W cieniu starego orzecha
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W cieniu starego orzecha
Chętnie bym pokopała
Liczę na odwilż, przygotuję choć trochę miejsc na róże.

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iduś,jaki piękny ten granatowy mieczyk,gdybym miała pewność ,że takie mi zakwitną,na pewno skusiłabym się na ich zakup.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewciu jak ja Ci zazdroszczę tego ogrodu przy domu, ja niestety mam kawałek i jest problem żeby sobie tak wyskoczyć pokopać.
Bo zimno, w altanie brak ogrzewania, a nawet prądu to i herbaty się nie zaparzy. Ale jutro mam zamiar na chwilkę wyskoczyć zobaczyć cotam, jaktam
Danusiu te mieczyki kupowałam w ogrodniczym i na all, oczywiście cebule były pomieszane i większość była takich pomarańczowo-żóltych ale trafiło się kilka takich cudaśnych m.inn ten granatowy- mam nadzieję ze się przechowa cebulka na przyszły rok.

Danusiu te mieczyki kupowałam w ogrodniczym i na all, oczywiście cebule były pomieszane i większość była takich pomarańczowo-żóltych ale trafiło się kilka takich cudaśnych m.inn ten granatowy- mam nadzieję ze się przechowa cebulka na przyszły rok.
Pozdrawiam Ida
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Mnie mieczyki ostatniej zimy wyschły na wiór bo grzali niemiłosiernie w całym domu z powodu mrozów, ale przyznam się że wcale za nimi nie tęsknię. Dalii też usiłują się pozbyć, w tym roku były zapchajdziurą ale może w przyszłym sezonie zostawię sobie tylko te małe bo jednak róż dużo przybyło.
Mrozisko ściska przeokrutnie i znowu będzie rekord zimna

Mrozisko ściska przeokrutnie i znowu będzie rekord zimna

- lemka77
Maju kocia te mrozy mnie niepokoją. Najgorsze jest to, że moje róże jeszcze niewiele ponad tydzień temu miały mnóstwo liści, pąki a nawet niektóre wariatki kwitły, np. My Girl. Mam tylko nadzieję, że będzie cały czas śnieg to jakoś sobie korzenie poradzą bo cięcie do ziemi będzie na pewno. Mieczyki jakoś się u mne w bloku przechowują. Dalie będę kupować wiosną na all po 1,50 - fajne są bo można je wcisnać na tyły rabaty i robią za ładne zielone tło a potem pięknie kwitną. No i są praktycznie bezobsługowe.
Pozdrawiam Ida
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
lemka77 pisze:

A, co te róże u Ciebie takie ropędzone ?
Ciężko było te kamienie wybierać.

- ewamaj66
Takie tanie bulwy kupujesz czy nasiona? Tak mnie w stronę dalii jakoś niesie
A przysięgałam sobie, że już nic do wykopywania na jesień...

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
No a miałam nie zaglądać
.Masz rację co do dalii-są tanie i można się skusić o nowe co roku.
Swoje (niskie) wykopałam ale ja mam ciepłą piwnicę (w bloku) i zawsze kłopot-zwykle podsychają.
U mnie liście jedynie na żurawkach
choć te już przykryte grubą warstwą śniegu
i to coś białego znowu pada
.
Autem nie wyjadę.......a trzeba dziecko odstawić do szkoły
.

Swoje (niskie) wykopałam ale ja mam ciepłą piwnicę (w bloku) i zawsze kłopot-zwykle podsychają.
U mnie liście jedynie na żurawkach

Autem nie wyjadę.......a trzeba dziecko odstawić do szkoły

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Macie dziewczyny rację ,dale co roku można sobie zafundować,byle okazały się zgodne z naszymi oczekiwaniami ,bo w sklepach internetowych różnie bywa...chociaż czasem zdarzają się "interesujące" pomyłki. 

Serdecznie pozdrawiam Danuta
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Ja też zaczynam siew dali , można wybrać sobie odpowiednie kolory a ładniejsze wykopać i na drugi rok przechować . Tak zebrałam ładna kolekcję ale dwa lata temu połowa mi wymiękła i od wiosny zaczynam od początku .. Z kupnem zawsze mam kłopot bo dostaję te których nie zamawiałam lepiej już się wymienić ..
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Kamienie to dla mnie nieodzowny element ogrodu. Tak więc bardzo uważnie przyglądam się twoim kamiennym aranżacjom. 

- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Witaj Ido
Podobnie jak na Twoich różach to i u mnie można jeszcze spotkać sporo pąków. Najśmieszniej wyglądają te miniaturki bo ledwo im łebki ze śniegu wyglądają a opierają się zimie jakby chciały pokazać kto ważniejszy
Jaśmin pięknie pachnie i kojarzy mi się z dzieciństwem ...wianuszki się wiło

