Ogród Ewy F
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Ewy F
Ewo, to wielki ogród do zaplanowania...Ten strumyk wygląda jak mój przed zagospodarowaniem, tylko mniej zarośniety.
Twoja strona jest ta bardziej płaska czy z wyższym brzegiem?
Czy po drugiej stronie możesz coś zrobić czy zostaje, jak jest?
Na pewno ważne jest połączenie tej części z istniejącym ogrodem...Tego nie widać...
Teren stwarza wielkie możliwości.
Pisałaś,że jest kłopot z obsługą ogrodu, więc dlatego - oraz zgodnie z zasadą,że im dalej od domu tym mniej formalnie - naturalne byłoby zrobienie tam coś na kształt parku krajobrazowego - dołożyć trochę drzew, grupy nieformalnych krzewów, kulisujące przestrzeń, może zamiast regularnego trawnika łąka kwietna, prowadząca szerokimi meandrami do grupy olch, a tam ścieżka prowadzi do niespodzianki...uroczy strumień...
Chyba się rozpędziłam ! Można tam zrobić np. super plac zabaw dla dzieci albo kort tenisowy. Wszystko zależy, czego Tobie i Twojej rodzinie brakuje w ogrodzie.
Twoja strona jest ta bardziej płaska czy z wyższym brzegiem?
Czy po drugiej stronie możesz coś zrobić czy zostaje, jak jest?
Na pewno ważne jest połączenie tej części z istniejącym ogrodem...Tego nie widać...
Teren stwarza wielkie możliwości.
Pisałaś,że jest kłopot z obsługą ogrodu, więc dlatego - oraz zgodnie z zasadą,że im dalej od domu tym mniej formalnie - naturalne byłoby zrobienie tam coś na kształt parku krajobrazowego - dołożyć trochę drzew, grupy nieformalnych krzewów, kulisujące przestrzeń, może zamiast regularnego trawnika łąka kwietna, prowadząca szerokimi meandrami do grupy olch, a tam ścieżka prowadzi do niespodzianki...uroczy strumień...
Chyba się rozpędziłam ! Można tam zrobić np. super plac zabaw dla dzieci albo kort tenisowy. Wszystko zależy, czego Tobie i Twojej rodzinie brakuje w ogrodzie.
Wiesz Izo ten strumień to tylko drażni.Jest nie w tym miejscu co być powinien .Komu potrzebny jest strumień na końcu działki/moja strona jest lewa,z tymi drzewami.Poza tym teren podmokly i przez pół roku w kaloszach trzeba się przedzieraćTo ma tylko sens ,o ile część wody udało by się pokierować ,aby znalazła sie przed olszyną i wróciła z powrotem do strumienia.Inaczej mówiąc teren olszyn stałby się wyspą i zagospadorowana byłaby część strumienia od strony łaki.Ale tu trzeba sie przyjrzeć ekonomice przedsięwzięcia oraz czy nie naruszę przez to stosunków wodnych na nieruchomosciach sąsiednich.Aby zapanować nad tym obszarem muszę posiać trawę,bo inaczej natychmiast wyrosną chwasty.Natura nie zna pustki.Utrzymanie łąki kwietnej wbrew pozorom nie jest proste.Wysokiej trawy po przekwitnieciu nie zetnie kosiarka,co najwyżej kosa np spalinowa.Potem jednak trzeba to zgrabić i na kompostownik z nasionami nie bardzo się nadaje.Zamierzamy zakupić na wiosnę kosiarkę -ciągniczek,/prawidłowa nazwa wyleciała mi z głowy/gdzie siedząc można będzie kosić. Przemawia za tym także lepsza klasa ziemi i bardziej wilgotne podłoże. Natomiast caly czas zastanawiam się,czy po bokach zastosować układ formalny np rząd tawul czy też daglezji czy choiny kanadyjskiej,czy też po trochu wszystkiego .Bardziej pasuje to drugie,ale to jest trudniejsze.Dochodzi ewentualna ochrona przed zającami,dlatego trzeba rozważnie dobierać,aby nie miec kłopotów
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Ewo chciałbym tylko powiedzieć...ohoho....ohoho nie wytrzymam już tego dłużej, codziennie odkrywam coraz piękniejsze ogrody. Na razie będąc zauroczonym, powiem tylko: bardzo ciekawy, ukwiecony, przepiękny ogród...udany Mąż-fotograf
Jeśli można, będę poznawał Wasz ogród dokładnie, strona po stronie.
Pozdrawiam Tomek

