Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

ale jakoś mi te nazwy nie pasują ;:218 Niby wszystko podobne ale czy to faktycznie to Obrazek
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dufin pisze:Boże, niektóre mam już pond rok czasu i dopiero teraz przyjrzałam się tym nalepkom ;:306
;:306 ;:306 z ciekawości i ja dokładnie przyjrzę się swoim doniczkom ;:306
Phalaenopsis. Pirate picotee ;:138 Ja mam takiego ;:138 Rzeczywiście wydaje mi się, że to on porównując z Google. Właśnie pięknie mi pączkuje :tan Za jakiś czas powinien rozkwitnąć pierwszy pączek :tan
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdzia pisze: Phalaenopsis. Pirate picotee ;:138 Ja mam takiego ;:138 Rzeczywiście wydaje mi się, że to on porównując z Google. Właśnie pięknie mi pączkuje :tan Za jakiś czas powinien rozkwitnąć pierwszy pączek :tan

O widzisz, to niedługo będziemy mogły je lepiej porównać :D Te w google są bardziej różowe, a mój był bardziej fioletowy, ale to kwitnienie sklepowe.. jak doczekam własnego to chyba kolor będzie bardziej wiarygodny do porównania ;)

Ja się jeszcze muszę poprzyglądać tym w domu ;:131

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p

Post »

Jestem bardzo ciekawa jak zakwitnie. Mój podchodził bardziej pod róż, ale na Internecie są różne odcienie tych kwiatów :D

Ja właściwie nie zwracam uwagi na to co pisze na doniczkach :D Dlatego, aż muszę je pooglądać :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja Madzia tez nigdy nie patrzyłam a jeszcze jak je wsadziłam w osłonki to już totalnie :D teraz podeszłam pooglądać korzonki czy któregoś nie trzeba podlać i jakoś wzrok mi się na ten naklejce zatrzymał.. a później taka żarówka nad głową "czyżby to była nazwa?" ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

hhaha nie no Dufin,ręce mi normalnie opadły ;:306 to zależy czy faktycznie jest to nazwa gatunku czy nazwa handlowa producenta,dlatego pytałam czy masz coś więcej na tej nalepce
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p

Post »

Dobre ;:306
A najlepsze jest to, że ja dzisiaj moczyłam swoje i zawsze przed moczeniem oglądam dokładnie korzenie, ale naklejek nigdy nie czytam ;:306
Od dzisiaj musi się to zmienić ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem Dusia czyja to nazwa ;:306

W ogóle zauwazyłam też na jednym listku białasa taką dużą jasnobrązową plamę ;:124 to chyba znowu od okna otwartego w nocy na oścież, chociaż odsunęłam storczyka by nie stał na wprost ;:145 no ale innej przyczyny nie widzę.. ostatnio miałam podobnie z żółtasem gdzie po dwóch takich nocach liść zaczął się barwić na żółto-brązowo a w końcu odpadł.. a może to jakiś wirus?! ;:oj no ale reszta storczyków i reszta listków na tych ze zmianą jest ok ;:218

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p

Post »

Hmm temperatury w nocy wynoszą ok. 20 stopni, więc jest to możliwe, żeby im to zaszkodziło ? Kurcze jak mam okna zostawione na uchył i ja na razie ni się nie dzieje, ale to nie to samo co otwarte na oścież :roll: Kurcze trudno mi powiedzieć :roll:
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

grunt że jakaś nazwa jest :-D ja zawsze czytam nalepki...każde,nie tylko na falkach ale i na płatkach,mleku,ketchupie...itd chyba jakeś skrzywienie ;:306 Dufin a cały liść sie przebarwił czy zrobiła mu się plama? może go przyparYło?

Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja tez zawsze miałam uchylone okno i było ok a później dwa razy otwarłam na noc i listek zżółkł u żółtego.. teraz też mam druga noc otwarte i to samo u białego ;:219 też myślałam, że noce są już wystarczająco ciepłe.. zdjęcia za bardzo nie zrobię bo aparat mam już spakowany gdzieś głęboko .. ehh :(

-- 21 cze 2013, o 18:16 --

zrobiła mu się plama.. taka jakby wydrążona, wiecie o co chodzi? Liść ogólnie jest bardziej miękki w dotyku, jakby tracił turgor z tym pierwszym tez tak miałam, mimo, ze plama nie jest wodnista ani nic.. pewnie odpadnie jak tamten ;:124 Boże a jeśli to jakiś wirus? Mała Vandzia od Kasi też nie rokuje dobrze straciła jednego listka bo zżółkł (nie był to najstarszy) a teraz widzę, ze drugi żółknie.. wiązałam to początkowo ze zbyt jasnym stanowiskiem bo po przeniesieniu Vandy wszystko było ok, ale teraz to już sama anie wiem :(

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a z wygrzebałam ten aparat. Chyba nie wygląda to jak poparzenie :/ Storki stoją na oknie wschodnim..

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Ja niestety też obstawiam, że to nie przez okno. U mnie okna są otwarte przez całą dobę od początku czerwca i nic takiego nie zauważyłam :| Ale może jest tak, że otworzenie okna powoduje gwałtowną zminaę np. Wilgotności, temperatury, czy czegoś tam co powoduje problemy z liśćmi?
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

hmm kurde nie wiem co to ...gdzieś na forum jest mój wątek jak mi storczyka przyjarało,niby miał jaśniejszą tą plamę ale później mu ściemniała. moje stoją cały czas przy otwartych oknach ale taka plama mi się nie trafiła

Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

już napisałam na wątku problemowym, widziałam tam Twojego storczyka Dusia i mój to raczej nie poparzenie ;:185 jak to wirus to się przecież pochlastam ;:oj ale czy wirus nie rozniósłby się szybciej? Podobno potrafi wykosić storczyka w przeciągu kilku dni, a może nie?

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”