Ja się jakoś nie śpieszę, a zresztą na rabatach jeszcze kwitną kwiaty jednoroczne i szkoda mi je wyrywać Zacznę sadzić pod koniec września. Powinny się ukorzenić
A, i jeszcze takie pytanko. Czy mogę posadzić tulipany w to samo miejsce, w którym rosły wiosną?? Oczywiście wymieszam tą ziemię z kompostem i ziemią z innej części ogrodu. Jaki środek do zaprawiania cebulek??
Pozdrawiam
Ja też dopiero przymierzam się do sadzenia, zacznę jak temperatura spadnie poniżej 15 stopni.
@julian: niby nie powinno się sadzić 2 razy w tym samym miejscu ale nie jest to jakiś poważny grzech, nie powinno się im nic stać. Do zaprawiania można użyć topsin i kaptan.
Czyatałam, ale ponieważ ja na razie na działkę pojechac nie mogę, to chodzi mi o to, do kiedy ewentualnie mam czas? Określnei graniczne miesiąca, np. "październik" nie do końca bywa precyzyjne, bo październik październikowi nie równy, czasem jest +20 stopni C. a czasem +1.
Ja z pytaniem w imieniu siostry, która posadziła tulipany bez zaprawiania.Czy podlanie posadzonych już cebul tulipanów zawiesiną Topsinu, czy Kaptanu może to zaprawianie zastąpić? Mówiła, że ponownie wykopywać nie ma zamiaru.
Nie napisałem październik tylko napisałem, że sadzimy jak temperatura spadnie poniżej 15 stopni.
Miałem już taki rok, że ostatnie tulipany sadzilem w wigilię.
Tulipany sadzi się przez cały październik.
Nie wiem jednak kiedy posadzić tulipany do doniczek i co z nimi w zimie, by wiosną te doniczki z kiełkującymi wkopać w grunt. Ze względu na jakąś chorobę nie mogę sadzić jesienią normalnie (pomimo zaprawiania) do gruntu.Kilka prób skończyło się fiaskiem.Można kupić wiosną podkiełkowane (tak zrobiłam w tym roku), ale są z reguły odmiany niskie, fantazyjne i kolorowe, a ja chcę mieć wysokie, zwyczajne i pastelowe.
grzes993 pisze:Nie napisałem październik tylko napisałem, że sadzimy jak temperatura spadnie poniżej 15 stopni.
Miałem już taki rok, że ostatnie tulipany sadzilem w wigilię.
Oczywiście, podałam tylko przykład. W ubiegłym roku sadziłam różności na działce w listopadzie, było pięknie, słonecznie, temperatura co dzień +10 stopni.
Podobnie w grudniu.
Mam w swoim wątku zdjęcia np. z 26 grudnia - pogoda jak we wrześniu. Nawet kwiaty na działce kwitły.
Sadzę tulipany do skrzynek w tym samym czasie co w gruncie. Zwykle zakopuję je w ogrodzie i przysypuję liśćmi. Wiosną dość wcześnie wyjmuję.
W ubiegłym roku całą zimę stały w nieogrzewanej szklarni, razem z hiacyntami i narcyzami. Tylko doniczki lilii owinęłam grubym jutowym workiem. Wszystko przezimowało świetnie.
Grzesiu popędzeniówka, czyli te tulipany były sadzone na kwiat cięty i później obcięte całe łodygi z liśćmi??? Można gdzieś taki "odpad" z produkcji kupić??
I takie pytanie w jakiej proporcji rozrobić Topsin??
Mam pytanie, czy do moich skrzyń z warzywami które teraz na zimę są już puste, mogę wsadzić cebulki tulipanów , a jak się zrobi ciepło w maju to w ich miejscu sadzić ponownie warzywa ?. Proszę o poradę.
Według mnie tak ( chociaż nie widzę Twojego zdjęcia i nie wie jak wyglądają te skrzynie ). Mam od kilku lat wzniesioną rabatę w skrzyni. Cały rok rosną tam truskawki, w sezonie dosadzam kilka krzaków pomidorów, ale od 3 lat rośnie tam lilia i kilka tulipanów ( cebulki posadziłam na przechowanie i tak zostało) - wszystko dobrze sobie radzi.