Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Jeśli myślę liczę to:
Skoro nawóz ma NPK 5:7:9, a wartości przeliczamy wg azotu, to należy go dać 2.4ml na litr wody, wtedy otrzymujemy odpowiednio:
N-120
P-168
K-216

A wartości graniczne wynoszą odpowiednio:
N-90-120
P-138-184
K-240-300

Czyli będzie za mało potasu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Maraga, może zmień kolejność i najpierw wykorzystaj te
morze kwiatów
, a dopiero później florovit. Jak zostanie florovit, to wykorzystasz go do uprawy w donicach, jeśli będziesz uprawiać. Bo tamten drugi, właśnie w porze owocowania ten jego niedobór potasu się może ukazać.
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

BobejGS napisał(a):
Jeśli myślę liczę to:
Skoro nawóz ma NPK 5:7:9, a wartości przeliczamy wg azotu, to należy go dać 2.4ml na litr wody, wtedy otrzymujemy odpowiednio:
N-120
P-168
K-216
Nie,nie
N-120
P-73
K-179
Aby dojść do Przynajmniej wartości granicznych należałby dać Florovitu 4.4 ml na litr wody.Fosfor byłby minimum a potas nieznacznie więcej.

Ponieważ zostały zakwestionowane Twoje wyliczenia, to byłoby dobrze, abyś przedstawił swój tok rozumowania.
Moderator- jokaer.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

We wszelkich rozważaniach dotyczących nawożenia pomidorów w pojemnikach proszę nie zapominać, że jeśli zastosowano podłoże z 0,6 kg/m3 nawozu YM complex , to jest w nim ponad 2 g potasu w przykładowej objętości 20 l, który stanowi bufor, który roślina może spożytkować w razie większego zapotrzebowania niż ilość dostarczana na bieżąco lub odwrotnie ilość niewykorzystana z dostarczonego nawozu zwiększa zawartość startową składników.

Widzę, że post demeter ponownie się pojawił, więc wyjaśniam:

- nawóz o zawartości procentowej NPK o jakim tu mowa zawiera odpowiednio 5;7;9 procent składników. Znaczy to, że w jednym litrze tego nawozu jest zawarte 50 g azotu, 70 g fosforu jako P2O5 i 90 g potasu jako K20. Jeżeli to wyrazimy w miligramach na mililitr będzie oznaczało, że 1 cm3 tego nawozu zawiera odpowiednio 50 mg azotu, 70 mg fosforu jako P2O5 i 90 mg potasu jako K2O.

Zatem jak łatwo wyliczyć proponowana dawka 4, 4 ml tego nawozu dana do 1 l wody będzie zawierać :

4,4 x 50 = 220 mg/l azotu; 4,4 x 70 = 298 mg/l fosforu jako P2O5 i 4,4 x 90 = 396 mg/l potasu jako K2O

Wartości więc podane przez demeter są totalną bzdurą.

Oczekuję zdecydowanej reakcji Administracji Forum
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Błażej!

Dzięki za podpowiedż.
Część pomidorków podlana tym od"morza kwiatów" przed południem.A teraz resztę miałam podlać Florowitem.To jednak się wstrzymam.
Ogólnie to od wczoraj wróciły do domu z tunelu foliowego.
I przynajmniej do niedzieli tutaj będą.Choć mają mniej słońca.

Demeter i forumowicz dzięki za zainteresowanie.
Do nawożenia podchodzę ostrożnie.Może to za mało było ale brałam 2 ml na 1 litr wody deszczówki.
I to 1 raz od pikowania,a trochę już czasu upłynęło.

Szkoda,że zrobiło się zimno w nocy bo było widać różnicę dzień po dniu.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

demeter, może podzielisz się z nami w jaki sposób to wyliczyłeś?
Pozdrawiam, Jacek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

demeter Pewnie stosujesz większe stężenia nawozów do warzyw na handel,mnie to nie obchodzi. .Napisałem "circa" a to znaczy blisko,około.Wliczając te kilka garści saletry proponowanej przez Ciebie ,będzie w sam raz. ;:144 .Twoje racje się nie bronią.Jak na razie jesteś osamotniony w swoich teoriach.
.......tekst nie na temat usunięty- mod. jokaer
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Wyjdzie z tego nawóz coś ala Azofoska tylko, że kilkakrotnie droższy.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Myślę, że najlepiej będzie jeśli Demeter przedstawi swe wyliczenia i argumenty,
dlaczego uważa, że właśnie jego recepta na nawożenie pomidorów jest słuszna.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli ktoś weźmie na poważnie i zacznie fertygowac swoje rozsady taką ilością nawozu, to może ona takiego eksperymentu nie przeżyć.

I to jest sedno sprawy .
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p

Post »

forumowicz pisze:We wszelkich rozważaniach dotyczących nawożenia pomidorów w pojemnikach proszę nie zapominać, że jeśli zastosowano podłoże z 0,6 kg/m3 nawozu YM complex , to jest w nim ponad 2 g potasu w przykładowej objętości 20 l, który stanowi bufor, który roślina może spożytkować w razie większego zapotrzebowania niż ilość dostarczana na bieżąco lub odwrotnie ilość niewykorzystana z dostarczonego nawozu zwiększa zawartość startową składników.

