Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Ach wyyyyyy, nie zajrzałyście....
Nigdy w tej szkółce nie byłam. Kiedyś wybierałam się z Justi ale ostatecznie pojechała sama i robiła dla mnie również zakupy ;:306
Nie mam z kim jechać, może bym się zmotywowała.
Pokazujesz tam taką skalnicę z białym kwiatkiem i napisałaś że do cienia...u mnie na słońcu się męczy, nie wiedziałam że to zła miejscówka. Wiesz jak ta skalnica się dokładnie nazywa?

Już znalazłam w necie co to jest: skalnica cienista variegata saxifraga urbium, faktycznie do cienia. Będzie przesadzanie ;:306
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Gosiu cudnie masz w ogrodzie , a jak iryski wysokie będą Ci kwitły w tym roku?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, zapakowany roślinami bagażnik to bardzo miły dla oka widok. Fajne zakupy zrobiłaś.
Rabata przy ścieżce wygląda coraz lepiej, a ścieżka po wyrównaniu ziemi przy krawędziach wtapia się w ogród.
Popiół odkwasza ziemię i absolutnie nie nadaje się na rabaty rh ani pod rośliny kwasolubne. Możesz go używać pod wszystkie inne rośliny oraz na trawnik, ale z umiarem, bo zawiera dużo wapna i przy przedawkowaniu rośliny mogą żółknąć. Spokojnie możesz też wsypać do kompostownika i przekompostować.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Matko... czemu u mnie nie ma takich szkółek... ;:223 ... ten bodziszek cudny jest... a szałwię mam zamówioną i czekam cierpliwie...
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Rododendron widzę że zimę zniósł bardzo dobrze. Listeczki zieloniutkie, błyszczące. Gdzieś czytałam że te o kolorze żółtym to nie na naszna szerokość geograficzną, ale Twój temu przeczy.
Bodziszek też bardzo mi się podoba. Ciekawa jestem czy długo utrzymuje kwiat?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasia, czemu na pw nie spytałaś? Ja swój watek rzadko w dzień odwiedzam.
Wolę pochodzić po innych ogrodach.
Kokorycz oczywiście najlepiej w półcieniu. U nie rośnie praktycznie w cieniu. Ma słońce od rana do 12.

Jola, nie miałyśmy czasu. Wiem, że do Ciebie to już niedaleko.
Ja chciałam jak najszybciej wracać, bo czasu mam bardzo mało, ale się nie udało.
Jak to z Izą ;:306
Jedynie mogłyśmy faktycznie spotkać się tam na miejscu, ale na pewno będzie jeszcze okazja.
Będę pewnie w lipcu, albo sierpniu.
Ja często popełniałam takie błędy. Zresztą byłam przekonana, że skalnica to na słońce. A u. :shock:
Dopiero Pan Przemek mnie uświadomił, że ten rodzaj skalnicy do cienia.

Geniu, wysokie iryski już zaczynają, ale nie wszystkie zakwitną. Dziwne, bo nie będą też kwitły te, które w zeszłym roku zakwitły

Gosiu, wiem, że popiół z kominka jest wapienny, ale to były iglaki. Zastanawiałam się, że to też jest różnica jak przy korze. Własnie bałam się sypać ten popiół na rabaty, bo myślałam, że będzie zakwaszał.
Prawda, że wyrównanie terenu już optycznie zmieniło ścieżkę?
Jeszcze trochę pracy mnie czeka, ale powoli posuwam się do przodu. Dzisiaj zrobiłam obwódkę, nie skończyłam, bo deszcz mnie wygonił

Gabi, u mnie też nie ma. To była cała wyprawa. Ode mnie to ponad 100 km. W sumie ta wyprawa to przy okazji wizyty u Izy Tamaryszka. Prawda, że bodziszek super?

Jolu, ten rodek jest u mnie od kilku lat. Zniósł wszelkie niekorzystne warunki, wydaje mi się, że jest naprawdę wytrzymały
Zobaczymy ile bodziszek będzie kwitł
Zaczął jakiś tydzień temu, a na razie ma coraz więcej rozwiniętych kwiatów

Jak już chyba wszędzie pisałam, że nie wyrabiam się. Jestem zmęczona tym, że nie mam kiedy popracować. Dziwne, prawda? ;:306
dzisiaj nareszcie wzięłam się za obrzeża. Nie dokończyłam, bo mnie deszcz wygonił :tan
Na razie wygląda to tak i chyba musze poprawić kształt. Nie chciałam żadnych wygibasów, żeby łatwiej było kosić, ale chyba jest za płasko.

