Moje zielone zakręcenie cz.II
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje zielone zakręcenie cz.II
Julciu wreszcie pokazałaś swoje czerwcowe kwitnienia! Co jedno, to piekniejsze 

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Julciu kwiatki wcale nie wygladają jakby brakowało im wody
wiec taniec z weżem musi być długi,ja swoja działeczkę zaniedbałam bo miałam sezon truskawkowy więc po powrocie i tym upale na nic nie miałam siły ale teraz ma sie ochłodzić więc ostro zabiore sie do pracy,jeszcze dziś muszę pojechać i podlać co nieco.Wszystkiego nie podlewam ze strachu przed rachunkiem za wodę
ale tych zwiędniętych od upału kwiatków bardzo mi szkoda
.
Pozdrawiam serdecznie i deszczyku życzę coby taniec Cię nie meczył

Pozdrawiam serdecznie i deszczyku życzę coby taniec Cię nie meczył

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Juleczko, mimo niedostatku wody z nieba Twoja działeczka w pełni rozkwitu.
Kolorowo, zdrowo i owocowo.
Nawet hosta liliami Ci zakwitła!
Czego chcieć więcej? No, może lekkiego ochłodzenia i ożywczego deszczyku. To niech tak się stanie.

Kolorowo, zdrowo i owocowo.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- julcia1
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu czerwiec minął nie wiadomo kiedy. Czasu na działkę mam stanowczo za mało.
Po porzeczkach u mnie już ani śladu, jeszcze czarna ma nieliczne owock.Niestety agrestu nie mam
mimo ze zaowocował cudnie ,ugotował się na krzewie i teraz fermentuje i opada jeszcze nie w pełni dojrzały.Było zerwać niedojrzały i przesmażyć na dżem
Życzenie deszczu się spełniło , nareszcie troszkę popadało w nocy, a teraz zimno i wiatr suszy na całego by nie zostawić odrobiny wilgoci
Mariuszu na naleśniki zapraszam, zawsze mam ciasta na zapas
U mnie jest nie tylko chłodniej ,ale zimno musiałam założyć skarpetki i wyjąc sweter. Deszczu nareszcie doczekałam niewiele bo głównie zmył kurz z chodników ale zawsze więcej niż najlepsze podlewanie z węża , do tego ochłodzenie , rośliny moze dojdą do wigoru.Troszkę się martwię o ogórki bo noc bardzo zimna.
Tenciu kochana ja mam właściwie wodę darmo, no koszt prądu pompy. Podlewałam w czasie upałów praktycznie codziennie wieczorem przez kilka godzin więc faktycznie wody sporo zużyłam.Problem z brakiem wody znam bo jeszcze 5 lat temu działka była bez prądu a wcześniej jeszcze bez studni. Musiałam czekać aż zarząd puści wodę , przeważnie w maju do tego jeszcze odcinali wodę w czasie suszy i upału
Więc podjęłam się kosztu wywiercenia studni i nareszcie jestem zadowolona bo wodę mam wtedy kiedy najbardziej potrzebuję w czasie sadzenia w kwietniu i w czasie suszy. Wody podskórne niezbyt dobrej jakości właściwie niezdatnej do picia mocno zażelaziona, ale dla roślin musi wystarczyć. A rośliny w czasie upału i tak cierpiały zwiędniete.
Lucynkomiałam odrobinę wody z nieba, dziękuję.
Wszystko się odwdzięcza za podlewanie i działka wygląda naprawdę zdrowo, gorzej trawniki ale i tak lepiej niż te niepodlewane.

Po porzeczkach u mnie już ani śladu, jeszcze czarna ma nieliczne owock.Niestety agrestu nie mam

Życzenie deszczu się spełniło , nareszcie troszkę popadało w nocy, a teraz zimno i wiatr suszy na całego by nie zostawić odrobiny wilgoci

Mariuszu na naleśniki zapraszam, zawsze mam ciasta na zapas

U mnie jest nie tylko chłodniej ,ale zimno musiałam założyć skarpetki i wyjąc sweter. Deszczu nareszcie doczekałam niewiele bo głównie zmył kurz z chodników ale zawsze więcej niż najlepsze podlewanie z węża , do tego ochłodzenie , rośliny moze dojdą do wigoru.Troszkę się martwię o ogórki bo noc bardzo zimna.
Tenciu kochana ja mam właściwie wodę darmo, no koszt prądu pompy. Podlewałam w czasie upałów praktycznie codziennie wieczorem przez kilka godzin więc faktycznie wody sporo zużyłam.Problem z brakiem wody znam bo jeszcze 5 lat temu działka była bez prądu a wcześniej jeszcze bez studni. Musiałam czekać aż zarząd puści wodę , przeważnie w maju do tego jeszcze odcinali wodę w czasie suszy i upału

Lucynkomiałam odrobinę wody z nieba, dziękuję.
Wszystko się odwdzięcza za podlewanie i działka wygląda naprawdę zdrowo, gorzej trawniki ale i tak lepiej niż te niepodlewane.

