Ogród Biedronki641cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Biedronki641cz.4
Alu, dostrzegłam, ze milin Ci zakwitł! Jak to zrobiłaś? Mój ani myśli o kwiatach...
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Alu
Piękne kwiatuszki - wszystkie
Mnie w oko wpadła trawa zebrinus - mnie po zimie nie pokazała się
czy one takie wrażliwe ??? czy ja coś nie tak zrobiłam .
Hibiskus przepiękny
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę .

Mnie w oko wpadła trawa zebrinus - mnie po zimie nie pokazała się

Hibiskus przepiękny

Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę .
- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alu ,to prawda kiedyś się odwiedzaliśmy ale ja mam latem bardzo mało czasu na forum.
Ale pamiętam,że u Ciebie i jeszcze kilku osób można zobaczyć ciekawe rośliny,
więc od czasu do czasu z czystej ciekawości zaglądam.
Ja, wkleję zdjęcie swojego pełnika zerknij, czy to taki jak Twój.
Ale pamiętam,że u Ciebie i jeszcze kilku osób można zobaczyć ciekawe rośliny,
więc od czasu do czasu z czystej ciekawości zaglądam.
Ja, wkleję zdjęcie swojego pełnika zerknij, czy to taki jak Twój.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Alu śliczny ten hibiskus, ale ja mam złe wspomnienia z nim związane, chuchałam, dmuchałam, a po zimie mi przepadł, więcej już nie zapraszałam go do siebie
, może i pokazywałaś już wszystko Alu, ale o każdej porze roku inaczej roślinki wyglądają, teraz zaczął sie czas przemijania u niektórych, są ładne ale inne 

- slotys
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
Alu , hibiscus bylinowy cudowny...
Też mam na niego chrapkę od jakiegoś czasu , ale obawiam się jak przetrwa nasze mroźne,wietrzne zimy. Można go przechować podobnie jak daturę - czyli w donicy w zimnym pomieszczeniu ?

Też mam na niego chrapkę od jakiegoś czasu , ale obawiam się jak przetrwa nasze mroźne,wietrzne zimy. Można go przechować podobnie jak daturę - czyli w donicy w zimnym pomieszczeniu ?
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Alu a co lubią goryczki? Bo ta moja jedyna póki co mało problemowa
Jak już pisałam zostawiłam ją samą sobie, bo przecież i tak miała nie przetrwać... Hibiscusa bagiennego zazdroszczę. Ja w tamtym roku dostałam dwa w prezencie, ale niestety żaden nie obudził sie po zimie
Jak dbasz o swojego, ze taki piękny?

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witam w niedzielne popołudnie.
Z wczorajszych ,dużych planów nici,bo padało. Dziś słonecznie i odpoczywam zbierając sobie nasionka. Zebrałam też ostatnie już ogórki. Trochę fasolki szparagowej, bo cały czas ładnie kwitnie i co róż zbieram młodą. Zerwałam też pomidory. Będą na przecier. Zerwałam też malinki.Zamroziłam.
Jerzy pisałam,że hibiskus to nówka u mnie. Ku jasności kupiłam kwitnącego. Mam też trzyletniego. Przeżył dwie zimy bez specjalnego go traktowania i jeszcze w półcieniu. Dlatego nie zakwitł.Jak się dba tak się ma.
W tej chwili wygląda tak

Mariolu milina już wcześniej pokazywałam . Kwitnie cały czas. Nic przy nim nie robię.
Widziałam Twojego nie ma za dużo cienia?
Tereniu dużo traw w tym roku nie przezimowało w tę zimę ni to zimę.
Zebrinusa mam kilka lat . Rośnie w ogrodzie przed tujami. Może miał cicho i przeżył.
Ja dziś szukałam prosa rózgowatego.Pamiętałam,że go przesadzałam,ale zapomniałam gdzie.
Znów będzie do przesadzenia,bo go tak ukryłam,że bgo nie widać. Tobie też miłej niedzieli.
Marysiu zimą to nadrobimy.
Byłam i odpowiedziałam Ci.
Iwonko to ja przynajmniej nie dbałam o swojego starszego i nie mam do niego żalu, że nie zakwitł. W tym roku potraktuje go z należytym szacunkiem. Nawet go okryje.
Dla Ciebie dzisiejsza jego fotka.

Szkoda,że tak szybko przekwita.
Małgosiu slotys skoro mój stary przeżył dwie zimy bez okrycia to myślę,że u Ciebie też powinien. Spróbuj tak go przechować ja daturę,ale to chyba zbędne, bo teraz są odmiany, które wytrzymują minus 30 stopni. Ja je okryje na zimę.
Małgosiu clem3 o hibiskusie pisałam wcześniej. Może powinnam była napisać,że świeżo zakupiony.
Zanim wprowadzisz goryczki do ogrodu troszkę o nich poczytaj.
Przede wszystkim musisz znać nazwę goryczki i potem dopasować jej stanowisko i odczyn gleby.
Jedne lubią kwaśną ,inne zasadową. Ja metodą prób i błędów doczekałam się goryczek. Wcześniej mi nie szło dobrze z nimi. Dużo ich straciłam . Jestem uparta i muszę jeszcze raz spróbować z jesiennymi[ sino-ornata]
Dziś dostrzegłam belamkandę troszkę inną niż pokazywałam wcześniej. Rośnie byle jak,ale nie zaginęła.

Piękny nowy przyrost na buku tricolor.

Wreszcie udało mi się zrobić ładne zdjęcie powojnika.

Bylinowy powtarza kwitnienie.

Siewka werbeny szybciej zakwitła niż wysiewana i wysadzana.

