Pierwsze koty za płoty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty

Post »

W tym roku też posadzę do wspólnej skrzyneczki, raczej jednak niewielkich wymiarów ;:108 Dopiero na wiosnę przesadzę do osobnych doniczek. Na parapetach już mam tłoczno, a co się tam będzie działo na wiosnę? ;:202
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko - bardzo podobają mi się róże, które mają do Was zawitać ;:215 Poczytałam sobie o nich co nieco, wybór ;:303
Ja niestety na razie nie mam możliwości sadzonkowania pelargonii, co roku muszę kupować od nowa.
Teraz już wszystko zmroziło, komarzyce, bataty - a pelargonie jak z czerwca, cudnie i śladu mrozu na nich nie widać ;:172
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja babunia i mama zawsze miały w oknach piękne pelargonie. ;:108 Rozmnażały je przez cały rok i praktycznie zawsze któreś kwitły. ;:333 Zimą też.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko, eM może przekona się do Rosenfaszination jak zobaczy ją w pełni kwitnienia! ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Widzę, że rozkręcasz się różanie coraz bardziej! :uszy
Na temat obsypywania uszkodzonych dalii już chyba wiesz i ja tylko potwierdzę; obsypać pokruszonym węglem drzewnym, by rana wyschła i gotowe. Mi przy wykopkach też trochę bulw się złamało. Ale przy większej ilości trudno tego uniknąć.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Iwonko, cóż to za kochany mąż, który nie dość, że namawia żonę do kupna nowych róż, to na dodatek przegląda oferty szkółek i jeszcze sam zamawia ;:oj ;:138 A nie mówiłam, że masz prawdziwy skarb w domu?
Swoją drogą od dłuższego czasu zastanawiam się dlaczego panowie tak lubią czerwone róże? Wiesz co powiedział mój M? Czerwona róża to symbol miłości i oni tak z tej miłości do nas chcą mieć w ogrodzie czerwone róże ;:224
Märchenzauber jest niezwykle urodziwa. Będę z ciekawością oglądać jak rośnie u Ciebie :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja nie rozmnażam pelargonii, bo nie mam gdzie przechowywać.
Zresztą wiosną można kupić za niewielkie pieniądze w supermarketach.
Fakt, że to mizeroty, ale szybko się rozrastają.
Zazdroszczę m. Mój nawet nie chce pomyśleć o ogrodzie. Chociaż ostatnio trochę zaczął się angażować
Chyba jak zobaczył efekt trawnika.
Ale na to, że pochwali moje różane wybory nie mam co liczyć
Najchętniej jakby w ogóle róż nie było
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witaj Iwonko , zaciekawiłaś mnie herbatką z patyczów maliny , może uświadomisz mnie lepiej w tym temacie . Z góry bardzo dziękuję ;:167
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,piękne róże zamówiłaś,ja już miałam nic nie zamawiać ,bo na wiosnę przyjechało 50 róż herbacianych i w takich odcieniach ,ale wymyśliłam ,ze nie mam czerwonych a przecież też muszą być ;:306 więc na wiosnę zamówię ale tylko parę czerwonych,niech już będą wszystkie kolory posadzone w grupach,widzę ,ze zaczęłaś wspomnienia z lata ,jak ja to lubię i na długo mnie tu zatrzymało,te cudne róże i słońce ,aż się ożywiłam ,pozdrawiam ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea, róże będą już u mnie dzisiaj wieczorem ;:65 Sadzonek pelargonii robię tylko kilka. Muszę rozsądnie dzielić miejsce na parapecie, bo go wcale nie przybywa a zachciewajek coraz to więcej i więcej ;:224
Lucynko, teraz też ludzie mają cały rok pelargonie na parapetach. To łatwe w uprawie rośliny i mnożą się jak króliki ;:306
Basiu, róże wybierałam pospiesznie, co nie znaczy, że bez zastanowienia. Nawet zdążyłam przejrzeć oferty kilku szkółek. Jednak moja chęć posiadania Rosenfaszination przeważyła i wybór był tylko jeden. Z miłej dla ;:167 konieczności wybrałam dla niej jeszcze dwie koleżanki. I wierzę, że mi się odwdzięczą pięknym kwitnieniem za to, że je do siebie zaprosiłam ;:108
Florek, na forum jest tyle różanych kusicielek, że trudno im się oprzeć ;:224 Jednak bylinowe ciągle przeważają i nie widzę możliwości, by miało być inaczej.
Dalie już zabezpieczyłam i eM zabrał je do pracy na przechowanie.
Dorotko, wydawało mi się, że też lubię czerwone róże. Ale jak się zastanowiłam, to mi wyszło, że mam takie dwie i obie wybrał eM ;:306 Też jestem ciekawa tych różyczek, ale musimy wykazać się cierpliwością aż do następnego lata ;:224
Małgosiu, moje pelargonie po prostu mi się podobają i dlatego co roku je rozmnażam. Czasami spodoba mi się jeszcze coś, to wtedy część sadzonek rozdaję ;:108
EM wcale nie taki chętny do prac działkowych, ale nie mogę powiedzieć, że się nie stara.
Elu :wit Herbatę z malinowych patyczków i liści polecała Marta-Koziorożec. Z liści ma bardzo delikatny smak i kolor. Natomiast z patyczków ma piękny, intensywny kolor i lekko kwaskowaty smak. Nawet mój eM, który bardzo sceptycznie podchodzi do tego typu wynalazków, stwierdził, że jest całkiem smaczna ;:108 Ususzone patyczki wrzuciłam do zimnej wody, zagotowałam, chwilę potrzymałam jeszcze na gazie i zostawiłam do zaparzenia. jest naprawdę pyszna. I może służyć nie tylko dla zdrowotności ale i dla przyjemności :heja
Marto, ja nawet nie zmieściłabym 50 róż, a Ty nie dość, że je wszystkie pomieściłaś, to jeszcze będziesz kupować następne ;:oj Czymś musimy się karmić do lata, niech to będą jego wspomnienia ;:108 Szybciej nam czas minie

