Borówka amerykańska - 2cz
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Słońce mogło popalić, wytnij uszkodzone listki i obserwuj co dalej. Paść nie powinny, tylko parę listków stracone.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lip 2012, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam 
apw81... mam podobny problem od kilku dni, plamy są identyczne, liście zasychają i opadają, niestety przechodzi to na następne krzaki...
Jeśli znajdziesz jakiś sposób na te plamy to jestem bardzo zainteresowana, mam nadzieję że to przejściowe i z owocami nic złego się nie stanie. U mnie w pierwszej kolejności zauważyłam to na odmianach Bluecrop i Darow.

apw81... mam podobny problem od kilku dni, plamy są identyczne, liście zasychają i opadają, niestety przechodzi to na następne krzaki...

- mr25ur
Mogą to być też skutki gradu, podobne liście są przy zasoleniu ziemi.
Podłączę się pod temat żółtych liści. Borówka Jersey posadzona w lipcu poprzedniego roku. W tamtym roku liście były pięknie zielone, w tym są jasno żółte, jakby czegoś im brakowało. Co to może być?

Posadziłem w dołku, do którego poszło około 60l kwaśnego torfu. Borówka w tym roku nawożona gnojówką z pokrzyw i gołębich odchodów, a także siarczanem amonu. Obok rosną inne borówki i im nic specjalnie nie dolega.

Posadziłem w dołku, do którego poszło około 60l kwaśnego torfu. Borówka w tym roku nawożona gnojówką z pokrzyw i gołębich odchodów, a także siarczanem amonu. Obok rosną inne borówki i im nic specjalnie nie dolega.
Pozdrawiam
Michał
Michał
- mr25ur
Na glebie o wysokim pH lub silnie wapnowanej krzew borówki karłowacieje, a liście przebarwiają się na kolor jasno - żółty. wg. artykułu od roza7586 http://www.ogrody.opole.pl/?go=_pr_29&menu=porady
mr25ur pisze:Na glebie o wysokim pH lub silnie wapnowanej krzew borówki karłowacieje, a liście przebarwiają się na kolor jasno - żółty. wg. artykułu od roza7586 http://www.ogrody.opole.pl/?go=_pr_29&menu=porady
Oczywiście nie wykluczam, że ziemia jest za mało kwaśna. Kwaśny torf niekoniecznie musiał być bardzo kwaśny bo w parametry sklepowych produktów nie do końca wierzę. Ale czy oprócz złego pH mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny tego stanu? Może jakiś niedobór?Miki pisze:Posadziłem w dołku, do którego poszło około 60l kwaśnego torfu. Borówka w tym roku nawożona gnojówką z pokrzyw i gołębich odchodów, a także siarczanem amonu.
Pozdrawiam
Michał
Michał
Ja się trzymam wersji, że u mnie zżółknięte liście borówki, są skutkiem przelania.
Rozmawiałem z moooocno doświadczoną działkowiczką, która posiada siedemnastoletnie krzaki borówki (takie małe drzewka w sumie), opisałem swój problem i doszła do wniosku, że po prostu przelewam krzaki. Przyznałem jej rację, bo faktycznie wody, to ja nie żałowałem... Zobaczę, co się będzie dziać, jak zmniejszę ilość wody.
Rozmawiałem z moooocno doświadczoną działkowiczką, która posiada siedemnastoletnie krzaki borówki (takie małe drzewka w sumie), opisałem swój problem i doszła do wniosku, że po prostu przelewam krzaki. Przyznałem jej rację, bo faktycznie wody, to ja nie żałowałem... Zobaczę, co się będzie dziać, jak zmniejszę ilość wody.
Nie powiem,że w ogóle nie podlewałem... ale czy nadmiernie? Krzaki obok nie zaprotestowały w ten sposób... chociaż może dlatego, że są starsze? Na razie z podlewaniem koniec.Slawgos pisze:...zżółknięte liście borówki, są skutkiem przelania.
Pozdrawiam
Michał
Michał
Re: Borówki, pH ziemi poniżej skali, chorobowy wygląd rośliny.
Sorki ,zasugerowałem się fotą miernika na której odczyt 7.0.DarekRz pisze:Saymon - jakie zakwasić? Jeśli wskaźnik pokazał LOW to znaczy, że gleba jest bardzo kwaśna (im niższe pH tym kwaśniejsza) . Ja się nie znam na wymaganiach borówki i nie wiem jaki zakres pomiarowy ma ten miernik - więc nie powiem czy gleba jest za kwaśna czy może dobra dla borówki, ale z pewnością zakwaszać jej nie trzeba.
Nawozem, który jednocześnie wzbogaca w azot i odkwasza jest saletra wapniowa.

Ale i tak odkwaszanie odradzam.
Żelazo+ azot . Ogólnie zasilić wieloskładnikowym nawozem.Obecnie np. florowitem dolistnie. Jesienią czymś w granulach. Nabyć tradycyjny kwasomierz z płynem Heligga .

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)
Robert i Szymon (junior lat 9

-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
U mnie jest margiel, Jakie sposoby są najlepsze na sprawienie odpowiedniego pH
- mr25ur
Na sprawienie czy sprawdzenie?
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
A w jaki sposób mogę sprawdzić pH?
Jak zrobić by pH było odpowiednie jeśli ziemia jest zbyt zasadowa?
Jak zrobić by pH było odpowiednie jeśli ziemia jest zbyt zasadowa?
Jak sprawdzić? Kup phMetr. kosztują grosze.
- mr25ur
A zakwasić siarczanem amonu, potasu, i są jakieś zakwaszacze siarkowe, ( ponoć nie za dobre na częste ukwaszanie)
Papierki lakmusowe są w miarę niezłe do sprawdzenia pH.
Papierki lakmusowe są w miarę niezłe do sprawdzenia pH.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lip 2012, o 21:58
Widzę po wpisach, że różne nawozy są tu polecane. Ja odziedziczyłam 5 krzaków, w tym jagoda kamczacka posadzone wkoło siebie w odstępie około 1-1,2m, miejsce słoneczne jednak osłonięte. Teraz mają około 7-8 lat, moje są od 4. Rosły sobie same, nie za bardzo przyrastały ale owoce były. Kupowałam nawóz do borówek ale efektów nie było. Teraz na wiosnę podsypałam przekompostowany obornik i podlewałam w maju bo sucho było. Krzaki uginają się od owoców, nigdy tyle nie było, a i wypuszczają nowe pędy i podrosły więcej niż przez ostatnie 4 lata. Tak więc znalazłam darmowy sposób na piękne borówkijagoda_julka pisze:Jaki nawóz najlepszy zrobić/kupić nawóz dla borówek ?

Anka