Ogród Andzi cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Andzi cz.3
Aniu, ale masz fajnie. Śnieg przykrył roślinki u Ciebie a u mnie sam mróz. Clematis ma piękne pełne kwiaty. U mnie jeszcze nie wszystkie odmiany zakwitły w pełnej wersji.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu u Ciebie śnieżne widoczki,jak ładnie wyglądają roślinki pod pierzynką
Clematis Mazury już kiedyś miałam na niego oko,Bałtyk jeszcze mi chodzi wciąż po głowie
Orlik pełny cudo
Pozdrawiam serdecznie

Clematis Mazury już kiedyś miałam na niego oko,Bałtyk jeszcze mi chodzi wciąż po głowie

Orlik pełny cudo

Pozdrawiam serdecznie
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Aniu, zima w Twoim ogrodzie cudnie okryła roslinki. Teraz juz po nim tylko fotki zostały , pewnie jeszcze wróci... Mróz trzyma, chociaż deszczowo dzisiaj. Twoje ogniki bardzo lubię, zainspirowały mnie i też tej jesieni posadziłam sobie 2 szt.
Kolumnowe, czerwone - to chyba takie jak Twoje ?
Klematis Mazury niezły przystojniak , widzę, że ma duże kwiaty , ładniusi
Co do kretów... ja mam bardzo dobry sposób, wkładam w ich "dziurki" kulki molowe, a tak po 2 szt. Dłuugo nie wraca krecik do tego korytarza, jakiś czas jest spokój. Łazi wtedy innymi ścieżkami, ale tu gdzie konkretnie ja nie chcę, to go nie ma.Polecam kulki molowe

Klematis Mazury niezły przystojniak , widzę, że ma duże kwiaty , ładniusi

Co do kretów... ja mam bardzo dobry sposób, wkładam w ich "dziurki" kulki molowe, a tak po 2 szt. Dłuugo nie wraca krecik do tego korytarza, jakiś czas jest spokój. Łazi wtedy innymi ścieżkami, ale tu gdzie konkretnie ja nie chcę, to go nie ma.Polecam kulki molowe

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anuś
Zimowy ogród całkie
m urokliwy..I chyba więcej masz śniegu niż u mnie..u mnie deko na trawie
Róże cudne,,
Powojnik Mazury bardzo mi się spodobał .cudny duży,pełny kwiatuch ,kolorek też ładny..
Może mi się gdzieś trafi, to od razu go kupię
I bardzo bardzo dziękuję za mega przesyłkę nasionek , dobra kobieto!!;:cm

Zimowy ogród całkie

Róże cudne,,
Powojnik Mazury bardzo mi się spodobał .cudny duży,pełny kwiatuch ,kolorek też ładny..
Może mi się gdzieś trafi, to od razu go kupię

I bardzo bardzo dziękuję za mega przesyłkę nasionek , dobra kobieto!!;:cm
Soniu
na powojniki za bardzo się nie nastawiam, myszowate ulubiły sobie odmiany bylinowe...w miejscu posadzenia pnącza zostają tylko puste dziury z fruwającą górną częścią, przypiętą do palika. Zostało jeszcze siedem różnych odmian, dobrze się już ukorzeniły...może przetrwają i zaczną rosnąć.
Madziu
tamten śnieg szybko się stopił. Dzisiaj zaczął sypać od nowa, mam nadzieję że zostanie na dłużej...nadają ujemne temperatury, nawet do -30*C. Przerażająca opcja, róże nie wiem jak to zniosą. Pnączy nie mam zamiaru więcej sadzić, teraz nastawiam się na byliny...nic innego się nie zmieści.
Annes 77
orliki dawno temu zostały wysiane z nasion, rosną teraz w różnych miejscach...są nie do opanowania...zawsze gdzieś jakiś urośnie, chociaż kolory są inne od tych wysianych z torebki. Orlik Nora barlow ładnie wygląda pod warunkiem że zielone gąsienice nie zjedzą przez noc liści
paskudy jedne.
iwwa
ogniki koniecznie czymś opatul, są wrażliwe na zimne wiatry...jeśli przemarzną nie zakwitną. Odbiją od korzenia tylko na kwiaty i owoce trzeba czekać do następnego roku. Ten na foto trafił na dobre miejsce, osłonięty jest z dwu stron żywopłotem z iglaków...ma ciepło, w miejscu przewiewnym co roku umarzał do granicy śniegu. Co roku wzrost jest minimalnie ograniczany po szerokości, do góry za to wystrzelił na trzy metry.
Aktualne foto...sypie śnieg....

