Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Ewelinko ja chciałam kupić Purple Pion, a było tylko 1 opakowanie. Co do jeżówek, to w szkółce, w której kupuję interesuje mnie jeszcze 6 odmian i za rok pewnie będę kupowała.

Paula niestety nie wiem jaka to jeżówka. Może to ta zwyczajna, którą można uchodować z nasion? Rojniki mam w makutrach, w jednej rosną, w drugiej prawie zgniły. Nie wiem co jest przyczyną. Co do wakacji jestem w Ustroniu Morskim, a te zdjęcia to z miejsca, gdzie rzeczka Czerwona uchodzi do morza.

Dorciu i Dorotko dziękuję za życzenia. Pogoda jjest naprawdę fajna, dopiero jutro ma popadać. Woda zimna, ale mąż i syn się kąpią, a ja czytam na kocu.

Iwciu, Izo staram się wypocząć jak najlepiej. Dzięki za życzenia :)

Aniu te cudne rudbekie błyskotliwe rosną na wjeździe posesji, na której wynajmujemy domek. Świetny punkt orientacyjny :) W ogóle właściciele mają piękne rośliny, to w zasadzie nasi dobrzy znajomi, bo jesteśmy już u nich 11 raz.

Serdeczne pozdrowienia. :wink:

Obrazek

Ciekawe, jak sobie radzi moja działka bez podlewania? :roll:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne widoki nad morzem (chociaż chyba raczej chłodno) ;:63 A działka sobie poradzi, tym bardziej, że wcześniej sporo zrobiłaś ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Moniko,
nie martw się podlewaniem. Ja też jestem z Wielkopolski, u nas w nocy lało. Na pewno przechodził jakiś deszczowy front.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widoki znad morza wspaniałe. Nasze morze zawsze jest cudne, ja je uwielbiam o każdej porze dnia i roku ;:108 Rzeczywiście nie zawsze można się w nim wykąpać, ale mi to nie przeszkadza. Jest jakie jest, a jest pięknie. Pozdrawiam i udanego pobytu życzę ;:196
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Działka przetrwała urlop bez szwanku, nie licząc tego, że większość doniczkowych dożywa już kresu swych dni. Ale trudno, zostaną 2 kompozycje w skrzyniach i i tak będzie ładnie. A potem kupię z 2 chryzantemy.

Nad morzem było jakieś 20-23 stopnie, temperatura wody 19, czyli standard. Moim chłopakom jednak nie przeszkadzało to w kąpieli.
My lubimy jak temperatura sprzyja spacerom, jeździe na rowerze, na plaży siedzimy maks 2 godziny, najczęściej po południu, więc 30 stopni to dla nas już mega upał. Pogoda była idealna! Udało nam się nawet przejść pieszo od Ustronia do Kołobrzegu po plaży, zajęło nam to 3 godziny, a to już 14 km.

Wspominam morze z nostalgią, bo jestem już w domu i znów idę w słoiki.
Narwałam jeszcze kosz ogórków, ale chyba już je wyrwę, bo liście już całe białe od mączniaka. Te ogórki zrobię- z keczupem, kiszone z papryką i słoiczek mini korniszonków.
Będę też na dniach robiła salsę meksykańską, ale muszę jechać po pomidory i kolorową paprykę.
A potem już tylko przeciery pomidorowe i kilka słoików powideł z cynamonem.

Od wczoraj mnie nosi na zakupy roślinne. Oglądam, oglądam i boję się :roll: ;:173 :D
Oczywiście jeżówki i jeszcze rozchodniki okazałe. Poczekam chyba jednak do weekendu, żeby nie było problemów z odbiorem i transportem, nie wiem czy by doszły przed weekendem jakbym kupiła dziś..

A dla Was jeszcze wspomnienie znad morza i kilka roślin z tamtejszego ogrodu.

