Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Glicynia - rewelacja ;:138 A widziałaś u Izy - Tamaryszka glicynię na angielskiej studni??? Oj warto... Moja to maluch. Muszę ją jeszcze okryć... Oby kiedyś była taka cudna, jak Twoja. Gdyby nie było ciemno pokazałabym mojej w jakim kierunku ma iść ;:306
Posadziłam 12 róż, ale tylko 3 z nich kupiłam. Jestem z siebie dumna ;:224 :;230
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Z ciekawszych jakie kupiłam to CHEwalibaba, Claudia Cardinale, Blue For You, CHEwpurplex, Mme Ernst Calvat, Leda, Leopold Ritter, Evelyn, Moyesi Geranium, Belle Epoque czy Felicia.
No i jeszcze kilka innych. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, nareszcie. My tu stęsknione za Robaczkowym ogrodem..jednak obowiązki przede wszystkim.
Glicynia jest bossska, uwielbiam ją u Ciebie oglądać. Myślałam, że już za późno na różane nasadzenia, ale skoro czytam, że tu i ówdzie dosadzanie i przesadzanie, to ja przerzucę moją New Dawn. Co robisz z glicyniowymi przyrostami dolnymi? Usuwasz je?
Czytałam, że popijasz winko..ja sączę karaibski rumik mmmm..pychotka. Miłego wieczoru ;:304
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Lulka, karaibski rumik? pychota :lol:
Róże można teraz sadzić i przesadzać. To najlepszy moment bo powoli usypiają i dobrze zniosą ewentalną przeprowadzkę ;:108
Czemu chcesz ND przenosić? Nie pasuje Ci tam gdzie jest? Dolne przyrosty glicynii usuwam, a koronę kształtuję na parasol.
Grażynko, ale lista :shock: Połowy nie znam, ale L. Ritter, Felicia czy Blue for You sama mam na liście chciejstw.. ;:224 Będę podziwiać u Ciebie ;:196
Sweety, dobre ;:306 Pokaz jej palcem jutro jak ma rosnąć :lol: Moja była kupiona w formie drzewa, więc zadanie łatwiejsze. Pozostałe glicynie są małe, ale już w tym roku miały kwiaty! Pierwszy rok po posadzeniu ;:oj Posadzone są przy wiacie i oplatają sklepienie. Jak zarosną jej dach poziomo to będzie cudnie ;:173 Widziałam relację u Izy, angielska bajka = moja bajka ;:170
Wiem, że masz zdobyczne róże, bardzo się cieszę i gratuluję wspaniałych nabytków!
Marysiu, dziękuję ;:196 Pierwszy raz tak kwitła w tym roku, oszalałam ze szczęścia w maju ;:138
Ewa, niestety w Twoim regionie ciężko będzie ją uchować, ale może okrycie ze słomy i stroiszu pomoże?
Napracowałaś się dzisiaj, życzę dobrej pogody do stycznia, żebyś się wyrobiła 8-)
Julietto, zdrowe podejście i tak powinno być. Nie można być niewolnikiem kapryśnych roślin. Jak sobie nie radzą, to naturalna selekcja i cześć ;:209
Geniu, wypluj to, niech kwitnie tak co roku ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz jak ciąc glicynię?
U mojej siostry rosła kilka lat i ani razu nie zakwitła. W końcu pozbyła się jej przy odnawianiu elewacji
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, glicynia z nasion może zakwitnąć dopiero po 15 latach. Rozmnażana wegetatywnie po 5-8. Zależy jaką miała sadzonkę. Cięcie wykonuje się 2 razy w roku - w sierpniu nad 6 pąkiem tegorocznego przyrostu, a pod koniec lutego, początek marca nad 2 pąkiem. Można a nwet trzeba tez latem dodatkowo wycinać długie pędy dla utrzymania kształtu, w przeciwnym razie szybko zrobi sie plątanina pędow, które pójdą w liście. Jak nie kwitnie mimo prawidłowego cięcia to trzeba szpadlem podciąć korzenie. Nawożenie stosuję tylko wiosną, zwykłym nawozem jak do trawy. I tyle :D
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, chyba dojrzałam do posadzenia pierwszej w życiu (sama nie wierzę, że to piszę!)..... hosty ;:oj
Podoba mi się odmiana Fire & Ice.
