Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

:wit
Dzisiaj cudna pogoda. Świeci słoneczko, ale przy okazji wtóruje ciepły wiaterek. Idealna pogoda na ogrodowanie, co też uczyniłam. Poprzesadzałam rozrośnięte i schowane w gąszczu aksamitki. Nie wiem, zupełnie nie mam pojęcia po co je sadziłam? Przeniosłam przed bramę. Są tak ogniście pomarańczowe, że będą świecić nocą i wskazywać drogę zabłąkanym owieczkom. :D
A potem nazbierałam grubych patyków w celu podniesienia i naprostowania niektórych smętnych roślin. Musiałam wesprzeć jeżówki ( czy one u Was też osiągają 2 m wzrostu?). Niektóre hortensje też otrzymały wsparcie, bo ich ciężkie głowy smętnie polegiwały na trawie. A głowy za piękne, żeby je tak tracić :lol:

Soniu - Werbenę sadziłam sama, ta co jakimś cudem wyrosła z zeszłorocznych roślin jest mała i chyba nie zdąży zakwitnąć. I kilka sztuk mam kwitnących, ale w warzywniku.W warzywniku mam tez rząd białych cynii. I oczywiście łany nasturcji i nagietków, one już mnie nigdy nie opuszczą. Ale i ja ich nie wyganiam.
Nawłoć posadziłam kilka lat temu i nie żałuję. Rośnie sobie w takim dobrym miejscu, nikomu nie wadzi, a corocznie wiosną uszczuplam ją. Każdy straszył, ale radzimy sobie doskonale. Tak jak z podagrycznikiem variengatą. Rośnie u mnie jako ozdobna bylina, wcale nie jest ekspansywna, bo polubiła jedno miejsce i tam została. Co prawda płożący iglak jej przeszkadza, bo zarósł bardziej, ale cóż...natura niech sobie sama poradzi kto silniejszy.
Słońce południa to jest to. ;:333 Jadąc na wakacje zawsze masz gwarancję, że wygrzejesz sobie kości na dłuższy czas. :D

Marysiu - Nasionek nie wydłubałam, bo jadłam sałatkę w restauracji. I chyba to nie byłoby to samo, bo u nas warunki inne, więc i smak by był inny.Ale co nieco z ich roślinności dałam radę przemycić :wink:
Co do ślimaków, to sprawa dziwna. Nie widziałam u siebie żadnego, oprócz nieszkodliwych winniczków, czy jak im tam. Takie duże z muszlami. Za to moja koleżanka ma tych luzytanów całe gromady. Wszystkie kwiaty jej pożarły w jeden dzień. Widocznie coś ich ode mnie odstrasza a ja się cieszę, bo widziałam do czego są zdolne.
Jak Ci pożarły sasanki, to podeślę sadzoneczki, bo moje posiane sobie pięknie rosną. W końcu. Jednak one nie mogą długo leżakować, muszą być posiane od razu. Bo nawet w pobliżu macierzystych sasanek mam mnóstwo siewek ;:oj
Grecy przeważnie w donicach mają sukulenty, kaktusy i zdechłe pelaśki. Donice robią z wszystkiego, i wszystko tam utykają. Ich mini ogródeczki są naprawdę bardzo ciekawe i ciepło tak człowiekowi, jak widzi zmagania człowieka w pozyskaniu pięknego ogrodu na takiej trudnej ziemi.

Aniu - Stacjonowaliśmy na Krecie, w okolicy Hersonissos. Na Santorini popłynęliśmy bladym świtem katamaranem. Podróż trwała 2 godziny, ale warto było. Spędziliśmy tam cały dzień, zwiedzając wyspę objazdowo. Ona jest długa aż 18 km :lol: więc sama rozumiesz, że da się w jeden dzień zobaczyć co najważniejsze. Zachodów słońca nie cykałam :oops:

Miłeczko - Tak, to prawda. Grecy z wszystkiego zrobią doniczkę. Ale mają i takie cudne gliniane, które mnie urzekły. Biały z niebieskim to kolory Grecji. Ale też mają inne znaczenie, bo biel odbija światło słoneczne, a niebieski odstrasza insekty. :lol:

Justynko - Tak, wakacje miałam udane. Jestem naładowana pozytywnie i za kilka dni wracam w kieracik pracy. Na razie jeszcze leniuchuję w ogrodzie. Pogoda mi sprzyja, więc korzystam jeszcze jak się tylko da.

