Lilie - uprawa - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.3

Post »

No i nie wytrzymałam :wink: Zamówiłam sobie po jednej cebulce: LILIA AZJATYCKA LATVIA ,LILIA AZJATYCKA NETTY'S PRIDE ,LILIA OT BEVERLY DREAM ,LILIA OT GOLDEN SWANSON :tan Już się nie mogę doczekać, kiedy je posadzę :D
mika22
50p
50p
Od: 2 lip 2011, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wsadzilam lilie do donicy do ziemi bo juz popuszczaly,co teraz mam zrobic,gdzie ta donica ma stac i czy podlewac
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam jestem poczatkująca w uprawie tych pieknych lili i właśnie mam ten sam problem co mikka22 dziś wsadzam swoje lilie bo popuszczały już pędy ale nie wiem czy dalej trzymać w piwnicy gdzie jest tam jakieś 10st i małe okienko czy zabrać do domu? i jak podlewać?
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Rozanka pisze:Pull, nie powinnam Ci zazdrościć , ale zawsze to robię. :;230
Ewo nie idź tą drogą - masz fantastyczny ogród, fantastyczną kolekcję lilii. ;:333 Ja nie mam takiej ilości odmian i gatunków, takiej ferii barw i kolorów. Moje wszystkie trąbkowe to siewki (krzyżówki). Właściwie nie mam oryginalnej odmiany. Cieszę się, że wielu osobom się podobają. W tym roku dokupiłem kilka kilogramów nowości, celem uzupełnienia kolekcji i dywersyfikacji odmian. ;:306

Skoro mamy wiosnę, a na weekend zapowiadają mroźną zimę, to jeszcze fragment moich zasobów :

Obrazek

Obrazek
A to jaskółka która czyni wiosnę. Lilie posadzone do doniczek nie mają żadnych oporów. Dla nich zima niestraszna.

0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2013, o 11:43

Hodowla Lilii pod osłonami nawozenie - zadanie

Post »

Witam,

Zwracam się z prośbą do hodowców Lilii pod osłonami. Otóz dostałam na studiach następujące zadanie:

W tunelach foliowych o powierzchni 300m2 zostanie posadzona lilia. Zaproponuj podłoże, nawożenie przedwegetacyjne i pogłówne zgodnie z wymaganiami pokarmowymi rosliny przy użyciu dowolnych nawozów.

Proszę o sugestie na co zwrócić uwagę, a przede wszystkim jakie podłoze i nawozy zastosować? :)

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Studentka

Nie mnożymy tematów.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

No to mam problem . Teraz nie wiem czy wsadzic kiełkująe lilie d0 lodówki, czy do doniczek i ustawic w zimny garażu na oknie?
Marta
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

sylviaadam pisze:No i nie wytrzymałam :wink: Zamówiłam sobie po jednej cebulce: LILIA AZJATYCKA LATVIA ,LILIA AZJATYCKA NETTY'S PRIDE ,LILIA OT BEVERLY DREAM ,LILIA OT GOLDEN SWANSON :tan Już się nie mogę doczekać, kiedy je posadzę :D

Jak zakwitna,zapyl Latvię Nettys Pride i odwrotnie.Dzieci bedą takie,że na kolana padniesz,
kiedy zakwitną.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Marto! Są dwie szkoły i niestety decyzja należy do Ciebie ;:196 .

Jeśli masz zimny i widny garaż ja zdecydowanie polecam doniczki.
Dając dobre podłoże i zapewniając ww warunki tylko jej pomożesz. Oczywiście im chłodniejszy garaż tym lepiej.
Ja musiałam zadowolić się przetrzymaniem lilii w ,,chłodnym" salonie, ale jakoś dałam radę. ;:223
Cebulka powinna poleżeć w chłodzie, żeby spowolnić jej wzrost, ale moja lodówka jest zdecydowanie za mała na takie eksperymenty. Trzeba też zaznaczyć, że w lodówce jest wilgotno i to stwarza dodatkowe zagrożenie grzybowe, choć w okresie tych 3-4 tygodni chyba nie dramatyczne. ;:185

Mirku, a Ty co radzisz?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37

Post »

mirzan pisze:
sylviaadam pisze:No i nie wytrzymałam :wink: Zamówiłam sobie po jednej cebulce: LILIA AZJATYCKA LATVIA ,LILIA AZJATYCKA NETTY'S PRIDE ,LILIA OT BEVERLY DREAM ,LILIA OT GOLDEN SWANSON :tan Już się nie mogę doczekać, kiedy je posadzę :D

Jak zakwitna,zapyl Latvię Nettys Pride i odwrotnie.Dzieci bedą takie,że na kolana padniesz,
kiedy zakwitną.
A jak to zrobić? :oops:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jak zrobić te "dzieci"? Też jestem ciekawa. ;:173 :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Mam dalsze pytania dotyczące moich "wcześniaków" liliowych. Siedzą teraz w doniczkach, dość widno, temp ok 20stopni; a co dalej? Czy mogę je potem przesadzić do ogrodu? Z tych doniczek.I kiedy :roll:
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

renzal pisze:Trzeba też zaznaczyć, że w lodówce jest wilgotno i to stwarza dodatkowe zagrożenie grzybowe, choć w okresie tych 3-4 tygodni chyba nie dramatyczne.
U mnie w lodówce nie zauważyłam żadnego uszczerbku na zdrowiu lilii. Jest jednak inny efekt, którego nie przewidziałam. Lodówka nabrała specyficznego, delikatnie mówiąc, trupiego, aromatu (i to na pewno od nich, wszystko dokładnie wyczyściłam w poszukiwaniu ewentualnych innych przyczyn :wink: ). Mam tylko nadzieję, że to specyfika torfu i cebul (dobrze kojarzę, że martagony mogą śmierdzieć?), a nie chemii, w której były zaprawiane.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pepsi! Przestaw je do zimnego, bo zanim je wysadzisz do ziemi zakwitną: 20 C to zdecydowanie za ciepło! ja miałam 15 C i był problem, a do ziemi można (po zahartowaniu) jak tylko mrozy odpuszczą. Tyle, że w tym roku to nie jest dobra informacja :twisted: , bo może to być i w czerwcu.... ;:223
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
magda_sl
50p
50p
Od: 21 lut 2013, o 13:33

Post »

O kurcze dwa dni człowiek tu nie zaglądał a tu już prawie trzy strony do nadrobienia :shock: .
renzal, pull, wisia7 dziękuje za ciepłe przywitanie, tylu ślicznych kwiatów już dawno nie dostałam ;:196

Mam pytanie czy ktoś zamawiał w tym sezonie lilie u Pana Pajdy i czy dostaliście już przesyłki? Pytam ponieważ sama kilka zamówiłam i ciąglę czekam na paczkę, pewnie przez tą zimę wszystko się przedłuża :roll:
Pozdrawiam, Magda
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”