Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

;:7 Daysy, udana kolejna angielska niespodzianka ;:224 .
W identyfikacji nie pomoge..., za malo znam roz "na zywo", mysle, ze szybko Twoje rozyczki dostana imiona.
Jeszcze raz napisze, ze uwielbiam Twoj zielony busz, za pare dni bedzie ozdobiony kolorem ;:333 .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Iwonko ja też ;:65 czekam na kwiaty obydwu panienek, jakie robią wrażenie jak kwitną. Nie wiem jak będzie w tym roku, bo pierwsze kwiaty nie są tak ładnie wykształcone jak w poprzednich latach. Miejmy nadzieję, że następne będą już normalne.
U mnie też sucho, niby padało, ale to wszystko niestety mało.

Dla Ciebie wspomnienie z ubiegłego roku :D

Obrazek

Alexio ;:196 , tak jak na razie, wszystkie się zgadzają, jeszcze tylko pozostała jedna, ale ona jeszcze w malutkich pąkach. Naprawdę zrobił się kolejny busz, ciężko się przy nich poruszać już teraz, w drugim roku po posadzeniu. A co będzie za 2-3 lata? Najbardziej jestem ciekawa kwitnienia Variegaty, tyle różnych opinii o niej słyszałam, że nie mogę się doczekać jej kwiatów.Nie wiem, czy mnie rozczaruje, czy oczaruje ;:333 Jak się domyślasz wolałabym to drugie, na razie jednak cierpliwie czekam, pąków ma bardzo dużo i to mnie napawa umiarkowanym optymizmem.

Dla Ciebie kolejny kwiat Lavender Blue

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

;:7 Daysy, jestem na "chorobowym", to wiecej czasu na walesanie sie po rozanych watkach.
U Ciebie znalazlam (poczatek 1-szej czesci) zjawiskowe zdjecie My Girl. To wielkokwiatowa, dla mnie to drapaki zakonczone kwiatem. A tu widze mase kwiatow. Napisz, prosze, jak wyglada krzak i jak sobie daje rade, jak przezyla zime? ;:196
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nevada z koleżanką wyglądają zjawiskowo! ;:oj

Co do pogody, to mam tak samo. Ciągle narzekam. Ale przecież mogłoby być tak, że w nocy pada i daje radość roślinkom a w dzień piękne słoneczko i ciepełko. Wtedy byśmy już nie narzekały. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Odniosę się do różyczki podobnej do Szekspira, o której rozmawiasz z Dorotką. Jeśli to nie Szekspir a Fishermann, to musi być bardzo kolczasty, nawet bardziej niż bardzo. To jego cecha.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Zgadzam się Ewuniu z Tobą , bo go mam ;:3
x-al-ia

Post »

daysy, jestem z wizytą, buziak dla Ciebie ;:196 Widzę, że dużo tu się dzieje, nowe róże pokazują swoje kwiaty. :) Niestety ja również nie zabawię się w zgadywanie, ale chcę docenić urodę szczególnie dwóch róż: tej w kolorze intensywnego różu i tej, którą nazwałaś ślicznotką - bladoróżowa z ciemniejszym środkiem.
Róże, o których wspominasz wyżej: Winchester Cathedral i Jenny Duval są prześliczne i tak szlachetnie wyglądają, podnoszą klasę ogrodu. :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochane dziewczyny ;:196

Wczoraj troszkę poszperałam w necie wśród angielek, ale nadal jestem w ciemnej dziurze ;:224, one wszystkie tak do siebie podobne, że ze zdjęć trudno cokolwiek jednoznacznie stwierdzić. Poszłam więc przyjrzeć się mu bliżej w realu ;:108 .
Więc tak, kolczasty to on raczej nie jest, poświęciłam płatki, policzyłam mniej więcej, bez tych maleńkich naliczyłam ponad 50. Kwiat średnicy ok 6cm, oczywiście jak pisałam w bukiecikach. Pąki prawie czarne, a przekwitając nabiera lekkiego fioletu. No i ma zielone oczko, zamrugał do mnie jak poodrywałam mu płateczki ;:145 .Więcej już nie będę taka brutalna. Wokół oczka jest masę drobniuteńkich płatków.
Jak rozkwitną następne pąki, wstawię zdjęcie, może wówczas będzie łatwiej.

alexia pisze:;:7 Daysy, jestem na "chorobowym", to wiecej czasu na walesanie sie po rozanych watkach.
U Ciebie znalazlam (poczatek 1-szej czesci) zjawiskowe zdjecie My Girl. To wielkokwiatowa, dla mnie to drapaki zakonczone kwiatem. A tu widzę mase kwiatow. Napisz, prosze, jak wyglada krzak i jak sobie daje rade, jak przezyla zime? ;:196

Kuruj się kochana, kuruj, zdrowie najważniejsze ;:108

Widzę, że zaskoczył Cię widok My Girl, mnie też zawsze czaruje jak kwitnie masą kwiatów. Wielkokwiatowa ona chyba tylko jest ze względu na wielkość kwiatów, bo potrafią być naprawdę wielkie, ale kwitnie jak wysoka rabatówka. Łodyżki zakończone masą dorodnych pąków. To piękna róża na suche, pogodne lato, gdyż po deszczu płatki sklejają się i czasem opadają nie rozwijając się, ale to chyba jest jedyna jej wada.
Mam ja od 2012 roku, wszystkie zimy dobrze przetrwała. Niestety po tej, cięta do ziemi, ale już pięknie odbiła i utworzyła całkiem ładne krzaczki. Krzaczki potrafia urosnąc do 100cm lub nawet nieco wyżej. Jutro wkleję fotki
Specjalnie dla Ciebie ;:196 My Girl z ubiegłego roku

