Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Aniu napatrzyłam się na Toje sasanki i teraz muszę zacząć polowanie bo śliczniutkie kolorki pokazałaś...czemu wcześniej nie pomyślałam o wysianiu ;:223
No i grządki wyplewione już masz...ja ciągle w tyle ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wciąż zachwycam się sasankami, prześliczne kolorki i naprawdę przeróżne :D Moje sieweczki w większości powtarzały cechy mateczne, jedną mam tylko całkiem inną, w tym roku znów wysieję, może pojawią się jakieś perełki 8-) :lol:
Prześliczna kępa szafirków, moje rosną pojedynczo ...porozłaziły się po całym skalniaku :roll:
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, nasionka firmy Green Land chyba, jakaś seria Decora collection. :wink: Pierwszy raz się z tą firmą zetknęłam w markecie, się okaże, czy rokują jakieś nadzieje na przyszłość. :) Wysiałam też od nich celozję pierzastą i wzeszła pieknie.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

EdytaBwiciokrzew przycięłam już dawno...zawsze przycinam przed rozwinięciem się pączków, wczesną wiosną...teraz jeszcze można przyciąć suche przemarznięte gałązki. W tym roku już nie przycinaj, dopiero w przyszłym roku wczesną wiosną...przytnij na jakieś 20cm na pewno nawypuszcza dużo nowych gałęzi i się zagęści. Te gałęzie które teraz są koniecznie podwiąż do palika lub kratki...dwuletnie pędy powinny już w tym roku zakwitnąć.
Aga jak Cię znam to na pewno wszystko Masz wyplewione, przecież nie posiedzisz minutki tylko pracujesz ;:180
Dzisiaj prawie dokończyłam plewienie, czysto będzie tylko do pierwszego deszczu :;230 po deszczu od nowa będzie plewienie, jeszcze do tego nadają wiatr...znowu nawieje mi różnego badziejstwa i czeka mnie od nowa grabienie.
Trawa też rośnie chyba w tym tygodniu będzie koszenie...a jak u Ciebie kosisz czy na razie nie :?:

AGNESS wysiej a na pewno będą jakieś ładne odmiany...ciekawe czy można gdzieś kupić nasiona pełnych sasanek, do tej pory nigdzie nie spotkałam :?:

Dyshianie znam tej firmy...koniecznie napisz jak coś zejdzie, policz nasionka zobaczymy ile skiełkuje :?:
Celozję raz tylko wysiałam, bezpośrednio w ogrodzie zeszło tylko dwie sadzonki.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Aniu, nasionek już nie policzę, bo są w ziemi. :) Ale tak "na oko" będę chyba w stanie powiedzieć, ile się postarało i wzeszło. ;:108 Żeby Ci nie zaśmiecać wątku ciąg dalszy relacji będzie w wątku o sasankach. :wink:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dyshiabędę zaglądać do wątku o sasankach ;:108 moje zaczynają przekwitać :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Ale pięknie, zielono u Ciebie Aniu ;:138 Widzę że nawet szafirki masz w doniczkach , bardzo dobrze ;:63 Nie zdążyłam z życzeniami świątecznymi :oops: Mam nadzieję że były udane :lol:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romko ;:196 też nie zdążyłam też wysłać życzeń ale tak poświątecznie wszystkiego naj a w szczególności dużo kwiatów w ogrodzie...święta były zakręcone, i bardzo udane...moja córcia kończyła 18 lat. Goście dopisały, szykowania tylko było znacznie więcej. Pogoda też dopisała, zazieleniło się wszystko i coraz więcej roślinek kwitnie.
Cebulki w wiadrach to konieczność, nie udało mi się tylko posadzić cebulek na odpowiednią wysokość...ziemia opadła i efekt widać.
Trawnik też mam już wykoszony po raz pierwszy ;:108

Szafirki odmianowe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta odmiana jest ciekawa, z jednego pędu kwitnie kilka kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Najstarsza kępa sasanek.
Obrazek

Obrazek

Serduszka ma bardzo dużo pączków.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy ;:3 poranek :P :P :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu pięknie wiosennie u Ciebie...na ostatniej fotce na pierwszym planie co masz posadzone... :?:
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Anna11 pisze: AGNESS wysiej a na pewno będą jakieś ładne odmiany...ciekawe czy można gdzieś kupić nasiona pełnych sasanek, do tej pory nigdzie nie spotkałam :?:
Aniu nasiona pełnych sasanek widziałam na allegro ale się nie skusiłam, bo jakoś nie mam zaufania :roll: Najlepiej kiełkują nasionka bezpośrednio po zdjęciu z krzaczka, bo później tracą zdolność i różnie z tym bywa. Najlepiej poszukać u kogoś, kto ma takie pierzaczki i poprosić o odrobinę nasionek , wtedy jest pewność, ze ślicznie powschodzą. Ja na sadzonki takich pełnych poluję już od dłuższego czasu, niestety nie mogę nigdzie trafić :roll:
Pięknie zakwitł Ci omieg i ta ogromna kępa sasanki jest niesamowita ;:138
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Aniu, piękne masz poranki. :tan Na pierwszym zdjęciu (pod moim postem) to żagwin? Ładna kępka, mój też dość obficie kwitnie. A sasanka boska, po nacach mi się taka śni. ;:152
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko ;:167 tak jak pisze Dyshia to żagwin ogrodowy...zawsze mam problem z odróżnieniem jak nazywają się rośliny płożące. Mam kilka podobnych do żagwinu tylko zamiast listków są igiełki, zresztą zobacz na fotkach...właśnie zaczynają kwitnąć.

Aga ;:196 ja też szukam pełnych sasanek, może gdzieś trafię. Masz rację że kupione w ciemno mogą się okazać zupełnie czymś innym...jak gdzieś spotkam to będę pamiętać o Tobie ;:108

Dyshia :wit będę pamiętać o Tobie...na jesieni spróbuję rozdzielić kępę. Szukałam obok czy się coś nie wysiało ale na razie nic nie widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Peonia krzewiasta ma pączki :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu witaj. :wit
Twoje sasanki są wspaniale rozrośnięte kępy, ja nie mogę dochować się takich okazałych, gdyż nornice podgryzają.
Skalniaczki tworzą kwitnące poduchy.
Czy piwonia krzewiasta zimowała u Ciebie, czy to tegoroczny nabytek?
Także mi się marzy, ale boję się, że zmarznie. :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Peonie mam dwa lata, ale w tamtym roku przemarzła aż do gruntu...odbiła na wiosnę od korzenia ale nie kwitła. W tym roku góra przemarzła ale od połowy nic nie jest uszkodzone...pąki kwiatowe są, zobaczyłam tylko w jednym miejscu a ile ich jest to nie wiem.
Peonię koniecznie posadź, jak u mnie wytrzymała to i w Twoim ogrodzie wytrzyma...potrzebuje tylko zacisznego miejsca i okrycia stroiszem na zimę. Myślę że jak pędy zdrewnieją i krzaczek będzie starszy to nie trzeba będzie okrywać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”