Mój hipek, ten ze wcześniejszych zdjęć, miał korzenie w opłakanym stanie. Do "użytku" w zasadzie tylko dwie "nitki" się nadawały

To nie koniecznie musi być wina zabiedzenia. Prawdopodobnie obecnie do handlu "rzucono" hipki drobnokwiatowe.nemezja pisze:wydały mi sie strasznie "chudziutkie", anemiczne i marne.
Niemniej jednak znając podejście obsługi marketów do kwiatów należy zajrzeć do korzeni i wymienić podłoże.Weszłam dzisiaj do Biedrony zobaczyć czy i u mnie są cebule i są. Nie wiem jak u Was ale u mnie to są same kolibry, na pewno. Pączki malusieńkie, pędy kwiatowe i cebule również.
Niezłe bagnokoniczynka pisze:Ech no to zajrzałam i co zobaczylam chyba po cebulce bedzie
Torf czy ziemia może pleśnieć-czasem wystarczy zruszyć ziemię i lekko przesuszyć aby pozbyć się problemu. Natomiast zmiany na lisciach mogą być objawem przelania, wtedy nie należy oglądać się na wychodzący pąk, tylko sprawdzić stan korzeni, wymienić podłoże, bo można stracić cebulę.wiolka_m_21 pisze:wydaje mi się przelana i od dwóch dni na wierzchu wychodzi pleśń..... Myślałam o sprawdzeniu i ewentualnym przesadzeniu ale judyta napisała mi kiedyś, żeby nie przesadzać jak jest pęk kwiatowy i nie wiem teraz
Czasem czerwonawe czy śliwkowe zabarwienie liści jest naturalne dla odmian o bardzo czerwonych kwiatach.I ma on takie dziwny kolor liście, jakby fioletowy ?
Nie ma się czym martwić, widocznie cebula jeszcze się nie wybudziła. Do czasu wznowienia wegetacji podlewaj baaaardzo oszczędnie.Moją jedną cebulkę jak ją nazwałam "bez niczego zielonego" posadziłam ale widzę, że oprócz delikatnego zazielenienia na czubku, zero oznak życia od tygodnia/dwóch
Cebula kwitnie 7-14 dni w zależności od temperatury otoczenia. Czym chłodniej tym dłużej kwitnie.Mam pytanie, jak długo się takie kwiaty utrzymują (pi razy drzwi) ? Zastnawiam się czy do świąt wytrzymają ;)