Jaśmin pięknie pachnie i kojarzy mi się z dzieciństwem ...wianuszki się wiło

- lemka77
Majuś jaśmin już nidługo będzi znowu kwitł- to jeden z najpiękniejszych wiosennych krzewów.
Moje róże wcale nie są rozpędzone to raczej powolniaki hehe
zanim ruszą wiosną to mam łyse rabatki.
Wybieranie kamieni i gruzu to była naprawdę ciężka praca, zwłaszcza gdy były upały. ALe na szczęście mamy już to za sobą, tylko, że to było zupełnie niezaplanowane zajęcie- nie przypuszczałam że tyle tego będzie w tej nawiezionej ziemi.
Ewuś dalie to piękne kwiaty, ja sama miałam je pierwszy raz w tym roku. Kupiłam po 1,50 na all wiosną i kolory się prawie zgadzały
W tym roku też pewnie kupię- kupowałam od Bogdana Królika. Na pewno takie kupowanie nie ma nic wspólnego z kolekcjonowaniem ich, jest tyle pięknych odamian ale to już naprawdę trzeba mieć gdzie je przechowywać- jednak karpy są duże.
Aguś a czemu miałaś nie zaglądać do mnie hę? U mnie żurawki to w ogóle jakieś zimowe potwory- wiele z nich pod śniegiem ma całkiem żywe listeczki. A kilka z nich wiosną wyglądało jakby wcale zimy nie było- mam nadzieję, ze w tym roku też tak będzie.
Ja swoje dalie też wykopałam - wielkie bulwy miały ale czy się przechowają? zobaczymy. u mnie też ciągle biało - ale to dobre dla roślin ciepło mają bo i mroźne noce u mnie są.
Danusiu - masz rację w sklepach int czy na all pomyłki to normalka. Mi się akurat trafiły dalie w kolorach można powiedzieć zgodnych ale mieczyki zupełnie nie takie były jak na obrazkach.
Janeczko takie wymianki to wpaniała sprawa, lepsze to niż ciągłe kupowanie, zwłaszcza, ze rośliny się rozrastają. Szkoda Twojej kolekcji ale z pewnością niedługo ją odnowisz.
Wandziu ja też kocham kamień w ogrodzie, niestety dotychczas nie miałam skad go wziąć a teraz mam g mnóstwo i to zupełnie gratis
To jest akurat wapień więc niezyt trwały, ale takie popękane kamienie mają swój urok.
Kasiu niektórzy nie lubią zapachu jaśminu ale ja go uwielbiam, no i te delikatne kwiatuszki- bardzo długo polowałam na tą moją staroświecką odmianę jaśminu, kupowane jakoś się nie przyjmowały. Dopiero znajomi odkopali mi od siebie z działki odrost i ten się pięknie przyjął i bardzo bujnie rośnie. Trochę szkoda kwiatów róż, ale z drugiej strony niech już śpią pod tym śniegiem, bo silne mrozy na pewno nadejdą. Myślę że tegoroczna zima jest lepsza od poprzedniej- w tamtym roku w grudniu wychodziły z ziemi krokusy- które całkowicie przemarły u mnie.
-- Śr 12 gru 2012 20:56 --
I jeszcze trochę letnich fotek- ach jak było wspaniale
moje piękne lilie- oby przetrwały zimę

Moje róże wcale nie są rozpędzone to raczej powolniaki hehe

Wybieranie kamieni i gruzu to była naprawdę ciężka praca, zwłaszcza gdy były upały. ALe na szczęście mamy już to za sobą, tylko, że to było zupełnie niezaplanowane zajęcie- nie przypuszczałam że tyle tego będzie w tej nawiezionej ziemi.

Ewuś dalie to piękne kwiaty, ja sama miałam je pierwszy raz w tym roku. Kupiłam po 1,50 na all wiosną i kolory się prawie zgadzały

Aguś a czemu miałaś nie zaglądać do mnie hę? U mnie żurawki to w ogóle jakieś zimowe potwory- wiele z nich pod śniegiem ma całkiem żywe listeczki. A kilka z nich wiosną wyglądało jakby wcale zimy nie było- mam nadzieję, ze w tym roku też tak będzie.
Ja swoje dalie też wykopałam - wielkie bulwy miały ale czy się przechowają? zobaczymy. u mnie też ciągle biało - ale to dobre dla roślin ciepło mają bo i mroźne noce u mnie są.
Danusiu - masz rację w sklepach int czy na all pomyłki to normalka. Mi się akurat trafiły dalie w kolorach można powiedzieć zgodnych ale mieczyki zupełnie nie takie były jak na obrazkach.

Janeczko takie wymianki to wpaniała sprawa, lepsze to niż ciągłe kupowanie, zwłaszcza, ze rośliny się rozrastają. Szkoda Twojej kolekcji ale z pewnością niedługo ją odnowisz.
Wandziu ja też kocham kamień w ogrodzie, niestety dotychczas nie miałam skad go wziąć a teraz mam g mnóstwo i to zupełnie gratis

Kasiu niektórzy nie lubią zapachu jaśminu ale ja go uwielbiam, no i te delikatne kwiatuszki- bardzo długo polowałam na tą moją staroświecką odmianę jaśminu, kupowane jakoś się nie przyjmowały. Dopiero znajomi odkopali mi od siebie z działki odrost i ten się pięknie przyjął i bardzo bujnie rośnie. Trochę szkoda kwiatów róż, ale z drugiej strony niech już śpią pod tym śniegiem, bo silne mrozy na pewno nadejdą. Myślę że tegoroczna zima jest lepsza od poprzedniej- w tamtym roku w grudniu wychodziły z ziemi krokusy- które całkowicie przemarły u mnie.
-- Śr 12 gru 2012 20:56 --
I jeszcze trochę letnich fotek- ach jak było wspaniale
moje piękne lilie- oby przetrwały zimę
Pozdrawiam Ida
- ewamaj66
Ta z pierwszego zdjęcia wydaje mi się znajoma
Zima na razie mnie rozpieszcza, słabo mrozi i śnieży-oby jak najdłużej. Dalii chyba dokupię kilka, jeśli znajdę koleżanke chętną do wspólnego zamówienia.

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Lubię lilie w ogrodzie. Pięknie pachną, szkoda że dość krótko kwitną.