Izo - jeśli koniecznie chcesz mieć pnący się po ścianie winobluszcz, to może kup sobie jeszcze jeden ( tylko dobrze sprawdź odmianę) i po prostu posadź obok tego który już rośnie. Wtedy ten który nie chce się wspinać będzie miał podporę z tego drugiego i może urośnie w górę.
Iwonko - liście to naturalna kołderka dla roślin roznących pod drzewami. Problemem mogą być oczywiście kolki z drzew - one nie rozkładają się tak szybko, trwa to kilka lat, więc raczej jest konieczne ich wygrabianie.
Gosiu - cebulki kupowałam różnie, trochę w marketach, trochę u mnie na bazarku i trochę w sklepach internetowych. Wszystkie oczywiście są już dawno posadzone, szafirki nawet już wychodzą z ziemi. Już bym chciała wiosnypełnej kwitnących cebulowych, bratków i prymulek. Ale niestety przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać.
Ciekawa jestem jak będzie wyglądać moje 500 szafirków posadzonych na jednej rabacie. Na razie jednak muszę zakasać rękawy i kopczykować róże - podobno nadchodzą śniegi, więc potem może być z tym problem.