Czym nawozić pomidory-cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Jeśli myślę liczę to:
Skoro nawóz ma NPK 5:7:9, a wartości przeliczamy wg azotu, to należy go dać 2.4ml na litr wody, wtedy otrzymujemy odpowiednio:
N-120
P-168
K-216
A wartości graniczne wynoszą odpowiednio:
N-90-120
P-138-184
K-240-300
Czyli będzie za mało potasu.
Skoro nawóz ma NPK 5:7:9, a wartości przeliczamy wg azotu, to należy go dać 2.4ml na litr wody, wtedy otrzymujemy odpowiednio:
N-120
P-168
K-216
A wartości graniczne wynoszą odpowiednio:
N-90-120
P-138-184
K-240-300
Czyli będzie za mało potasu.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Maraga, może zmień kolejność i najpierw wykorzystaj te
, a dopiero później florovit. Jak zostanie florovit, to wykorzystasz go do uprawy w donicach, jeśli będziesz uprawiać. Bo tamten drugi, właśnie w porze owocowania ten jego niedobór potasu się może ukazać.morze kwiatów
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
BobejGS napisał(a):
N-120
P-73
K-179
Aby dojść do Przynajmniej wartości granicznych należałby dać Florovitu 4.4 ml na litr wody.Fosfor byłby minimum a potas nieznacznie więcej.
Ponieważ zostały zakwestionowane Twoje wyliczenia, to byłoby dobrze, abyś przedstawił swój tok rozumowania.
Moderator- jokaer.
Nie,nieJeśli myślę liczę to:
N-120
P-168
K-216
N-120
P-73
K-179
Aby dojść do Przynajmniej wartości granicznych należałby dać Florovitu 4.4 ml na litr wody.Fosfor byłby minimum a potas nieznacznie więcej.
Ponieważ zostały zakwestionowane Twoje wyliczenia, to byłoby dobrze, abyś przedstawił swój tok rozumowania.
Moderator- jokaer.
We wszelkich rozważaniach dotyczących nawożenia pomidorów w pojemnikach proszę nie zapominać, że jeśli zastosowano podłoże z 0,6 kg/m3 nawozu YM complex , to jest w nim ponad 2 g potasu w przykładowej objętości 20 l, który stanowi bufor, który roślina może spożytkować w razie większego zapotrzebowania niż ilość dostarczana na bieżąco lub odwrotnie ilość niewykorzystana z dostarczonego nawozu zwiększa zawartość startową składników.
Widzę, że post demeter ponownie się pojawił, więc wyjaśniam:
- nawóz o zawartości procentowej NPK o jakim tu mowa zawiera odpowiednio 5;7;9 procent składników. Znaczy to, że w jednym litrze tego nawozu jest zawarte 50 g azotu, 70 g fosforu jako P2O5 i 90 g potasu jako K20. Jeżeli to wyrazimy w miligramach na mililitr będzie oznaczało, że 1 cm3 tego nawozu zawiera odpowiednio 50 mg azotu, 70 mg fosforu jako P2O5 i 90 mg potasu jako K2O.
Zatem jak łatwo wyliczyć proponowana dawka 4, 4 ml tego nawozu dana do 1 l wody będzie zawierać :
4,4 x 50 = 220 mg/l azotu; 4,4 x 70 = 298 mg/l fosforu jako P2O5 i 4,4 x 90 = 396 mg/l potasu jako K2O
Wartości więc podane przez demeter są totalną bzdurą.
Oczekuję zdecydowanej reakcji Administracji Forum
- nawóz o zawartości procentowej NPK o jakim tu mowa zawiera odpowiednio 5;7;9 procent składników. Znaczy to, że w jednym litrze tego nawozu jest zawarte 50 g azotu, 70 g fosforu jako P2O5 i 90 g potasu jako K20. Jeżeli to wyrazimy w miligramach na mililitr będzie oznaczało, że 1 cm3 tego nawozu zawiera odpowiednio 50 mg azotu, 70 mg fosforu jako P2O5 i 90 mg potasu jako K2O.
Zatem jak łatwo wyliczyć proponowana dawka 4, 4 ml tego nawozu dana do 1 l wody będzie zawierać :
4,4 x 50 = 220 mg/l azotu; 4,4 x 70 = 298 mg/l fosforu jako P2O5 i 4,4 x 90 = 396 mg/l potasu jako K2O
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażej!
