Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Tadeusz bardzo wiosennie u Ciebie, wcale nie widać juz oznak zimy, która w tym roku była przecież długa i sroga.
Super krzaczek w kwiatkach :tan
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj TADEUSZ Twoja działeczka to ślicznie wypielęgnowana i już w pełnej gotowości na sezon. ;:138 Byłam u siebie i już wiosna na całego .Przyleciały bociany i zlatują się żurawie. Wprawdzie jeszcze nie za gorąco na dworze ale trele ptasie to juz na całego wiosenne :tan
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Wspaniały duży krzak wawrzynka, mój niestety postanowił zakończyć współpracę ze mną :roll: :(
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

PYZIU- dziękuję za odwiedziny, właśnie dzisiaj skończyłem grabienie mojego trawnika z uszkodzeń w wyniku pleśni pośniegowej,ciężko było ale poszło.Na mechanizację przyjdzie czas, gdy trawa urośnie i się ją skosi, wtedy czas na wertykulację.

Odnośnie nawożenia trawnika nie ma jednej recepty, którą można stosować przy każdym trawniku, na ten temat się już wypowiadałem:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=28

JOASIOU- dziękuję za długi spacer po naszym ogrodzie, pewnie Cię od tego spaceru po naszym ogrodzie bolą, nie tylko nogi, ale ręce i oczy,wiosna w ogrodzie coraz piękniejsza, codziennie rozszerza się wachlarz kwitnących kwiatów.

IDO- dziękuję za odwiedziny, swoich pomidorów i papryki nie nawożę od siewu nasion po zakończenie zbioru owoców jesienią, jesienią przygotowuję ziemię pod nasadzenia pomidorów i papryki nawożąc ją obornikiem lub kompostem i jest to jedyny nawóz jaki otrzymują moje pomidory i papryka (ma im wystarczyć na co najmniej dwa lata uprawy).

JOLU- dziękuję za odwiedziny, jeszcze dwa tygodnie temu na całej działce leżał śnieg, a dzisiaj już kwitną tulipany, co prawda botaniczne ,ale wiosna goni niemiłosiernie szybko, a to przecież jeszcze( no niby tylko godzinę) marzec.

WIOSENKO-dziękuję za spacer po ogrodzie, muszę powiedzieć że że wczoraj skończyłem prace budowlane ( u syna na budowie), a dzisiaj rozpocząłem porządki na działce, pracy jest ogrom, a na święta pasowało by by działka była w miarę posprzątana, ale mam jeszcze trzy dni, akurat, by mojej małżonce nie przeszkadzać w kuchni.

PIOTRKU- dziękuję za odwiedziny, mój wawrzynek kilka lat spędził w głębokim cieniu, kwitł słabo, od trzech lat rośnie w cieniu, ale dość widnym i po raz pierwszy tak obficie zakwitł, nie był okrywany, a w ogrodzie tej zimy bywało około trzydziestki ( oczywiście na minusie).

Rozpocząłem dzisiaj prace porządkowe, na pierwszy ogień poszedł trawnik i rabata przy ścieżce.
Oto efekty mojej i wiosenki pracy w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu ;:167 popodziwiałam wiosnę w Twoim/Waszym ogrodzie :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piękny, przemyślany w każdym calu ogród.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Pięknie zakwitły wiosenne kwiaty, nawet tulipanki, moje botaniczne maja pączki, ale stulone.
Zauważyłam bardzo dużo paków kwiatowych na różanecznikach, oj, będzie festiwal w maju :wink:
Skorzystam z Twoich uwag odnośnie nawożenia trawnika, mój pseudotrawnik tego potrzebuje :roll:
Kreciki szalały całą zimę, dopomogły im w tym nornice, teraz towarzystwo gdzieś się zaszyło.
Takiego ataku nornic jeszcze nie miałam, wyżarły mi trochę wiosennych roślin cebulowych,
najbardziej rozsmakowały się w krokusach, dobrze, że miałam je rozmieszczone w różnych miejscach.
Trzeba będzie im wydać wojnę :wink:
Cieszę się, że teraz będziesz częściej w Nokłach, zawsze to lepiej zaglądać, gdy jest gospodarz :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeuszu widzę że uporałeś się z trawnikiem ?
Wszędzie pięknie czyściutko no i pojawiły się kwiatki wiosenne .
Mam pytanie , wiem że macie w ogrodzie 3 liliowce , czy to są te o dużych czy o małych kwiatkach ?
Kolory jak sobie przypominam to pomarańczowy ,żółty i czerwony ?
Coś i chodzi po głowie i muszę wiedzieć .