Pozdrawiam Tomek

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, Ewo !
Pewnie,że lepszy byłby strumień w innym miejscu...ale może lepiej tu, niż w ogóle. Zawsze to jakiś oryginalny element. Może być celem spacerów ,jeśli zagospodarujesz brzeg ( skoro tam tak wilgotno - może jakieś roliny bagienne....)
A pomysł z wodą ( strumykiem) "przeniesionym" bliżej ciekawy...Może dałoby się zrobić coś w obiegu zamkniętym, ale "niby" połączonym z naturalnym strumykiem , a fałszywe miejsce połączenia obu zamaskować ( głaz? rośliny?mosteczek?). Nie naruszyłoby to stosunków wodnych, a pozwoliło wykorzystać naturalne walory terenu.
Z łąką kwietną nie mam żadnych doświadczeń...pewnie masz rację,że to nie taka prosta sprawa.
A jeśli układ formalny po bokach - to co na środku ? Masz jakieś pomysły?
Jak by nie było - ambitne przedsięwzięcie przed Tobą...I masz co planować przez całą zimę...
Pewnie,że lepszy byłby strumień w innym miejscu...ale może lepiej tu, niż w ogóle. Zawsze to jakiś oryginalny element. Może być celem spacerów ,jeśli zagospodarujesz brzeg ( skoro tam tak wilgotno - może jakieś roliny bagienne....)
A pomysł z wodą ( strumykiem) "przeniesionym" bliżej ciekawy...Może dałoby się zrobić coś w obiegu zamkniętym, ale "niby" połączonym z naturalnym strumykiem , a fałszywe miejsce połączenia obu zamaskować ( głaz? rośliny?mosteczek?). Nie naruszyłoby to stosunków wodnych, a pozwoliło wykorzystać naturalne walory terenu.
Z łąką kwietną nie mam żadnych doświadczeń...pewnie masz rację,że to nie taka prosta sprawa.
A jeśli układ formalny po bokach - to co na środku ? Masz jakieś pomysły?
Jak by nie było - ambitne przedsięwzięcie przed Tobą...I masz co planować przez całą zimę...
Tak Izo! nie ma pośpiechu w tych sprawach .na pewno na wiosnę posiejemy trawę,aby nie zniweczyc dotychczasowej pracy.A dalej zobaczymy
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Masz rację Ewo trzeba posiać trawę, bo szkoda wykonanej pracy, będziesz kosić i przynajmniej chwasty nie zarosną.
A potem będziesz pewnie po kawałku pozbywać się trawnika pod zaplanowane rabaty
Obejrzałam sobie Twój strumień, szkoda, że leży na granicy działki
Pomysł z drugim strumieniem, który okrążyłby wyspę z olch jest warty rozważenia.
A może pójść na całość i ten nowy strumień rozszerzyć w trochę większy zbiornik wodny.
Zakłócenie stosunków wodnych jest wówczas, gdy woda zostanie skierowana w inną stronę,
tutaj byłaby tylko rozdzielona na dwa koryta. Poza tym, czy jest to faktycznie strumień, czy rów melioracyjny?
Czy da radę zasilić dwa strumienie, ewentualnie jakiś stawik (urobek ze stawu mógłby podnieść teren obecnie podmokły).
Piszę tak, bo marzy mi się staw na mojej łące, która jest niestety położona sporo wyżej niż lustro wody w strumieniu,
więc trzeba byłoby staw sztucznie zasilać wodą, wymagałoby to sporych nakładów i jest odkładane na "świętego Dygdy".
Widać, że ta część działki ma znacznie lepszą ziemię
Ewo musisz rozważyć, ile na to możesz przeznaczyć:
pieniędzy, czasu - to te główne czynniki mają istotny wpływ na realizację. Albo powolutku obsadzać, kosić, dodawać nowe nasadzenia.
Ja raczej idę drugą drogą, najpierw także była trawa, aby nie rosło "zielsko" .
Regularne koszenie pozwoliło pozbyć się nawet dzikich jeżyn (mam nadzieję :P ).
Pewnie w niczym Ci nie pomogłam, ale co sobie pogadałam, to pogadałam
A potem będziesz pewnie po kawałku pozbywać się trawnika pod zaplanowane rabaty