A w ogrodzie królują moje ukochane. Nazwy mają w nóżkach, więc dowiem się po ich wykopaniu jak miały na imię. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i pierwszy kwiatek jesienny zakwitł...jeszcze lekko zawstydzony

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Małgosiu cudne zdjęcia z wakacji. Piękny wypoczynek miałaś ;:108. Widzę, że działasz w ogrodzie i nie leniuchujesz, tak trzymać bo to przynosi tylko radość i nowe piękne rabaty. Szczury trzeba tępić ;:124 , są paskudne i wredne blee. Ojej a ile Ty masz dalii ;:oj cudowne kolory mają ;:108. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och to piękne miałaś wakacje, zdjęcia cudne, urokliwe ;:138 Ooooo, wreszcie ktoś kto wie co to znaczy zarośnięta rabata kwiatami ;:306 onętkami....no , ale ja już zrobiłam porządek. Owszem z bólem serca bo to kwiaty, ale róże mi marniały . Masz oczywiście piękne dalie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Małgoś dlaczego aż tak mocno poskąpiłaś zdjęć z przecudownej Thiry???!!! ;:145 Muszę kiedyś tam wrócić na tygodniowe lenistwo. Sam na sam z Emem... w maleńkim baseniku wykutym w skale... Wieczory spędzać na włóczęgach urokliwymi, ciasnymi krętymi uliczkami. I zachody słońca tam... ach rozmarzyłam się... Muszę. Muszę inaczej się uduszę! :wink:
Kochana pragnę nieśmiało się uśmiechnąć o troszkę nasion z kremowych cynii. ;:131
Dalie, jak widzę, bardzo Cię lubią. Ślicznie się prezentują. Gdyby tylko nie trzeba było ich wykopywać...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Santorini to piękna wyspa, piękne krajobrazy, rośliny :D
Dalie masz ciekawe ,ładne.
Ja na drugi rok ich wiecej dokupie :)
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Piękne dalie pokazujesz. ;:138 Serce mi pęka na ich widok ;:145 , bo moje zgniły, a resztę zniszczenia dokonały ślimaki.
Muszę ścierpieć jakoś porażkę. Choć z trudem mi to przychodzi.
Greckie wyspy są cudne ;:215 . Byłam, widziałam. :tan Miałaś wspaniałe wakacje do pozazdroszczenia i naśladowania. :uszy Ciągle mi się marzą wycieczki w te rejony.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dwumetrowa jeżówka? :shock: Nie żartujesz?!
Dalie cudowne! Zwłaszcza amarantowa kaktusowa i fioletowa - cud-miód!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Piękne dalie i ten jesienny pasuje do nich ja ulał!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Piękne te ciemnofioletowe pomponiki przy kaktusowej. W ogóle śliczne wszystkie! Tego ostatniego nie lubię! Stanowczo! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu ja mam nawłoć z każdej strony płotu i sieje się nawet w trawniku. ;:223 Moje jeżówki też wysokie, ale dwa metry. :shock: Dalie piękne, a te róże i fiolety cudne. ;:oj Białych cynii mam za mało, ślimaki zjadły sadzonki. :evil: Kolorowe też piękne, ale trudno je zestawiać z innymi roślinami. Zazdroszczę ci przesadzania roślin, u mnie susza znowu. Właśnie czekam na wyłączenie podlewania.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalii nie mam , bo je trzeba wykopywać . Ale jak patrzę na Twoje to chyba sie skuszę , są śliczne ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Małgosiu, jakie piękne te dalie. Ja w tym roku mam tylko dwie, pozostałe kilkanaście zgniło w ziemi już po posadzeniu, nie wiem, dlaczego, mrozów nie było. Rozpacz mnie ogarnia, gdy patrzę na Wasze kwitną bogato dalie, a ta pomponowa na pierwszym zdjęciu to jakiś cud - i kolor, i kształt. Bardzo lubię dalie pomponowe, kojarzą mi się z dzieciństwem i ogródkami wiejskimi, gdzie georginie zawsze kwitły, zwykle czerwone lub białe, dlatego lubię inne kolory.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,pocztówki z wakacji cudowne,ale w Twoim ogrodzie też cudownie ,coraz więcej roślin przybywa i super rosną ,dalie moje ukochane też masz piękne ,aż serce ściska jak przebywa się w takim ogrodzie ,pozdrawiam i miłego dnia ,u mnie cudne słoneczko ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Małgosiu - wakacyjne zdjęcia przecudowne. Klimaty południa Europy są wyjątkowe, tak jak nasze ogrody ;:136 , a co tam, że deszcz... co tam , że komary..., no i że zielsko wyłania się spośród kwiatów..., u nas też ślicznie. Może nie aż tak, ale też ślicznie. Prezentacja dalii - pierwszorzędna, u mnie zakwitła już trzecia ;:138 , więc ciągle podziwiam różnorodność tych roślin u Was.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Cześć Kochani :wit