Aneczka
życzę powodzenia z wysiewami

Madziu

Annes 77

iwwa

Aktualne foto...sypie śnieg....

Aneczka

-
U mnie też tak sypie, włączyłam akumulator od aparatu i może w weekend przejdę się na jakiś zimowy spacerek. Aleś mnie wystraszyła tym -30. Oby się to nie sprawdziło. Póki co, u mnie na działce przewidują max -11. I oby tak zostało.
Madziu
w takim razie czekam na zimowe fotografie ogrodu. Mróz roślinom nie zaszkodzi pod taką warstwą śniegu, nawet jeśli będzie większy.
Zaopatrzyłam się w nasiona na nowy sezon....

Część nasion jest na taśmach, pierwszy raz będą tak posadzone
Rzodkiewki, cebula, papryka...będzie kolorowo na talerzu

Zaopatrzyłam się w nasiona na nowy sezon....

Część nasion jest na taśmach, pierwszy raz będą tak posadzone

-
Ogrodu to nie mam sfotografowanego. Nie byłam na razie na działce. Jedynie miastową okolicę miałam obfocić. Sporo tu mam przyrody. Ale w końcu nie poszłam na ten spacer. A teraz śniegu zmalało i zszarzał. Brzydko to wygląda.
Co to takie kolorowe, jak cebula wygląda? Sporo nasionek . Ja też dziś pierwsze nasiona kupiłam. Ale nie na wysiew teraz. Marchew i ogórki. Od tak, dla poprawienia humoru.
Co to takie kolorowe, jak cebula wygląda? Sporo nasionek . Ja też dziś pierwsze nasiona kupiłam. Ale nie na wysiew teraz. Marchew i ogórki. Od tak, dla poprawienia humoru.
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Zdążyłam Cię znaleźć przed zamknięciem wątku. Teraz zaznaczam, żeby do molejnego trafić. I .... sobie u Ciebie pochodzę. Mogę?
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu pięknie jednak ogród przysypany śniegiem wygląda.
Też trochę się z bieli cieszę, bo okrywa śniegowa jednak przed mrozami najlepsza. Kolorowe torebeczki już kuszą, pięknie się przygotowałaś do wysiewów. 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu, ja tylko raz miałam warzywne nasionka na taśmie. Dość spore ułatwienie, nie trzeba przerywać. Ale pamiętaj, żeby mocno podlewać. Nie można dopuścić do przesuszenia taśmy z nasionkami. Jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała, co lepiej....czy taśma, czy klasyczne sianie. Ale tak jak w życiu 

Madziu
tak to cebula...mieszanka odmian kulistych, w kolorze żółtym, białym, czerwonym. Nasiona umieszczone są na 7 m taśmie, w odstępach...nie trzeba przerywać. Rzodkiewka i papryka też jest w mix.

Dorota71
witaj! zapraszam do oglądania
Soniu
warzywa i kwiaty są wysiewane corocznie, część nasion została z ubiegłego roku. Poszukam jeszcze nasion, tytoniu leśnego, margerytek...roślin w białym kolorze.
Małgosiu
czytałam że taśma musi być mokra. Warzywa zawsze były wysiewane w pierwszej połowie Maja, z wilgotnością ziemi było różnie. W tym roku postaram się wysiać wcześniej, ziemia będzie bardziej wilgotna...wschody będą szybsze. Podlewać trzeba niestety konewką...warzywnik jest za daleko, wąż nie sięga tak daleko. Zawsze coś tam urośnie, spiżarnia co roku zapełniona jest przetworami.
W tym roku w planach są weki z patisonami, cukinią będzie więcej sałatek warzywnych. Nasiona na taśmach jak się sprawdzą, będą wysiewane co roku.