Cudny oleander
Obrazek

Gracillimus
Obrazek

Zebrinus
Obrazek

Moja poranna, 4 km przebieżka o siódmej, kiedy rodzinka jeszcze śpi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu akurat już o zachodzie- Kołobrzeg
Obrazek

Obrazek

Działka znowu zachwaszczona, trawa do koszenia. Szok jak to szybko rośnie- i trawa i chwasty! Czas znów zakasać rękawy i do roboty :wink: :wit

PS Zamówiłam już róże z nagim korzeniem! ;:oj :tan Będą po 15 października. W sumie 10 sztuk- Lady of Shallot i Princess Aleksandra of Kent we Flo i w Rozar... 8 sztuk :heja Teraz trzeba kasę odkładać ;:224 :shock: I mysleć, gdzie to upchnę... :roll: ;:14
Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Zaszalałaś Moniś ,oj zaszalałaś .
Na pewno znajdziesz dla nich miejsce.
Masz może jakąś sprawdzoną różę pnącą , będę musiała kupić na pergolę nad wejściem.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie mam Rosarium Uetersen i Eden Rose. Obie piękne.
No zaszalałam ale te róże mi się marzyły... Może jeszcze Mariatheresa i Boscobel...No pewnie jeszcze coś by się znalazło.

Zobaczcie co mnie czeka do przerobienia..
Obrazek

Rozdrobniłam też ususzoną bazylię grecką, fioletową i zwykłą z odrobiną werbeny cytrynowej. Mam słoiczek z mega zapachem. Tak samo muszę potraktować stewię i resztę werbeny. I ciąć tymianek i oregano do suszenia.

Dziś na działce koszenie i porządki.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzis ostatecznie wyrwałam ogórki.Jeszcze była miska drobnych.
Parę migawek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Masz werbenę cytrynową? Szukałam u siebie na rynku, ale ludzie którzy sprzedają zioła na wiosnę nie wiedzieli o co mi chodzi. Te zbiory to wszystko z twojej działki ? Choć pomidorów to chyba nie sadziłaś. Dzięki za odmiany ;:168 ,poczytam , ja myślałam i czerwonej jazz, ale jeszcze nie wiem.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Werbenę mam z ogrodniczego. Na pniu. Koleżanka tam pracuje i mi odłożyła. Cudny zapach!
Co do zbiorów to moje tylko ogórki i cukinie i mini chilli. Reszta z warzywnika :D
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Monia,

rzeczywiście masz ogrom pracy z tymi warzywami. Ja dzisiaj zrobiłam sok malinowy, a ogórki odłożyłam na jutro. A co będziesz robić z cukinią? Kilka dni temu gotowałam leczo do słoiczków na zimę. Gotowy obiad czasem jak znalazł.
Widzę, trawa też podrosła w czasie nieobecności. I mąż będzie miał pracę :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula, nie to nie ogrom pracy... bardziej brak czasu. Ja takie rzeczy najczęściej robię po nocach lub wieczorami, a teraz ciągle coś wypada i nie ma czasu, a i urlop trzeba odespać :wink:
Dziś oskubałam wszystkie zioła, najwspanialej pachnie lippia (werbena). Mam nadzieję, że można ją dodawać do herbaty?? Niestety nie zdążyłam uciąć tymianku i oregano, a w piątek ma padać.. To samo trawa, miała być koszona w piątek, mieliśmy spać na działce, eh :roll:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawy masz rozchodnik.Chyba zaczynają mi się podobać.Bo do tej pory nie zwracałam na nie uwagi.
Piękne róze i wszystkie ogrodowe ;:215
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu teraz czas rozchodników okazałych, ja właśnie pozamawiałam... :)

Wczoraj przerobiłam ogórki. Są małe korniszonki i ogórki w keczupie. Z moich zostało na mizerię i tak, do zjedzenia. To był udany sezon jak na moje potrzeby. Jakieś 25 kg, może ciut więcej z mojej podniesionej grządki w skrzyni. Sezon pierwszy, więc nie mam porównania, ale w piwnicy mam masę przetworów różnej maści, z własnych, niewożonych niczym sztucznym ogórków i jestem zadowolona.

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniczko, świetnie masz zapełnioną spiżareczkę ;:138
Kwiaty cudnie w ogrodzie się prezentują. Wspaniałe widoki!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”