Zaglądam na FO, ale gonię własny ogon, gdyż i ponieważ urlop się zakończył i wróciłam na łono mnie i moją rodzinę karmiące.
W ogrodzie nastała cisza, oprócz szmeru rosnących na potęgę chwastów i dojrzewających warzyw w warzywniku :uszy.
Pogoda raczej barowa, ale nie narzekam na deszcz. Kilka lat była susza, więc teraz czas na erę deszczową. A jaką ja mam piękną trawę, no szok normalnie szok.

Ewelinko - Tak, odpoczywałam i relaksowałam się na maxa. Teraz mam dość sporo energii na dłuższy czas. Dziękuję za miłe słowa. Dla Ciebie piękna róża, którą posadziłam zeszłej jesieni, ale już od czerwca pięknie i zdrowo u mnie kwitnie. Ta panienka to Sweet Parole, cudnie pachnąca i bardzo zdrowa róża.

Obrazek

Karolka - Doskonale rozumiem ból związany z redukcją nadmiernie rozrośniętych kwiatów. Choćby były najcudowniejsze, nie mogą przecież rywalizować ze sobą. Ja też nieco uszczupliłam rabaty, zwłaszcza te różane ;:224
Dla Ciebie mój busz kwiatowy. Wiem, jak bardzo lubisz kolorowe i bogate rabaty, a zwłaszcza cynie ;:196

Obrazek

Anka - Oj, ale marudzisz :lol: Co za problem z wykopaniem dali? A róże trzeba kopczykować...i co? I kochamy je. Polecam dalie, bo to super kwiatuchy są. A z wykopywaniem nie ma aż tak dużo roboty, naprawdę. No, chyba że się dorobisz takiej kolekcji jaką ma Miłeczka :lol:
Nasionka cyniowe bardzo proszę, zapisałam sobie.
Tak mnie tu z tym Santorini molestujesz, że i ja sobie wycieczkę za kilka lat z eMem zorganizuję, bo tam może rzeczywiście urocze lenistwo uprawiać. Ale to dopiero za kilka lat, bo jeszcze kilka miejsc nam zostało jeszcze nie widzianych, a urlopu malutko. A zdjęć malutko, bo moderatorzy nie śpią, ale dla Ciebie poszukałam i wypatrzyłam ten basenik ;:196

Obrazek

Aniu Anabuko - Dalie są cudne. Też ich za wiele nie mam, ale nie zapędzam się w tworzenie kolekcji, bo nie mam aż tyle miejsca. Nie są też bardzo kłopotliwe, bo trzeba wykopać i przechować. Ale warto, warto i już.
Dla ciebie Aniu pomarańczowa, moja ulubiona z mojego zestawu. Ten idealny układ płatków jest niesamowity.

Obrazek

Joluś - Utulam z powodu utraty dalii. Ale o ile zechcesz, podzielę się z Tobą moimi ziemniaczkami. Nie są to jakieś wykwintne okazy, ale są zdrowe i zapewne ucieszą oko.
Grecję koniecznie trzeba jeszcze raz Jolu odwiedzić, a nawet kilka razy. ;:333
Dla Ciebie Joluś moja nowa kompozycja tarasowa, też oczywiście z udziałem dalii.

Obrazek

Florianie - To mnie złapałeś na małym kłamstwie, bo jeżówka nie ma dwóch metrów, ale prawie ;:224 Tu, bardzo proszę poniżej dołączam dowód, w którym to udział wziął Twój kolega od biegania. A propos zrobił jak to Wy mówicie życiówkę na 10 km w Gdańsku. Kolega ma wzrostu 180 cm, czyli jednak zełgałam....co nie zmienia faktu, że ona i tak jakaś wyrośnięta jest.

