Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

No i skusiłaś, dzisiaj kupiła dziesięć miniaturowych bratków ;:138 Może się wysieją :wink:
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak samopoczucie..? Nie dajesz się chorobie.. ;:196 ?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aniu, nie choruj!
Jak się dziś czujesz?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i stało się. Za oknem słonko, błękitne niebo, ptaki śpiewają, a mnie ktoś (wiem kto :evil: ) sprzedał grypę ;:14 Za to mam czas w ciągu dnia, by wam odpisać :heja

Aguniu (AgaNet)! Odmian tych bratków jest wiele i zauważyłam, że lubią się między sobą krzyżować. Kupuje je od dawna. Na balkonie oczywiście siały się o tyle, że po jakimś czasie znowu wyrastały w tej samej skrzynce, ale w ogrodzie - sieją się na potęgę. Co jakiś czas znajduję po kilka sadzonek w trawie i przesadzam je na rabaty, by kosiarka nie skosiła również ich. Lubię również te większe, ale one aż tak łatwo się nie rozsiewają. To piękne, wdzięczne kwiaty w sam raz na wiosnę i ... późną jesień. Właściwie kwitną nieprzerwanie, bo ile razy zszedł śnieg to któryś wypuszczał zmaltretowanego kwiatka. Jakie mi się trafią - takie kupuję :D Te, na które zwróciłaś uwagę też mnie ujęły ;:173

Obrazek

Marysiu (Maska)! To pierwiosnki ząbkowane. Mam je od zeszłego roku i byłam zszokowana tym, co zobaczyłam teraz. Myślałam nawet, że to jakaś choroba :;230 Ale w innych wątkach tez takie widziałam... Bratki z nasion także mam zamiar posiać m.in. rococo ;:167

Obrazek

Kasiu (robaczek_Poznan)! Na razie wygląda to nieco smętnie, ale jest porządek, róże są po pierwszym oprysku, więc można spokojnie czekać na sezon. Czekam na nieco wilgotniejszy okres i wówczas dostaną przygotowane już wiórki rogowe :D Muszę przyznać, że i tak jak na ta porę roku wyglądają świetnie ;:224 A już u ich stóp kiełkują przetaczniki, krwawnik kichawiec, złocień maruna, czarnuszka i jeszcze parę innych. Na razie kwitną tylko miodunki, prymulki i przylaszczki na skraju rabat, a szykują się tulipany. Niby połowa marca, a wiele się dzieje...

Obrazek

Lidziu (slila1)! Byłam wczoraj na targu i nie było bratków ;:oj Może raczej w jakimś małym ogrodniczym? Na razie stali tylko z różami, drzewami i krzewami owocowymi oraz cebulami - głownie lilii. I w ten sposób stałam się posiadaczką 4 wielkich cebul lilii tygrysiej :heja Dla Ciebie w podziękowaniu za bażanta mój wczorajszy gość. Nie tak wytworny, ale u mnie każdy jest mile widziany

Obrazek

Jadziu (e-babcia)! Ale dlaczego iryski Cię zaskakują? To jedne z wcześniejszych wiosennych kwiatów

Obrazek

Maryniu (marpa)! Pewnie, że możesz. Niekiedy tak fotografuję piwonie sąsiadki. Rosną i pięknie kwitną w takim bałaganie...

Obrazek

Moniko (vertigo)! Mnie chyba najbardziej podobają się te niebieskie paseczki na dolnych płatkach

Obrazek

Marzenko (Sosenki4)! Świat jest piękny, tylko trzeba patrzeć. Niektórzy patrzą, ale nie widzą ;:185 Dziś taki piękny dzień, a ja leżę ;:223 Ale nic, jutro poczuje się lepiej, to posadzę m.in. hortensję ogrodową Zebra. Nowy nabytek :tan