Obrazek

Obrazek

Dorotko mamy te same przemyślenia ;:108 , też ostatnio mówiłam, że byłoby dla wszystkich najlepiej, gdyby w nocy padało a w dzień świeciło słonko ;:333 , ale widać siły natury są innego zdania, niestety ;:224 .
Zawsze czekam na pierwsze kwitnienie "pustaczków", bo są jak piszesz zjawiskowe.

Ewuniu /Inka52to znaczy, że to nie Fisherman's Friend bo nie zauważyłam u niego większej ilości kolców. Na ostatnim zdjęciu dobrze widać jeden z pędów. Liście raczej matowe. A co byście powiedziały na The Prince lub Tradescant?. Może macie którąś z nich? U mnie taki kolczatek to L.D. Braithwaite ;:333 .

Alegoria zawsze jesteś mile widziana ;:196 . Ta ślicznotka to "patyczkowa", prawdopodobnie Bremer Stadmusikanten :) , ale na sto procent będę mogła powiedzieć dopiero jak podrośnie. Zakwitła jednym kwiatuszkiem ale, żeby nie osłabiać maleńkiej roślinki, kwiatuszek stoi w wazoniku ;:333 i zdobi mieszkanie.
Masz rację, obie róże wymienione przez Ciebie mają to "coś" w sobie. Winchester mnie urzekła swoimi kwiatami, nawet nie umiem dokładnie tego nazwać, są takie delikatne jak skrzydła motyla a przy tym śnieżnobiałe, co przy zieleni lisci i muśniętych różem pąków, daje niesamowity efekt. Jenny też jest taka delikatna. Rośnie pośrodku 2-ch krzaczków Winchester, myślę, że będą się ładnie razem prezentować na rabacie. Czekam z niecierpliwością aby skonfrontować moje wyobrażenie z rzeczywistością. Może nie będę musiała się wstydzić ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
x-al-ia

Post »

daysy ;:168 , bliższe są mi róże doniczkowe, ale jak najbardziej podzielam Twój zachwyt odmianami, które królują w Twoim ogrodzie i do donic absolutnie się nie nadają. Czekam na tegoroczny spektakl kwitnienia. :)
My Girl z ubiegłego roku wygląda zjawiskowo. ;:167
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alegoria bardzo Ci dziękuję ;:196

To prawda My Girl jest zjawiskowa jak kwitnie, gdybym teraz ją sadziła, prawdopodobnie rosłaby pod jakimś okapem, chroniącym ją przed deszczem. Teraz wypada mi tylko wziąć przykład z Dorotki ;:196 i postawić nad nimi wieeelki parasol :D

Dla Ciebie My Girl - wspomnienie ubiegłego roku
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
x-al-ia

Post »

daysy ;:196 bajeczne wspomnienie. Kto wie, może w tym roku będzie jeszcze piękniej... :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od dzisiaj kończy się czas wspomnień, zaczyna się prawdziwy, długo wyczekiwany popis różanych panienek. U mnie niezmiennie ten spektakl rozpoczyna Nevada i M.Hilling

Alegoria to już nie wspomnienia to rzeczywistość, tu i teraz :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wstawię teraz zdjęcia moim nn-ką, może te fotki pomogą w rozszyfrowaniu ich tożsamości :wink:

Obrazek

Tak jak pisałam wcześniej teraz już zdobi mieszkanie, kwiat duży ok.11cm średnica, raczej płaski, raczej bez zapachu.

Obrazek

Grace nadal kwitnie

Obrazek

Jak na razie chyba ostatni kwiat Lavender Blue, trzeba przyznać, że piękna z niej dziewczyna, chociaż jak to u wielkokwiatowych bywa, chciałoby się więcej ich widzieć na krzaczku.

Obrazek

Muszę się pochwalić 1-szym kwiatuszkiem Louis Odier

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Daysy już widzę twoją radość o poranku, też tak mam przed wyjściem do pracy zerkam czy któraś juz na mnie spogląda szerokim okiem ;:306
Sprawdziłam dzisiaj i jest mniej u mnie jak u ciebie.
Powiedz co to za panienka na 3 i 4 zdjęciu :?:
Musisz im dogadzać, że tak się szybko bujnęły do kwitnięcia.

:wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu , żebyś wiedziała, . Wygladałam mniej więcej tak ;:87 ;:87 . Uwielbiam ten poranny widok z kuchennego okna. No i ten zaaapach ... poezja. Jeszcze daleko do pełni kwitnienia a zapach jest wręcz niesamowity.

To jest Nevada Krysiu, nie moja w tym zasługa, że już kwitną, one zaczynają jako jedne z pierwszych swój pokaz.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy cudowności zapodałaś po takim ciężkim dniu jak dzisiaj miałam... Aż zaczęłam się uśmiechać do monitora i ból głowy jakby przechodzi! Wspaniałe obrazy! ;:138 ;:138 ;:138
Grace niesamowita! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”