Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Daluś, wspaniały widok takiej grupy hortensji bukietowych. Nawet białe i nie przebarwiające się są urocze. ;:138 Liczyłam na
równie piękny efekt ale moje już zbrązowiały i obeschły przez tą letnią pogodę w kratkę. Więc nacieszę się u Ciebie.
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W sierpniowej "Werandzie" podziwiałam Twój ogródek :shock:
Poznałam po zdjęciach rabatek no i po gospodyni ;:108
x-d-a

Post »

Olu, nawet nie wiedziałam, że Weranda jest taka poczytna ;:224 To pięknie wydane, ale dość niszowe pismo, a tu nie ma dnia, żeby ktoś ze znajomych nie dzwonił do nas, albo pisał, ze oglądał nasze zdjęcia w Werandzie :P

Wiesiu, u mnie jak dotąd pogoda jest całkiem, całkiem, trochę padało, ale bez przesady, i jest sporo słoneczka ;:3 Rośliny w ogrodzie mają się dobrze, no i oczywiście - królują hortensje. Bardzo je lubię, zwłaszcza bukietowe za niezawodność i długie kwitnienie. No i jeszcze te kwiatostany - białe, eleganckie, subtelne; ich uroda jest taka delikatna, nie narzucająca się...Lilie już z daleka krzyczą 'jesteśmy piękne, podziwiajcie nas', a urok hortensji potrafi docenić tylko koneser...

Agnieszko, cieszę się, że lubisz mój hortensjowy zakątek, bo ja o tej porze roku uwielbiam siadać w moim kąciku wypoczynkowym i patrzeć na śnieżnobiałe, kołyszące się na wietrze, dumne wiechy hortensji...I uważam, że cały urok w tym, że jest ich tak dużo...Żeby nieco skontrastować tę elegancką biel, zawsze w skrzynkach sadzę na ich tle czerwone, albo różowe pelargonie :P

Jacku, stewia jest baaardzo słodka, ale w 'głębszej' nucie ma też sporo goryczki, nie uważasz? Stąd niezwykle ciekawy smak, świetnie pasujący do herbat, napojów, koktajli...Ja moją uprawiam w gruncie, ale w tym roku - żeby jej nie stracić - też planuję ją przezimować w donicy razem z rozmarynem :wink:

Wandziu, masz rację - uroda Anabelki jest bardzo nachalna i dosłowna, co nie znaczy, że jej nie lubię...Ale bukietówki są takie koronkowe, ażurowe, delikatne...

Krysiu, jest już dużo lepiej, ręka nie boli, choć muszę ją oszczędzać; Gucio niebawem będzie miał zdejmowany gips :lol:
Co do naszego spotakania, to zadzwonię, ale najprawdopodobniej będę we Wrocławiu w środę :lol:

Dzisiaj jest bardzo gorąco, chociaż gdzieś w oddali (we Wrocławiu?) grzmi i chyba bez burzy i deszczu się nie obejdzie :(
A więc na ochłodę - trochę cienia z mojego ogrodu. Tego akurat nie brakuje, bo drzewa owocowe i olbrzymia glicynia skutecznie tworzą fajny mikroklimat, który doceniamy zwłaszcza w upalne dni:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też nie pryskam moich drzewek.
Wiem przynajmniej co jem.
Nie przeszkadza mi czasem kilka plamek na jabłku czy robaczek w środku.
To jabłko ma przynajmniej smak i aromat, nie mówiąc już o tym, że faktycznie jest pełne witamin i mikroelementów.
Hortusie śliczne i na pewno długo będą zdobić ogród.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu co masz poszadzone pod drzewami oprócz host,bo nie widzę z daleka?
x-d-a

Post »

Małgosiu, oprócz host pod jabłonią rosną liliowce, bodziszki i kokoryczki, a wiosną kwitną cebulowe - narcyzy i tulipany
Obrazek

Grażynko myślę dokładnie tak jak Ty, w ogóle nie pryskam drzew owocowych i zajadam ze smakiem pyszne jabłka, gruszki i śliwki z mojego ogrodu :D

I jeszcze sierpniowe widoczki z przewagą zielonego
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Daluś, powiedz czy po fachowym wiosennym przycięciu glicynii już jest mniej ekspansywna? Ja próbuję poskromić moją i wybieram
się przycinać bardzo mało fachowo ale już trzeci raz w tym sezonie, a ona tak szybko wypuszcza te przyczepiajace sie
pędy. U nas dzisiaj nareszcie słoneczko ;:3 po kolejnych deszczach, ale bardzo sie oziębiło. Zamknęłam dopływ do zbieracza
deszczówki bo już się wylewa ;:224
Milutkiej niedzieli ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Moja kokoryczka od 1ej godz rośnie w pełnym słońcu,to może powinnam ją teraz przesadzić gdzieś w cień?
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31