Obejrzałam sobie Twój strumień, szkoda, że leży na granicy działki

Pomysł z drugim strumieniem, który okrążyłby wyspę z olch jest warty rozważenia.
A może pójść na całość i ten nowy strumień rozszerzyć w trochę większy zbiornik wodny.
Zakłócenie stosunków wodnych jest wówczas, gdy woda zostanie skierowana w inną stronę,
tutaj byłaby tylko rozdzielona na dwa koryta. Poza tym, czy jest to faktycznie strumień, czy rów melioracyjny?
Czy da radę zasilić dwa strumienie, ewentualnie jakiś stawik (urobek ze stawu mógłby podnieść teren obecnie podmokły).
Piszę tak, bo marzy mi się staw na mojej łące, która jest niestety położona sporo wyżej niż lustro wody w strumieniu,
więc trzeba byłoby staw sztucznie zasilać wodą, wymagałoby to sporych nakładów i jest odkładane na "świętego Dygdy".
Widać, że ta część działki ma znacznie lepszą ziemię

pieniędzy, czasu - to te główne czynniki mają istotny wpływ na realizację. Albo powolutku obsadzać, kosić, dodawać nowe nasadzenia.
Ja raczej idę drugą drogą, najpierw także była trawa, aby nie rosło "zielsko" .
Regularne koszenie pozwoliło pozbyć się nawet dzikich jeżyn (mam nadzieję :P ).
Pewnie w niczym Ci nie pomogłam, ale co sobie pogadałam, to pogadałam

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Dziękuję Elsi!Widzę,że myślimy podobnie.Ziemia tutaj IV klasy,to kusi.Jest to faktycznie rów melioracyjny,ale woda ciągle płynie i nie zamarza.Wkolo są stawy,ale ja nie jestem ich fanką.Wolałabym strumień
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
A ja będę tu wpadać ,bardzo ale to bardzo mnie zainteresowało tworzenie nowej przestrzeni ogrodowej ,myślę sobie Ewuniu że dasz radę ,stworzyłaś piękny ogród.!
pozdrawiam Elżbieta
pozdrawiam Elżbieta
Zaglądaj Elu i radż,Ja sama nie wiem,czy jestem zadowolona zefektow.Raz tak ,a raz nie.
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Ewuniu
jesteś jak każdy wielki twórca przeżywasz rozterki to zrozumiałe
każde dzieło rodzi się w bólach
pozdrawiam Elżbieta
ogród Beth Chatto - piękny ,chciałam wkleić Tobie fotkę ,ale chyba nie wypada ,fotka będzie u mnie
jesteś jak każdy wielki twórca przeżywasz rozterki to zrozumiałe
każde dzieło rodzi się w bólach
pozdrawiam Elżbieta
ogród Beth Chatto - piękny ,chciałam wkleić Tobie fotkę ,ale chyba nie wypada ,fotka będzie u mnie
Ela!Aleś poleciala.Ja i wielki twórca .Te z 500 drzewek i krzaków,które głównie nie chcą zbytnio rosnąć.Wszystko za wolno tylko czas za szybko
Wszystkich odwiedzających mnie forumowiczów pozdrawiam świątecznie życząc jeszcze wspanialszych ogrodów w przyszlłym roku