Obrazek

Jagódko! U mnie też rosną między kostkami bruku. One chyba nie potrzebują jakiś cieplarnianych warunków, bo rosną wszędzie, nawet tam, gdzie ziemi jest niewiele. A są na prawdę prze wdzięczne ;:167 Iryska reticulata Katharine Hodgkin chyba mam tzn. wygląda jak on, bo oczywiście kupiłam go jako irysa. Ma raptem 2 kwiaty, ale mam nadzieję, że z czasem się rozrośnie. Widziałam go w pobliskim sklepie i jak tylko wydobrzeje, to Ci kupię. I przy okazji wizyty mojej u Ciebie (wreszcie) lub Twojej u Tereski (Teniak) sobie odbierzesz. Oczywiście, jak jeszcze będą...OK? Ze zdjęć chciałabym zrobić książkę-album. Ale to wymaga czasu i pomysłu. W maju Agunia ma maturę. Potem pójdzie na studia, to zostanę sama i będę miała -chyba - więcej czasu. Myślę, co z sobą zrobić. Nie jestem przyzwyczajona do braku aktywności. Może studia podyplomowe, doktorat, a może jakiś wolontariat? Sama nie wiem, bo i nie wiem, ile czasu zyskam. Kuruje się i myślę, że już jutro będzie lepiej. Najgorszy ten lejący się z nosa katar :evil:

Obrazek

Justynko (justyna_gl)! Na pewno się wysieją, tylko je zostaw w spokoju. Niech rosną swobodnie. No i nie piel zbyt dokładnie. Z czasem nauczysz się rozpoznawać siewki. Mają takie okrąglutkie mini listeczki :D

Obrazek

Aguniu (aguniada)! Oczywiście, że się nie daje :uszy dziś grzecznie leżę w łóżku, ale mam nadzieję, że jutro już pogrzeje się w słonku. Żadnych prac, ale choć na ławce posiedzę...

Obrazek

Moniko (Monika-Sz)! Nie zmierzam chorować. Dokucza mi w zasadzie wodnisty katar. Leki zażyte. A przez okno słyszę trele ptaków ;:173 Będzie dobrze ;:215

Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Przepiękne foty Aniu :wit
Śliczna wiosna u Ciebie -ach ... ;:167
Nie daj się chorobie ;:196
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Aniu a może masz alergię ,może wapno pomoże, zdrówka i słoneczka życzę :wit ;:3
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo choroby obiad musi być, więc zwlekałam się z łóżka i udałam się do kuchni na dół. Stamtąd już było bardzo niedaleko do ogrodu ;:224 To i mam nowe zdjęcia :tan
Na razie nie za wiele można pokazać. Ogród nie jest nadmiernie atrakcyjny, ale kolorów coraz więcej... Zatem parę widoków z wczesnowiosennego ogrodu w dolinie :tan

Widok po wyjściu na ganek :D

Obrazek

Rabata wzdłuż ścieżki do bramki

Obrazek

Rabata między ta ścieżką ,a pasami prowadzącymi do garażu. Różnica poziomów wnosi około 60 cm

Obrazek

Widok na obie terabaty od strony tarasu

Obrazek

Rabata między wejściem do domu (pod oknem kuchennym) a tarasem

Obrazek

No i nie może zabraknąć stróża domu i ogrodu - Okami z irysami reticulata

Obrazek

Ewo (evluk)! Ale Cię dawno u mnie nie było ;:oj Witam wiosennie :wit Cieszę się, że Ci się podoba ;:196 Co do choroby nadmiernie się nie przejmuję. Nie dam się ;:134

Obrazek

Grażynko (gracha)! Alergię mam od ponad 25 lat i to na pewno nie to. Łamanie w kościach (nawet paliczkach u rąk) charakterystyczne. 2 dni intensywnego leczenia i będę jak nowa ;:333

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wiosna na całego ;:138
Zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukam u mnie tych śliczności a pąki zawiązują jedynie różowe :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam tylko niebieskie :D Ale kombinuję jak to zmienić nie za wielkim kosztem ;:224 Bo niestety przylaszczki tanie nie są ;:185

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak się rozrośnie moja masz zaklepaną :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

A ja zdrowa i w pracy siedzę. Za oknem słońce i piękna pogoda. Na jutro wzięłam wolne, może coś porobię, ale M w domu, więc nie wiem czy czegoś nieogrodowego nie wymyśli.
Mam do posadzenia 26 tujek. Wiem niepopularne na naszym FO, ale potrzebuję się zasłonić, a potem w miarę bezproblemowo pielęgnować ten rejon. Liści mam już dość.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Aniu, wspaniałe kolory tych irysków! U mnie tylko jeden rodzaj, te jasnobłękitne. Ogródek wypieszczony, w zasadzie tylko zielone wyjdzie na patyki i gotowe :) Wypoczywaj i zdrowiej!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”