Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halszko
Dziękuję, poczęstowałam się pysznymi słodkościami.
U Ciebie spore oznaki wiosny, krokusy już rozkwitają .
U mnie dopiero szczypiorek wyłania się spod ziemi.
Ranniki i hiacynty już masz spore.
Pąki róż już też większe niż u mnie (u mnie większość jeszcze śpi).
Gęsiówka ;:333
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Ależ ten szafirek śliczny! Jak sztuczny wygląda :) Pewnie rozkwitnięty jeszcze piękniejszy.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękna u ciebie wiosna. I zgadzam się z przedmówcami, że szafirek wygląda jak jakaś artystyczna rzeźba w szkle, nie jak prawdziwa roślina…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie wierzę :D Ja byłam święcie przekonana, że to hiacynt, a nie szafirek. Liście to on ma całkiem hiacyntowe.
Przepiękne te bułeczki Halszko, bardzo smakowicie wyglądają. Ja tłusty czwartek święciłam jedynie dwiema sztukami pączków, choć zdecydowanie chciało się więcej, oj chciało :oops:
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Wiosna,wiosna i nagle zima,czy tak musi być? nie może być wiosna i wiosna.?
Widziałam już kilka kluczy leciało,ale nie wiem czy to żurawie ,czy dzikie gęsi.???
Pogoda nadal fatalna,mróz i słońce.brrr.
Fajnej niedzieli. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko szafirek niesamowity, już się śpieszy do kwitnienia. ;:oj Też dostałam kilka odmianowych, ale w doniczce tylko zielone widać.
Wszystkie cebulowe skulone, w pąkach, może wreszcie w weekend zobaczą słońce. ;:218
Pączkiem się poczęstowałam. ;:152 Też piekę, wnusiowie i dzieci takie pieczone słodycze najchętniej jedzą.
Czyli nie tylko ja nie mam ręki do rudbekii. :roll: Wyłożyłam do kiełkowania dwuletnie, własne nasiona Cherry Brandy. Żadne nie wykiełkowało. ;:222 Są ładniejsze, mniej chimeryczne rośliny. ;:108
Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witajcie Kochani :wit

Dziękuję za odwiedzinki i wiele ciepłych słów ;:180
Miło mi, że zaglądacie, chociaż ja jakoś nie mogę się zmobilizować do pisania :oops:

Lucynko, moje hortensje ogrodowe do lutego były bez przykrycia, dopiero po tych ciepłych dniach w drugiej połowie lutego je okryłam, nie wiem czy dobrze, co będzie to będzie, nie będę się nimi przejmować.
U mnie też tylko pod południową ścianą pokazały się najwcześniejsze odmiany, tam najcieplej. A że w marcu jak w garncu to i takie widoczki oglądałam :D

Obrazek

Bogusiu moje ranniki rosną w pobliżu anabelki, tak że wiosną mają słońce, bo nie ma liści a w ciągu roku są bardziej ocienione. Kwitną dość długo, bo jeszcze do tej pory choć zaczeły najwcześniej. Powinny się rozsiewać, nawet widzę siewki, ale ciągle bardzo male i nie wiem kiedy można spodziewać się kwiatków ;:7
Obrazek

Ewo-ewita44 moje późniejsze krokusy też jeszcze nie kwitną, ale parę ciepłych dni i pewnie by przyspieszyły. Gęsiówka też jeszcze czeka ...
Ale nie ma się co dziwić jak co noc przymrozki i w dzień chłodno.
Obrazek Dzisiaj :D

Ewo-jolifleur, Loki te szafirki faktycznie są bardzo ładne, ale póki co pokazał się jeden i nadal jest bardzo maleńki.

Dziś nadal tak wygląda
Obrazek

Wandziu, rzeczywiście liście tej odmiany zupełnie nie przypominają tych popularnych szafirowych i w przeciwieństwie do nich pojawiają się o tej porze, a nie jesienią. I dobrze, bo przynajmniej nie są zniszczone przez śnieg i mróz. Tyle tylko, że są dużo drobniejsze od hiacyntowych.

