Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

zdjęcia, małoefektowne, ale pokazują co robiłam w sobotę
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Niestety nie wygrabiłam ziemi przed zdjęciem ;:223 i takie grudy widać.
to miejsce po zerwaniu darni z różanki, jakieś 8-9m na 2-2,5m. Jak patrzę na nią z góry to widzę jakby stopę ;:306

i robiona wczoraj różanka przy ganku. Niestety skończyłam juz jak widać- dość późno
Obrazek
obwódka jest z niebieskich szafirków, które w tamtym roku od Lidziu/slila dostałam, potem dosadziłam hiacynty i białe żonkile. Rośnie lawenda i trawa od Justynki/Justi177, 3 tuje-kulki miniaturki i wierzba hakuro. Iceberg, dosadziłam mu Mme Hardy. Brzegiem 4 kenty przedzielone 1 swany. Posadziłam Elfie, a od wiosny są tu też 2 LO i, a jesienią rok temu Wiliam Baffim od Kasi Robaczka.
Zastanawiam się czy nie dosadzić jeszcze 2 Eden Rose? Zrobię dziś może zdjęcie jak będzie widniej lub jutro rano?
Ech ta zmiana czasu ;:145
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę kolorków
Obrazek

Obrazek

czyli łan marcinków
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten widok chałupy w marcinkach jest powalający! Dla takich widoków nostalgicznych warto żyć ;:173
Ale się narobiłaś! Kawał hektara! Super! ;:138
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę je jakoś poskromić i dołożyć innych kwiatów. Łan rozrósł się jak tu nie mieszkaliśmy, teraz jest trochę koszony wokół i wydeptywany przez psy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj pracowita mróweczko ;:196
Nowa rabata wymagała mnóstwa pracy, ale gdy pięknie zakwitnie mnóstwem kwiatów, to cały wysiłek i ból mięśni pójdzie w zapomnienie ;:167
Łany marcinków wyglądają nieziemsko....ależ morze kwiecia.....przepięknie to wygląda ;:oj
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Marzenko podziwiam Cię, za ten nie kończący się zapał do pracy w ogrodzie.
Z czasem będzie naprawdę cudnie . ;:138
Szkoda tylko, że po południu po pracy już nie możesz popracować, pozostają tylko weekendy, a nie wiadomo, jak długo pogoda będzie sprzyjać.
Zdjęcie łanów astrów, na tle starego domu wygląda przeuroczo. ;:167
Teraz już brakuje takich nostalgicznych widoków. :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, ja także podziwiam Twoją determinację i upór w urządzaniu siedliska... tak, jak już pisałam, w przyszłym sezonie nie poznamy tego miejsca :)
Jaki masz sposób na darcie darni? Czym tę koszmarną czynność wykonujesz?
Pozdrawiam,
A
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marzenka Jak tylko zobaczyłem Twoją "stopę" od razu przypomniał mi się ogród spod Wrocławia, też takie coś robiliśmy tylko tam żeśmy to nazwali nerka :D
Obrazek Obrazek
Zobacz jakie kształtem podobne :wink:
Może i dobrze, że przestawili czas bo się dziewczyno zarobisz, zwolnij trochę, masz jeszcze całe życie przed sobą ;:168 Zrobisz wszystko teraz i co będzie później :?: ;:306 Mam nadzieję , że mnie kiedyś pogna pod Łódź to zobaczę Twoje siedlisko, i tak już mi się bardzo podoba bo lubię takie wielkie ogrody. A jeszcze powiedz jak Ty to robisz, że przerabiasz ogród i jeszcze w tym czasie robisz obiad z 2 dań? Harować mogę jak mam obiad z poprzedniego dnia bo inaczej bym się nie wyrobił, albo gotuję z samego rana żeby mieć z głowy ale potem się najem i nie chce mi się ruszać ;:306 a może po prostu dlatego, że jestem z natury bardzo powolny ;:224 Pozdrawiam i biję pokłony ;:180
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj rzeczywiście wróciłam do domu po ciemku. Koniec pracy w ogrodzie w tygodniu, ma to też swoje dobre strony, bo wreszcie dom odszczurzę. Mam zamiar sypialnię tej zimy zrobić.