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Julciu a moje owoce na krzakach jakieś niesmaczne...są ale twarde kulki i kwaśne, jednak musi być wszystkiego po trochu, ciepła, słońca i wody! Tyle upraw co ja mam nie jestem w stanie wodą z wodociągu podlać
Fasolka może niedługo będzie (dopiero), pomidorki dwa zjadłam ale z tunelu bo te w gruncie nie wiem kiedy będą. Czytam że Twoja studnia jest wiercona nie kopana, ale to chyba duży koszt jak się orientowałam w necie, no i maszyny muszą mieć wjazd?
Julciu cóż życzyć...zatem pomyślnego tygodnia

Julciu cóż życzyć...zatem pomyślnego tygodnia

- julcia1
Marysiu duży koszt to rzecz względna u mnie koszt 1 metra to 100 złotych , a panów było dwóch żadnej maszyny nie mieli tylko zestaw bloczków, dźwigni i podpór dla głównej rury .Bałaganu na działce specjalnie nie narobili ,no może wydeptane 2 m kwadratowe wokół rury.No ale u mnie piach, trochę narzekali na piargi i kamienie.Na początku rury zakładali wiertło z filtrem a potem stopniowo zagłębiali rurę łącząc szczelnie poszczególne odcinki. Na górze tradycyjna abisynka , a dołem zawór zwrotny i pompa elektryczna. Zorbię zdjęcia na działce
A życzyć to możesz deszczu ostatni większy padał w maju, całe pól beczki

A życzyć to możesz deszczu ostatni większy padał w maju, całe pól beczki

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska
- Kontakt:
Dziękuję Julciu, faktycznie ani cena ani pozostałe czynności nie uciążliwe. Nie wiem jak w moich terenach? muszę rozeznać sprawę. U mnie sporo kamieni więc mogą kręcić nosem...ale warto sprawdzić. 

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Julio, ale dawno u Ciebie nie pisałem
Zdjęcia z Twojego ogrodu po prostu odbierały mi mowę!
Wszystko u Ciebie tak bujnie rośnie, podlewanie robi swoje. Kwiaty masz tak pięknie wyrośnięte, u mnie niektóre nie zakwitły z braku wody.
Róże masz bardzo ładne i do tego tyle odmian. Warzywka równie dobrze wypielęgnowane i podkarmione.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Julcia już pomidorki masz i fasolkę super
noce zimne to prawda ogórkom to raczej nie służy, ale niby ma się wypogadzać
życzę spokojnego deszczu i ciepłych nocy 

- julcia1
Nareszcie popadało
solidnie ,równo bez ekscesów przemoczyło ziemię na dobre 5-6 cm .Żadne podlewanie nie da rady tak podlać
mam zapas wody w beczkach, nareszcie.
Julianie byłam na twoim warzywniaku Ty to dopiero masz warzywniak, mój w całości zmieściłby się na poletku z Twoimi arbuzami.
Mariuszu doczekałam deszczu, teraz tylko ciepłych nocy i ogóreczki na małosolne będą, dziś zebrałam na trzy słoiczki.

i mój wielki warzywniak

spokojnego deszczyku i cieplutkich nocy

solidnie ,równo bez ekscesów przemoczyło ziemię na dobre 5-6 cm .Żadne podlewanie nie da rady tak podlać

mam zapas wody w beczkach, nareszcie.
Julianie byłam na twoim warzywniaku Ty to dopiero masz warzywniak, mój w całości zmieściłby się na poletku z Twoimi arbuzami.
Mariuszu doczekałam deszczu, teraz tylko ciepłych nocy i ogóreczki na małosolne będą, dziś zebrałam na trzy słoiczki.

i mój wielki warzywniak

spokojnego deszczyku i cieplutkich nocy
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska
- Kontakt:
Julciu nie bądź taka skromna warzywnik masz super! W końcu nie masz areałów tylko działkę
Jarzynki zjadasz swoje już od dawna i ogórki masz a ja dopiero pierwsze kwiatki, bo to co kupiłam jako ogórki okazało się patisonami. Kwiatuszki ładnie kwitną ...wszystko mi się podoba. Zbieram się do zapakowania coś dla Ciebie, bo i u mnie podlało jak ta lala, nawet wykopy znowu się zapadły
I beczki mam pełne super!
Dobrego tygodnia życzę

Dobrego tygodnia życzę

-
Juleczko, czy ja dobrze widzę? Czy u Ciebie ketmia już zakwitła?!
Cieszę się, że deszczyk zaszczycił swoją wodą Twoją działeczkę, która mieni się kolorami i cieszy oczy.
Pozdrawiam cieplutko.

Cieszę się, że deszczyk zaszczycił swoją wodą Twoją działeczkę, która mieni się kolorami i cieszy oczy.

Pozdrawiam cieplutko.

Pozdrawiam. Lucyna
- julcia1
Marysiu tez mi ostatnio popadało,tylko żal ze wiecznie za mało.
Lucynko ketmie mam tylko jedną i rośnie w słońcu, przy tunelu osłonięta do wiatru , woda bliziutko więc jej nie żałuję, ale widziałam i twoje juz w kwiatach.
Lucynko ketmie mam tylko jedną i rośnie w słońcu, przy tunelu osłonięta do wiatru , woda bliziutko więc jej nie żałuję, ale widziałam i twoje juz w kwiatach.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- julcia1
Marysiu a pompa tak wyglada od dołu

A tak wyglada mój przerośniety skalniak

To moja najmłodsza ogrodniczka oraz zarośniety krag na ktorym planuję skalniak

A tak wyglada mój przerośniety skalniak

To moja najmłodsza ogrodniczka oraz zarośniety krag na ktorym planuję skalniak

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
-
Juleczko, moje ketmie też, niestety, zbyt wcześnie zakwitły. Jednak Twoja znacznie wcześniej.
Jakiś zwariowany ten sezon, ale nie pozostaje nam nic innego, jak spokojnie przyjąć, co natura daje i cieszyć się latem, które tak szybko mija.
Jaki śliczny Kwiatuszek!
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/983c910e6931f831Do wycałowania.
Dobrego spokojnego tygodnia i zdrówka na każdy dzień.

Jakiś zwariowany ten sezon, ale nie pozostaje nam nic innego, jak spokojnie przyjąć, co natura daje i cieszyć się latem, które tak szybko mija.
Jaki śliczny Kwiatuszek!

Dobrego spokojnego tygodnia i zdrówka na każdy dzień.

Pozdrawiam. Lucyna