Genia :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

TADEUSZU- Wiosna rozkręca się w zawrotnym tempie w Twoim ogrodzie. :roll:
Mam na myśli tulipany botaniczne, które już zakwitły, moje nawet pączków nie mają , może wcale niezakwitną. :(
Trawnik odzyskuję swą świetność z lata, po wygrabieniu , chyba u Ciebie także popadał deszczyk,szybko odzyska szmaragdowy kolor. :) :) :)
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Tadeuszu wiosennie...
Mnóstwo wiosennych kwiatów już u Ciebie zakwitło i trawnik nabiera barwy,ja czekam na deszcz którego ciągle nie ma... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HALINKO- dziękuję za wiosenny spacer po naszym ogrodzie, z dnia na dzień robi się coraz bardziej zielona w Nokłach.

MAŁGOSIU- dziękuję za odwiedziny i za miłą ocenę naszej pracy w ogrodzie.

ELŻBIETO- dziękuję za spacer po ogrodzie,wiosna codziennie zmienia oblicze Nokłów, trwa jest już w znacznej części trawnika soczysta i chyba w przyszłym tygodniu trzeba wyciągać kosiarkę. Nornice i u nas dobierają się do krokusów, jest ich tak dużo ( krokusów), że nie widać działalności nornic, jesienią ,znowu będę musiał je podkarmić.

Dzisiaj u naszej znajomej w Majdanie kupiłem budleję Royal Red, teraz mam już chyba wszystkie kolory, również dzisiaj rozpocząłem siewy i sadzenia na warzywniku.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, w ogrodzie mamy głownie liliowce o dużych kwiatach, tych o małych kwiatach, mamy niewiele, wszystkie kupione w Biedronce.Cosik mi się zdaje że coś "kombinujesz". Trawnik wyczesany i od razu zrobiło się bardziej zielono, kwitnących kwiatów codziennie przybywa.

TAJKO- dziękuję za wiosenny spacer po ogrodzie, teraz codziennie jestem w ogrodzie i co dzień rozkwitają nowe kwiaty. Niewiele było tego deszczyku, ale to zawsze lepsze niż nic, dzisiaj u nas teraz pada, zanosi się że po świętach czeka mnie już pierwsze koszenie trawnika.

MARYLO-dziękuję za wiosenny spacer, mam nadzieję Ze dzisiaj i u Ciebie pada, u nas samym wieczorem się rozpadało. Po takim deszczu od razu trawnik się zazieleni.

Dzisiaj rozpocząłem pierwsze prace na warzywniku, wczoraj wieczorem sąsiad zorał mi koniem warzywnik , dzisiaj posadziłem cebulę i w międzyrzędzia posiałem marchew i pietruszkę.
Poruszanie się po Nokłach jest ogromnie utrudnione, by chodzić po trawniku muszę mieć na nosie okulary( te słabsze), gdzie tylko się da, w ogrodzie pełno żab, a w stawie to już ich jest setki, i ciągle nadciągają nowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niechaj święta Wielkiej Nocy, będą pełne Boskiej mocy. Aby zdrówko dopisało, i jajeczko smakowało, z okazji Świąt Wielkanocnych Wszystkim odwiedzającym nasz ogród

życzą Zosia i Tadeusz .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna odsłona wiosennych kwiatów w Nokłach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

O ...... o.... już sasanki zaczynają????? U mnie chyba nie. Żonkile owszem,
tulipanki botaniczne już już, ale moje sasanki śpią jeszcze.
Świętowaliście w Nokłach, sezon rozpoczęty?????
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu faktycznie żab zatrzęsienie, już ślimaki Ci nie straszne :D Widzę szykujący się do kwitnienia las tulipanów, jeszcze chwilka i będzie niesamowicie kolorowo :D U Ciebie wiosna już daleko posunięta , u mnie sasaneczki dopiero pokazują odrobinę zieleni pomiędzy uschniętymi zeszłorocznymi badylkami, i hiacyntów dopiero malutkie listeczki, a tu widzę już piękne powalające zapachem kwiatostany. Niby tak niedaleko, a jaka różnica w wegetacji.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeuszu po świątecznie .
wiosna widzę że zagościła w Twoim ogrodzie na dobre
lubię te pierwsze wiosenne kwiaty. tyle radości
przyniosą .
Z wypowiedzi wnoszę że kolekcja liliowców powiększyła się ,
bo o ile pamiętam a śledzę Twój wątek na bieżąco
to czytałam o 3 liliowcach , tylko próbowałam znaleźć i nie mogę gdzie i jakie kolorki
tych liliowców .

Genia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”