Arbuz olbrzymi - Carolina Cross Cz.1
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Arbuz olbrzymi - Carolina Cross
Dobre pytanie. Jeśli będę miała ledwie kilka nasion, to nie wiem, czy się odważę - moje tegoroczne pierwsze próby szczepień były pożałowania godne, ale jeśli tych nasion będzie ze 20, to spróbuję. Ten jeden Szczepan Rosario, który przeżył trudy rekonwalescencji w moim zimnym bunkrze rośnie ze trzy razy szybciej od nieszczepionych, więc zdecydowanie ma to sens.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja staram się bezpośrednio nasiona brać od osoby, co dany okaz miała.
Moja gleba nie za bardzo arbuzom pasuje, bo np w innym miejscu rosły w poprzednich latach dużo lepiej i nawet miałem porównanie w jednym sezonie, więc przyjdzie coś z podłożem pokombinować.
Myślałem że zaszczepienie arbuzów coś pomoże ale szału jak na razie nie widzę. Tak czy owak bankowo będe bawił się w szczepienie dalej, by zdobyć jakies doświadczenie w tym temacie. W tym roku udało się 4szt zaszczepic ale za późno się tego podjęłem.
na razie sezon trwa, a o nasionach będe myślał zimą, jak się ze swoich niczego nie dorobie. A bankowo będe chciał ciekawsza ilość nasion, właśnie ze względu na próby szczepienia. Byle genetyka była dobra.
Moja gleba nie za bardzo arbuzom pasuje, bo np w innym miejscu rosły w poprzednich latach dużo lepiej i nawet miałem porównanie w jednym sezonie, więc przyjdzie coś z podłożem pokombinować.
Myślałem że zaszczepienie arbuzów coś pomoże ale szału jak na razie nie widzę. Tak czy owak bankowo będe bawił się w szczepienie dalej, by zdobyć jakies doświadczenie w tym temacie. W tym roku udało się 4szt zaszczepic ale za późno się tego podjęłem.
na razie sezon trwa, a o nasionach będe myślał zimą, jak się ze swoich niczego nie dorobie. A bankowo będe chciał ciekawsza ilość nasion, właśnie ze względu na próby szczepienia. Byle genetyka była dobra.
- Kabomba
- 500p
I jak tam Twoje cielaczki, Błażej?
Miałeś może kiedyś odmianę Georgia Rattlesnake (Grzechotnik z Georgii
), której owoce ponoć dorastają do 30 kg? Jak się tak rozglądam za tymi nasionami gigantów to dochodzę do wniosku, że sama sobie powinnam założyć blokadę na internet.
Miałeś może kiedyś odmianę Georgia Rattlesnake (Grzechotnik z Georgii

- BobejGS
- Kontakt:
Tej odmiany nie kojarze. Na giganty najbardziej znane to Carolina cross czy Black diamond i to z nich się wywodzą obecne arbuzy w uprawie konkursowej.
jeśli chodzi o moje arbuzy, to podkopało mi coś zapasową sadzonke i padła. Druha zapasowa ma zawiązanego malutkiego arbuzika ale zarósł ją chrzan. A główny krzak ma jakiś problem z wiązaniem i widziałem wczoraj że jest kolejny arbuzik na bocznym, to się zobaczy czy on wystartuje przy weekendzie jak wrócę z wyjazdu.
Po za tym są jeszcze dwie małe sadzonki, które dopiero co startują ze wzrostem i nie widzę nich przyszłości na jakiś ciekawy okaz.
W głowie cały czas mam plan na poletko arbuzowe na minimum cztery krzaki. Ale później wszystko i tak życie weryfikuje.
jeśli chodzi o moje arbuzy, to podkopało mi coś zapasową sadzonke i padła. Druha zapasowa ma zawiązanego malutkiego arbuzika ale zarósł ją chrzan. A główny krzak ma jakiś problem z wiązaniem i widziałem wczoraj że jest kolejny arbuzik na bocznym, to się zobaczy czy on wystartuje przy weekendzie jak wrócę z wyjazdu.
Po za tym są jeszcze dwie małe sadzonki, które dopiero co startują ze wzrostem i nie widzę nich przyszłości na jakiś ciekawy okaz.
W głowie cały czas mam plan na poletko arbuzowe na minimum cztery krzaki. Ale później wszystko i tak życie weryfikuje.

- BobejGS
- Kontakt:
Przypomina.
Ja jutro zajrzę do moich po tygodniu nieobecności. Jestem ciekaw co tam się dzieje.