Obrazek

Marysiu - O tak, jesiennie już się zrobiło wokoło, i widzę codziennie nowe tego objawy. Cóż, taka kolej rzeczy.
Dla Ciebie mam taki wysoki kwiatek, sadziec chyba mu na imię. Bardzo go lubię, bo jest wysoki, kwiaty ma spore, a jednocześnie takie cudnie zwiewne i delikatne.

Obrazek

Miłeczko - Że niby jesień Ci przypomina? Oj, będzie jesień, będzie zima....a potem wiosna. A zimą ptaszki będziemy podziwiali. I tak się kręci wesoło wokoło.
Dla Ciebie mam różyczkę, która jest świeża z wiosny, ale jest urocza. I jesieni się nie boi, bo kwitnie i kwitnie.
Artemis dla Miłki.

Obrazek

Soniu - Mam nadzieję, że popadało u Ciebie. Ja borykałam się z suszą kilka lat, ale w zeszłym roku to już było naprawdę ciężko. Dobrze, że w tym sezonie deszcze częściej odwiedzały moje strony. Od razu to widać po niektórych roślinkach, po trawie. Tylko powoli pomidory narzekają na wilgoć ;:131 .
Kolorowe cynie u mnie nie mają problemu w zestawieniu, bo wiesz i widzisz jakie mam cygańskie rabaty :lol: , ale u Ciebie faktycznie wprowadziłyby małe zamieszanie. Chyba, że jeden mocny kolorystycznie akcent, na przykład różowy. Ale ze mnie nie doradca, bo ja to bardziej chaosy tworzę....ale się poprawiam, co pokażę niebawem. Będą zmiany, i to jakie ;:136
Nawłoć u mnie albo jakaś inna, bardziej zdyscyplinowana. Wiosną jej tylko obrywam nadmierne przyrosty, a ona uwierz mi nie rozsiewa się wcale.
Dla Ciebie białe cynie. Bardziej podobają mi się te pojedyńcze, bo ładnie trzymają główki. Te wielkie, podwójne tworzą ogromne krzaczory i w dodatku mają tendencję do pochylania się.

Obrazek

Karolka - DALIE u Ciebie koniecznie ;:215 Będziesz z nich bardzo zadowolona.Dla Ciebie kolejna piękna pomponikowa dalia.

Obrazek

Izuś - U mnie też dwie dalie wcale się nie pokazały. Przyczyn może być wiele, a najczęściej to po prostu złe zimowanie i choroby karp. Dwa lata temu z kilkunastu karp dali przezimowały mi tylko dwie. I to była i tylko moja wina. Źle wysuszyłam jesienią i źle dobrałam miejsce na zimowisko. Uczymy się na błędach, teraz już staranniej przygotowuję je do zimowania.
Jeśli chcesz to chętnie się podzielę bulwami :wit
Dla Ciebie już nie dalie bo zanudziłabym ....ale róża numero uno na ten rok u mnie. Larissa.

Obrazek

Martuś - Zazdroszczę słoneczka, ale nie narzekam, bo deszcze też potrzebne. Będą grzybki ;:215 ;:215 Koleżanka była w lesie i koszyk prawdziwków przytargała.
Za ciepłe słowa o ogrodzie dziękuję, zwłaszcza że mój Twojemu do pięt nie dorasta.
Dla Ciebie Martuś taki widoczek na moją rabatę trawiastą, gdzie najładniejszy akcent to dzielżan, który przyjechał do mnie z Wadowic swego czasu;:196

Obrazek

Ewuś - Oczywiście, że najpiękniejsza Polska cała. Ja to zawsze i wszędzie powtarzam. Jeszcze tyle miejsc ciekawych u nas nie widziałam, że wstyd. Jak tylko kasa i czas pozwala nadrabiam w weekendy, poza sezonem....ale różnie z tym bywa. Z moją miłością do historii a męża chęcią szwendania się ...dajemy radę co nieco zwiedzać. Może na emeryturze.,....
Dla Ciebie Ewuś Elfrid w objęciach liatry.

Obrazek

:wit :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”