Coraz cieplejsze dni nadchodzą,ostatnio nie padało,więc pojechałam na chwilkę wczoraj podlać pomidory i arbuzy. Zauważyłam,że hortensje zaczynają się bielić. Róże co poniektóre jeszcze ładnie kwitną,ale już nie bukietami. Mam zamiar je podlać algami,może podkręcę ich apetyt i będą jeszcze ładnie kwitły w drugim rzucie
Soniu teraz zaczynają lilie i liliowce już kwitną,jest kolorowo i wesoło. Szałwia trio się rozpanoszyła,ale to dobrze,bo bardzo ją lubię. Tak do tej pory to ciągle popadywało,ale od tygodnia cisza. Jutro ma być 30 stopni,ale po niedzieli znowu ochłodzenie
Lavender Ice z czarnuszką
Basiu Jalitah wciąż mnie zachwyca,od czerwca do teraz kwitnie.
Sweet Juliet już niestety przekwitła,ale bardzo ładnie się w tym roku zachowuje. Mocno ją na wiosnę podcięłam i wycięłam najstarsze pędy.
Eden w pąku
Kasiu a to znasz dokładnie Chorwację i dużo zwiedziłaś. Na Korczuli jeszcze nie byliśmy
Można się rozmarzyć...
Lacre
Iwonko Korczula jest daleko wysunięta w morze,dlatego i mniej ludzi. Szkoda,że plaże są albo z półek albo beton. Do pięknych plaż trzeba dojechać. A w jakiej miejscowości byliście?
Całe życie bym tam jeździła,ale są przecież inne kraje jakże ciekawe i warte odwiedzenia:)
Obiecałaś sobie,że żadnych zakupów na jesieni? Wiesz ile razy ja tak sobie mówiłam?
A potem wystarczy,że oglądam zamówione różyczki dziewczyn i wsiąkam,po czym popełniam zamówienie:)
Jalitah
Moni moje dwa Leo też czasami mi chorowały,a teraz całe zielone. Dałam im szansę,rosną u mnie od początku. Na jesieni wywalam koniecznie Ws 2000,liście dosłownie czarne,szybko opadają,to samo Winchester Catherdall.W to miejsce posadzę hortensje bukietowe.
Ziemię mam słabą,ale odżywki,algi i kompost pomagają
Sophia R
Aniu Lavender Ice mam dwie,tą co pokazałam to młodsza,a ta starsza rośnie w cieniu i koniecznie muszę ją przenieść,bo się marnuje. Na razie nie zauważyłam plamistości
Alunia dziękuję za miłe słowa:)
Garden of Roses
Kasiu Lavender Ice i mnie urzekła w tym roku,chyba dobrze jej koło Dolce Vity.
To nowa rabatka i jestem ciekawa jak spiszą się za rok.
Jedziesz do Chorwacji? Wspaniale,nie obawiaj się podróży,jeśli będą po drodze noclegi to ją pokonacie bez problemu. Zdradzisz kierunek docelowy,czy to objazdówka?
Crocus Rose
Jagna ta rabatka nawet mi się udała,Lavender Ice kwitnie,ale Dolce niestety już przekwitła
Za to czekam na ponowne kwitnienie Marc Chagall,może teraz będzie mniej krzykliwy?
Lavender
Wandziu masz rację,że dalie lepiej sobie radzą z deszczem. Też mam kilka nowych i zaczynają pokazywać pojedyncze kwiaty. Wczoraj jedna mnie zachwyciła
Winchester Catherdall
Elwi o tak klimat jaki tam panuje jest nie do opisania,zawsze można wrócić i znów poczuć się jak w bajce:) Wąskie uliczki to jak labirynt,nie ma dwóch takich samych. Pranie w samym centrum Splitu wisiało,mam gdzieś na fotkach:)
Andre Le Notre wywołał niepokój? Muszę się mu bardziej przyjrzeć?
Winter L
Dominiko ale masz fajnie,że masz kontakt z koleżanką z Chorwacji. Mieszkańcy są bardzo przyjaźni i gościnni,zwłaszcza starsi ludzie. Życzę Ci byś tam kiedyś dotarła i poczuła klimat jaki roztacza
Lavender Flower Circus ma piękny kolor,miałam tę odmianę,ale mi zmarzła i koniec.
Zadowalam się teraz Lavender Ice,daje radę,ma większe kwiaty od tej pierwszej.
Ewelinka ostatnio morele i oranże łapią mnie za serducho,to ciepłe barwy i takie pyszne:)
Pozdrawiam:)
Jalitah
Wiolu Sweet Juliet ma ciekawy kolorek,a zapach jaki wokół siebie roztacza to najlepsze perfumy.
Lavender Ice słaba? Może kup jeszcze jedną z innego źródła?
Od tygodnia nie padało,muszę jechać podlać róże i hortensje jak i inne byliny.
Purple Lodge gotowa do startu
Gosiu u mnie też ostatnio nie padało,a kwiaty skąpane w deszczu fajnie się fotografuje:)
Dorotko najbardziej jestem ciekawa opinii ludzi,którzy zwiedzili nie tylko Chorwację,ale byli w Grecji i Włoszech a może w Hiszpanii? Często spotykam się z porównaniami. We Włoszech podobno nie spotkasz małych,zacisznych plaż,których w Chorwacji sporo,a ja takich właśnie szukam. Nie zniosłabym nawet 5 minut na zatłoczonej plaży. Szkoda,że nie byłaś,bo mogłabyś spróbować odpowiedzieć na moje pytania?
Widziałam na własne oczy jak poskrzypka spacerowała po moich liliach. Co za tałatajstwo.
Wiele lilii nie zakwitnie,jak temu zapobiec w następnych latach?
Dalie to dobry wypełniacz czasowy przed powtórnym kwitnieniem naszych róż:)
Lady of Schalott
Jalitah wciąż kwitnie
Ulubione zestawienie
Moja mini rabatka zarosła
Hortensja Bobo rośnie w donicy
Liliowiec Cyber Zone
Biała chmurka
Wypełniacze pustych przestrzeni
Aminek
Natura sama tworzy kompozycje
Hortensja na pniu,a za nią trawka się rozhulała
Groszek