Dorota71

Soniu

Małgosiu

W tym roku w planach są weki z patisonami, cukinią będzie więcej sałatek warzywnych. Nasiona na taśmach jak się sprawdzą, będą wysiewane co roku.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu jak tak patrzę na Twoje zakupy z torebkami nasion to nabieram ochoty,żeby już kupować
Papryki jeszcze nie wysiewałam,chyba pod osłonę trzeba tak? Masz może przepis na sałatkę z cukinii?
W tym roku mam też zamiar zaprawić maliny do słoików,kiedy byliśmy wszyscy przeziębieni nagle stwierdziłam,że nie mam malin...
Pozdrowienia

Papryki jeszcze nie wysiewałam,chyba pod osłonę trzeba tak? Masz może przepis na sałatkę z cukinii?
W tym roku mam też zamiar zaprawić maliny do słoików,kiedy byliśmy wszyscy przeziębieni nagle stwierdziłam,że nie mam malin...

Pozdrowienia

- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ooo kochana widzę że nie możesz doczekać się wiosny...już tyle nasion zakupiłaś ...ja jeszcze nie byłam w sklepie nasienniczym nie chcę się kusić za wcześnie...przetwory to dobra rzecz na zimę ja też mam porobione z własnej działki...nie widziałam takiej cebuli miałaś już taką?
Pozdrawiam... Alina .
Aniu
papryka sadzona jest do gruntu, wysiewana jest w Kwietniu...pikowana do wielodoniczek...po 15 Maja sadzonki sadzone są w warzywniku. Papryka wcześnie wysiana i przechowana na parapetach dojrzewa się wcześniej na polu. Kiedyś nasiona wysiewałam za późno, papryki były ale tylko zielone . Od kilku sezonów jest już ok. do pierwszych przymrozków zdążą się wybarwić. Zebrane, pokrojone w paski są zamrożone w woreczkach...przydają się w zimie do różnych potraw. Nasiona można też pozyskać z papryk kupionych w sklepie...nasiona trzeba tylko wysuszyć na grzejniku, wysiać w odpowiednim czasie...wypróbowałam, bez problemu kiełkują.
Przepisy na przetwory z cukinii mam wypróbowane...podam w wątku kulinarnym...jest trochę pisania. Jak wstawię to napisze do Ciebie
Alinko nasiona cebul są wymieszane, umieszczone na taśmie. Można też kupić cebulę dymkę jest taka sama jak ta na taśmie, występuje w różnych kolorach. Co roku w warzywniku rośnie cebula cukrowa, czerwona dodawana do sałatek, zwykła Wolska na dłuższe przechowanie...dodatkowo w obrębie ogrodu rośnie cebula siedmiolatka. Po raz pierwszy kupiłam takie nasiona, wcześniej tylko w prasie ogrodniczej widziałam że takie coś jest produkowane. Teraz dopiero nasiona pokazały się w sklepach.

Przepisy na przetwory z cukinii mam wypróbowane...podam w wątku kulinarnym...jest trochę pisania. Jak wstawię to napisze do Ciebie

Alinko nasiona cebul są wymieszane, umieszczone na taśmie. Można też kupić cebulę dymkę jest taka sama jak ta na taśmie, występuje w różnych kolorach. Co roku w warzywniku rośnie cebula cukrowa, czerwona dodawana do sałatek, zwykła Wolska na dłuższe przechowanie...dodatkowo w obrębie ogrodu rośnie cebula siedmiolatka. Po raz pierwszy kupiłam takie nasiona, wcześniej tylko w prasie ogrodniczej widziałam że takie coś jest produkowane. Teraz dopiero nasiona pokazały się w sklepach.