Tropiki (triki)

Zablokowany
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tropiki (triki)

Post »

Wiki, trzymaj kciuki, trzymaj... Zdradzę Ci tajemnicę: to jest miniaturka od Ciebie ;:306

Ludisie bardzo wdzięczne są. Mam nadzieję, że za kilka tygodni będą gotowe do podróży. Dziewczynki pewnie się niecierpliwią...
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Janeczko! śliczne zdjęcia Ludisii (tak się to odmienia?) i pędzik na mini! ;:oj jestem w szoku! Serdecznie gratuluję ;:138
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Patrzę co to za plamki, a to strzałka ;:131
Ładniutki ten z ostatniej foty. ;:333
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

;:oj mini ode Mnie ma takiego pędzika :tan to tym bardziej trzymam kciuki zobaczysz gigant urośnie ;:306
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Aniu, wydaje mnie się, że tak właśnie Ludisia się odmienia jak piszesz... Co do zdjęć, ciężko zrobić dobre tym małym kwiatkom, białym w dodatku. Aparat mam kiepski i w dodatku mam mało cierpliwości.

Tomuś, ostatnia fotka, to miniaturka. Domyślam się, że masz na myśli przedostatnią. To phal o przedziwnym kolorze. Ni rudy, ni różowy, jakiś taki nieokreślony. Troszkę większy od naszych mini. Ubiegłoroczny upominek prosto z Holandii. Cieszę się, że mu u mnie dobrze, gdyż po trudach podróży nie wyglądał najlepiej. Na listkach miał żółte przebarwienia, obawiałam się nawet choroby grzybowej. Ale żyje, plamy gdzieś się wchłonęły i jak widać wydał kilka kwiatków.

Wiki, dzięki, dzięki!!! Gigant powiadasz... to może potrzymaj kciuki za całą moją "mini" trzynastkę ;:306 Gdyby tak wszystkie miniaturki chciały zakwitnąć, byłabym w siódmym niebie.
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

A czy Cambria to inaczej ćmówka? Ostatnio w obi były bardzo ładne po 19,90 przeróżne
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

deissy, Phalaenopsis nazywany jest ćmówką. Natomiast Cambria jest to zupełnie inny storczyk (link) http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_3.php
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytałam bo w obi na półce gdzie stały cambrie pisało...ćmówka
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Załoga tego marketu wykazała się rozległą wiedzą ;:306
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też dlatego trochę mnie to dziwiło...ale że ja laik w tych nazwach toż też pytam doświadczonych :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Janeczko :)
Nie wiem, jak to się stało, że jeszcze u Ciebie nie byłam ;:88
Tak dużo wątków jest do czytania, że przestałam je wszystkie ogarniać.
Masz wspaniały wątek ;:138 Dużo tu się dzieje. Jest i o uprawie i o kwitnieniach (nieraz ciężko wypracowanych) i o zakupach i o reanimacji.
Wszystko co zaciekawia. Żałuję, że nie mam czasu przeczytać od deski do deski.
Gratuluję Ci sukcesów i tego, że tyle dobrego robisz dla tych pięknych roślin. Będę tu chętnie zaglądać ;:215
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Asiu, witaj!
Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa ;:196 Miło Cię gościć w moim wątku. Zgadzam się z Tobą, że na forum jest mnóstwo ciekawych wątków. Ja też niestety nie mam czasu bywać u niektórych forumowiczów, czego bardzo żałuję. Pocieszam się, że zima już blisko, będę miała więcej czasu i nadrobię zaległości. Obecnie z trudem ogarniam swój wątek.
U mnie jeszcze kolorowo, niektóre phalaenopsisy już co prawda przekwitły, ale inne kwitną. Są też takie, które dopiero szykują się do kwitnienia. To mnie w nich urzeka, że cały czas - kwitnąc na przemian, zdobią moje parapety. Być może w niedzielę uda mi się przygotować choć krótką fotorelację.
Chłodno ostatnio wszędzie, zatem życzę wszystkim słoneczka, a tym samym ciepełka ;:3
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Janeczko będę czekać na Twoją fotorelację bo już dawno nic nie pokazywałaś więc czas najwyższy ;:108 Pozdrawiam w te zimne dni ;:168
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Obowiązki ostatnio tak mnie przygniotły, że nie miałam kompletnie czasu dla moich podopiecznych. A tymczasem one żyją własnym życiem. Jednym moje zaniedbanie posłużyło, innym chyba niestety nie.
Zacznę od złych wieści. Moje dendrobia przez lato miały się nieźle. Jesień niestety powoduje powtórkę zeszłorocznych kłopotów. Liście masowo żółkną i opadają. Chyba się poddam i pozostanę przy uprawie innych gatunków, z którymi jakoś mi wychodzi.
Dla przykładu Dendrobium phalaenopsis Susan White

Obrazek

Sporo phalaenopsisów ciągle w rozkwicie. Dziś tylko fotka multiflorki, innych jakoś nie chciało mi się fotografować. Zresztą nie wyglądają już tak dobrze jak zaraz po rozkwitnięciu.
Obrazek

Niektóre kwitnąc wypuszczają kolejne pędy. Np biały z rumieńcem - jeszcze nie zrzucił nawet jednego kwiatka, a już wypuszcza nowy pęd. To już drugi w tym sezonie, tyle że pierwszy nadłamałam. Żyje, ale nie zamierza chyba rozkwitnąć. Za długo już czekam. Według mnie, nie da rady.

Obrazek

Inne po kwitnieniu tworzą nowe pędy i odbicia ze śpiących oczek.

1. Biały, jeden z bliźniaczków.

Obrazek

2. Drugi biały, odbicie z oczka i nowy pęd.

Obrazek

Obrazek

Żółty z rumieńcem, ulubieniec wielu odwiedzających mój wątek, też puszcza pędzik

Obrazek

I miniaturka NN, już ją zapowiedziałam wcześniej że puszcza pędzik. A ona ponadto wypuściła odbicie z oczka. Już się nie mogę doczekać kwiatków, koloru nie znam. Będzie niespodzianka.

Obrazek

Kolejna sadzonka Ludisi Red Velvet Przygotowuje sie do kwitnienia. Fajnie, bo poprzednia zaczyna przekwitać.

Obrazek

Oncidium wypuściło coś, ale nie identyfikuję. Widzę po raz pierwszy. Pewnie przyrost.

Obrazek

Phal. Brother Love Sand wypuszcza pędzik (strzałka) i coś jeszcze ( kółko) ale to drugie wygląda zupełnie inaczej. Ponadto w takim stanie wegetuje już 3 miesiące. Być może to basalek, tylko czemu nie rośnie?

Obrazek

I na koniec - wkrótce rozkwitnie Shanghaj

Obrazek

oraz Phalaenopsis zakupiony z wyprzedaży w kwiaciarni - koloru nie znam

Obrazek

Dostałam upominek - keiki epidendrum. To kolejne wyzwanie. Nic o uprawie nie wiem. Nie miałam czasu się przygotować, gdyż ofiarodawczyni mnie po prostu zaskoczyła.

Obrazek

Fotorelacja długa, może nawet za długa. Troszkę się nazbierało zaległości ;:306 Trzymajcie się cieplutko ;:3
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Janeczko ale będzie się działo u Ciebie ;:oj ;:oj ;:oj ;:138 ;:138 ;:138
Trzymam kciuki żeby wszystko ładnie rozkwitło ;:168
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”