Danusiu miejmy nadzieję, że wkrotce doczekamy się prawdziwej wiosny, ale przecież jeszcze kwiecień-plecień może pokazać swoje chłodne oblicze :wink:

Obrazek
A tymczasem w południowym słoneczku...

Soniu, ten szafirek to, można powiedzieć, pierwsza jaskółka :D na razie nie widać kolegów :roll:
Moje ubiegłoroczne nasiona rudbekii Ch.B. wzeszły (resztka kupionych), gdyby pogoda była bardziej sprzyjająca to może coś z nich będzie...
A jeśli nie, to mam tyle ładnych bezproblemowych rudbekii, że nie będę się nimi przejmować.

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam miłej, słonecznej niedzieli, dużo zdrówka i spokoju ;:167
Do Was zajrzę później.
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, nawet nad śniegiem krokusiki pięknie się prezentują ;:333 , a w słoneczku cudnie kwitną, ;:215 a i pszczółki po ich słodki nektar przylatują. ;:138
U mnie śniegu nie było, ale noce mieliśmy mroźne i dzisiaj pomimo słońca ziemia jeszcze nie rozmarzła. :oops: Tak melduje M, bo ja dopiero wybieram się na działkę, może we wtorek, ;:218 jutro muszę czekać na kuriera.
Dobrego tygodnia, Halszko. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Krokusiki piękne, szafirek nieśmiało pokazuje główkę.
Pszczółka zwiastuje nam, że nadchodzą cieplejsze dni.
Pomimo zimnych jeszcze nocy rano ptaszki już śpiewają.
Wreszcie nadchodzi powoli wiosna.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani :wit
Wczoraj i dziś był piękny dzień, słoneczny dosyć ciepły. Dziś udało mi się wyjść do ogrodu i nawet trochę pogrzebać w ziemi :D Przy okazji stwierdziłam, że niektóre miejsca w ogrodzie są bardzo suche, zwłaszcza od południowej strony przy domu. Do tego stopnia, że musiałam wyciągnąć z piwnicy baniaki z wodą zachowaną jesienią (z beczki) i podlać te suche miejsca. Nocą co prawda ma padać, ale ziemia sucha jak popiół nie zdołałaby pewnie namoknąć, a jutro już słoneczko w prognozie. Dalej od domu na rabatach i w miejscu gdzie są grządki warzywne jest jeszcze bardzo mokro.
Trochę posprzątałam zeschłe resztki liści, pozostałości bylin. Podrapałam pazurkami najbardziej zbitą wilgotną glebę, sprawdziłam co już przekwita, co zakwitło i co się szykuje do kwitnienia, zrobiłam kilka fotek.

Lucynko, Ewuniu wiosna wielkimi krokami zbliża się do naszych ogrodów. Coraz więcej kwiatuszków cieszy na rabatkach i my też nabieramy chęci do działania ;:65
I niech tak będzie jak najdłużej :heja

Obrazek
Przebiśniegi jeszcze się trzymają

Pojawiają się kolejne krokusiki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nareszcie rozwinęły się pierwsze iryski
Obrazek

I pierwiosnek
Obrazek

I taki samotny maluszek - cebulica
Obrazek

Dobrej nocki, a jutro pięknego słonecznego dnia.
;:196 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