Czy ktoś ma jej w nadmiarze i zechce się podzielić? ;:209
*moje wątki*
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Kasiu dziekuje za glicyniowy pokaz.. ;:oj .no , od razu mi sie uruchomiła wyobrażnia.... ;:173
Musze dobrze przemysleć sprawę...drzewo cudne i na murze wspaniale wyglada....przepiekna roslina noooo ;:173
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kasiu czyżby zaczynała się miłość do host 8-) ??? Przeważnie tak to jest, że od pierwszej sie zaczyna ;:224 :lol: Ja niestety nie mogę Cię obdarować taką odmianą, ponieważ mnie miłość hościana nie dopadła..... mam kilka odmian, bardzo je lubię....ale niestety to takie popularne odmiany.... nic szczególnego....
Twoje glicyniowe drzewo jest nieprawdopodobnie piękne :D
Życzę Ci pięknej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Niestety, tę odmianę mam zamiar dopiero kupić :D Hosty są niezwykle przydatne w zacienionych miejscach, ale trzeba pamiętać, że jak z różami-prawdziwą naturę pokazują po trzech latach :wink: A wtedy naprawdę jest co podziwiać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, kilka miejsc zacienionych mam, dlatego się zastanawiam..na razie planuję posadzić do donicy terakotowej, pd wpływem inspiracji z jednej książki, zobaczymy czy mnie chwyci miłość do kapusty ;:306
Agness, miłość hościana mi nie grozi :;230 Nie mam ani jednej, ale postanowiłam posadzić jedną w donicy i zobaczyć czy się sprawdzi :uszy Podoba mi się tylko ta odmiana, jakby pomalowana białą farbą :) Dziękuję za odwiedziny Agnieszko, miłej niedzieli!
Doris, cieszę się, ze Ci sie podobają glicynie, jak masz miejsce to polecam! :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Kasiek, jak przyjedziesz jeszcze raz do Wrocka, to zabiore paszczaki ze soba - moge ulokowac sie u siostrzenca, bo mieszkanie puste stoi. Oczywiscie nie pomyslalam o tym a nie chcialam sie z nimi siostrze na glowe zwalac, bo szwagier wlasnie po operacji jest - a ona do mnie jak dzwonilam mowi, przeciez dala bym Ci klucze do J. to bys spokojnie przenocowala :;230
Ta Hoste to ja chyba mam, bo cos kolacze mi sie po glowie, tyle ze dokladnie nie pamietam. Tylko ona jest zeszloroczna malutka i nie wiem czy dzielic bedzie ja juz mozna.
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kapusty jakoś łatwo wkradają się do ogrodu, w którym są cieniste zakątki :D Ja najbardziej lubię olbrzymki, ale posadziłam je stosunkowo niedawno, więc wcale nie są takie olbrzymie. Jednak kilka najstarszych host przybrało miłe oku rozmiary :D Dla odmiany podobają mi się też "myszki" i wdzięczne maleństwo-Stiletto.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julek, szkoda, że wcześniej nie wiedziałaś, ale nic straconego, jeszcze się pojawię :D Już tęskno mi za Wrockiem, bardzo mi się tam podobało i mam nadzieję, że wrócę wkrótce.
To maleństwo z białym środkiem to chyba jest ona. Daj jej czas, niech się solidnie rozrośnie, dopiero wtedy będzie ją widać i ten rysunek na liściach. Może wiosną gdzieś kupię to posadzę i zobaczymy czy się sprawdzi u mnie.
Ewa, ja w cieniu raczej bylin nie sadzę, same krzewy i iglaki, ale zimą będę planować zmiany i mam kilka pomysłów. Chciałabym rozjaśnić zakątek, a nie wszystkie trawy dadzą radę w cieniu, dlatego pojawił się pomysł tych białych liści kapuścianych. Widziałam w kilku ogrodach ogromne kępy i choć zasadniczo to nie moja bajka, mogą się podobać :D
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Kasiu, to chyba ta?:

Obrazek

Jak się uchowa do wiosny i ktoś mi powie jak się dzieli hosty to chętnie się podzielę. Z host to też moja ulubiona :D .
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”