Dzięki za podpowiedż.
Część pomidorków podlana tym od"morza kwiatów" przed południem.A teraz resztę miałam podlać Florowitem.To jednak się wstrzymam.
Ogólnie to od wczoraj wróciły do domu z tunelu foliowego.
I przynajmniej do niedzieli tutaj będą.Choć mają mniej słońca.
Demeter i forumowicz dzięki za zainteresowanie.
Do nawożenia podchodzę ostrożnie.Może to za mało było ale brałam 2 ml na 1 litr wody deszczówki.
I to 1 raz od pikowania,a trochę już czasu upłynęło.
Szkoda,że zrobiło się zimno w nocy bo było widać różnicę dzień po dniu.
Dzięki za podpowiedż.
Część pomidorków podlana tym od"morza kwiatów" przed południem.A teraz resztę miałam podlać Florowitem.To jednak się wstrzymam.
Ogólnie to od wczoraj wróciły do domu z tunelu foliowego.
I przynajmniej do niedzieli tutaj będą.Choć mają mniej słońca.
Demeter i forumowicz dzięki za zainteresowanie.
Do nawożenia podchodzę ostrożnie.Może to za mało było ale brałam 2 ml na 1 litr wody deszczówki.
I to 1 raz od pikowania,a trochę już czasu upłynęło.
Szkoda,że zrobiło się zimno w nocy bo było widać różnicę dzień po dniu.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
demeter, może podzielisz się z nami w jaki sposób to wyliczyłeś?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
demeter Pewnie stosujesz większe stężenia nawozów do warzyw na handel,mnie to nie obchodzi. .Napisałem "circa" a to znaczy blisko,około.Wliczając te kilka garści saletry proponowanej przez Ciebie ,będzie w sam raz.
.Twoje racje się nie bronią.Jak na razie jesteś osamotniony w swoich teoriach.
.......tekst nie na temat usunięty- mod. jokaer

.......tekst nie na temat usunięty- mod. jokaer
Wyjdzie z tego nawóz coś ala Azofoska tylko, że kilkakrotnie droższy.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Myślę, że najlepiej będzie jeśli Demeter przedstawi swe wyliczenia i argumenty,
dlaczego uważa, że właśnie jego recepta na nawożenie pomidorów jest słuszna.
dlaczego uważa, że właśnie jego recepta na nawożenie pomidorów jest słuszna.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Jeśli ktoś weźmie na poważnie i zacznie fertygowac swoje rozsady taką ilością nawozu, to może ona takiego eksperymentu nie przeżyć.
I to jest sedno sprawy .
I to jest sedno sprawy .
- demeter
- 100p
Oto moje wyliczeniaforumowicz pisze:We wszelkich rozważaniach dotyczących nawożenia pomidorów w pojemnikach proszę nie zapominać, że jeśli zastosowano podłoże z 0,6 kg/m3 nawozu YM complex , to jest w nim ponad 2 g potasu w przykładowej objętości 20 l, który stanowi bufor, który roślina może spożytkować w razie większego zapotrzebowania niż ilość dostarczana na bieżąco lub odwrotnie ilość niewykorzystana z dostarczonego nawozu zwiększa zawartość startową składników.
N-50
P2O5-70
K2O-90
Zalecana dawka nawozu przeze mnie 4,4
N-50 x 4,4 = 220
P-70 x 0,44 x 4,4 = 135
K-90 x 0,83 x 4,4 = 328
Ponieważ skłąd nawozów czesto podawany jestw formie tlenkowej,ważna jest znajomość wskaźników pozwalających na wyliczenie zawartości czystego składnika:
K2O X 0,83 = K
K X 1,20 = K2O
P2O5 X 0,44 = P
P X 2,30 = P2O5
MgO X 0,6 = Mg
Mg x 1,66 = MgO
CaO x 0,71 = Ca
Ca x 1,40 = CaO
SO3 x 0,4 = S
S X 2 = SO2
S X 2,5 = SO3
S X 3 = 3O4
W ten sposób jak to wylicza forumowicz NIGDY się nie stosuje w komponowaniu pożywki.
