Sępolia - fiołek afrykański cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.2

Post »

Cześć :wit

Przychodzę do was z moimi wątpliwościami - mam nadzieję, że mi coś podpowiecie:D

Ostatnio przesadzałam swoją sadzonkę, bo kubeczek po danonkach wyglądał już przy jej listkach dość komicznie - rośnie jak na drożdżach.
Ale ponieważ czuję ogromny respekt przed fiołkami a to moje pierwsze to przyszłam poradzić się ekspertów :)

Przesadziłam go do uniwersalnej ziemi, ale wymieszałam ją z piaskiem (ok 60% do 40%) i na dno doniczki z dziurkami (przemysłowa po jakiejś biednej prymulce) wysypałam trochę grysu - żeby zrobić coś w stylu drenażu. Doniczka stoi w osłonce - podlewam do osłonki, trzymam ok 30 min (jak się zapomnę to dłużej :oops: ) i zaraz po przesadzeniu po 30 minutach ziemia wchłonęła całą wodę, a nalałam jej sporo... po takim pomoczeniu pod doniczkę podstawiam korki z butelek żeby nadmiar wody mógł wyciec i żeby roślinka w niej nie stała.

Ziemia jest uniwersalna - bodajże z atheny czy czegoś w tym stylu. Przesadziłam sadzonkę razem ze starą ziemią - nie chciałam jej ruszać żeby nic nie uszkodzić - w tej ziemi był perlit którego ja na razie nigdzie nie zdołałam upolować (Pani w castoramie spojrzała na mnie jak na kosmitkę :shock: w leroy merlin też - obi obeszłam cały sklep i na wszelki wypadek już nikogo nie pytałam - muszę się wybrać do ogrodniczego z prawdziwego zdarzenia - ale koleżanka która ma żółwia obiecała mi włókno kokosowe)

Boję się czy podłoże będzie dość przepuszczalne - co o tym sądzicie? Żyję w strachu, że biedaka przeleję :D

Wyczytałam wcześniej w wątk, żeby podlewać co 5-7 dni. Ja to robię trochę na macanego :D ale tak mniej więcej mi to wypada, więc - uff..

A i chciałam dopytać o odżywkę. Mam uniwersalną z witaminami wspomagającymi układ korzeniowy z Biopon? (nie wiem co dają te witaminy B ale niech im będzie :D ) co ile je nawozić? bo do wody dodaje ok 1/2 porcję odżywki niż piszą na opakowaniu.

Jestem fiołkowo zielona więc z góry przepraszam za pewnie głupie pytania :oops:

A i czy mam jakoś inaczej traktować pojedynczy świeżo ukorzeniony listek który posadziłam tydzień temu do ziemi? inaczej podlewać? częściej? rzadziej? też na podstawkę?
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Jakoś nikt nie odpowiada, więc pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie, chociaż żaden ze mnie ekspert. Ale uważam, że wszystko zrobiłaś bardzo dobrze, bardzo starannie, i raczej nie ma możliwości, żebyś naraziła swoje fiołki na zgnicie. Co do nawożenia, to wyznaję zasadę, że lepiej nieco mniej, niż nieco więcej, a i sama roślina pokaże, czego potrzebuje. Przeczytałam też kiedyś w pewnej książce, że można skłonić fiołki do długiego kwitnienia umieszczając w glebie... tabletkę antykoncepcyjną! Wierzyć, nie wierzyć, spróbować chyba warto. :)
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja swoje trzy grosze dorzucę.
Jeżeli chodzi o podlewanie, to sądząc po Twoim zaangażowaniu, na suszę nie będą cierpiały.
Ja też podlewam "na macanego" i myślę, że to najlepszy sposób oceny czy już podlać czy jeszcze nie.
Kwiatek odpowiednio "napojony ;:136 " ma łodygi i listki sprężyste. Najlepiej sprawdzić podnosząc lekko (za czubek listka) do góry i puścić. Jeżeli opadając na krawędź doniczki lekko "podskoczy" (zadrży) to jest dobrze. Jeżeli natomiast klapnie bezwładnie (tak jak zwiędnięty) to trzeba mu trochę dać odpocząć od wody. Przesuszony też klapnie, ale czy przesuszony czy przelany to można bez trudu poznać.
Młode fiołki tez podlewam od dołu. Jak są wątpliwości, zawsze trochę od góry też nie zaszkodzi.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Co to za fiołek?

Post »

Co to za odmiana fiołka afrykańskiego? :?:
Obrazek
Obrazek
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35

Post »

Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi - czuję się trochę uspokojona :)

fiołki sprężyste, jeden rośnie jak szalony chociaż na razie bardziej w liście i korzenie idzie - ma trochę za dużą doniczkę, ale doszłam do wniosku, że ponieważ jest młody to mu pozwolę nie kwitnąć na razie - niech rośnie w spokoju :D

pomysł z tabletką ciekawy nie ma co :D muszę kiedyś wypróbować :D
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

O, nawet znalazłam miejsce, z którego ściągnęłam pomysł z tą tabletką: to książka Gabriele Vocke "Rośliny pokojowe od A do Z. 250 najpiękniejszych kwiatów", strona 123.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Niewiele fiołków mi pozostało po przeprowadzce, ale właśnie zaczyna mi kwintnąć Ness" Anique Red, ma siedem gałązek, na razie kwitnie na dwóch :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny ;:oj
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Wiolu, wiesz,że ja do zrobienia dobrych fotek to noga totalna jestem :) on jest piękniejszy w naturze i mam nadzieję na zobaczenie wszystkich łodyżek w pełnym rozkwicie.
PS nie pamiętam od kogo go mam,może od Ciebie :)
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie kolor na zdjęciu wyszedł przyzwoicie, ja swojego nie mogłam uchwycić.
Robiłam kilka podejść do zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

P.S.
Jeśli miałaś jedną sztukę tej odmiany, to ode mnie :).
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

A na moim są takie przysychające plamy... wiecie co to jest?
Albo po prostu są poparzone (południowe okno)
Obrazek Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Na paru listkach moich fiołków widać bladożółte przebarwienia.
Jak może być przyczyna czy to powody do niepokoju?
Obrazek Obrazek
Pozostałe (ok. 80 %) wyglądają dobrze.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Ganesh
200p
200p
Od: 25 kwie 2012, o 19:09

Post »

Witam :wit

Dopiero rozpoczynam przygodę z fiołkozą i bardzo prosiłabym "weteranów" tego hobby do podania mi stron gdzie mogę poczytać o tych kwiatuszkach. Z góry bardzo dziękuje :) a tymczasem zachwycam się fiołkami forumowiczów i czytam wątek od początku.

pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Ganesh poszukaj sobie watki Fiolkowe zamilowanie Jatry i drugi watek Fiolkowe pogotowie u Zosi pelno wiedzy i mase kolorowych fiolkow.Dodatkowo tez te mile panie sprzedaja fioleczki i liscie ;:196
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Luczek95 - czy one czasem nie przekwitają po prostu :roll:

Romix - może jakiś nawóz

Ganesh - wpisane w wyszukiwarkę forum słowo "fiołek"
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”