W cieniu starego orzecha

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W cieniu starego orzecha

Post »

Chętnie bym pokopała :D Liczę na odwilż, przygotuję choć trochę miejsc na róże.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iduś,jaki piękny ten granatowy mieczyk,gdybym miała pewność ,że takie mi zakwitną,na pewno skusiłabym się na ich zakup.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewciu jak ja Ci zazdroszczę tego ogrodu przy domu, ja niestety mam kawałek i jest problem żeby sobie tak wyskoczyć pokopać. :lol: Bo zimno, w altanie brak ogrzewania, a nawet prądu to i herbaty się nie zaparzy. Ale jutro mam zamiar na chwilkę wyskoczyć zobaczyć cotam, jaktam :uszy

Danusiu te mieczyki kupowałam w ogrodniczym i na all, oczywiście cebule były pomieszane i większość była takich pomarańczowo-żóltych ale trafiło się kilka takich cudaśnych m.inn ten granatowy- mam nadzieję ze się przechowa cebulka na przyszły rok.
Pozdrawiam Ida
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Mnie mieczyki ostatniej zimy wyschły na wiór bo grzali niemiłosiernie w całym domu z powodu mrozów, ale przyznam się że wcale za nimi nie tęsknię. Dalii też usiłują się pozbyć, w tym roku były zapchajdziurą ale może w przyszłym sezonie zostawię sobie tylko te małe bo jednak róż dużo przybyło. ;:173
Mrozisko ściska przeokrutnie i znowu będzie rekord zimna ;:303
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju kocia te mrozy mnie niepokoją. Najgorsze jest to, że moje róże jeszcze niewiele ponad tydzień temu miały mnóstwo liści, pąki a nawet niektóre wariatki kwitły, np. My Girl. Mam tylko nadzieję, że będzie cały czas śnieg to jakoś sobie korzenie poradzą bo cięcie do ziemi będzie na pewno. Mieczyki jakoś się u mne w bloku przechowują. Dalie będę kupować wiosną na all po 1,50 - fajne są bo można je wcisnać na tyły rabaty i robią za ładne zielone tło a potem pięknie kwitną. No i są praktycznie bezobsługowe.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

lemka77 pisze:Obrazek
:wit Lemeczko ale śliczny krzaczek, to jaśmin ;:108 Właśnie mi wiosna zapachniało ;:173
A, co te róże u Ciebie takie ropędzone ?
Ciężko było te kamienie wybierać. ;:108 Pomysł z ich wykorzystaniem masz dobry.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie tanie bulwy kupujesz czy nasiona? Tak mnie w stronę dalii jakoś niesie :roll: A przysięgałam sobie, że już nic do wykopywania na jesień...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

No a miałam nie zaglądać ;:223 .Masz rację co do dalii-są tanie i można się skusić o nowe co roku.
Swoje (niskie) wykopałam ale ja mam ciepłą piwnicę (w bloku) i zawsze kłopot-zwykle podsychają.
U mnie liście jedynie na żurawkach :lol: choć te już przykryte grubą warstwą śniegu :roll: i to coś białego znowu pada ;:219 .
Autem nie wyjadę.......a trzeba dziecko odstawić do szkoły ;:145 .
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Macie dziewczyny rację ,dale co roku można sobie zafundować,byle okazały się zgodne z naszymi oczekiwaniami ,bo w sklepach internetowych różnie bywa...chociaż czasem zdarzają się "interesujące" pomyłki. :D
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja też zaczynam siew dali , można wybrać sobie odpowiednie kolory a ładniejsze wykopać i na drugi rok przechować . Tak zebrałam ładna kolekcję ale dwa lata temu połowa mi wymiękła i od wiosny zaczynam od początku .. Z kupnem zawsze mam kłopot bo dostaję te których nie zamawiałam lepiej już się wymienić ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Kamienie to dla mnie nieodzowny element ogrodu. Tak więc bardzo uważnie przyglądam się twoim kamiennym aranżacjom. :)
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Witaj Ido :wit Podobnie jak na Twoich różach to i u mnie można jeszcze spotkać sporo pąków. Najśmieszniej wyglądają te miniaturki bo ledwo im łebki ze śniegu wyglądają a opierają się zimie jakby chciały pokazać kto ważniejszy :)
Jaśmin pięknie pachnie i kojarzy mi się z dzieciństwem ...wianuszki się wiło ;:131
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majuś jaśmin już nidługo będzi znowu kwitł- to jeden z najpiękniejszych wiosennych krzewów.
Moje róże wcale nie są rozpędzone to raczej powolniaki hehe :lol: zanim ruszą wiosną to mam łyse rabatki.
Wybieranie kamieni i gruzu to była naprawdę ciężka praca, zwłaszcza gdy były upały. ALe na szczęście mamy już to za sobą, tylko, że to było zupełnie niezaplanowane zajęcie- nie przypuszczałam że tyle tego będzie w tej nawiezionej ziemi. :?