Będzie kwitła jesienna pluskwica.
Miłej niedzieli. Teraz lecę zobaczyć co tam słychać w Waszych ogrodach.
Z wczorajszych ,dużych planów nici,bo padało. Dziś słonecznie i odpoczywam zbierając sobie nasionka. Zebrałam też ostatnie już ogórki. Trochę fasolki szparagowej, bo cały czas ładnie kwitnie i co róż zbieram młodą. Zerwałam też pomidory. Będą na przecier. Zerwałam też malinki.Zamroziłam.
Jerzy pisałam,że hibiskus to nówka u mnie. Ku jasności kupiłam kwitnącego. Mam też trzyletniego. Przeżył dwie zimy bez specjalnego go traktowania i jeszcze w półcieniu. Dlatego nie zakwitł.Jak się dba tak się ma.

W tej chwili wygląda tak

Mariolu milina już wcześniej pokazywałam . Kwitnie cały czas. Nic przy nim nie robię.
Widziałam Twojego nie ma za dużo cienia?
Tereniu dużo traw w tym roku nie przezimowało w tę zimę ni to zimę.
Zebrinusa mam kilka lat . Rośnie w ogrodzie przed tujami. Może miał cicho i przeżył.
Ja dziś szukałam prosa rózgowatego.Pamiętałam,że go przesadzałam,ale zapomniałam gdzie.
Znów będzie do przesadzenia,bo go tak ukryłam,że bgo nie widać. Tobie też miłej niedzieli.
Marysiu zimą to nadrobimy.

Iwonko to ja przynajmniej nie dbałam o swojego starszego i nie mam do niego żalu, że nie zakwitł. W tym roku potraktuje go z należytym szacunkiem. Nawet go okryje.
Dla Ciebie dzisiejsza jego fotka.

Szkoda,że tak szybko przekwita.
Małgosiu slotys skoro mój stary przeżył dwie zimy bez okrycia to myślę,że u Ciebie też powinien. Spróbuj tak go przechować ja daturę,ale to chyba zbędne, bo teraz są odmiany, które wytrzymują minus 30 stopni. Ja je okryje na zimę.
Małgosiu clem3 o hibiskusie pisałam wcześniej. Może powinnam była napisać,że świeżo zakupiony.

Przede wszystkim musisz znać nazwę goryczki i potem dopasować jej stanowisko i odczyn gleby.
Jedne lubią kwaśną ,inne zasadową. Ja metodą prób i błędów doczekałam się goryczek. Wcześniej mi nie szło dobrze z nimi. Dużo ich straciłam . Jestem uparta i muszę jeszcze raz spróbować z jesiennymi[ sino-ornata]
Dziś dostrzegłam belamkandę troszkę inną niż pokazywałam wcześniej. Rośnie byle jak,ale nie zaginęła.

Piękny nowy przyrost na buku tricolor.

Wreszcie udało mi się zrobić ładne zdjęcie powojnika.

Bylinowy powtarza kwitnienie.

Siewka werbeny szybciej zakwitła niż wysiewana i wysadzana.

Będzie kwitła jesienna pluskwica.
Miłej niedzieli. Teraz lecę zobaczyć co tam słychać w Waszych ogrodach.

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Och jakie hibiskusy bylinowe. Widzisz-a mnie one się nie wiodą zupełnie
Z cynii zbieram nasiona i co roku sieję . mam kwiaty do późnej jesieni 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Karolciu ja też co roku wysiewałam łan cynii a w tym roku zabrakło czasu , choć nasionka miałam i to swoje .
Jakoś nie wyrobna jestem z wiekiem. Jak będę na emeryturze to czasu będzie więcej.
Znajomi emeryci twierdzą,że im czasu bardziej brakuje, bo są mniej zorganizowani. Jak to jest na tej emeryturze, bo się doczekać nie mogę.

Powtarzam kwitnienie. Specjalnie go nie obcinałam.
Może się wysieje.
Jakoś nie wyrobna jestem z wiekiem. Jak będę na emeryturze to czasu będzie więcej.

Znajomi emeryci twierdzą,że im czasu bardziej brakuje, bo są mniej zorganizowani. Jak to jest na tej emeryturze, bo się doczekać nie mogę.

Powtarzam kwitnienie. Specjalnie go nie obcinałam.
Może się wysieje.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Alu podobny rozchodnik wrzuciłam u siebie, mam Matronę, może to ona.
Hibiskus już tak pięknie zakwitł,
mój jeszcze w pąkach. Dmuchaj chmury do mnie, bo strasznie sucho. 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Alu,ja jedno Deinanthe mam niebieskie ,a drugie niby niebieskie ,a niby białe,ale nie jest czysto białe jak Twoje,ta biel jest śliczna ,u mnie też kwitną te jaśniejsze,hibiskus,bez problemu u mnie zimuje,przez 3 lata kwitnął jak szalony ,a w tym roku ma przerwę ,może mało mu dałam obornika ,on jest żarłoczny,śliczne masz rarytaski, jak zawsze zresztą ,pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę 

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Pluskwica super idzie w kwiaty
Ja zapominam (świadomie) ją podlać i kwiaty zazwyczaj zamierają. A rzeczywiście ma je spektakularne!

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Na kwitnienie pluskwicy i ja czekam
Twój hibiskus pięknie wygląda, tyle kwiatów 

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Super... czasu nie zbywa ale głowa spokojna i luzik...Biedronka641 pisze:Jak to jest na tej emeryturze, bo się doczekać nie mogę.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Alu, mój milin jest w pełnym słońcu mniej więcej do 15. Potem słońce chowa się za bordowym perukowcem, i wieczorem znów jest w słoneczku. Myślę, ze brak światła nie jest tu problemem...