Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Moje zapasy już są zapełnione. Beczki miałam dokupić ;:223 Czekam na słońce, bo już jest za miękko dookoła i robi się niebezpiecznie...
( Coś o chlebie wiem. W końcu w tym rejonie jest najlepszy ;:138 Poczytam, popatrzę, coś muszę zmienić by wzmocnić organizm. )

Przykro mi, że wystąpiła opuchlizna pąków. Człowiek czeka, już blisko, a tu znów tyle czekania. Ale naprawdę piękne są!
Żeby maki długo kwitły, to przekopywałabym je z pól dookoła :;230 . A tak to człowiek zerwie, nie doniesie do domu i już połowy płatków nie ma.
Irys z kroplami deszczu wygląda świetnie.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam deszczowo :wit
Od rana leje....z planów ogrodowych nici :( Mam do posadzenia kilka roślin, doły już wyrwane, teraz tylko zasypać dobrą ziemią. Mam górę gliniastej ziemi, która po takich ulewach będzie potwornie ciężka :roll:

Skrzaciku - u mnie w gotowości stoi 7 beczek po 150-200 l i duża stara wanna. Wszystko już zapełnione, nawet z 10 wiader i 4 konewki :lol:

Maczki są nietrwałe :roll: Jadąc od córki z Radomia widziałam całe łany maków porastających pobocza, cudownie to wyglądało. Nie mogłam im zrobić zdjęcia, a w mojej okolicy nie znalazłam podobnych widoków, dlatego ucieszyłam się z tych czerwonych maczków, które nie wiadomo skąd pojawiły się na mojej działce.

Mi również jest przykro z powodu szkodnika, który zaatakował liliowce, najbardziej mi zal pąków na siewkach, które jeszcze nie kwitły....już oglądałabym ich kwiaty, a tak musiałam je zerwać i rozdeptać. Teraz trzeba czekać, aż dojrzeją niższe pąki.

Mnie na zmianą sposobu odżywiania namówiła córka, która po dziecku bardzo przebrała na wadze. Na szczęście, dzięki zmianie diety już się uporała z nadprogramowymi kilogramami. Poleciła mi właśnie stronę Skuteczne Odchudzanie - Poradnia dietetyczna i treningowa, która pomaga w przejściu na zdrowy tryb życia.

Z mojego ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj bardzo fajny dzionek do pracy w ogrodzie, od rana zakasałam rękawy i działam w ogródku....słoneczko miło świeci, ale ziemia jest bardzo mokra i trzeba uważać klękając na niej, koniecznie na podkładce, bo szkoda kolan...muszą być sprawne jak najdłużej :wink:
Pobiegłam sprawdzić jak się mają liliowce i jest już lepiej, ale wciąż ich uroda nie może rozkwitnąć w pełni z powodu zimna i deszczu.
Zapowiadają ocieplenie, wiec zapewne będzie to miało wpływ na wykształcenie się kwiatów liliowców i może wreszcie będzie, to, to, na co wszyscy czekamy.
Zakwitła mi nowa siewka pięknym, wielkim, bardzo ciemnym kwiatem, ma fantastyczny i mocny zapach, tak silny, że poczułam go zanim do niego podeszłam bliżej....jeszcze mu nie zrobiłam fotki, bo ręce miałam zajęte ściętymi gałęziami i nie wzięłam aparatu, ale na pewno mu ją pstryknę....szkoda tylko, że nie mogę pokazać Wam tego cudownego zapachu :lol:

liliowce na dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poszperałam w zamówieniu i zalazłam nazwę tego pełnego iryska syberyjskiego...nazywa się Kabluey

Obrazek

Miłego dzionka...idę działać dalej, robótka czeka :wit
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Foty piękne jak zwykle , róża przeurocza i cud miód połacie macierzanki ;:167 Kiedyś siadłam sobie nad tym maleństwem i obserwowałam , ile tam tego bzykającego narodu się nie niej stołuje ;:108 pszczółki , murarki i różne inne bzykające , kobierzec zasłany owadami ;:oj nawet nie zwracały na mnie uwagi jak je po grzbietach paluchem myziałam :lol:
Ciekawa jestem opisywanego łamane przez wychwalanego kwiatu siewki liliowca , mam nadzieję , że Elcia nie zapomni , się pochwali ;:65 a zapach poproszę opisac ;:196
Jakieś zmiany na rabatach w tym roku się szykują czy dałaś sobie na wstrzymanie ?
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Super ten irysek syberyjski.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Liliowce widzę masz ładne.Róże ,lilie też ;:167
macierzankowe poletko bardzo piękne,ja też lubię i macierzankę i jej zapach ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czyli liliowce wkroczyły na scenę :D
U mnie na razie zaczęły kwitnąc 3.
Podziwiam Twoją pasję tworzenia nowych odmian. Ja po prostu sadzę co dostanę
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Elu, liliowce są piękne ;:215 , podziwiam!
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich weekendowo :wit

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i miłe wpisy, obiecuję, że na wszystkie odpowiem jak tylko znajdę chwilkę....przyjechały do mnie moje kochane skarby, córka z wnuczką z odległego Radomia, sami rozumiecie, że muszę się nimi nacieszyć, bo tylko przez kilka dni mogą zostać ;:167 :heja

Pokaże tak na szybko moje nowe 'pachnidełka' :D

Siewka 6/14 mocno pachnie, średnica 17 cm....słabo się wybarwił z powodu niepogody....to właśnie on uwiódł mnie swoim cudnym zapachem ;:108

Obrazek

Siewka 10/14 pachnie nieco słabiej, ale wyczuwalnie, średnica aż 20 cm!

