Aj. Kasiu wiedziałaś kiedy się wybrać na zakupy. A ja miałabym nawet ochotę na tego felka, jednak z powodu chrzcin za dwa tygodnie, muszę sobie na razie odpuścić.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
"niespodzianka w lewitującej misie"
W końcu!
Na pierwszych fotkach kolory z wnętrza/"zewnętrza" płatków, jak z jakichś lodów śmietankowo-truskawkowych, mniam
Ona ma niemal identyczny kolor jak peloric.... Kurcze, ależ to trzeba mieć niefarta, żeby ustrzelić z kilkuset egzemplarzy akurat dwa w tym samym kolorze
Fajnie, że wpadłeś i dzięki za miłe słowa, ale przez ciebie teraz ja jestem głodna
A co do wiatraczka- już wiem z jakim botanikiem mi się kojarzył- z phalaenopsis mannii Toż to prawie to samo...
Kasiu, co to za płótno masz na szybie? przydałby mi sie taki materiał na zazdrostkę bo pasowałby do mojej rolety Gdzie coś takiego dostałaś?
Faktycznie niespodzianka zdaje się być podobna do swojej poprzedniczki ale pożyjemy, zobaczymy trochę mi też przypomina mojego fioletowego, którego ostatnio pokazywałam
Materiał to czyściutki len. Mam go z pracowni tkacko/ hafciarskiej mojej znajomej Nie wiem jak u Ciebie, ale w Warszawie są takie sklepiki które oferują różne wyroby z lnu, w tym też sam materiał z beli ( na metry jak w zwykłym sklepie z tkaninami). Rozejrzyj się u siebie, może coś takiego ustrzelisz. A ten len bardzo mi pasuje, bo ani nie zaciemnia za mocno ani też roślin mi słonko nie pali
Jak będziesz miała problem z kupnem u siebie, daj znać , to coś pomyślimy
Jakto byś nie wpadła??!! Przecież to mannii jak malowany
A tak na poważnie, to tylko jeden z jego kwiatów mi się tak kojarzy, bo ma bardzo wąskie i długie płatki... Mutant taki
myślałam o takiej folii Tomaszu ale nie wiem na ile to faktycznie zdaje egzamin. Poza tym jeśli folia taka pochłania promieniowanie to storczyki nie będą miały takiej wyraźnej różnicy temp. a po trzecie, taki len bardziej mi się podoba
Kasiu u mnie na pewno nie ma takiego sklepu bo tu bida z nędzą, ale na allegro na pewno coś znajdę, chciałam tylko wiedzieć czy to jakiś materiał czy czysty len bo własnie fajnie filtruje światło
A Wy nie kombinujecie przypadkiem "jak koń pod górkę" ? Nie wystarczy zwykła roletka? Teraz w marketach tego pełno i tanio. Szybko się zakłada czy zdejmuje.
Mam roletę, ale jak ją opuszczę w dół to storczyki stojące w głębi pokoju nie mają już totalnie światła najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest zacieniowanie szyby tylko u dołu by chronić liście a pędy rosną w pełnym słonku a i storczyki w głębi pokoju mają jasno..
to by było najlepsze rozwiązanie ale trochę głupio to wygląda gdy się ma już roletę poza tym w domu pobędę raczej do czerwca więc nie ma sensu inwestować
i co Kasia, werandujesz katleje czy nie? ja dzisiaj ostatecznie wyniosłam już wszystkie, te liche tez i mam nadzieję, że nowe przyrosty szybciej podrosną.. chociaż może być i tak, że szybciej... zmarnieją a tak w ogóle.. czy kupiłaś na giełdzie coś dla siebie? swoją drogą mogłabyś kupować storczyki, nawet bez wcześniejszego ich zamawiania przez forumowiczów i sprzedawać tutaj, czuję że po takich cenach wszystkich byś się pozbyła