Tulap muszę mieć projekty do wiosny, najpóźniej lata, bez tego ani rusz! Ale projektowanie zostawię jednak na te 'specjalne chwile', na siłę się po prostu nie da ;) A to wzniesienie <chyba> już jest zaplanowane, ale na razie jeszcze nic nie mówię co takiego, bo wszystko się może zmienić.. Jeśli chodzi o tuje, to musiałby tam być- i już tłumaczę dlaczego. Zaraz koło tuj jest betonowe ogrodzenie, a zaraz za ogrodzeniem- dosłownie 1 metr dalej- boisko sportowe z hałasującymi dzieciakami, plac zabaw, wcześniej też był sklep.. co ciekawe, to jest na wsi.. ja to miejsce nazywam 'centrum wsi'

więc musiały być tuje, żeby choć odrobinę wyciszyć hałasy, są jeszcze małe, ale z czasem nas odizolują.. Jeśli chodzi o muzykę to racja, cięższych brzmień ogólnie słucham, ale na ekranie monitora jest akurat
Secret Garden (najlepiej się przy nich projektuje, bo i nazwa jest idealna

), a to muzyka klasyczna

Tak, w zimę zawsze szaleję z fantazjami, oby tym razem nie było inaczej! Nawet pojadę za kilka dni do Ogrodu Botanicznego, żeby przesiąknąć widokiem wszystkiego i poznać więcej roślin przed zimą.. no cóż, pracowity czas!
cyma2704 Dziękuję

tylko, że za to tło rośliny przypłaciły różnymi chorobami i brakiem światła, przez co jest też większa wilgoć.. więc warunki takie sobie, ale ogród daje z siebie tyle ile tylko może

O tak, muszę się poważnie zabrać, bo to już przyszłościowa sprawa, na razie jestem na etapie szukania inspiracji, no i od Ciebie też coś pewnie 'uszczypnę'

Mam na razie tylko kilka drobnych pomysłów i jeden dość duży, planuję altankę za domem, ze wzniesienia chciałabym zrobić takie schodki na których coś by rosło.. ogólnie moje pomysły zawierają ogromną ilość kamieni i chyba z tym przesadzam.. więc dużo jeszcze zmienię. Chciałbym przede wszystkim wykorzystać rośliny bardzo łatwe w uprawie, bo połowa ogrodu to miejsca zacienione. Wiem, że jak się ładnie i z głową takie rośliny rozplanuje, to będzie rewelacyjnie

może rzeczywiście założę nowy wątek jak będzie się coś więcej już działo
A tutaj zdjęcia z dzisiejszego popołudnia i nietypowej nasady. Nazwałam ją Gwiazdorską Obsadą, widać dlaczego
Pomysł zainspirowany przez stronę, którą znalazłam na facebook'u-
Garden Answer. Bardzo polecam pooglądać, można zaczerpnąć mnóstwo ciekawych kompozycji. Ja na przykład średnio przepadałam za sukulentami, ale to co oni z nimi robią sprawia, że można je dosłownie pokochać. Jak ktoś nie ma facebook'a, to można też na youtube obejrzeć filmiki, wstawiam linka:
https://www.youtube.com/user/gardenanswer