No ważna jest ta znajomość !!demeter pisze:Ponieważ skłąd nawozów czesto podawany jestw formie tlenkowej,ważna jest znajomość wskaźników pozwalających na wyliczenie zawartości czystego składnika:
Przeliczyłeś fosfor i potas na czyste składniki
To przypominam Ci, że liczby graniczne w czystym składniku wynoszą odpowiedniodemeter pisze:P-70 x 0,44 x 4,4 = 135
K-90 x 0,83 x 4,4 = 328
P- 60-80 mg/l; K- 200-250 mg/l
A ja myślę, że jesteś masochistą. Liczby graniczne dla pomidora są jedne, a nawozów multum. Po co więc przeliczać każdy nawóz na czyste składniki po to, by porównać z liczbami granicznymi skoro można to zrobić raz z liczbami granicznymi i można porównywać je z dowolnym nawozem bez konieczności przeliczania za każdym razem. Jeśli tak wyliczasz pożywki u siebie jak tu wyliczyłeś owe 4,4 ml/l nawozu,to niech Pan Bóg ma w opiece te twoje pomidory, ciebie i tych co te pomidory jedządemeter pisze:W ten sposób jak to wylicza forumowicz NIGDY się nie stosuje w komponowaniu pożywki.
Wracając do tematu
Jak się mają do liczb granicznych wyliczone przez Ciebie ilości potasu i fosforu w czystym składniku ?
Chyba, że w lubelskim obowiązują inne liczy graniczne a cały ten Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach trzeba wystrzelić w kosmos.
- demeter
- 100p
A to, że siewki i rozsada wymagają bardziej stężonej pożywki niż rośliny starsze wynika nie z tego, że mają większe zapotrzebowanie na minerały ale dlatego, że ich korzenie są jeszcze słabe, niedorozwinięte więc mało wydajne w absorpcji soli mineralnych czyli koniecznie trzeba je ??wspomóc?? mocną pożywką.
Niedozwolone jest stosowanie bardziej rozcieńczonej ponieważ to spowoduje wybiegnięcie siewek czyli chorobliwe wydłużenie podliścieniowych łodyżek (z powodu niedoborów minerałów).
A normy które podał forumowicz są normami dla rozsady na wełnkie mineralnej gdzie wcześniej jest nasączona kostka o odpowiednim stężeniu.
A dlaczego wszyscy tu zalecają nie podlewać sadzonek aż podłoże przeschnie?Aby zwiekszyć stężenie soli mineralnych w podłozu.
A podlewajcie normalnie sadzonki słabo stęzonym roztworem aby zawsze miała lekko wilgotno i wybiegnie aż miło.
I wiadomo nie od dziś ze pomidor smaczniejszy i słodszy jak ma w sobie więcej składników pokarmowych a nadmiar wody to trawiasty.
Niedozwolone jest stosowanie bardziej rozcieńczonej ponieważ to spowoduje wybiegnięcie siewek czyli chorobliwe wydłużenie podliścieniowych łodyżek (z powodu niedoborów minerałów).
A normy które podał forumowicz są normami dla rozsady na wełnkie mineralnej gdzie wcześniej jest nasączona kostka o odpowiednim stężeniu.
A dlaczego wszyscy tu zalecają nie podlewać sadzonek aż podłoże przeschnie?Aby zwiekszyć stężenie soli mineralnych w podłozu.
A podlewajcie normalnie sadzonki słabo stęzonym roztworem aby zawsze miała lekko wilgotno i wybiegnie aż miło.
I wiadomo nie od dziś ze pomidor smaczniejszy i słodszy jak ma w sobie więcej składników pokarmowych a nadmiar wody to trawiasty.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czyli podlewanie stężonymi nawozami młodych siewek jest zalecane?
W takim razie czemu wszystkie podłoża do wysiewów i pikowania mają zmniejszoną dawkę nawozów startowych ? Producenci się nie znają ? Wątpię.
Mam taką zasadę:jeśli ileś tam osób mówi mi,że jestem pijany,to idę do domu i śpię. Nie kłócę się ,że jestem trzeźwy.Dobra zasada,polecam.

Mam taką zasadę:jeśli ileś tam osób mówi mi,że jestem pijany,to idę do domu i śpię. Nie kłócę się ,że jestem trzeźwy.Dobra zasada,polecam.

- demeter
- 100p
Myśl to nie boli.kaLo pisze:Czyli podlewanie stężonymi nawozami młodych siewek jest zalecane?W takim razie czemu wszystkie podłoża do wysiewów i pikowania mają zmniejszoną dawkę nawozów startowych ? Producenci się nie znają ? Wątpię.