Agnieszko, marcinki rozlazły się pod naszą nieobecność w siedlisku. Nie mieszkaliśmy tu przez 13 lat i przyroda zaczęła zagarniać wszystko. Nawet jak się tu przeprowadziłam z powrotem, to mało co robiłam, więc marcinki dalej rosły w siłę. Trochę już ich porozsyłałam, ale dalej jest ich dużo wszędzie.
A propo pracy, jutro biorę wolne i dalej sadzę róże. Chce powysadzać ile się da z donic i już koniec szaleństwa w ogrodzie na ten rok.

Tereniu, to dom z mojego dzieciństwa ;:167 , może nie takiego bajkowego, ale zawsze. A z ogrodem? Postaram się zrobić zestawienie tego co w tym roku zrobiłam, wiosną będziemy tych zmian szukać :wink:
W sumie to może i lepiej, że w tygodniu juz ciemno jak wracam :wink: . Wczoraj kupiłam trochę koszy na cebulowe, na ganku będzie Patryk sadził, a ja zakopywać w ogrodzie. No pora już chyba ostania na takie rzeczy.

Agnieszko, darń zrywam normalnie. Najpierw szpadlem wycinam linię brzegową, a potem widłami amerykańskimi zrywam darń. Jak jest to trawa, to idzie całkiem fajnie, bo całe płaty się drą. Gorzej jak trafię na siedlisko perzu. Kłącza ciągną się i nie mogę oderwać kawałka od reszty. Ostatnio nacinam szpadlem cały kawałek do zdarcia i wybieram widłami zawartość na taczkę. Wywożę w niższe tereny siedliska i równam poziomy tym odpadem rabatkowym.
Oj jakby zliczył wszystkie taczki z soboty, to głowa by rozolała.

Michałku, można pracować w ogrodzie i gotować obiad. W sobotę rano ugotowałam czerwony barszcz z ziemniakami. Zjedliśmy go i synowi mało było ziemniaków. On zajął się zabawą, a ja szybko z utartej cukini placki a'la ziemniaczane zrobiłam. Potem sałatka owocowa z jabłek, gruszek, bananów i kiwi. W niedzielę rano ugotowałam kalafiorową, tym razem sporo ziemniaków byłoo. Młody się najadł. Drugie danie to ryż (nie z torebki) i pierś z kurczaka w papirusie. Do tego ogórki ze słoika swojej roboty. Galaretka też zrobiona rano z mrożonymi jagodami. Fakt, że po najedzeniu robić się nie chce, ale jak mus to mus i idę i robię.
Twoja nerka podobna do mojej stopy, ale nasadzenia zgoła inne chyba. U Ciebie iglaki (jałowce płożące widzę i krzewy. U mnie róże i byliny, choć świerki koniki też są. Chyba je wysadzę stąd.

Jutro biorę wolne na wysadzenie róż, tyle ile dam radę. Reszta w donice pójdzie i wiosną znajdę im miejsce. Mam jeszcze trochę doniczek do wysadzenia i to też muszę zrobić.
Miłego dnia
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

MARZANKO,Ty jesteś naładowana energią jak kondensator :!:
A może akumulator :wink:
Pamiętaj o jednym,roboty nie przerobisz ;:185
Ale ja Ci kibicuję,bo mam podobny charakter ...
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławeczku, zdaję sobie sprawę, że roboty nie przerobię, wszak jestem słabą płcią
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Sosenki4 pisze:Sławeczku, zdaję sobie sprawę, że roboty nie przerobię, wszak jestem słabą płcią
I to jest dowcip sezonu ;:306 Obawiam się, że po przeoraniu hektara ogrodu i posadzeniu tysiąca roślin straciłaś prawo do określania się tym mianem ;:224 Ja Ci bardzo goraco życzę śniegu, zawiei i -20 stopni, bo tylko to Cię chyba powstrzyma przed zaoraniem się...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, wtedy to będę odkopywać się spod śniegu, zeby do pracy jechać ;:306
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Marzenko podziwiam Twoją energie do pracy ;:138 ;:138 ;:138
u mnie o tej porze roku energia zanika ;:174
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Stopa, nerka... Anatomia ogrodu ;:306
Marzenko, mocno pognałaś w ogrodzie w ostatnich tygodniach i chyba dobrze, że sezon sie kończy, bo nam nie padniesz :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”