;:196 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, :roll: :roll: herbata z patyczków malinowych... Coś takiego! ;:111
Muszę naciąć i ja. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Iwonko - to czekamy na fotki nowo przybyszowych.
Ja też tego nie rozumiem dlaczego miejsca na parapecie jest odwrotnie proporcjonalnie mniej niż chciejstw...
Ostatnio wycięłam wszystkie pędy malin, zapomniałam o herbatce.... :roll:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Iwonka ciekawe czy różyczki dotarły?
Ja coś przeziębiona,a w piątek muszę pojechać,by posadzić ;:108

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Iwonka1 pisze:Lucynko, teraz też ludzie mają cały rok pelargonie na parapetach. To łatwe w uprawie rośliny i mnożą się jak króliki ;:306
Taaa... po paru dniach kilka z moich 15 sadzonek zaczyna żółknąć, a tak dokładnie brzegi liści, więc raczej nie zapowiada to sukcesu... Marne te moje króliki ;:306 Co mogłam zrobic nie tak skoro wszyscy twierdzą, że to bułka z masłem :evil: Jestem wybitna w te klocki :wink: Jak pelargonie mi nie wyjdą, to już nigdy nic nie sadzonkuję i nie rozmnażam :;230
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, to jedna z lepszych herbat "nieherbacianych". Jest bardzo dobra na przeziębienia, ale ja ją piję również dla czystej przyjemności ;:108 Spróbuj koniecznie ;:196
Bea, a może sąsiad jeszcze nie wszystkie wyciął :;230 ? W lesie nie znajdziesz?
Fotki za chwilę będą :heja

Obrazek

Aniu-Annes 77, różyczki już są :heja Szybko się kuruj, piątek tuż, tuż...W takim razie zaproponuję Ci filiżankę malinowej herbaty. Jeszcze jest gorąca. Wypij i jak możesz, to zapakuj się do ;:41

Obrazek

Herbaty wystarczy dla wszystkich chętnych, próbujcie ;:108 Smacznego ;:196

Aniu-Ann_85, jeszcze się nie poddawaj ;:134 Może coś z tego wyjdzie. Sama piszesz, że tylko kilka tak się zachowuje. Może masz zbyt suche powietrze? Młodym roślinkom czasami trzeba zapewnić mikroklimat. W tym celu możesz na noc wstawiać je do reklamówki. Tylko na dzień ją otwieraj, żeby miały światło i powietrze. Na pewno kilka się uchowa ;:108 A mateczne rośliny masz gdzie przechować? Wystarczy jedna. Przez zimę nawypuszcza odrostów i możesz dopiero sadzonkować w marcu. Jeszcze się okaże, że będziesz miała króliki w każdym kątku ;:306

Obrazek

Jak już wspominałam, róże przyjechały wczoraj przed południem. I od razu dostałam sms-a od eMa, że nie ma wszystkich, bo nie zgadza się suma, jaką podałam mu do zapłaty. I żeby to chociaż brakowało którejś z moich panienek, to nie byłoby to takie straszne. Ale brakowało Parole ;:202 Zadzwoniłam do miłego Pana i ucięłam sobie z nim pogawędkę ;:162 Przeprosił i zapewnił, że w piątek róża dołączy do reszty swoich koleżanek ;:108
I po co ten krzyk i płacz i zgrzytanie zębamii? Już otrzyj łzy i nie rozpaczaj.... ;:306

Sadzonki wydają mi się dorodne, z solidnymi korzonkami. Mam nadzieję, że dzięki temu będą mogły wystartować na wiosnę ;:108 W sobotę zostaną posadzone i przykryte ziemistą kołderką

Obrazek

Obrazek

I tym razem już na pewno zamknę furtkę na kłódkę, dość tych zakupów i mieszania w głowie nowymi zachciankami ;:224 Aż do wiosny... :;230

Pozdrawiam ;:196 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”