Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Marysiu Dostałam od Beatki wytyczne z książki "Dni siewu" Marii Thun. Zapoznam się i obiecuję, że zastosuję się do Waszych sugestii. Data 7 luty wynika jedynie z tego, że jest to niedziela i w ten dzień mam najwięcej czasu i siły na cokolwiek.

Zrobiłam bardzo ciepły okład i przynosi na chwilę ulgę ale po chwili ciśnienie rozwala mi czachę. Nic nie spływa ;:145

Kasiu Majeranek poszedł w ruch ;:215 Niestety żadnych zapachów nie czuję, nawet czosnek nie pachnie :roll:

Wituś Z płukania nic nie wychodzi, bo nic nie dostaje się dalej, niż czubek nosa ;:218
Bez antybiotyku nic nie wskóram.

Oczywiście w tym stanie nie pojechałam na wieś choć pogoda i temperatura doskonałe do wszelkich prac.
Powinnam wybielić drzewa owocowe, posprawdzać rośliny i pościągać okrycia ale rozsądek mi podpowiada, że nie mogę przeginać.
Może uda mi się w inny dzień lub w kolejną sobotę.

Czy u Was szpaki zostały na zimę?
Ostatnio widziałam kilka na wsi a w tym tygodniu, w pracy szalały po trawniku i zbierały gałązki. Czyżby już wiosna?
Długoterminowe pokazują jeszcze mrozik w nocy (pod koniec lutego -10) ale wiadomo- długoterminowym wierzyć nie można ;:204
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, Twoja prognoza na długoterminową to pobożne życzenie? :;230
Skoro już siedzisz w domu, to powiedz mi, czy rudbekię rozmnażałaś z nasion i kiedy kwitła?

Mam jeszcze od Ciebie kuklik chilijski, mak wschodni, orlik pełny.
Można już wysiewać?
Może w ten sposób zaczaruję wiosnę? ;:333
Jak źle się czujesz, to ligaj w łożu i niech inni Cię dopieszczają, o , listę pomidorków możesz przeglądać. ;:196
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko Jestem jedyną pełnoletnią osobą w domu więc to ja muszę obsługiwać ;:306
Położę się może z małym po obiedzie ;:215
Rudbekie miałam wszystkie z nasion i kwitły tego samego roku. Ty masz pełną i czerwoną ode mnie? One podobno są wieloletnie ale tego jeszcze nie sprawdziłam.
Kuklika siej w lutym. Mnie nie zakwitl jeszcze ale ładnie się rozrósł i pewnie kwatki zobaczę w lecie.
Mak jest wieloletni, siew w czerwcu ale ja przyspieszylam i sialam w marcu.
Orlik w maju i kwitnie następnego roku.

Zaklinaj wiosnę!
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, zaklinam zaklinam ;:215
U mnie szklarenka balkonowa prawie zapełniona, gdzieś trzeba to umieścić. ;:oj
Idę za chwilę na działkę, może tam znajdę, nie byłam na. działce od dłuższego czasu, miejsce pod pomidory obmierzę, może urosło od jesieni?
Dzisiaj nic nie sieję, bo Apogeum, ale od jutra znów zacznę ;:333
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Silny wiatr dzisiaj u mnie . Deszczyk też od czasu do czasu przeleciał . Jednak ciepło i w sumie przyjemnie :)
Śniegu już zupełnie nie ma .
Wierzchnia warstwa ziemi już się rozmroziła , ale tylko tak na 5 cm . Pod spodem jeszcze dobrze zmrożona .
W ramach prac działkowych podlałam ziemię w szklarni . Trochę się nanosiłam konewek z wodą , bo ujęcie wody na zewnątrz jest zamknięte i trzeba wodę nosić z domu .
Na działce szaroburo , nie widać , że to zima , ale na wiosnę też się nie zanosi .
Teraz po południu znowu pobawię się torebkami z pomidorowymi nasionkami . :D

Małgosiu

Wracaj nam do zdrowia . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Małgosiu jednak jak już będziesz mogła wciągnąć cośkolwiek przez nos to nad taką kuracją się zastanów. ;:108
Gdybym chciał ryzykować i spodziewałbym się wcześniejszej wiosny już siałbym pomidory.Ale znając życie i przebieg zimy w ostatnich latach a raczej jej brak kiedy jest na nią pora wstrzymam się do po15 lutego. ;:173 Kłopoty i to duże ostatnio są nawet po wysadzeniu rozsady do tunelu ok.10 kwietnia. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego ja , Witku z wysiewem papryki i pomidorów wcale nie będę się spieszyć .
Pod koniec marca i w kwietniu światła na zewnątrz jest dużo więcej , rozsada będzie miała trochę łatwiej . Po piętnastym kwietnia wyniosę ją do szklarni i tam będę kombinować by nie było jej za zimno . Jeśli będą zimne noce to będzie siedzała w domu . Najgorzej będzie z rana po chłodnej nocy , bo do pracy trzeba wyjeżdżać wcześnie , a w szklarni zimno , bo słonko zagląda tam dopiero przed ósmą .
Jednak jestem dobrej myśli . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

I od razu człowiek się uspokaja, jak takie wpisy czyta ;:215.
Dobrze, że mamy jeszcze czas do wysiewu pomidorów i papryk, bo moja lista nie gotowa :roll:

A jak tam Wasze listy? Gotowe?
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj po południu pracowałam na moją listą . Wybraĺam dużooo odmian , teaz tylko muszę wybrać te , z których w tym roku zrezygnuję . Jak to zrobić ? Nie wiem .
Na razie twardo trzymam się planu by zamknąć się w 108 krzczkach . Krzaczkach , nie odmianach . I tylko tu jest pole do manewru , bo więcej krzaków nie chcę . ;:185
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja, zupełnie przez przypadek, normalnie ręka mi sama poszła :;230 przy okazji siana papryk, wrzuciłam kilka nasionek pomidorków do ziemi, nie wiem, jak to się stało :oops: :;230
Co ciekawe, ostre papryki, które miały siedzieć w ziemi trzy tygodnie, na trzeci dzień wylazły. ;:202
Chyba, parafrazując Kasię, muszę stwierdzić, że od przybytku sadzonek głowa nie boli :D
I niech, nikt nie mówi, że źle mają, u mnie na poduchach leżą.