Obrazek

Zapach kojarzy mi się z zapachem bzu, jaśminu...coś pośredniego i baaardzo przyjemnego dla zmysłów ;:108

Mam dużo fotek liliowców i obiecuję pokazać jak pięknie kwitną w nieodległej przyszłości ;:108

Pogoda wakacyjna zachęca do odpoczynku...miłego weekendu Wam życzę i dużo ciepełka ;:3
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21

Post »

Elu, ale okazy !!!!! dech zapiera w piersiach ;:180
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
bajkowydworek
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 11:57

Post »

Masz niesamowity ogród. tyle odmian host i to tak już rozrośnięte- zazdroszczę :) Kilka z nich mam u siebie, ale wyglądają raczej marnie :( Może w przyszłym roku?! Masz piękne kwiaty pośrodku lasu! Ale chyba u Ciebie jest sporo słonka, sądząc po poparzonej hoście. Ja stawiam na cieniolubne, mam nadzieję, że za kilka lat moje hosty będą chociaż podobne do Twoich. Będę podglądać ;)
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Wszystko u Ciebie tak pięknie kwitnie, a Liliowce jedyne w swoim rodzaju.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nigdy nie wąchałam liliowców.
Jakoś nie kojarzę ich z zapachami.
Jutro musze sprawdzić
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

Mam pytanie: jak nazywa się odmiana tej czerwonej tak silnie kwitnącej róży na zdjęciach stronę wcześniej? Przepiękne są, nie tylko one ;:224
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie i bardzo słonecznie, bo za oknem miło świeci słoneczko :wit

W ogrodzie szał kwitnienia....liliowce boskie są w tym roku....zakwitło wiele nowych siewek, niektóre zaskoczyły mnie swą urodą ;:167 mam mnóstwo zdjęć, które wkrótce pokażę gdy tylko moi goście wyjadą, a ja będę miała więcej czasu na komputer. Biegam z pyłkami i zapylam następne liliowce, są tak ładne, że ręce same się rwą do krzyżowania ;:65

Odpowiem króciutko bo dzisiaj znów zakwitły nowe siewki i muszę lecieć je obfocić :wink:

Eluś - owady są w 'amoku' pochłaniania pyłku, nie zwracają uwagi ....w naszych ogrodach mamy możliwość podglądanie natury z bardzo bliska i nawet dzikie stwory dają się pogłaskać :wink:
Dużo mam do pokazania i postaram się to nadrobić w wolnym czasie.
Zmiany będą, bo co nieco mi się nie podoba po wprowadzeniu zmian w minionym sezonie

Margaret2014 pisze:Super ten irysek syberyjski.

Zgadzam się
anabuko1 pisze::wit
Liliowce widzę masz ładne.Róże ,lilie też ;:167
macierzankowe poletko bardzo piękne,ja też lubię i macierzankę i jej zapach
Wszystkie kwiaty są piękne :D
Margo2 pisze:Czyli liliowce wkroczyły na scenę :D
U mnie na razie zaczęły kwitnąc 3.
Podziwiam Twoją pasję tworzenia nowych odmian. Ja po prostu sadzę co dostanę
Gosiu w tym roku kwitnie ich tak wiele, że robienie im foto-sesji zajmuje mi sporo czasu :lol:
Tworzenie nowych krzyżówek jest fascynujące i bardzo emocjonujące.
Gosiu liliowce pachną z różnym natężeniem o różnych porach. W czasie upałów nie pachną. Najsilniej pachną wieczorem i podczas chłodniejszej temperatury.
Zrób test nosem o różnych porach dnia i przy różnych temperaturach ;:108
stokrotka1805 pisze:Elu, liliowce są piękne ;:215 , podziwiam!
Pozdrawiam Lidka
Lidziu dziękuję :D
Marzena62 pisze:Elu, ale okazy !!!!! dech zapiera w piersiach
Mi również na ich widok....na żywo robią jeszcze większe wrażenie
bajkowydworek pisze:Masz niesamowity ogród. tyle odmian host i to tak już rozrośnięte- zazdroszczę :) Kilka z nich mam u siebie, ale wyglądają raczej marnie :( Może w przyszłym roku?! Masz piękne kwiaty pośrodku lasu! Ale chyba u Ciebie jest sporo słonka, sądząc po poparzonej hoście. Ja stawiam na cieniolubne, mam nadzieję, że za kilka lat moje hosty będą chociaż podobne do Twoich. Będę podglądać
Pozdrawiam
Mój ogród ma już sporo latek, więc rośliny zdążyły się rozrosnąć. W ogrodzie są różne strefy, staram się sadzić rośliny dopasowane do stanowiska, ale ostatnimi czasy słoneczko przygrzewa znacznie mocniej niż dawniej :roll:
Z czasem i Twoje hosty się rozrosną Jednak niektóre, to straszne 'żółwice' :roll:
Monikamrk pisze:Mam pytanie: jak nazywa się odmiana tej czerwonej tak silnie kwitnącej róży na zdjęciach stronę wcześniej? Przepiękne są, nie tylko one ;:224
To róża Flammentanz :D Stara i bardzo wytrzymała odmiana.

Moje krzyżówki 2014:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

siewka 6/14 pachnie pięknie

Obrazek

A to cudo z nasionka od Ismeny :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek