Hippeastrum cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3

Post »

koniczynko mam prośbę: jeśli dysponujesz aparatem fotograficznym to zrób fotkę korzeniom bezpośrednio po wyjęciu z biedronkowej ziemi. Ciekawi mnie ich stan.
Mój hipek, ten ze wcześniejszych zdjęć, miał korzenie w opłakanym stanie. Do "użytku" w zasadzie tylko dwie "nitki" się nadawały ;:222
Michał
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też chętnie zobaczę. Sama wczoraj oglądałam z zamiarem kupna, ale wydały mi sie strasznie "chudziutkie", anemiczne i marne. A do tego na powierzchni podłoża była pleśń. No i nie kupiłam. Twój na zdjęciu wygląda dużo lepiej niż to co oglądałam. ;:108
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

hm co do pleśni to dziś się pojawiła na torfie
zaraz się wezmę za robote i przesadzę zrobie fotki
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

nemezja pisze:wydały mi sie strasznie "chudziutkie", anemiczne i marne.
To nie koniecznie musi być wina zabiedzenia. Prawdopodobnie obecnie do handlu "rzucono" hipki drobnokwiatowe.
Pozwolę sobie wkleić wypowiedź kolekcjonera hippeastrum z innego forum :roll:
Weszłam dzisiaj do Biedrony zobaczyć czy i u mnie są cebule i są. Nie wiem jak u Was ale u mnie to są same kolibry, na pewno. Pączki malusieńkie, pędy kwiatowe i cebule również.
Niemniej jednak znając podejście obsługi marketów do kwiatów należy zajrzeć do korzeni i wymienić podłoże. ;:224
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

Ech no to zajrzałam i co zobaczylam chyba po cebulce bedzie
Obrazek Obrazek
jedna wielka zgnielizna
fatalnie to wygladało nie łudzę się ze cos z tego będzie ale wybrałam dwa malutkie korzonki chyba w miare nie zgniłe przesadzilam w nową ziemie i nie podlałam
z torfu jak scisnełam leciała woda tak był podlany
ech ale mam pecha moja pierwsza cebulka ;:174
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Spokojnie.
Jeszcze nic straconego.
Trzeba było dać jej trochę przeschnąć w temperaturze pokojowej przed ponownym posadzeniem.
Nie podlewaj teraz przez kilka dni (4-5). Nowa ziemia jest dostatecznie wilgotna.
Przed ponownym podlaniem, wbij do doniczki do samego dna, patyczek do szaszłyka i parę minut potrzymaj. Po wyjęciu sprawdzisz jak bardzo jest wilgotna ziemia.
Podlewaj w podstawkę taka ilością wody aby wsiąkła w doniczkę. Możesz dać do wody nawóz dla kwitnących ale w mniejszej dawce. Następne podlewanie znów po sprawdzeniu "na patyk".
Tak reanimuje swojego hipka i żyje.
Michał
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33

Post »

Witajcie, ja świeżo po zakupie dwóch cebul z biedronki, jeśli was interesuje to wieczorem też zamieszczę zdjęcia korzeni :)
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Witaj, pewnie że interesuje, czekamy ;:65
Michał
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koniczynka pisze:Ech no to zajrzałam i co zobaczylam chyba po cebulce bedzie
Niezłe bagno :evil: Ale to jeszcze nie dramat, a pecha-jeśli tak to nazwać to chyba ma większość kupujących w marketach :lol: bo niestety tak są tam traktowane rośliny i większość jest w takim stanie.
Ja zostawiłabym przynajmniej na kilka godzin cebulę do przeschnięcia. Wszystkie zgniłe łuski i korzenie trzeba dokładnie obrać, posyp cebulę cynamonem-świetnie osusza i dość dobrze chroni przed grzybami. I niech sobie tak poleży nawet kilka dni.
W piętkę wetrzyj ukorzeniacz. Dopiero po tych zabiegach posadź i nie podlewaj przez czas jakiś. Najlepiej posadź do storczykowej-przezroczystej doniczki, aby mieć na oku rozwój korzeni.
Solaya
50p
50p

Post »

Ja może napisze, jedna cebulka podobnie jak u koleżanki zginte korzenia, lecz wypuszcza kilka młodych :)
Druga- szkoda gadać... Czerwona plamistość aż na cebulce pojawiła się pleśń... korzenie wszystkie zgnite, ciężko będzie ją uratować...
Solaya
50p
50p

Post »

Podsumowując, zakupu Amarylisów w biedronce, nie polecam...
Chociaż znając moje dobre serduszko, jeśli jakiś zostanie, a będę w pobliżu, to zaopiekuje się kolejnym... :)
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit Moje hipki zasadzone w październiku wypuszczają pąki a reszta cebul jeszcze smacznie sobie śpi ;:108 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Cieszy taki widok :D
Zaintrygowała mnie trzecia fotka :shock:
Czy to są dwa pędy, tylko na zdjęciu tak się nałożyły, że sprawiają wrażenie jednego czy może jeden pęd z tak ułożonymi pąkami :?:
Michał
wiolka_m_21
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2013, o 18:05

Post »

Co do tych zgnitych korzeni cebuli z Biedronki to ja właśnie moje dopuściłam do takiego stanu ;:202 kupiłam cebulki do posadzenia, posadziłam no i przedobrzyłam :/ ale dzięki forum a szczególnie szarotka66 i judycie dowiedziałam się, żeby odkopać i sprawdzić korzenie.
W jednym (zdjęcie poniżej) został tylko jeden korzonek, ale wsadziłam z powrotem do ziemi i widzę, ze wraca do życia :heja

Obrazek

Dwa pozostałe zalane też mają się dobrze....

Obrazek Obrazek

Ostatnio kupiłam (jak twierdzi etykietka Flaming Stripped) też w tutejszym markecie tylko posadzoną, ale wydaje mi się przelana i od dwóch dni na wierzchu wychodzi pleśń..... Myślałam o sprawdzeniu i ewentualnym przesadzeniu ale judyta napisała mi kiedyś, żeby nie przesadzać jak jest pęk kwiatowy i nie wiem teraz :? I ma on takie dziwny kolor liście, jakby fioletowy ? Może rzeczywiście coś z nim nie tak .....

Obrazek Obrazek

Moją jedną cebulkę jak ją nazwałam "bez niczego zielonego" posadziłam ale widzę, że oprócz delikatnego zazielenienia na czubku, zero oznak życia od tygodnia/dwóch :(
Obrazek

I dwa wypuściły kwiatuszki ;:138
Ten różowy wydaje mi się, że ma ogromne kwiaty. Ten rozwinięty ma ponad 20 cm :D

Obrazek Obrazek

A ten dopiero startuje, i chyba będzie 6 kwiatów :) Czy to może być Red Lion? Bo kupowałam w ciemno :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Mam pytanie, jak długo się takie kwiaty utrzymują (pi razy drzwi) ? Zastnawiam się czy do świąt wytrzymają ;)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudna sesja zdjęciowa ;:138
wiolka_m_21 pisze:wydaje mi się przelana i od dwóch dni na wierzchu wychodzi pleśń..... Myślałam o sprawdzeniu i ewentualnym przesadzeniu ale judyta napisała mi kiedyś, żeby nie przesadzać jak jest pęk kwiatowy i nie wiem teraz :?
Torf czy ziemia może pleśnieć-czasem wystarczy zruszyć ziemię i lekko przesuszyć aby pozbyć się problemu. Natomiast zmiany na lisciach mogą być objawem przelania, wtedy nie należy oglądać się na wychodzący pąk, tylko sprawdzić stan korzeni, wymienić podłoże, bo można stracić cebulę.
Przyhamuje to nieco wzrost pąka, ale zważ, że zazwyczaj cebule sadzi się właśnie z pąkiem .
I ma on takie dziwny kolor liście, jakby fioletowy ?
Czasem czerwonawe czy śliwkowe zabarwienie liści jest naturalne dla odmian o bardzo czerwonych kwiatach.
Czy dopiero teraz zaczynają się odbarwiać liście? wcześniej były zielone?
Moją jedną cebulkę jak ją nazwałam "bez niczego zielonego" posadziłam ale widzę, że oprócz delikatnego zazielenienia na czubku, zero oznak życia od tygodnia/dwóch :(
Nie ma się czym martwić, widocznie cebula jeszcze się nie wybudziła. Do czasu wznowienia wegetacji podlewaj baaaardzo oszczędnie.
Mam pytanie, jak długo się takie kwiaty utrzymują (pi razy drzwi) ? Zastnawiam się czy do świąt wytrzymają ;)
Cebula kwitnie 7-14 dni w zależności od temperatury otoczenia. Czym chłodniej tym dłużej kwitnie.
Ale do świąt nie ma szans utrzymać tych pięknych kwiatów :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”