Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Ja užywam jeszcze florovitu ,raz na tydzień,ziemia nie pamiętam ale raczej z Lidia.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Ziemia z Lidla z mojego doświadczenia ma nieodpowiednie pH. Poza tym jeśli w czasie tak intensywnego wzrostu nawozisz raz na tydzień to ten pomidor jest na głodówce. Florowit 3ml na litr wody raz dziennie. Nie raz na tydzień. Zrzuca kwiaty bo nie ma siły.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie pisz, że raz dziennie, bo podlewanie uwarunkowane jest od wielkości donicy i temperatury. ;:108

Jeden podlewa codziennie, a nawet po dwa/trzy razy, a drugi raz na tydzien.

Nie miałem zamiaru wywoływać negatywnych emocji ale dyskusja na jakiś temat zawsze jest dobra. ;:108

Ja chce tylko pokazać, że częstotliwość podlewania zależna jest od kilku czynników, bo nowicjusze gotowi pomyśleć, że dawke pożywki muszą dać codziennie, nawet jak dni pochmurne, a w doniczkach mokra ziemia.

Jedni trzymają diniczkowce na balkonach, inni w tunelach, a jeszcze inne na wejściu do domu, czy w innych miejscach.

Ja mam moje doniczkowe pomidory w tunelu. Wyjechałem w sobote wcześnie rano na weekend, przez co podlałem je wcześnie rano, by przetrwały moją nieobecność. W sobote smażyło niemiłosiernie, a dziś przyszły chmury i lekki deszczyk. No i jak wróciłem pół godziny temu do domu, to okazało się, że owiędły ale tylko delikatnie dwie sztuki, w donicach 5l. Niektórych, tych w większych pojemnikach nawet nie podlewałem, myśląc, że zrobie to jutro.

W tym tygodni można było zobaczyć jak mocne różnice temperatur są w Polsce, jak ktoś zaglądał do wątku pogodowego. Jedni w nocy mieli 23st, a inni zaledwie w okolicy 10st. Zgadzam się, że latem podlewać będzie trzeba codziennie ale teraz to różnie bywa.
monika 2014
200p
200p

Post »

otojolka pisze:Ziemia z Lidla z mojego doświadczenia ma nieodpowiednie pH. Poza tym jeśli w czasie tak intensywnego wzrostu nawozisz raz na tydzień to ten pomidor jest na głodówce. Florowit 3ml na litr wody raz dziennie. Nie raz na tydzień. Zrzuca kwiaty bo nie ma siły.
Albo z lidla albo z biedronki,raz z kauflandu ,na następny rok będę sobie pisać w jakiej donicy jaka ziemia:),jedna jest taka że jak się ją podleje to jest jakaś inna taka glinowata papka,te inne widać inaczej wyglądają.,ale człowiek się uczy na błędach.Co do florovitu myślałam że raz na tydzień starczy jak pisze na etykiecie,w tamtym roku miałam inne pomidorki ,ale też dawałam raz na tydzień i rosły niezle,niemiałam problemu z liśćiami.Co do podlewania to podlewam rano/do południa zanim słońce zacznie grzać, z tego co czytałam niemożna podlewać w słońcu i wieczorem tak?To jak najlepiej?
Dzisiaj więcej białych plamek znalazłam na liściach,to będę teraz podlewać raz dziennie florovitem jak piszecie tak?
x-o-a
---

Post »

Raz dziennie jeśli mają sucho. Jeśli ziemia nie wyschła to nie. Jeśli musisz podlać dwa razy dziennie to raz nawozem a raz bez. Te pomidory mają większe widać zapotrzebowanie. Lepiej podlewać mniejszą dawką a częściej. Jak im dajesz jednorazowo np. 10ml nawozu to przy tych upałach stężenie nawozu rośnie wraz z wyparowywaniem wody. Możesz mieć wtedy zasolone podłoże. Nigdy nie dajesz nawozu na słońcu. Ja podlewam około osiemnastej.
monika 2014
200p
200p

Post »

otojolka pisze:Raz dziennie jeśli mają sucho. Jeśli ziemia nie wyschła to nie. Jeśli musisz podlać dwa razy dziennie to raz nawozem a raz bez. Te pomidory mają większe widać zapotrzebowanie. Lepiej podlewać mniejszą dawką a częściej. Jak im dajesz jednorazowo np. 10ml nawozu to przy tych upałach stężenie nawozu rośnie wraz z wyparowywaniem wody. Możesz mieć wtedy zasolone podłoże. Nigdy nie dajesz nawozu na słońcu. Ja podlewam około osiemnastej.
A czy te białę plamy to może być niedobór czegoś.,Teraz ja mam słońce do 20/21 :)
x-o-a
---

Post »

Przy tych upałach to mogą być poparzenia słoneczne.
monika 2014
200p
200p

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod. joaker.

Myslałam też bo było tylko na tych na balkonie,ale dzisiaj zauważyłam też na parapecie w domu na innym,a chyba przez okno mniej grzeje wydaje mi się.W tamty roku mje pomidory też stały w słońcu po 7 godz i było ok,ale tym może szkodzą.To jak mam zrobić trzymać je w tym słońcu czy po jakimś czasie dać w cień.
x-o-a
---

Post »

One się przyzwyczają a i dni będą różne. Jeśli mają niedobór składników lub niewłaściwe pH to tym bardziej palące słońce im szkodzi. Jak będą silniejsze dadzą radę.
gosialaw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2015, o 13:20

Post »

Ponieważ jestem totalnym laikiem, mam pytanie do mądrych głów :roll:
w tym roku po raz pierwszy uprawiam pomidory: malinowy, krakus oraz maskotki- wszystkie w donicach na balkonie prowadzone na 1 pęd ( jestem taka mądra, bo poczytałam forum hehe :D )
Karłowych nie ruszam, oberwalam tylko dolne liscie, rosną jak chcą, zaczynają kwitnąc.
krakus i malina mają liczne wilki- czy poobrywac wszystkie? Do jakiej wysokosci?
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Gosiu jeśli prowadzisz pomidory na jeden pęd to obrywasz wszystkie wilki.
Aga
gosialaw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2015, o 13:20

Post »

Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź
idę w takim razie obrywac :wit
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Witam serdecznie :wit
Mam pytanie do : forumowicz ale i innych forumowiczów
Na załączonych zdjęciach przedstawiam moje pomidory koktajlowe chodzi mi o największy z nich tj. Pearl Garden (bo taka miał tabliczkę znamieniową w szkółce warzywnej) czy powinnam zredukować mu ilość liści są dość duże a on sam rośnie jak szalony :lol:
Czy zostawić go samego sobie - jeśli chodzi oczywiście o rozrost :wink:

Tu obecne zdjęcia :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to zdjęcia dokładnie z przed miesiąca : nasadzenie 06-05-2015
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie znam tej odmiany pomidora,ale wydaje mi się, że na depilację jest za wcześnie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Również nie znam tej odmiany. Krzak jest jednak w super kondycji i zgadzam się z forumowicz, że na jakiekolwiek manewry z nim za wcześnie. Poczekaj aż grono zawiąże i zaczną pomidorki rosnąć. :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”