Obrazek

Obrazek

Jak już napisałam dzisiaj popadało, a potem miałam śliczną tęczę

Obrazek

Obrazek

Zakwitają nowe iryski. Geniu ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsza zakwitnie Comte de Chambord

Obrazek

Kolejna to chyba będzie Jagualine de pure

Obrazek

No i będę miała pierwszy kwiatek Lacre. Jestem jej bardzo ciekawa. Bida startowała prawie od zera, bo Flesz mi ją skasował przy ziemi

Obrazek

Wystartowała tez pierwsza ostróżka
Obrazek

Dzwonek miał być niebieski :evil:
Obrazek

A na koniec pokażę Wam jaki mam piękny trawnik

Tak wygląda część robiona jesienią 2 lata temu. Druga, a raczej pierwsz wygląda lepiej
Obrazek

Obrazek

Ale miejscami wygląda tak
Obrazek

A mój m. jeszcze go załatwił, bo podpalił ;:306
Obrazek

Nie wyczyścił paleniska z popiołu i ogień się rozprzestrzenił, aż e jeszcze wiało :roll:
Mam nadzieję, że odrośnie, a zresztą i tak musze nawieźć ziemi i posiac trawę od nowa

Miłego świętowania ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, no, Gosiu! ;:63 Zaszalałaś zakupowo, ale pochwalam, bo też tak mam, że ostatni grosz wydałabym na ciekawe roślinki.
Szałwia - jak jej tam? - Ewelina, czy jakoś tak... urocza. ;:215
Wszystkie zakupy udane. ;:138 Niech się dobrze zaaklimatyzują i pięknie rosną. ;:303 ;:303
A ogród... cóż, pięknieje z dnia na dzień. ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, no mam tak, że ostatnie pieniądze wydam na roślinki.
Wypad był przy okazji. Sama pewnie bym się do tej szkółki nie wybrała.
Za daleko.
Mam nadzieję, że ta szałwia tez się będzie siała jak pozostałe. Masz wtedy ją zagwarantowaną :D
Dziękuję za tak miłe słowa ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

A ja bym tak zostawiła to obrzeże. Trawa nieciekawie wygląda jak na taką wielką pracę jaką przy niej wykonaliście. Co jest powodem? Ślad po wypaleniu powinien odrosnąć. My zrobiliśmy palenisko zagłębione, żeby uniknąć takich sytuacji. Wcześniej na płaskim zdarzały się podobne historie.
Gosiu, zaszalałas z zakupami ;:224 ;:215 . A ja w poniedziałek byłam w Warszawie i tak mnie kusilo, żeby jechać do Zielonych Progów, ale straszne korki były i nie było szans, żeby zdążyć przed zamknięciem.
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Gosiu, jakie duże zakupy ;:oj wypatrzyłam wśród łupów paproć gdzie ją wsadziłaś, tzn w zacienione miejsce czy w słoneczne?
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu ale się obkupiłaś. ;:215 Obrzeże bardzo mi się podoba, ;:138 też nie przepadam za zbytnimi łukami, kosić łatwiej i sadzić piętrami też wygodniej. Omoshiro piękny, dał pokaz. ;:oj Nareszcie trochę deszczu dostały twoje rośliny. Trawnika nie popodziwiam, bo mój taki sam, codziennie na niego patrzę. ;:306 Tylko dodatek gliny do naszych lekkich gleb i stałe podlewanie pozwala na utrzymanie trawnika w dobrej kondycji. ;:108 Na przypalone miejsce najlepiej dosiać trawy, bo zanim zarośnie, to chwasty zagarną to miejsce.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Gosiu, ależ zakupy imponujące ;:oj Po cichu zazdroszczę, zwłaszcza paproci ;:224 Niech Ci ładnie i zdrowo rosną ;:333
Podziwiam Twoją determinację trawnikową - mam wrażenie, że trawnikowi poświęcasz najwięcej pracy? A tu jeszcze taki pech z podpaleniem... :( Współczuję ;:168
Wspaniale kwitną iryski, a Omoshiro... brak słów, jaki cudny ;:180 Mój chyba w tym roku nie zakwitnie wcale ;:145
Obrzeże zapowiada się bardzo profesjonalnie ;:215
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Gosiu, a czemu ta trawka taka bidulka ? ... obrzeża za bardzo nie wyginaj, bo tak też jest ładnie... ja bym tylko ciut bardziej zrobiła brzuszek...
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Razem z Jolą-April kusicie mnie Omoshiro. I chyba dam się skusić, bardzo mi się spodobał ;:108 Tylko nie bardzo wiem, gdzie go posadzę ;:224 Ale eM mi radzi: najpierw kup, zastanowisz się później :;230 Dobrze mieć takiego doradcę, chyba go posłucham.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak zwykle czas pędzi. Goście, w gościach, a na dokładkę wczoraj nie miałam neta.
Zrobiliśmy sobie z synem wieczór filmowy :D
Jestem prawie zadowolona z prac ogrodowych. Wykonałam prawie 100% planu, ale o tym później.
Najpierw odpowiedzi