Ja jutro zajrzę do moich po tygodniu nieobecności. Jestem ciekaw co tam się dzieje.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przypomina 
Jako założyciel wątku, który powstał kawał czasu temu
chętnie powrócę do uprawy tej cudownej odmiany .
W tym roku oczywiście już za późno, ale za rok jak najbardziej. Trzeba tylko zdobyć nasiona z dobrymi genami i przygotować odpowiednio stanowisko, co wcale nie jest łatwe.

Jako założyciel wątku, który powstał kawał czasu temu

W tym roku oczywiście już za późno, ale za rok jak najbardziej. Trzeba tylko zdobyć nasiona z dobrymi genami i przygotować odpowiednio stanowisko, co wcale nie jest łatwe.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Szkoda że "ni hu hu" nie rośnie 
Już planuje miejsce na za rok, a konkretnie śmietniczek ogrodowy a w nim sporo wypalonych chwastów i mnóstwo materii organicznej mniej lub więcej przerobionej, to wszystko przemieszane glebogryzałką, w tym zasiana już gorczyca na po czy też przedplon
W planach obornik i nowa nieużywana agroszmata żeby nie było że jakieś grzybo wirusy przeszły.
Nasion tylko brak ale chęci mam ponad potrzebę

Już planuje miejsce na za rok, a konkretnie śmietniczek ogrodowy a w nim sporo wypalonych chwastów i mnóstwo materii organicznej mniej lub więcej przerobionej, to wszystko przemieszane glebogryzałką, w tym zasiana już gorczyca na po czy też przedplon

W planach obornik i nowa nieużywana agroszmata żeby nie było że jakieś grzybo wirusy przeszły.
Nasion tylko brak ale chęci mam ponad potrzebę

- BobejGS
- Kontakt:
Ja przy ostatniej wizycie na działce zauważyłem że źle obstawiłem sadzonki, bo jedna wymieniona po podkopanej sadzonce obecnie rośnie pięknie i liście ma dwa albo trzy razy większe jak liderka. Tylko że już na nią za późno by coś dużego urosło. Natomiast liderka non stop zrzuca zawiązki. Zobaczę jutro jak uda się z delegacji wrócić czy coś zawiązała. Aktualnie mam tylko tyci arbuzika na zapasowej sadzonce wysadzonej w miejscu, gdzie później wyrosła masa chrzanu.
Także nie zanosi się na dobry wynik.
Także nie zanosi się na dobry wynik.
- Kabomba
- 500p
I JAK? Liderka się ogarnęła, czy wszystko do... chrzanu? (Wiem, uczepiłam się jak rzep).
- BobejGS
- Kontakt:
Lipa totalna.
Pierwszy arbuz zjadł ślimak tzn wyżarł dziure. Na drugim krzaku się zawiązał arbuz i urosł do ok 4kg i krzak padł. Arbuz trafił do kur bo biały w środku totalnie. Został ostatni krzak i na mim arbuz malutki ale wielkości pięści.
Koniec finito. Czas myśleć o nowym sezonie.
Pierwszy arbuz zjadł ślimak tzn wyżarł dziure. Na drugim krzaku się zawiązał arbuz i urosł do ok 4kg i krzak padł. Arbuz trafił do kur bo biały w środku totalnie. Został ostatni krzak i na mim arbuz malutki ale wielkości pięści.
Koniec finito. Czas myśleć o nowym sezonie.
- Kabomba
- 500p
Dzięki za info, no to pozostaje mi życzyć Ci sukcesów za rok (trochę też w interesie własnym i pozostałych chętnych na nasiona giganta od rodzimego uprawcy
).

- BobejGS
- Kontakt:
Niestety mi się nie udało ale szykuje się w Polsce nowy rekord z rewelacyjnym wynikiem ponad 100kg arbuza, uprawianego w systemie hydroponicznym. To jest mega kolos. Zarezerwowałem sobie kilka nasion na nowy sezon. Oby był lepszy jak ten. 

- Kabomba
- 500p
Ooo, a można o tym okazie gdzieś w necie poczytać/go zobaczyć? W hydroponice to nawet trudniej, z tego co się orientuję.
- BobejGS
- Kontakt:
Niestety nie wiem czy jest jakaś strona gdzie jest prezentowany. Mozna go zobaczyć na fb na grupie o uprawie arbuza.
Nie wiem czy link przejdzie.
https://www.facebook.com/groups/2564026 ... 485925354/
Nie wiem czy link przejdzie.

https://www.facebook.com/groups/2564026 ... 485925354/