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Irenko, jestem pod wrażeniem aż takiego rozpieszczania sadzonek :shock: :;230 (czy eM nie jest zazdrosny?)

Beatko pole manewru widzę masz duże, tzn. w skrajnym przypadku nawet 108 różnych odmian może u Ciebie być :lol: . Ja też wreszcie zaczęłam zaznaczać wybrańców z mojej listy. Całkiem miłe zajęcie ;:173, już nie mogę się doczekać siania ;:65

Małgosiu lecz te zatoki, bo nie poczujesz zbliżającej się wiosny :wink:
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ;:167

Jak Twoje zdrowie ?

Irenko

Tak trzymać ;:145
Dobrze być u Ciebie sadzonką , wylegiwać się można na podusi ;:108

Kasiu

Zabawa z nasionkami , to zajęcie pierwsza klasa . ;:215
108 odmian to niezła jazda , ale takie emocje chyba nie są mi potrzebne . ;:185
Każdy z nich będzie zaraz chciał czego innego . Jeden azotu , drugi potasu , wapnia .
Jednak muszę to przemyśleć . Mogę jeszcze zmiejszyć ilość krzaków . :;230
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam za troskę ;:4
Zadziałam na kilku frontach i coś zaczyna pomagać- ale nie wiem co ;:306
We wtorek idę do lekarza i zobaczymy, co powie na efekty mojej- Waszej kuracji ;:215

Beatko Podglądnęłam notatki w Twoim kajeciku i terminy siewów są doskonale dobrane. Będę się starała trzymać odpowiednich dni ;:172
Jak będę chciała za szybko siać to mnie powstrzymaj.
108 krzaczków to nie żarty ale czy będziesz w stanie skosztować każdej ze 108 odmian i określić, która smaczna a która nie?
Mnie w pewnym momencie mieszały się smaki i miałam kompletny mętlik.
I muszę pomyśleć o metkach do metkownicy, żeby łatwiej oznaczać konkretne owoce.

Irenko Doskonale wiem, jak to jest, kiedy zupełnie niechcący wpadają nasionka do podłoża. Mnie takie rzeczy w zeszłym roku zdarzały się co drugi dzień ;:306
W sklepach ogrodniczych jest podobnie- rośliny i nasiona same pchały się do koszyka i dopiero przy kasie ujawniały swoją obecność :;230
Sadzoneczki dopieszczone i na pewno odwdzięczą się w sezonie za te poduchy

Kasiu
Widzę, że i Ciebie powoli dopada wiosenne szaleństwo ;:306
Jak będziesz miała swoją listę to podziel się informacjami ;:180 Jestem bardzo ciekawa, jakie odmiany będą królowały u Ciebie.
Ja także już powoli dojrzewam do wysiewów ale to jeszcze nie ten etap, gdzie tylko nasiona mi w głowie.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ;:196

Dobrze , że wracasz do zdrowia !

Notatki sobie porobiłam , bo nie wiedziałam że będę się nimi dzielić .Kasię , też nimi obdarzyłam .
Takich kalendzrzy jest dużo , czy się ze sobą zgrwają nie wiem . Trzymam się tego , który Wam podesłałam , a Wy macie możliwość wyboru . :D

Jeśli zaś chodzi o moje pomidory to zaczynam skłaniać się mniejszj ilości krzaków i odmian . Zobaczę co z tego wyjdzie .
W zeszłym roku też miałam trochę odmian i smaki dobrze rozróżniałam i je pamiętam . Z tym to ja problemu mieć nie będę . :roll:
Teraz muszę zacząć myśleć o paprykach . Je przecież będziemy wysiewać przed pomidorami .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj też miałam" niechcący :D "
Właściwie to nie miałam jechać do au...n, ale Kasia rzuciła rano uwagę, że są cebule, tak, że to trochę jej wina :;230
Pojechałam po czerwoną sałatę, to przysmak mojego synusia i małe co nieco przykleiło mi się do łapek.
Obrazek
Liliowca kupiłam , bo wg informacji długo kwitnie, gipsówkę mam tylko białą to przyda się różowa, z fasoli pnącej nie mam nasionek, za późno zawiązała, a to super kwiatki na siatkę ogrodzeniową.
Na pociechę kupiłam Mżonkowi fiołka, lubi je, a mnie nie przeszkadzają, bo zajmują mało miejsca na parapetach. ;:306

Obrazek
Zastanawiam się, czy gipsówki i liliowca nie wsadzić od razu do doniczek, mają już zielone kiełki.
Mam nadzieję, że nie sprawdzi się powiedzenie, jaki poniedziałek, taki cały tydzień, na wszelki wypadek będę chodziła tylko do osiedlowego sklepiku po chleb i mleko, przyoszczędzę trochę :;230

Pozdrawiam Irena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”