Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2

Post »

Obrazek ObrazekKupiłam dziś za grosze obraz i pomyślałam że po małej odnowie będzie wisiał w domu.Gdy będzie gotowy pokażę jak wyszedł.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Picie kawy na takim tarasie to najwspanialsze chwile do zapamietania, super !!! Obrazek , ładny , będzie ozdobą na ścianie....
Bożena
karolina850
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lip 2011, o 11:17

Post »

http://images62.fotosik.pl/290/4a9c0327236eed45.jpg

super pomysł na koguta do ogrodu może ktoś się skusi i zrobi więcej tu http://www.liveinternet.ru/users/4153190/post294103188/
Karolina
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Jak kogut będzie, to żeby było mu weselej to i kurka by się przydała....fajne rzeczy....
Bożena
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karolinko, ale świetny kogut.Jak Ty go znalazłaś? tylko jeszcze trzeba sprawne ręce i przetłumaczyć na polski,a ja niestety nic już ze szkoły nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Slawgos pisze:Mariolu - piękny widok. ;:138
Deszcz już nie straszny, prawda? Bo słońce daje na działce tylko same plusy przecież.
Zazdraszczam pięknego zadaszenia tarasu i proszę o szczegóły wykonania, bo sam przymiarki robię do czegoś takiego. Tylko u mnie, to nie będzie zadaszenia tarasu, a po prostu przedłużenie dachu ganku/ganka? :)
Pozdrawiam. :wit
Slawgos u mnie też jest to przedłużenie istniejącego maleńkiego ganku.
Tak było
Obrazek

Wywalony został cały przód i podniesiony do góry bo jak widać dach trochę się zapadł ( podniesiony lewarkiem samochodowym, podłożone kostki betonowe
Obrazek

No i dalej. Wywalona ziemia
Obrazek

Rozkładana folia bo nie mieliśmy żwirku

Obrazek

Wylana wylewka
Obrazek

Rusztowanie pod nowy dach
Obrazek

Płyta OSB na rusztowanie.
Obrazek

Wybite zostały także dwa drewniane bale a wbity jeden - po środku (dla podtrzymywania dachu)
Obrazek

Tu widać dokładniej, że część tzw okapu starego ganku została zwyczajnie ścięta piłą spalinową aby uzyskać odpowiednią wysokość werandki przy odpowiednim spadzie dachu
Obrazek

No i tu weszłam ja z płytą OSB (ścinkami) wkrętarką i szlifierką. Diabeł tkwi w szczegółach i te szczegóły czyli ogromne szpary ( zatykanie, zasłanianie, uszczelnianie, dopasowywanie ;:223 ), schodek do domku, szlifowania, malowanie wykonałam. Starą kratkę poziomą przymocowałam pionowo bo tu rośnie clematis i powinien wiosną zarosnąć cała tę ażurową ściankę ;:131
Obrazek

Obrazek

Płotek kupiłam w Bricomanie gotowy i po prostu przykręciłam do tych pionowych .....
Obrazek

No i tak ...... ;:173

Ewciu meble ..... hmmm, meble to jest jeden z pierwszych kompletów, jakie IKEA sprzedawała w Polsce. ;:224
Kupiłam je na wyprzedaży 10 lat temu (za 50 PLN ;:306 ) i myślę, że jeszcze ze 20 lat posłużą . Wymiary mogę podać (wiosną bo w tej chwili rozkręcone leżą w domku) ale wykonanie łatwe nie będzie. Takie są "gniotsa, nie łamiotsa".
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam jeszcze fotę, która jest z cyklu "drugie życie rzeczy". Wszystko to jest z rozbioru frontu ganku. Uwierzcie, każda, najmniejsza duperelka żyje w nowym wcieleniu. To bawi mnie najbardziej - robić coś z niczego ;:215
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Materiał z budowy tarasu wciąż się przydają ;:333 . Drewutnia - jak najbardziej przydatna :uszy
Obrazek

ponieważ mamy wędzarnię ( wielka nazwa dla tej blaszanej beczki ale mięsko wędzi się pierwszoklaśnie)
Obrazek

O rajku, jak się rozszalałam - trzy posty ;:224 ...... i to z takimi bzdurkami :oops:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Mariolka jakie bzdurki ;:124 - pokazałaś ze nie wszystko z rozbiórki trzeba spalić ;:215
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie, jakie bzdurki ? Zaraz Cię z tych bzdurek przepytam :D .
Konkretnie chodzi mi o 'ziemny kanał dymny':
- jaki jest długi (tak pi x drzwi ;:306 )?
- czy leży poziomo na podłożu, czy pod pewnym kątem, (jakim) ?
- z czego jest zrobiony?
- czy możecie wędzić zimnym i ciepłym dymem?
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Mariolka - widzę że mamy podobne wędzarki ( nawet kolor ten sam ;:306 ) :;230 :;230 :;230 z tym że ja mam kanał pod ziemią ;:306
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A możesz również odpowiedzieć na moje pytania zadane wyżej?
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Oj Gosiu już Ci odpowiadam
U mnie ma ok 1,50
kanał u mnie jest zrobiony z cegły bez zaprawy . To jest prowizorka :wink: a jak wiadomo ta najdłużej stoi ;:224
Ułożone dwie warstwy cegły w dwóch rzędach na to jest położona cegła i zasypane ziemią.
Zimnym dymem nie wędzę bo zazwyczaj potrzebuję wędzonki natentychmiast ;:306 a w zimnym dymie trwa to przynajmniej trzy dni.
Ale latem w gorące dni wędziłam oscypki w temperaturze 30-35 stopni i się nie rozlały więc z zimnym dymem w chłodniejsze dni nie powinno być problemów .
Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć ze palenisko poniżej gruntu nie jest wygodne wiec jeżeli masz zamiar robić coś podobnego to skorzystaj z kanału nad ziemią jak ma Mariolka. Ja przymierzam się do postawienia w przyszlym roku wędzarni i kanał mam zamiar zrobić z rury ceramicznej fi200 ale co z tego wyjdzie przy obecnym kryzysie to pojęcia nie mam :wink:
tylko takie mam zdjęcie
w dali widać beczkę i palenisko
Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magos13 u mnie podobnie. Rura ok 1,5 m. Taka zwykla rura - harmonijka z marketu budowlanego. W ubiegłym roku wyglądało to tak, ze postawiłam, rozpaliłam w palenisku i podnosiłam powoli rurę (podsypując ziemię) aż uznałam, że dym wali prosto w nią
Obrazek

Palenisko zrobiłam poniżej poziomu gruntu bo tylko taki typ wędzarenki znałam .... z lat szczenięcych. Osypałam wszystko ziemią czyli zrobiłam termos.
Obrazek

Dwa tygodnie temu syn (wkurzony leżeniem na brzuchu przy rozpalaniu) podniósł całość. I tak samo jak poprzednio rura ustawiana "na czuja" ;:131 . Podsypywana ziemia, podtykane kawałki cegły, kostki itp.
Obrazek

Nie wędzimy "na zimno" - dla mnie, podobnie jak dla Ewy - za długo to trwa. Podobnie jak u Ewy moje dziecko ma wielkie plany budowy grillo-wędzarni , czyli ....... czyli pewnie w tej prowizorce moje wnuki będą wędziły ;:306
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Aż mnie swędzi :lol: by pokazać moją prowizoryczną wędzarnię sprzed kilku lat, ale nie będę paskudziła wątku, bo tu prawdziwe dzieła pokazujecie ;:215
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”