No... :D to piękne przedwiosnie u ciebie; tyle kolorków ;:333 U nas kiedys pierwiosnki i zawilce rosły prze stulecia a od kilku lat totalnie zniknęły.. U mnie glina zamarznięta i okropnie mokro w południe. Nic mi sie nie chce robić w tym błocie.
Fajnie że nabierasz chęci do działania... więc życzę ci dużo energii i pomysłów!!! ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko śliczna kępa jasnych krokusów. ;:oj Jak nas cieszą po zimie pierwsze, kolorowe maluchy. :tan
Zamiast rudbekii zamówiłam rdesty i będę mieć spokój, bo to byliny. ;:173 Pewnie do momentu, aż okażą się ekspansywne. ;:306
Radości z kolorów i prac ogrodowych. ;:168
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Zaglądam do Twojego ogrodu w poszukiwaniu wiosny, a tutaj juz tyle kwiatów rozkwitło. Piękne masz krokusy i nawet pszczólki już je zauważyły. Zaskoczona jestem hiacyntem, tulipanami i cebulicą, bo moje jeszcze pod ziemią siedzą.
Cudne zdjęcie szafirkowi błękitnemu zrobiłaś.
Dużo wiosennego i ciepłego słoneczka życzę.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, Krokusy, przebiśniegi, iryski, a nawet pierwiosnek i cebulica wybudziły się z zimowego snu! ;:215
Pięknie! ;:63 Wiosennie! ;:138 ;:138
Pogoda sprzyja ogrodowaniu, toteż i ja wzięłam się do roboty. Trochę zbyt ostro zaczęłam, przez co teraz ruszam się jak mucha w smole, ;:306 ale powolutku i moje zakwasy znikną. ;:108 Najważniejsze jest to, że już mogłam zacząć działać, już nie mam błota, ;:303 choć jeszcze dość mokro.
Tak pogodnie ma być jeszcze przez jakiś czas, podgoni się zaległości i po wyjściu na prostą będzie już można nieco odpocząć. ;:333
Trzymaj się cieplutko i zdrowiutko. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w piękne słoneczne popołudnie :wit

Igo, dziękuję. Ja też mam takie zakątki w ogrodzie, gdzie słońca mało dociera i tam mam mokro i nic jeszcze nie wychodzi z mokrej zimnej ziemi. Pocieszam się tylko, że jak później powychodzą kwiatki, to dłużej się będę nimi cieszyć :lol:
Masz na myśli pierwiosnki i zawilce w ogrodzie, czy w naturze rosnące? Dlaczego wyginęły?ja w zeszlym roku zauważyłam że dorodna kępa pierwiosnków (takich jak na załączonej fotce) ni stąd ni zowąd zaczęła więdnąć i marnieć i okazało się że pod nią było mnóstwo jakiegoś robactwa - nie wiem czy to były pędraki chrabąszcza czy jakieś inne podobne larwy, w każdym razie powybierałam je dokładnie, przejrzałam korzenie, posadziłam roślinę w innym miejscu i odżyła.
Iguś życzę Ci aby słoneczko i ciepły wiatr szybko osuszyły Twoje rabatki abyś z chęcią wychodzila do ogrodu, a przede wszystkim zdrówka i spokoju. ;:168 ;:196

Obrazek

Soniu, dziękuję, masz rację, że te pierwsze kwiatki choć ich niewiele i takie malutkie cieszą tak samo, albo i bardziej jak letnie, które kwitną obficie.
Jaki rdest sobie zamówiłaś? Ja mam pokrewny i choć się rozrasta, to łatwo daje się usunąć jego nadmiar, płytko się korzeni i nie ma z nim problemu.
Przesyłam cieplutkie pozdrowienia i buziaki
;:168 ;:196

Obrazek

Lidziu dziękuję za ciepłe słowa, krokusów już coraz więcej rozkwita, a pierwsze, które pokazywałam zdążyły już przekwitnąć :wink:
Tulipany tylko Turkestanica tak wystrzeliły, inne ledwie wychylają listki z ziemi. Cebulicę jedyną udało mi się namierzyć, reszta jeszcze się ukrywa :D A hiacynta nie pokazywałam, (chyba że w doniczce) choć sprowokowana przez Ciebie znalazłam jednego godnego uwagi :D

Obrazek

Dziś wokół krokusów było mnóstwo brzęczących gości, uwijały się jak w ukropie aby napełnić brzuszki ;:303
Miłego weekendu Lidziu ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego słonecznego weekendu, przeżytego w zdrowiu i spokoju ;:4
Pozdrawiam, Halszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”