Monia, zostawiłam. Jakoś nie miałam już ochoty na zmiany, szczególnie, że czekała mnie jeszcze mała robótka.
Moje palenisko tez jest zagłębione, ale m. nie wybrał popiołu z poprzedniego palenia i oto efekt. Zastanawiam się czy popiół z iglaków nadaje się na byliny i róże, czy raczej do rh.
Byłaś w sumie niedaleko mnie. Godzinka jazdy. :D Może kiedyś wpadniesz?
Szkoda, że nie podjechałaś do nich. Tam naprawdę można dostać oczopląsu i cały czas poszerzają ofertę.
Zresztą to przesympatyczni ludzie i dla samego obcowania z nimi warto. Pan Przemek ma bardzo dużą wiedzę na temat roślin, zawsze coś poradzi

Aga, paprocie posadziłam w półcieniu. Wybrałam takie, któe zniosą przede wszystkim suszę. Chociaz staram się podlewać.

Soniu, obrzeże zostawiłam jak było. Tez nie chciałam za bardzo go udziwniać, żeby było łatwiej kosić. A że przy okazji przybyło trochę miejsca będę sadziła azalie japońskie. Ostatni raz. Jak mi tym razem nie wyjdzie poddaję się
Omoshiro faktycznie wygląda rewelacyjnie, czego nie mogę powiedzieć o innych powojnikach. W tym roku bidy, które w dużej mierze zaczynają od nowa. Zapomniałam im dać wiosną nadmanganianu i chyba mam skutki.
Ja się uparłam na ten trawnik, bo za dużo wysiłku w niego włożyłam. Podejrzewam, że w dużej mierze sama go zniszczyłam w zeszłym roku, bo przedobrzyłam z podlewaniem wiosną. Wydawało mi się, że jak długo, to dobrze, a tu się okazuje, że lepiej codziennie i krótko. Musze zrobić dosiewkę, bo jak trawa rzadka to szybciej korzenie wysuszają się. Mam już wodę mogę podlewać. A potem będę systematycznie nawozić ziemię, żeby zakryć tę złą.

Elwi, zachorowałam na paprocie. Muszę jeszcze dokupić z 10 sztuk, bo mam plan obsadzenia nimi rabaty pod sosnami. Powoli będę je gromadziła.
Trawnik to moje wyzwanie. Chciałąm mieć taki, żeby po prostu był zielony, ale niestety to kwestia ziemi. Żeby był w miarę porządny trzeba sporo lać wody, a raczej mało a codziennie. Ale dam radę ;:215 Jestem uparta i zdeterminowana.
Irysy to ostatnio moja miłość. Rewelacyjnie uzupełniają kwitnienie pomiędzy wiosennymi roślinami, a różami.
Do profesjonalizmu daleko, ale staram się jak mogę. Mam zamiar zrobić wszędzie takie obrzeża. Raczej już nie będę powiększać rabat. Najwyżej zakładac nowe ;:306

Gabrysiu, trawa biedna, bo ziemia uboga, a wręcz jałowa. Dopiero staram się ją zmieniać. Leję 2 razy do roku biohumusem. Na rabatach już widzę lekką poprawę. Trawa jeszcze musi poczekać.
Brzuszka nie zrobiłam, już mi się nie chciało. Za bardzo byłam zmęczona

Iwonki, tylko pozazdrościć takiego m.
Na pewno musisz mu znaleźć słoneczne miejsce. U mnie rośnie na patelni i chyba mu to słuzy.

No to krótka relacja z weekendu.
Zrobiłam obrzeża i częściowo wyrównałam teren. Jeszcze parę taczek i będzie dobrze

Obrazek

Obrazek

Wypieliłam wszystkie rabaty, nie zrobiłam zdjęcia, ale uzbierał się cały wór chwastów.
No najważniejsza wiadomość
Zaczęły kwitnąc róże :tan

O dziwo jako pierwsze zakwitły

Jaqualine de pure
Tak rano, Obrazek

a po południu już tak

Obrazek

Little Artistts
Obrazek

Obrazek

Sweet Haze
Obrazek

No i długo oczekiwane Eyes for You

Obrazek

Na razie nie powala, ale to pierwszy kwitnienie, więc mam nadzieje, że potem kwiat będzie bardziej wybarwiony

I cały czas czekam na Comte te Chambord

Obrazek

Obrazek

A poza tym nadal kwitną irysy, ale to już na inną opowieść
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”