która jest zdrowa i dopiero dalej Pastella, w samym wygwizdowie. A co jeszcze dziwniejsze takie same objawy ma The Fairy i to w samym środku rabaty, pomiędzy innymi krzakami. Ta środkowa ma najwięcej przebarwień. A nie ma ścisku, ja pomiędzy krzakami mogę normalnie nogą sobie stanąć.
A twoją Limonkę widziałam, same kwiaty, szkoda jej choć i tak wygląda intrygująco. To teraz co? Musisz wymienić ziemię, czy wystarczy ją mocno podlać jakimś środkiem?
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przedziorek przyplatal mi sie w zeszlym roku i przezimowal chyba w kawalkach konarow ktore mam polozone na ziemi w donicy. Musze sciagnac to wszystko i wywalic. Ziemi wywalac nei będę, bo na wiosne dostala nowa ale zaleje chyba jakims srodkiem kontaktowym i zobacze.
-
A ja u ciebie właśnie buszowałam
Czyli można czymś zalać. To dobrze, bo się zastanawiałam co to będzie jak trzeba będzie ziemię wymieniać

Czyli można czymś zalać. To dobrze, bo się zastanawiałam co to będzie jak trzeba będzie ziemię wymieniać

- doroteczkaa
- 100p
- Od: 11 lip 2013, o 16:12
hejka Kochana, a mozesz cos wiecej na temat kartonu ? jaki karton dokladniej ?
-
Jasne, zaraz coś skrobnę u ciebie.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Widzę nowe nasadzenia ,więc dalej wszystko pięknieje
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Kurcze nie zazdroszczę tych przygód ze szkodnikami na różach. U mnie wyglądają na zdrowe, ale jak Jule pisze, że np.taki przędziorek atakuje z ukrycia i go prawie nie widać, to się przeraziłam
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
April, Julek - trzeba wczesną wiosną porządnie opryskać promanalem - larwy przędziorków się uduszą.
One dobierają sobie menu - u mnie posmakował najbardziej Louis Odier, choć jest dalej od ściany. Lubią też Fairy, Kenta, Charles Austina i kilka innych. Paskudy jedne
One dobierają sobie menu - u mnie posmakował najbardziej Louis Odier, choć jest dalej od ściany. Lubią też Fairy, Kenta, Charles Austina i kilka innych. Paskudy jedne

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Może dlatego nie mam na innych różach przędziorka tylko na Belreburgu donicowym. Tylko on nie został opryskany wiosną
Mszyc prawie w ogóle nie mam. Natomiast mam dużo gąsienic w tym roku. Ale te zbieram recznie.
Niestety nie pamiętam nazwy tej żurawki, ale może to Sashay?
Mszyc prawie w ogóle nie mam. Natomiast mam dużo gąsienic w tym roku. Ale te zbieram recznie.
Niestety nie pamiętam nazwy tej żurawki, ale może to Sashay?
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Jolu, mistrzu planowania, zapraszam do pomocy
- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Joluś, strasznie się ciesze że jesteś zadowolona z kan
Kiedy chować? Raczej przed pierwszymi przymrozkami. Po przymrozkach i tak będą już brzydkie i klapnięte.
Ściąć wtedy wszystko i wstawić do garażu, czy gdzie tam będziesz je zimować. No i przypomnieć sobie o nich na wiosnę, gdzieś tak pod koniec marca, w kwietniu... i pomału zacząć podlewać

Kiedy chować? Raczej przed pierwszymi przymrozkami. Po przymrozkach i tak będą już brzydkie i klapnięte.
Ściąć wtedy wszystko i wstawić do garażu, czy gdzie tam będziesz je zimować. No i przypomnieć sobie o nich na wiosnę, gdzieś tak pod koniec marca, w kwietniu... i pomału zacząć podlewać

Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<

Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Jolu, czytałam , że szukasz śliwkowej żurawki. Ja na podstawie swoich widzę, że najbardziej podchodziłaby ci Georgia Plum, a na drugim miejscu Spellbound. Obie cudne! Mnie teraz wzięło na żurawki o płomiennej barwie, bo jakoś mam mało kolorów o tej porze roku.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jolu u mnie dużo czasu upłynęło, zanim zrozumiałam, że takie rozświetlone rudo, szare liście na różach to z powodu przędziorka.
Pryskałam różnymi środkami od grzybów i bezskutecznie, aż w końcu dzięki forum zobaczyłam, że to przędziorek .
Myślałam, że tylko na świerku conica grasuje.
Pryskałam różnymi środkami od grzybów i bezskutecznie, aż w końcu dzięki forum zobaczyłam, że to przędziorek .
Myślałam, że tylko na świerku conica grasuje.

-
Bardzo przepraszam, że nie zaglądam.
Dziękuję Wszystkim za wizyty.
Mam małe zawirowania więc obiecuję, że napiszę jak tylko się ogarnę
Dziękuję Wszystkim za wizyty.

Mam małe zawirowania więc obiecuję, że napiszę jak tylko się ogarnę

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Preparatem olejowym pryskalam na wiosne, wlasnie w szczegolnosci Limonke, bo w zeszlym roku to ona jedyna miala przedziorka... no nic, trzeba pilnowac w przyszlym roku i zareagowac wczesniej.