Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

Martuś, na pewno porzeczki póki młode, odczuwają dyskomfort kiedy muszą konkurować z trawą. Pocieszę Cię, że nasze stare porzeczki, choć rosną w zwartej darni radzą sobie już znakomicie.
Kurki miały ostatnio trochę problemów, bo pojawił się świerzb na łapkach, trzeba co tydzień smarować lekarstwem - widać już wyraźną poprawę. Była też inwazja małych weszek, która wymagała dezynsekcji całego kurnika. Misiek miał przez tydzień kłopot z okiem, ale udało się podleczyć i widać poprawę. Tak więc troszkę problemów powstało, ale wszystko wydaje się być pod kontrolą.

Gorzatko, zgadza się, praca fizyczna odpręża, ale mogę się zająć ogródkiem tylko w weekend- dzisiaj udało mi się poplewić, jutro poprawka i jakoś to będzie.

Patryku, nie mam przepiórek, więc woliera niepotrzebna. Z ptaków chciałabym jeszcze biegusa, ale to już raczej w przyszłym roku.

Olu, bardzo ładnie rósł świerząbek i marek, cebule kartoflanka, siedmiolatka i zabugowska, dobrze sobie radzi topinambur i czyściec bulwiasty, bardzo ładnie rozrósł się trętwian, znakomicie wygląda achocha. Do porażek muszę zaliczyć czosnek słoniowy i szczawik bulwiasty. Trzeba będzie spróbować za rok. Chwasty częściowo udało się powstrzymać dzięki ściółkowaniu- do tego używam kory w ozdobnych a trawy z koszenia w użytkowych. Pomaga rodzina, najwięcej mama, która w tym roku bardzo się zaangażowała w pielęgnację warzywnika. A jak się ucieszyła jak zebrała 3kg ogórków ostatnio :D
Co do moich wakacyjnych zmagań, postanowiłam odświeżyć mój angielski, więc nic wyjątkowego :P

Aniu, dzięki, przede mną jeszcze trzy tak intensywne tygodnie, dawno nie miałam takiego maratonu :)

Gosiu, jak pisałam wyżej, troszkę zmartwień było, ale już jest lepiej w kurniku. Powodzenia z wymarzoną kurką, wiem jak to jest szukać bezowocnie jakiejś rasy i to jeszcze w określonym ubarwieniu.

Izuś, ale mi grozisz :lol: Widzisz jak skutkuje? Zdjęcia świeże, bieżące informacje. Tylko na wizyty już czasu nie starczy :(
U mnie pomidory pod folią mają okropną brunatną plamistość. Te na zewnątrz póki co trzymają się nieźle. Przędziorków nie zauważyłam, mszyca zniknęła, grzyby trzymają się mocno, nie ma kretów, ani komarów. Są mrówki i ślimaki - i to te najgorsze, golce. Jutro spróbuję poplewić ozdobne, to posprawdzam co kwitnie... czemu weekend ma tylko dwa dni :roll:

Lilie wciąż w doniczkach, ale kwitną :) , ta wysoka to miała być pomarańczowa azjatycka. Teraz nazywam ją lilia-pomyłka, ale wyjątkowo mi się spodobała.
Obrazek
Liliowce kwitną, muszę poszukać zaległych zdjęć z Martowych okazów, które mi pierwszy raz zakwitły
Obrazek
Z nowych dalii ta póki co kwitnie najładniej, jest niska, gęsta - duży potencjał jako wypełniacz na rabacie, ale u mnie rośnie na skraju warzywnika.
Obrazek
W warzywniku królują kapuchy, mogłabym je sadzić wszędzie
Obrazek
Obrazek
Achocha idzie w górę, przerosła bambusowe tyczki i zaczyna wspinać się po brzoskwini, kwitnie, ale jeszcze nie wiąże owoców. Czekam z niecierpliwością, czy okaże się smaczna, czy to będzie jej pierwszy i ostatni raz u mnie.
Obrazek
Kilka pomidorków i ogórków- żółte -Cream Sausage, czerwone okrągłe- Betaluxy, lekko malinowy, owalny- Kalman, drobne, lekko pasiaste- Melonowe, a wśród ogórków wyróżniają się okrągłe,białe Cristal Apple.
Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dobre słowo dobrym słowem, groźba groźbą... Cel uświęca środki :wink:
Pomidorki znane mi z widzenia ;:196
Śmieszny ogórek- jak smakuje? Wygląda jakby był "suchszy" :roll:
x-d-a

Post »

Aniu, kapusty u Ciebie wyjątkowo dorodne i wcale się nie dziwię, że mogłabyś je wszędzie sadzić - dorównują urodą kwiatkom :P
No, ale pomidorki i ogóreczki to mistrzostwo świata ;:63 Na pewno bedą tak pyszne jak są śliczne ;:108
Oświeć mnie tylko, co to będzie ten (ta?) achocha :?: :roll:
Życzę powodzenia w nauce angielskiego :!:
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Lilie u Ciebie Aniu nawet mają odpowiednie tło. bardzo mi się podoba ten obrazek. Chyba było świeżo malowane, bo taki żywy zielony kolor. :D

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Aniu ja chciałem podziękować za lebiodkę ;:180 ;:180 ;:180 takiej inwazji motyli jeszcze nie miałem u siebie w ogrodzie :shock: na moim krzaku miałem ich ponad 60 sztuk jednocześnie !!!!! - wszelakiej maści i rodzaju - szooooook , mam nawet krótki filmik , może go umieszczę jakoś w sieci ........ ;:108 przebiły nawet kwitnące budleje , choć na tych ostatnich owady podzieliły się na te które lubią kolor żółty i pozostałe ..
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aniu, wspaniałe, bujne widoki na ogród :)
Na widok pomidorków i ogórków aż mi ślinka pociekła ;:152
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Najlepsze życzonka imieninowe ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

I ode mnie , wszystkiego zielonego :)
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Obrazek

Aniu, florystką chyba nie będę, ale przyjmij proszę ten własnoręcznie zrobiony dla Ciebie bukiecik z ziółek ;:196
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Aniu i Tobie życzę zieloności wszelkich... szczęścia, radości i samych dobrych ludzi przy Twoim boku ;:196 Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Aniu- wszystkiego co najlepsze życzę,dużo zdrowia,pomyślności i szczęścia ;:196 ;:196

Obrazek
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Aniu ode mnie również wszystkiego najwspanialszego ;:196
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Aniu Zielona ;:196 Zaspałam z życzeniami, ale wybaczyć musisz, nie masz wyjścia :D
Słowa czasem tak banalne się wydają... Ale tak na teraz, to... spełnienia marzeń i pasji ;:196
Nawet nie wiesz jak często i jak cieplutko myślę ;:167
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Aniu ;:196 dużo zdrowia, szczęścia, radości, uśmiechu, samych przyjemnych i spokojnych dni.

Obrazek
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko, ja też zaspana :oops: Najlepszego, i żeby było zawsze zielonym do góry ;:196

;:3
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”