Post »

Witaj Dala !!!
Wczoraj przypadkowo trafiłam na to forum,szukając inspiracji do ogrodu japońskiego.Przeglądając niektóre stronki i ogrody,trafiłam na Twój.Wydał mi się jakiś znajomy i zaczęłam czytać i oglądać i.............zobaczyłam pieski!!!Kiedyś dawno,dawno byłyśmy razem na forum z maltańczykami,a ja jestem "tą Alą"od Kubusia :D
Różne problemy życiowe spowodowały moją nieobecność w ogólnie "inetnecie"od przeszło 1-2 lat,ale zaczynam po woli wracać do życia towarzyskiego i myślę ,że się uda.Bardzo podoba się mi Twój ogród,cudne zakądki,piękne zielone krzewy i drzewa.Bardzo lubię takie klimaty.Sama też mam ogród,dość spory,który dopiero zaczynam ogarniać po rocznej przerwie.Byłam kiedyś na innym forum ogrodniczym,ale po 3 latach przerwy,już nic nie potrafię tam się znaleść i ogarnąć,a szkoda bo potrzebuję wielu informacji i pomocy,aby mój ogród znowu nabrał nowych barw!!!Może tutaj uda się mi to ,bo zauważyłam wiele pięknych ogrodów,różnorodność roślin i z tego co czytałam ,pomocnych osób.
Pozdrawiam Ala ps.miziaczki dla piesków :wit
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Twoje zakątki nieustannie wprawiają w zachwyt :!:
Stewii nie rozgryzłem do końca, ale prócz słodkości ma rzeczywiście jakieś inne nuty smakowe. Z ziół oprócz rozmarynu w doniczkach trzymam liście laurowe. Karczochy i kardy mi zmarzły więc jeśli wrócę do nich, to też chyba tylko do doniczek.
x-d-a

Post »

Jacku, karczochów i kardów, ani liścia laurowego nigdy nie uprawiałam :( Może trzeba będzie spróbować?

Alu, świat -nawet ten wirtualny - jest jednak mały :P Bardzo się cieszę, że znalazłyśmy się po tak długim czasie na zupełnie innym forum :roll: Pamiętam doskonale Ciebie i Kubusia ;:108 A jak on się miewa?
Co do naszego forum, to z pewnością znajdziesz tu wiele pięknych ogrodów i wspaniałych ludzi, gotowych służyć Ci radą i pomocą :P Ja akurat nie znam się za bardzo na ogrodach japońskich; mój ogród to mieszanina stylu angielskiego, wiejskiego i romantycznego ;:224

Małgosiu, tak mi się wydaje - kokoryczka woli jednak półcień; u mnie rośnie na wysokość przeszło metra, jest dorodna i bujnie kwitnie, więc chyba odpowiada jej stanowisko :lol:

Wiesiu, glicynia rośnie jakby nigdy nic i już śladu nie ma po wiosennym przycinaniu - wybujała nad wyraz. Teraz jest dobry moment, żeby ją dość radykalnie znowu przyciąć - sierpniowe cięcie sprzyja przyszłorocznemu kwitnieniu :P
U mnie z kolei dzisiaj się rozpadało...

Zakątek słoneczny z oleandrem i cienisty z m.in. funkiami:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31

Post »

Witaj Dala
Oj mały,mały ten świat.
Zdjęcia Kubusia dodałam,trochę wydoroślał :D
Dzisiaj znowu zwiedzałam Twój ogród i bardzo się mi podoba.Jest tak ładnie,kolorowo i elegancko.Naprawdę ślicznie.
Mam nadzieję ,że i mnie uda się sprawić ,że będzie w moim ogrodzie tak ładnie.Patrząc na Twój ogród ,doszłam do wniosku ,że muszę stanowczo posadzić więcej kwiatów,żeby było bardziej przytulnie.Fajnie,że można coś podpatrzeć i zmienić u siebie.
Cudnie jest jak sobie tak siedzisz wśród tej zieleni,w słoneczny ,ciepły dzień?na pewno ;:138
Idę jeszcze coś oglądać,pozdrawiam Ala
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Daluś, ja już jestem po strzyżeniu glicyni, nie daję jej się wdrapywać na daszek szopki choć ma cały czas takie
ciągotki, jeśli nie to będzie pędzić po murach domu i już jej nie dam rady poskromić. ;:223
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Daluniu ;:167 ależ urocza ta fotka

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dalu bardzo dojrzały ten sierpień, szczególnie jabłuszka :wink:
Słoneczny zakątek, jak najbardziej potrzebny, żeby choć na chwilę "przenieść się" w bardziej letnie klimaty.
Mój oleander ma dopiero 30 cm, ale wierzę, że kiedyś "dogoni" Twojego ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”