Ewuś dalie to piękne kwiaty, ja sama miałam je pierwszy raz w tym roku. Kupiłam po 1,50 na all wiosną i kolory się prawie zgadzały :lol: W tym roku też pewnie kupię- kupowałam od Bogdana Królika. Na pewno takie kupowanie nie ma nic wspólnego z kolekcjonowaniem ich, jest tyle pięknych odamian ale to już naprawdę trzeba mieć gdzie je przechowywać- jednak karpy są duże.

Aguś a czemu miałaś nie zaglądać do mnie hę? U mnie żurawki to w ogóle jakieś zimowe potwory- wiele z nich pod śniegiem ma całkiem żywe listeczki. A kilka z nich wiosną wyglądało jakby wcale zimy nie było- mam nadzieję, ze w tym roku też tak będzie.
Ja swoje dalie też wykopałam - wielkie bulwy miały ale czy się przechowają? zobaczymy. u mnie też ciągle biało - ale to dobre dla roślin ciepło mają bo i mroźne noce u mnie są.

Danusiu - masz rację w sklepach int czy na all pomyłki to normalka. Mi się akurat trafiły dalie w kolorach można powiedzieć zgodnych ale mieczyki zupełnie nie takie były jak na obrazkach. :?

Janeczko takie wymianki to wpaniała sprawa, lepsze to niż ciągłe kupowanie, zwłaszcza, ze rośliny się rozrastają. Szkoda Twojej kolekcji ale z pewnością niedługo ją odnowisz.

Wandziu ja też kocham kamień w ogrodzie, niestety dotychczas nie miałam skad go wziąć a teraz mam g mnóstwo i to zupełnie gratis :lol: To jest akurat wapień więc niezyt trwały, ale takie popękane kamienie mają swój urok.

Kasiu niektórzy nie lubią zapachu jaśminu ale ja go uwielbiam, no i te delikatne kwiatuszki- bardzo długo polowałam na tą moją staroświecką odmianę jaśminu, kupowane jakoś się nie przyjmowały. Dopiero znajomi odkopali mi od siebie z działki odrost i ten się pięknie przyjął i bardzo bujnie rośnie. Trochę szkoda kwiatów róż, ale z drugiej strony niech już śpią pod tym śniegiem, bo silne mrozy na pewno nadejdą. Myślę że tegoroczna zima jest lepsza od poprzedniej- w tamtym roku w grudniu wychodziły z ziemi krokusy- które całkowicie przemarły u mnie.

-- Śr 12 gru 2012 20:56 --

I jeszcze trochę letnich fotek- ach jak było wspaniale
moje piękne lilie- oby przetrwały zimę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta z pierwszego zdjęcia wydaje mi się znajoma :D Zima na razie mnie rozpieszcza, słabo mrozi i śnieży-oby jak najdłużej. Dalii chyba dokupię kilka, jeśli znajdę koleżanke chętną do wspólnego zamówienia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Lubię lilie w ogrodzie. Pięknie pachną, szkoda że dość krótko kwitną. :D