Widzę, że post demeter ponownie się pojawił, więc wyjaśniam:

- nawóz o zawartości procentowej NPK o jakim tu mowa zawiera odpowiednio 5;7;9 procent składników. Znaczy to, że w jednym litrze tego nawozu jest zawarte 50 g azotu, 70 g fosforu jako P2O5 i 90 g potasu jako K20. Jeżeli to wyrazimy w miligramach na mililitr będzie oznaczało, że 1 cm3 tego nawozu zawiera odpowiednio 50 mg azotu, 70 mg fosforu jako P2O5 i 90 mg potasu jako K2O.

Zatem jak łatwo wyliczyć proponowana dawka 4, 4 ml tego nawozu dana do 1 l wody będzie zawierać :

4,4 x 50 = 220 mg/l azotu; 4,4 x 70 = 298 mg/l fosforu jako P2O5 i 4,4 x 90 = 396 mg/l potasu jako K2O

Wartości więc podane przez demeter są totalną bzdurą.

Oczekuję zdecydowanej reakcji Administracji Forum
Oto moje wyliczenia
N-50
P2O5-70
K2O-90

Zalecana dawka nawozu przeze mnie 4,4

N-50 x 4,4 = 220
P-70 x 0,44 x 4,4 = 135
K-90 x 0,83 x 4,4 = 328
Ponieważ skłąd nawozów czesto podawany jestw formie tlenkowej,ważna jest znajomość wskaźników pozwalających na wyliczenie zawartości czystego składnika:
K2O X 0,83 = K
K X 1,20 = K2O
P2O5 X 0,44 = P
P X 2,30 = P2O5
MgO X 0,6 = Mg
Mg x 1,66 = MgO
CaO x 0,71 = Ca
Ca x 1,40 = CaO
SO3 x 0,4 = S
S X 2 = SO2
S X 2,5 = SO3
S X 3 = 3O4

W ten sposób jak to wylicza forumowicz NIGDY się nie stosuje w komponowaniu pożywki.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

demeter pisze:Ponieważ skłąd nawozów czesto podawany jestw formie tlenkowej,ważna jest znajomość wskaźników pozwalających na wyliczenie zawartości czystego składnika:
No ważna jest ta znajomość !!

Przeliczyłeś fosfor i potas na czyste składniki
demeter pisze:P-70 x 0,44 x 4,4 = 135
K-90 x 0,83 x 4,4 = 328
To przypominam Ci, że liczby graniczne w czystym składniku wynoszą odpowiednio

P- 60-80 mg/l; K- 200-250 mg/l
demeter pisze:W ten sposób jak to wylicza forumowicz NIGDY się nie stosuje w komponowaniu pożywki.
A ja myślę, że jesteś masochistą. Liczby graniczne dla pomidora są jedne, a nawozów multum. Po co więc przeliczać każdy nawóz na czyste składniki po to, by porównać z liczbami granicznymi skoro można to zrobić raz z liczbami granicznymi i można porównywać je z dowolnym nawozem bez konieczności przeliczania za każdym razem. Jeśli tak wyliczasz pożywki u siebie jak tu wyliczyłeś owe 4,4 ml/l nawozu,to niech Pan Bóg ma w opiece te twoje pomidory, ciebie i tych co te pomidory jedzą

Wracając do tematu

Jak się mają do liczb granicznych wyliczone przez Ciebie ilości potasu i fosforu w czystym składniku ?

Chyba, że w lubelskim obowiązują inne liczy graniczne a cały ten Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach trzeba wystrzelić w kosmos.
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p

Post »

A to, że siewki i rozsada wymagają bardziej stężonej pożywki niż rośliny starsze wynika nie z tego, że mają większe zapotrzebowanie na minerały ale dlatego, że ich korzenie są jeszcze słabe, niedorozwinięte więc mało wydajne w absorpcji soli mineralnych czyli koniecznie trzeba je ??wspomóc?? mocną pożywką.
Niedozwolone jest stosowanie bardziej rozcieńczonej ponieważ to spowoduje wybiegnięcie siewek czyli chorobliwe wydłużenie podliścieniowych łodyżek (z powodu niedoborów minerałów).
A normy które podał forumowicz są normami dla rozsady na wełnkie mineralnej gdzie wcześniej jest nasączona kostka o odpowiednim stężeniu.
A dlaczego wszyscy tu zalecają nie podlewać sadzonek aż podłoże przeschnie?Aby zwiekszyć stężenie soli mineralnych w podłozu.
A podlewajcie normalnie sadzonki słabo stęzonym roztworem aby zawsze miała lekko wilgotno i wybiegnie aż miło.
I wiadomo nie od dziś ze pomidor smaczniejszy i słodszy jak ma w sobie więcej składników pokarmowych a nadmiar wody to trawiasty.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Czyli podlewanie stężonymi nawozami młodych siewek jest zalecane? ;:oj W takim razie czemu wszystkie podłoża do wysiewów i pikowania mają zmniejszoną dawkę nawozów startowych ? Producenci się nie znają ? Wątpię.
Mam taką zasadę:jeśli ileś tam osób mówi mi,że jestem pijany,to idę do domu i śpię. Nie kłócę się ,że jestem trzeźwy.Dobra zasada,polecam. ;:108
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p

Post »

kaLo pisze:Czyli podlewanie stężonymi nawozami młodych siewek jest zalecane? ;:oj W takim razie czemu wszystkie podłoża do wysiewów i pikowania mają zmniejszoną dawkę nawozów startowych ? Producenci się nie znają ? Wątpię.
Mam taką zasadę:jeśli ileś tam osób mówi mi,że jestem pijany,to idę do domu i śpię. Nie kłócę się ,że jestem trzeźwy.Dobra zasada,polecam. ;:108
Myśl to nie boli.