U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Martuś, naprawdę?
Jeśli mogłabyś, to właśnie te przycięte "gałązki" ;:138 ;:138
Niestety, po moich starszych śladu nie ma :cry: A młode to dopiero rozsady. Posadziłam dzisiaj na
nowej rabatce, wsypałam do dołka ziemi z kopczyków krecich - podobno najlepsza ziemia: w nią
wsadziłam malutkie rozsady lubczyka. Mam nadzieję, że w przyszłym roku się rozrośnie i ja będę
mogła dzielić się plonami z Bogusią :lol: :uszy
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Sama w to nie wierzę, ale udało się ;:138 ;:138
Nie miałam co zrobić z różami, musiałam je gdzieś posadzić, ale nie byle gdzie. Zależało mi, by osłonić je przed
mroźnymi wiatrami, więc musiałam jednak w pierwszej kolejności skopać rabatkę dokańczając tę sprzed urlopu.
Było tak:
Obrazek Obrazek

w trakcie
Obrazek Obrazek

Potem dołki, w dołki obornik, potem kompost, ucięcie korzeni różyczek i do dołu.
Obrazek Obrazek

Róże są po obu stronach furtki, i następna wzdłuż płotu.
I rabatka bez obrzeży skończona, obrzeża - z braku czasu - w poniedziałek :uszy

To była robota nie zaplanowana, ekstra. Zasadniczym zadaniem było zabezpieczenie buraczków,
które pozostały na polku
Obrazek Obrazek

Poprzerzucałam buraczki do woreczków, mam ponad trzydzieści kilo buraków ;:138 ;:138
Zostało jeszcze trochę selerów i porów: one wytrzymają. :lol:

I dzisiejszy zachód słoneczka:
Obrazek
Ale się cieszę ;:138 ;:138 Coraz mniej koniecznych rzeczy do zrobienia, żeby potem w brodę sobie nie pluć...
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

no to ok jutro będę cięła i w poniedziałek wyśle ;:196
ja mam z kolei ususzony :tan
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Super, Martuś, dzięki wielkie. Bardzo mi na tym zależało. ;:196
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Osterku tylko ostrożnie z tym lubczykiem..............mężusiowi za dużo go nie dawaj :;230 ;:167
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Właśnie, wlaśnie Bogumiłko, a ja się zastanawiałam, co tak bardzo Osterkowi na lubczyku zależy... :;230
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

ha, ha, ha :oops:
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Osterku, pytałaś niedawno o trzmielinę. Popatrz jak ładnie pnie się od tego roku u mojej kuzynki :-)
Pędy, które nie mają oparcia są krótkie.

Obrazek
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Niech się mury pną do góry :wink: Trzmielina rzeczywiście bardzo łatwa i przyjemna w uprawie roślinka :)
Matko wojna będzie tyle tych buraków :shock: :;230 Kto to zje,chyba ja będę przyjeżdżać z moimi pasibrzuchami :;230 chuchro powiedziało ;:224
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

no lubczyk zerwany, oberwane brzydkie liście, zapakowany do koperty i później jak będę szła do pracy to go wyślę ;:196 nadam piorytet więc pewnie bedzie szybko :uszy
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Siberko, ładna ta trzmielina. Dzięki za zdjęcie. Mam nadzieję, że moja też będzie taka ladna :lol:

Marzenko, zapraszam nie tylko na buraki :roll:

Martuś, dzięki :lol: ;:180
Nie masz za mało natki selera? :;230 Mam się czym dzielić w tym temacie :uszy
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Wciąż mam dylemat, gdzie posadzić trzmieliny (dwie) 8-)
Na zdjęciu przez Ciebie Siberko wklejonym roślinka pnie się pięknie w górę ale nie widać,
w jakiej części ogrodu rośnie. Czy mogłabyś udzieliś dodatkowych informacji?
Chciałabym skorzystać ze słonecznej jeszcze pogody, by wszystko posadzić.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Ta trzmielina rośnie przy murku i ścianie szopy. Miejsce zaciszne.
Ale to nie ma znaczenia. Będzie się piąć jak znajdzie oparcie. Ja bym posadziła przy Twoim płocie.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Oster :wit Obojętnie gdzie posadzisz trzmielinę - ona wszędzie ładnie rośnie . Ja mam dwie , jedna rośnie przy siatce ,w słońcu i ładnie się płoży a druga w w półcieniu i rośnie ładnie do góry . Życzę powodzenia w sadzeniu i dużo ;:3
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzięki kochane Kobietki ;:196
Jestem tak ostatnio zawalona zajęciami poza ogródkowymi, że nadal roślinki czekają w donicach :(
Siedzę nad zaległościami dzieci spowodowanymi ich nieobecnością w szkole; robimy to za dnia,
wiadomo. Zakupy wieczorem, kiedy już ciemno. Znów będę musiała kraść dniowi chwilki, by
dokończyć ważne prace w obu ogródkach; kwiatowym i warzywniku.
Wątpię, by dziś mi się to udało, bo mam masę obowiązków: śniadanko dzieciom, podać leki i inhalacje, dziewczynki wróciły do szkoły więc zawiezienie ich, widziałam fajne mebelki do kuchni, muszę pojechać i wymierzyć. Potem szkolne zaległości z Łukaszem, któremu niestety bardzo trudno idzie nauka
z powodu nie tylko nadpobudliwości ale i wielu innych deficytów, które sprawiają, że wszelkie
zabiegi zdążające do przyswojenia przez niego wiedzy często jest ;:223
Dziś mam spotkanie z psychoterapeutą w jego sprawie, w piątek w Szczecinie spotkanie w celu zdiagnozowania bądź wykluczenia u niego syndromu FAS. Wszystkie dotychczasowe
objawy wskazują jednak, że mamy z nim do czynienia. Dziecko przez wakacje zapomina wszystkiego,
mimo przypominania co jakiś czas szkolnych wiadomości. Tabliczkę mnożenia umiał do pięciu :shock:
W tej chwili ponownie się uczy (powinien być w czwartej klasie, lecz z powodu bardzo nikłej wiedzy nie dostał promocji do klasy trzecie - powtarzał klasę drugą). Wszystko, czego się nauczy, za kilka dni nie pamięta. Nawet wiersze, które znał na pamięć - po jakimś czasie parafrazuje, bo nie pamięta ciągu wyrazów :roll:
Strasznie boleję nad jego zaburzeniami, bo będzie miał straszne życie w dorosłości; nikt nie będzie rozczulał się nad facetem, który wygląda jak dorosły a ma wiedzę dziecka, rozum dziecka,
bazę danych dziecka. Z klasy drugiej dostał promowany do klasy trzeciej, ale i tak ze względu na niedostosowanie społeczne idzie trzeci już rok na indywidualne nauczanie. Zgroza, jakby taka forma edukacji dostarczała mu doświadczeń związanych z nabywaniem umiejętności społecznych.
Nasza kochana oświata! A ustawa przewiduje klasy terapeutyczne, gdzie jest dwóch nauczycieli i sześcioro np. dzieci - właśnie uczących się współżycia z innymi.
Nic nie mogłam zrobić, choć przyrzekłam sobie, że nie zgodzę się więcej na indywidualne. Po prostu dzieciak nie rozumie w ogóle, po co jest szkoła :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”